9/3/09

Με τη μέθοδο της φαρμακογενωμικής, νέοι δρόμοι στη θεραπεία ασθενειών


Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Ημερίδα Φαρμακογενωμικής στα Χανιά, το Σάββατο 7 Μαρτίου 2009, με θέμα "Εξατομικεύοντας το φάρμακο από το εργαστήριο στη κλινική".

Οι ομιλητές με τα θέματα που ανέπτυξαν κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα των δραστηριοτήτων του νέου αυτού κλάδου:

Νασιούλας Γιώργος, PhD, Επιστημονικός Δ/ντής Genekor SA
Εφαρμογές της φαρμακογενετικής: Τι γνωρίζουμε μετά από 50 χρόνια

Σανούδου Δέσποινα, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών
Φαρμακογενωμική - αποκρυπτογραφώντας το ανθρώπινο γονιδίωμα για καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα

Παπαδοπούλου Λευκοθέα, Επίκουρη Καθηγήτρια, εργαστήριο Φαρμακολογίας, τμήμα Φαρμακευτικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Βασικές αρχές παραγωγής ανασυνδιασμένων πρωτεϊνών και δυνατότητες ενδοκυτταρικής μεταφοράς των για θεραπευτικούς σκοπούς

Σιβολαπένκο Γρηγόρης, Αναπληρωτής Καθηγητής, εργαστήριο Φαρμακολογίας, εργαστήριο Φαρμακοκινητικής, τμήμα Φαρμακευτικής, Πανεπιστήμιο Πάτρας
Η φαρμακογενετική στη φαρμακοκινητική αξιολόγηση φαρμάκων

Μπριασούλης Βαγγέλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας - Ογκολογίας, τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Φαρμακογενωμική: ασφαλής πυξίδα στην εξατομίκευση φαρμακευτικών θεραπειών του καρκίνου

Χαραλαμπόπουλος Γιάννης, Λέκτορας, εργαστήριο Φαρμακολογίας, τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Κλινικά παραδείγματα εφαρμογής της Φαρμακογονιδιωματικής

Εκτενής ήταν και η αναφορά του τοπικού τύπου, έντυπου και ηλεκτρονικού. Τα "Χανιώτικα Νέα" (http://www.haniotika-nea.gr/photos/File/PDF/13.pdf) αναφέρθηκαν με λεπτομέρειες στην Ημερίδα.


Νέους δρόμους στη θεραπεία ασθενειών ανοίγει η μέθοδος της φαρμακο-γενωμικής, καθώς συνδυάζει τη μοριακή βιολογία, την ιατρική και τη φαρμακολογία με αποτέλεσμα να εφαρμόζονται εξατομικευμένες θεραπείες. Ήδη η φαρμακογενωμική εφαρμόζεται με επιτυχία σε μεγάλο εύρος καρκινοπαθών.

Τα παραπάνω επισημάνθηκαν σε ημερίδα φαρμακογενωμικής με τίτλο "Εξατομικεύοντας το φάρμακο από το εργαστήριο στην κλινική", που πραγματοποιήθηκε προχθές στην αίθουσα της Τράπεζας Χανίων. Την ημερίδα διοργάνωσαν η Β' Νευρολογική κλινική, η Ογκολογική Κλινική και το Φαρμακευτικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων.

Για το θέμα της ημερίδας, την φαρμακογενωμική, δηλαδή, και την εξατόμικευση της θεραπείας στον άνθρωπο, ο διευθυντής της Ογκολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Χανίων, Ιωάννης Βαρθαλίτης δήλωσε ότι "χρησιμοποιούμε τις γνώσεις που έχουμε από την γενετική για να μπορέσουμε να κάνουμε ειδική θεραπεία για ειδικές ασθένειες. Συγκεκριμένα πρέπει να πούμε ότι μία ασθένεια ίδια στον κάθε άνθρωπο διακρίνεται και από διαφορετική έκφανση, από διαφορετική πορεία αλλά και από διαφορετική αντίδραση στην φαρμακευτική αγωγή".

Ο κ. Βαρθαλίτης, ακόμη, επισήμανε ότι "μέχρι τώρα αυτό που δίναμε ήταν ένα φάρμακο με μια συγκεκριμένη δόση για όλους τους αρρώστους που είχαν την ίδια ασθένεια. Είχαμε δει όμως ότι όλοι οι άρρωστοι δεν αποκρινόντουσαν, δηλαδή κατά μέσο όρο 30% των αρρώστων δεν ανταποκρίνονται στις θεραπείες, είτε αυτή είναι για μικρόβια, είτε για καρκίνο και μέχρι πρότινος δεν γνωρίζαμε για ποιον λόγο. Αποδείχτηκε όμως ότι επειδή η γενετική μας βάση είναι διαφορετική, είναι και διαφορετική η αντίδρασή μας στο φάρμακο". "Άρα γνωρίζοντας εκ των προτέρων", όπως υπογράμμισε ο κ. Βαρθαλίτης, "σε ποιον ασθενή θα κάνει επιβλαβή αντίδραση το φάρμακο ή αντίθετα σε ποιον ασθενή θα είναι εποφελές το φάρμακο έχουμε τη δυνατότητα χρησιμοποιώντας τις γνώσεις τις γενετικής, αποκωδικοποιώντας το DNA, να έχουμε πολύ καλύτερη δράση στη νόσο και πολύ λιγότερες παρενέργειες".

Επιπλέον ο διευθυντής της Ογκολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Χανίων, πρόσθεσε ότι "αυτό αφενός μεν είναι όφελος στον ασθενή γιατί αντιμετωπίζεται σαφώς καλύτερα και πολύ πιο γρήγορα, αφεταίρου αποφεύγουμε ταλαιπωρία ακόμα και ενδεχώμενους κινδύνους. Προχωρώντας στον νέο αιώνα έχουμε τα εργαλεία αποκωδικοποιώντας το ανθρώπινο DNA, να μπορέσουμε να εξατομικεύσουμε τις θεραπείες μας, να είμαστε αποτελεσματικοί και λιγότερο βλαβεροί".

Στη συμβολή της φαρμακογενωμικής σε μια ασθένεια όπως είναι ο καρκίνος ο κ. Βαρθαλίτης σημείωσε ότι "αυτό μπορεί να λειτουργήσει και σε μια ασθένεια όπως είναι ο καρκίνος και ήδη αυτή τη στιγμή σε πολλά νοσήματα που χαρακτηρίζονται νοεπλασματικά όπως ο καρκίνος του μαστού, ο καρκίνος του παχέως εντέρου ή του πνεύμονα έχουμε πάρα πολύ επιτυχείς θεραπείες και λιγότερο τοξικές χρησιμοποιώντας τη φαρμακογενωμική. Έχουμε δηλαδή στοχευμένες θεραπείες, αυτό που λέμε "μαγικές σφαίρες" που πάνε σε συγκεκριμένα σημεία και σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα χωρίς να επηρεάζουν τα υγειή".

Η μέθοδος αυτή έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια, περίπου την τελευταία 4ετία και εξελίσσεται ταχύτατα και όπως τόνισε ο κ. Βαρθαλίτης: "Πριν από 3 χρόνια οι δημοσιεύσεις στα ιατρικά περιοδικά ήταν ελάχιστες όσον αφορά τη φαρμακογενωμική, αλλά τον τελευταίο χρόνο μετριούνται σε εκατοντάδες. Οι επιστήμες συγκλίνουν σε μια συνεργασία, η μοριακή βιολογία, η ογκλογία, η παθολογία, η πληροφορική, όλα αυτά χρειάστηκαν για να έχουμε αποτελέσματα".

Καταλήγοντας ο κ. Βαρθαλίτης υπογράμμισε ότι "στα Χανιά βρισκόμαστε σε πολύ καλό στάδιο καθώς χρησιμοποιούμε όλα τα καινούργια δεδομένα, συνεργαζόμαστε με τα καλύτερα εργαστήρια της Ελλάδας για να μπορούμε να έχουμε όλες αυτές τις πληροφορείες, με τρόπο για να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το καλύτερο δυνατό φάρμακο για τον συγκεκριμένο ασθενή".

Πηγή

http://www.haniotika-nea.gr/index.php?art_id=31050
http://www.haniotika-nea.gr/photos/File/PDF/13.pdf