25/7/06

Συνέδριο για τις σπάνιες ασθένειες και τα ορφανά φάρμακα

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 8-9 Σεπτεμβρίου 2006 στην πόλη Plovdiv (Βουλγαρία) υπό την αιγίδα του Βουλγαρικού Υπουργείου Υγείας. Οργανώνεται από το κέντρο πληροφόρησης για τις σπάνιες ασθένειες και τα ορφανά φάρμακα - ένα πρόγραμμα της βουλγαρικής ένωσης για την προώθηση της εκπαίδευσης και της επιστήμης.

Αυτό το γεγονός είναι μια λογική συνέχεια της πολύ επιτυχούς πρώτης ανατολικο-ευρωπαϊκής διάσκεψης σχετικά με τις σπάνιες ασθένειες και τα ορφανά φάρμακα, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στις 27 Μαΐου 2005 στο Plovdiv, Βουλγαρία. Ο στόχος αυτής της πρώτης και πολύ σημαντικής διάσκεψης ήταν να βελτιωθεί η κυβερνητική και δημόσια πληροφόρηση στην Ανατολική Ευρώπη στις σπάνιες ασθένειες και τα ορφανά φάρμακα.

Για περισσότερες πληροφορίες δείτε την σελίδα: http://www.conf2006.raredis.org/

1 Comments:

HIV positive said...

Ποιος θα πίστευε ότι η Ελλάδα θα ήταν μια χώρα με έλλειψη στα αντιρετροϊκά φάρμακα; Κι όμως, αν μια εταιρεία δεν πάρει εκβιαστικά την τιμή που θέλει, δεν πρόκειται να το διαθέσει στα φαρμακεία των νοσοκομείων.
Λεπτομέρεις στο http://www.stocrin-greece.com/

28/7/06 3:29 μμ

22/7/06

Κυκλοφορεί πάλι το "ΔΕΛΤΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ"


Κυκλοφορεί πάλι το "ΔΕΛΤΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ" και ήδη έχει σταλεί σε όλους τους συναδέλφους.

Η ΠΕΦΝΙ Ένωση μας έδωσε πάλι την δυνατότητα να επικοινωνήσουμε μέσα απ΄τις σελίδες του "ΔΕΛΤΙΟΥ" μας, το οποίο μας έλειψε πολύ !


Ευχόμαστε καλή συνέχεια, και πάντα τέτοιες χαρές!



20/7/06

Προσχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για θέματα Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών


Η ΠΕΦΝΙ Ένωση ενημερώνει τόσο με επιστολές της προς όλους τους συναδέλφους αλλά και με ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της (http://www.pefni.gr) ότι απέστειλε προς το Υπουργείο Υγείας Προσχέδιο για το Προεδρικό Διάταγμα σχετικά με “Ρύθμιση θεμάτων κλάδου νοσοκομειακών φαρμακοποιών του ΕΣΥ”.

Στις τελευταίες επαφές που είχε με τον Γ. Γραμματέα δηλώθηκε ότι το Υπουργείο θα προχωρήσει άμεσα στην κατάθεση Π.Δ. προκειμένου να δώσει λύση στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί σχετικά με τις προκηρύξεις νέων θέσεων, την δυνατότητα μετακίνησης των φαρμακοποιών, της υπηρεσιακής εξέλιξης κλπ. Μάλιστα ζητήθηκε από το Υπουργείο να κατατεθεί άμεσα η πρότασή της ΠΕΦΝΙ διότι σε διαφορετική περίπτωση θα αναλάβουν οι υπηρεσίες του Υπουργείου την σύνταξη του Π.Δ.

Έτσι το Δ.Σ. προχώρησε άμεσα στην επεξεργασία και προσαρμογή στα ισχύοντα του ήδη υπάρχοντος Π.Δ. Το κείμενο αυτό έτυχε της ομόφωνης αποδοχής του Δ.Σ. και κατατέθηκε ως πρόταση στο Υπουργείο.

Η ΠΕΦΝΙ Ένωση κοινοποιεί και αποστέλλει ένα αντίγραφο της πρότασης με την παράκληση να το μελετήσουμε και να στείλουμε τις παρατηρήσεις μας το συντομότερο δυνατό.

Και τα δύο έγγραφα είναι στην ιστοσελίδα της ΠΕΦΝΙ Ένωσης (http://www.pefni.gr).

7/7/06

Η EAHP απέκτησε Διαδικτυακό Βιβλιοπωλείο


Όλοι οι Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί, μέλη της ΠΕΦΝΙ Ένωσης (Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων) είναι και μέλη της EAHP (European Association of Hospital Pharmacists - Ευρωπαϊκή Ένωση Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών).

Σαν μέλη της EAHP και της ΠΕΦΝΙ-Ένωσης μπορείτε τώρα να αγοράσετε τις εκδόσεις της ASHP (American Association of Health System Pharmacists - Αμερικανική Ένωση των Φαρμακοποιών Συστήματος Υγείας) σε μειωμένες τιμές. Αυτό οφείλεται σε μια συμφωνία μεταξύ της EAHP και της ASHP.

Στην ιστοσελίδα της EAHP υπάρχει ειδική επιλογή [Bookstore]. Μπορείτε να κάνετε την επιλογή σας από τη σειρά των προσφερομένων δημοσιεύσεων, να βάλετε αυτά που επιλέγετε στο καλάθι αγορών σας και να πληρώνετε ακίνδυνα από την πιστωτική κάρτα μέσω σελίδας ασφαλούς λειτουργίας (όπως έχουν και οι σελίδες των τραπεζών).

Η EAHP, σε συνεργασία με τις εταιρείες Frismedia και Bibit, έχει κάνει όλες τις ενέργειες για να σιγουρευτεί ότι η πληρωμή από την πιστωτική κάρτα μπορεί να γίνει ακίνδυνα μέσω αυτού του ιστοχώρου.

Η γρήγορη παράδοση στην διεύθυνσή σας είναι εγγυημένη από την EAHP.

Ιδού λοιπόν άλλη μία ευκολία που μας παρέχει το διαδίκτυο να μπορούμε με απλές λειτουργίες να αγοράζουμε εξειδικευμένα βιβλία σε χαμηλές τιμές από αξιόλογους συγγραφείς στον τομέα της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής.

Πηγές

EAHP: http://www.eahp.eu
EAHP Bookstore: http://www.eahp.eu/asp/bookstore.asp?m=8
ΠΕΦΝΙ Ένωση: http://www.pefni.gr/
ASHP: http://www.ashp.org/
Frismedia: http://www.frismedia.nl/main.html
Bibit: http://www.bibit.com/

5/7/06

Θα μας γνωρίσεις και τους άλλους συναδέλφους φαρμακοποιούς;

Σήμερα είχα επισκέψεις. Συνάδελφοι από τη Νορβηγία που κάνουν διακοπές στον Πλατανιά ήρθαν στο Νοσοκομείο για να μας δουν από κοντά και να μας πουν «μια καλημέρα».

Εδώ στα Χανιά οι Νορβηγοί, αλλά και οι Σουηδοί και οι Φιλανδοί και όλοι οι Ευρωπαίοι αισθάνονται σαν το σπίτι τους. Στους δρόμους του Πλατανιά τα Νορβηγικά ακούγονται παντού. Μας αγαπούν πολύ οι Βόρειο-Ευρωπαίοι και μας τιμούν με τις επισκέψεις τους. Στον πίνακα πτήσεων του αεροδρομίου Χανίων τώρα το καλοκαίρι, οι πτήσεις των Τσάρτερ είναι κατά πολύ περισσότερες από τις τοπικές πτήσεις.

Ήρθαν λοιπόν στο Φαρμακείο του Νοσοκομείου Χανίων και τους υποδέχθηκα με μεγάλη χαρά. Μαζί τους ήταν και η εκπρόσωπος των Νορβηγών Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών στην EAHP (European Association of Hospital Pharmacists).

Στη Νορβηγία η Νοσοκομειακή Φαρμακευτική γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη. Έχουν Ειδικότητα Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής, ασκούν την Κλινική Φαρμακευτική αλλά και Κοινωνική Φαρμακευτική με επισκέψεις στους ασθενείς κατ’ οίκον. Στη Νορβηγία ο θεσμός του «Φαρμακοποιού Συμβούλου» έχει θεσμοθετηθεί από το 1989 και ο Νοσοκομειακός Φαρμακοποιός είναι μέλος της ομάδας που κάνει την επίσκεψη καθημερινά στους ασθενείς των κλινικών.

Οι φοιτητές στη Νορβηγία από τον 3ο χρόνο εκπαιδεύονται στις κλινικές δίπλα στους ασθενείς σε θέματα Κλινικής Φαρμακευτικής, Φαρμακοεπιδημιολογίας και Θεραπευτικής. Οι Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί ασχολούνται με θέματα Διοίκησης, Παραγωγής, Ενημέρωσης και Κλινικής Φαρμακευτικής. Οι Νορβηγοί εμπιστεύονται τους Κοινοτικούς και τους Νοσοκομειακούς Φαρμακοποιούς διότι εκτός των άλλων σε αυτή τη χώρα της βόρειας Ευρώπης, σε πολλά μέρη, ειδικά στις βόρειες περιοχές της, οι Φαρμακοποιοί είναι πραγματικοί Σύμβουλοι Υγείας.

Τους άρεσε πολύ το Νοσοκομείο, το οποίο είναι καινούργιο, λειτούργησε το 2000, και τους ξενάγησα στους χώρους. Τους έδειξα και το Φαρμακείο μας, με τα γραφεία, τη σύγχρονη μηχανογράφηση και τους υπολογιστές σε κάθε θέση εργασίας με συνεχή και ταχύτατη πρόσβαση στο διαδίκτυο, τα εργαστήρια και τους σύγχρονους αποθηκευτικούς χώρους. Τους ενημέρωσα ότι το Νοσοκομείο μας έχει 500 κρεβάτια, εφημερεύει κάθε ημέρα, διότι είναι το μοναδικό Γενικό Νοσοκομείο σε όλο το Νομό, με Φαρμακείο που εκτός των εσωτερικών ασθενών εξυπηρετεί δεκάδες κλινικές και εργαστήρια, τρία Κέντρα Υγείας, τους ασθενείς των Φυλακών και των δεκάδων Αγροτικών Ιατρείων και εξωτερικούς ασθενείς, όπως εκατοντάδες ασθενείς της Πρόνοιας και των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Και πριν προλάβω να τους πω ότι σε αυτό το ολοκαίνουργιο Νοσοκομείο με τις τόσες δραστηριότητες υπηρετεί μόνο ένας, αυτός που τους ξεναγεί, Νοσοκομειακός Φαρμακοποιός, μου έκαναν την ερώτηση που πάντα "πληγώνει":

«θα μας γνωρίσεις και τους άλλους συναδέλφους φαρμακοποιούς ;»

3/7/06

Η Ετήσια Έκθεση του ΙΟΒΕ για την Αγορά Φαρμάκου στην Ελλάδα


Το Τμήμα Οικονομικών της Υγείας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) εξέδωσε πρόσφατα την Ετήσια Έκθεση για την Αγορά Φαρμάκου στην Ελλάδα. Στη μελέτη περιγράφονται και αναλύονται τα πλέον σύγχρονα και έγκυρα στατιστικά δεδομένα που αφορούν στη ζήτηση, την προσφορά και το εξωτερικό εμπόριο του κλάδου, στο διεθνές περιβάλλον, το θεσμικό πλαίσιο και τα προβλήματα της φαρμακευτικής αγοράς,ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιείται ανάλυση του ανταγωνισμού και των χρηματοοικονομικών στοιχείων των φαρμακευτικών επιχειρήσεων.

Τα κύρια αποτελέσματα που προέκυψαν από τη μελέτη είναι τα ακόλουθα:

ΙΔΡΥΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ
FOUNDATION FOR ECONOMIC & INDUSTRIAL RESEARCH

Τσάμη Καρατάση 11 – Αθήνα 117 42, Τηλ. 210-9211200-10 Fax 210-9233977
11 Tsami Karatasi Str.-Athens 117 42, Tel. +30-210-9211200-10 Fax +30-210- 9233977

Η Αγορά Φαρμάκου στην Ελλάδα

X. Κουσουλάκου1
Συνεργασία: Β. Φραγκουλάκης2

1 Υπεύθυνη Έρευνας, Τμήμα Οικονομικών της Υγείας, ΙΟΒΕ
2 Ερευνητικός Συνεργάτης, Τμήμα Οικονομικών της Υγείας, ΙΟΒΕ

Αθήνα, 2006

Το 2004, η συνολική δαπάνη υγείας στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στα €16,4 δισ., από
τα οποία το 54% αφορά σε δημόσια και το 46% σε ιδιωτική. Το μερίδιο της ιδιωτικής δαπάνης, ξεπερνά σημαντικά τα αντίστοιχα μεγέθη των λοιπών χωρών της Ε.Ε. και προσεγγίζει μεγέθη ιδιωτικών συστημάτων υγείας, όπως για παράδειγμα των ΗΠΑ, παρόλο που στην Ελλάδα λειτουργεί Εθνικό Σύστημα Υγείας από το 1983.

Η φαρμακευτική δαπάνη, από την άλλη πλευρά, ανήλθε στα €2,9 δισ., παρουσιάζοντας
μέση ετήσια αύξηση 12,6% την περίοδο 2000-04. Το 2003, (τελευταίο έτος διαθέσιμων στοιχείων ευρωζώνης) η φαρμακευτική δαπάνη της Ελλάδας ως ποσοστό της συνολικής δαπάνης υγείας διαμορφώθηκε σε επίπεδα χαμηλότερα του μέσου όρου της ευρωζώνης (16% έναντι 16,8% αντίστοιχα).



Το συνολικό κόστος συνταγογραφούμενων φαρμάκων το 2004 ανήλθε στα €2,7 δισ., ενώ
η κατά κεφαλή φαρμακευτική δαπάνη ανήλθε το 2003 στα €220, κατατάσσοντας την
Ελλάδα στην τελευταία θέση μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης.





Στη μελέτη, πραγματοποιείται, επίσης, ανάλυση των προσδιοριστικών παραγόντων
ζήτησης των νοικοκυριών για αγαθά και υπηρεσίες υγείας, με βάση τις Έρευνες
Οικογενειακών Προϋπολογισμών της ΕΣΥΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το
μεγαλύτερο ποσοστό ιδιωτικών δαπανών υγείας των νοικοκυριών αποτελείται από
οδοντιατρικές δαπάνες (31,1%), καθώς οι τελευταίες καλύπτονται σε χαμηλό βαθμό από την Κοινωνική Ασφάλιση. Το σύνολο των ιατρικών υπηρεσιών (συμπεριλαμβανομένων των παραϊατρικών και οδοντιατρικών) κατέχει το 65,7% των ιδιωτικών δαπανών υγείας,ενώ η φαρμακευτική δαπάνη αποτελεί μόλις το 16,4%.

Ένας από τους παράγοντες που επηρεάζει σημαντικά τη φαρμακευτική δαπάνη ενός
νοικοκυριού είναι η περιοχή διαμονής του. Συγκεκριμένα, την υψηλότερη μηνιαία
φαρμακευτική δαπάνη πραγματοποιούν τα νοικοκυριά των αγροτικών περιοχών, η οποία
υπερβαίνει το μέσο όρο της χώρας κατά 22%. Αντίθετα, η χαμηλότερη φαρμακευτική
δαπάνη πραγματοποιείται από τα νοικοκυριά της Θεσσαλονίκης, η οποία υπολείπεται του μέσου όρου της χώρας κατά 15%.

Η αύξηση του αριθμού των μελών ενός νοικοκυριού δεν οδηγεί συστηματικά σε αύξηση
της φαρμακευτικής δαπάνης. Το γεγονός αυτό μπορεί, εν μέρει, να εξηγηθεί από το ότι η φαρμακευτική δαπάνη δεν επηρεάζεται τόσο από τον αριθμό των μελών όσο την ηλικιακή σύνθεση αυτών, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται και από τη θετική σχέση της φαρμακευτικής δαπάνης με την ηλικία του υπεύθυνου του νοικοκυριού.

Επιπλέον, παρατηρείται πως ενώ η συνολική δαπάνη υγείας αυξάνεται με το εισόδημα, η φαρμακευτική δαπάνη δεν παρουσιάζει μια συστηματική σχέση με αυτό. Αντίθετα, το επάγγελμα του υπεύθυνου του νοικοκυριού διαφοροποιεί σημαντικά τη φαρμακευτική δαπάνη, με τη μεγαλύτερη –προς τα πάνω-απόκλιση από τη μέση τιμή να εμφανίζεται σε νοικοκυριά με υπεύθυνο μη εργαζόμενο, κυρίως λόγω έλλειψης κοινωνικής ασφάλισης.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως τα νοικοκυριά με υπεύθυνο επιστήμονα δαπανούν για φαρμακευτική περίθαλψη μόλις το 60% του μέσου όρου της χώρας, ενώ νοικοκυριά με υπεύθυνο ανώτερο διοικητικό στέλεχος τον υπερβαίνουν μόλις κατά 13%.

Η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, από την άλλη πλευρά, αποτελεί το 36% της
συνολικής δαπάνης για υγεία των Ασφαλιστικών Ταμείων (παροχές ασθένειας σε είδος και σε χρήμα) και το 7,65% των συνολικών τους εξόδων. Το μερίδιο της φαρμακευτικής στη συνολική δαπάνη υγείας εμφανίζεται σχετικά υψηλό, διότι τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων προς τα νοσοκομεία επιδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Από την πλευρά της προσφοράς, και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΦΕΤ, τα τελευταία
πέντε έτη, εισήλθαν στην ελληνική αγορά 1.643 νέα φαρμακευτικά προϊόντα, συνολικής αξίας €574,7 εκατ. Ο συνολικός αριθμός υπεύθυνων κυκλοφορίας στην Ελλάδα ανέρχεται –σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΦ-στους 552. Ο αριθμός των ιδιωτικών φαρμακαποθηκών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα ανέρχεται στις 110 ενώ οι Συνεταιρισμοί Φαρμακοποιών αριθμούν τους 27. Ο αριθμός των φαρμακοποιών στην Ελλάδα ανέρχεται στους 12.336, ο αριθμός, δε, των φαρμακείων, σύμφωνα με εκτίμηση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου ανέρχεται περίπου στα 9.400.

Ο Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής στον κλάδο του φαρμάκου το 2004
διαμορφώθηκε στις 213 μονάδες, έχοντας υπερδιπλασιαστεί σε σχέση με το έτος βάσης (2000). Επιπλέον, οι παραγωγικές μονάδες στη χώρα αυξήθηκαν από 61 το 2001 σε 63 το 2002 (τελευταίο έτος διαθέσιμων στοιχείων ΕΣΥΕ).

Ως προς το εξωτερικό εμπόριο του φαρμακευτικού κλάδου, οι εισαγωγές αυξήθηκαν
κατά 16,8% το 2004, ενώ οι εξαγωγές κατά 21,6%. Ο Δείκτης Balassa είναι αρνητικός σε όλη την εξεταζόμενη περίοδο, υποδηλώνοντας την υπεροχή των εισαγωγών έναντι των εξαγωγών. Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου διαμορφώθηκε το 2004 στο €1,6 δισ., ενώ σύμφωνα με εκτίμηση του ΙΟΒΕ, οι παράλληλες εξαγωγές το 2004 ξεπέρασαν τα €1,2 δισ.

Όπως διαπιστώνεται από την ανάλυση του θεσμικού πλαισίου, στην Ελλάδα, το σύστημα υγείας, και κατ’ επέκταση η αγορά φαρμάκου που εντάσσεται σε αυτό, χαρακτηρίζεται από πολλαπλότητα αρμόδιων φορέων και πολυπλοκότητα διαδικασιών λήψης αποφάσεων. Η άσκηση φαρμακευτικής πολιτικής είναι αποσπασματική, καθώς συμμετέχουν πλήθος αρχών, και ως συνέπεια καθίσταται συχνά αναποτελεσματική.

Ιδιαίτερα, ο κλάδος του φαρμάκου είναι έντονα ελεγχόμενος από την Πολιτεία. Οι κύριες αιτίες παρέμβασης είναι η προστασία του ασθενή, η προστασία της επιχείρησης και η συγκράτηση των φαρμακευτικών δαπανών. Για την επίτευξη των στόχων αυτών, η Πολιτεία χρησιμοποιεί μια σειρά από ρυθμιστικά μέτρα, που σκοπό έχουν να επηρεάσουν τόσο την προσφορά όσο και τη ζήτηση. Τα κυριότερα από αυτά αφορούν στις πολιτικές τιμολόγησης και αποζημίωσης των φαρμάκων, και αποτελούν και τα κυριότερα σημεία των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων του θεσμικού πλαισίου της Ελλάδας.

Τέλος, τα προβλήματα στην αγορά φαρμάκου συνίστανται σε εκείνα που αφορούν στην
πλευρά της ζήτησης και σε εκείνα που αφορούν στην πλευρά της προσφοράς. Από την
πλευρά της ζήτησης, το κυριότερο πρόβλημα είναι οι καθυστερήσεις κυκλοφορίας
φαρμάκων στην αγορά που έχουν ήδη λάβει άδεια κυκλοφορίας, γεγονός που οδηγεί σε
ανισότητες στην πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα. Επιπλέον, στην ελληνική αγορά, παρατηρούνται συχνά ελλείψεις λόγω των αυξημένων παράλληλων εξαγωγών.

Από την πλευρά της προσφοράς, κύρια προβλήματα αποτελούν οι καθυστερήσεις στη
λήψη αποφάσεων και το διαρκώς μεταβαλλόμενο θεσμικό πλαίσιο, τα οποία δημιουργούν έλλειψη σταθερότητας και δεν επιτρέπουν το μακροχρόνιο σχεδιασμό στρατηγικών των επιχειρήσεων.

Η Ειδικότητα της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση


Στο σύνολο των 25 χωρών της ΕΕ, 18 χώρες έχουν θεσμοθετήσει την ειδικότητα της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής και 7 όχι. Για να εκδοθεί Οδηγία (Directive) από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ειδικότητα χρειάζονται 232 ψήφοι στο Ευρωκοινοβούλιο από 13 τουλάχιστον χώρες. Μέχρι τότε κάθε κράτος έχει την δυνατότητα να θεσμοθετεί την ειδικότητα σύμφωνα με τοπικούς κανόνες.


Έχουν ειδικότητα στην:

1. Αγγλία
2. Αυστρία
3. Βέλγιο
4. Γαλλία
5. Γερμανία
6. Δανία
7. Ιρλανδία
8. Ισπανία
9. Ιταλία
10. Ολλανδία
11. Ουγγαρία
12. Πολωνία
13. Πορτογαλία
14. Σλοβακία
15. Σλοβενία
16. Σουηδία
17. Τσεχία
18. Φινλανδία

Δεν έχουν ειδικότητα στην:

19. Ελλάδα
20. Εσθονία
21. Κύπρος
22. Λετονία
23. Λιθουανία
24. Λουξεμβούργο
25. Μάλτα

Δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά έχουν θεσμοθετήσει την ειδικότητα οι:

26. Ελβετία
27. Νορβηγία

Είναι ολοφάνερο ότι χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα για την αναβάθμιση της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής. Σε όποια χώρα θεσμοθετήθηκε η ειδικότητα υπήρξε μια εντυπωσιακή αναβάθμιση της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής. Παράδειγμα η περίπτωση της Ισπανίας που πριν θεσμοθετηθεί η ειδικότητα πήγαιναν οι Ισπανοί στα συνέδρια με 1-2 εργασίες (όπως πάμε τώρα και εμείς). Μετά την εφαρμογή της ειδικότητας, στα Πανευρωπαϊκά Συνέδρια οι περισσότερες εργασίες προέρχονται από Ισπανούς συναδέλφους. Έχω την άποψη ότι πρέπει να έχουμε την περίπτωση της Ισπανίας σαν υπόδειγμα.

Είναι επίσης γεγονός ότι η Νοσοκομειακή Φαρμακευτική στην Ελλάδα έχει σοβαρότατα προβλήματα και ότι η Ειδικότητα δεν είναι στις πρώτες προτεραιότητες και πώς να είναι, όταν προβλήματα όπως στελέχωσης, οικονομικά, διαχειριστικά, υπηρεσιακά, μας πνίγουν καθημερινά και στα μισά σχεδόν Νοσοκομεία μας υπηρετεί μόνο ένας Νοσοκομειακός Φαρμακοποιός.

Ελπίζω μόνο κάποια στιγμή να εκδοθεί μία Οδηγία (Directive, Ντιρεκτίβα) η οποία επειδή είναι υποχρεωτική για εφαρμογή από όλα τα κράτη – μέλη (με βαριά πρόστιμα σε μη-συμμόρφωση), θα δεήσει και το Υπουργείο Υγείας μας να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση της Ειδικότητας της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής (όχι επειδή θα καταλάβει την αναγκαιότητα αλλά γιατί θα φοβηθεί το πρόστιμο!!!).

1/7/06

Χορήγηση υποκατάστατων από τα δημόσια νοσοκομεία

Xορήγηση υποκατάστατων και από τα νοσοκομεία εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, όπως αναγράφεται στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ". Το άρθρο περιέχει σημαντικές πληροφορίες και η πλέον σημαντική είναι, κατά την άποψή μας, ότι τα υποκατάστατα θα χορηγούνται από τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, δηλαδή από τα Νοσοκομεία Φαρμακεία. Το πλήρες άρθρο ακολουθεί:

Δημοσιογράφος: ΝΑΝΑ ΝΤΑΟΥΝΤΑΚΗ

Με χορήγηση υποκατάστατων από τα δημόσια νοσοκομεία και με την επέκταση των κέντρων αποτοξίνωσης θα αντιμετωπισθούν οι λίστες αναμονής στα προγράμματα μεθαδόνης ώς το τέλος της τετραετίας. Αυτό εξήγγειλε χθες ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Οι «λίστες της ντροπής» όπως τις χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας, ξεπερνούν σήμερα τα 3.600 άτομα τα οποία περιμένουν πολλούς μήνες να μπουν σε κάποια από τις 17 Μονάδες Υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, ο κ. Αβραμόπουλος παρουσίασε τη Νέα Εθνική Στρατηγική για τα Ναρκωτικά, που περιλαμβάνει - μεταξύ άλλων - μέτρα για την κατάργηση της λίστας, που έχουν ως στόχο «μία σταθερή, βιώσιμη και μακροπρόθεσμη πολιτική».

Βασικός κορμός αυτών των μέτρων είναι η αξιοποίηση των υποδομών του ΕΣΥ ώστε να επεκταθεί η χορήγηση υποκατάστατων από τους νοσοκομειακούς γιατρούς, αλλά και η επέκταση των κέντρων αποτοξίνωσης ώστε να έχουν καλύτερη πρόσβαση οι χρήστες στις υπηρεσίες υγείας.

Στους γιατρούς του ΕΣΥ, γενικούς γιατρούς και παθολόγους, θα δοθεί σταδιακά το δικαίωμα να συνταγογραφούν υποκατάστατα για τους χρήστες, αφού πρώτα εκπαιδευτούν.

Από τα δημόσια νοσοκομεία το πρώτο στο οποίο αποφασίστηκε να γίνει κέντρο χορήγησης υποκατάστατων είναι ο «Ευαγγελισμός». Παράλληλα θα δημιουργηθούν 3-4 ειδικά κέντρα στα οποία θα μπορούν να απευθύνονται οι εξαρτημένοι προκειμένου να «αξιολογείται» η περίπτωσή τους, να γίνεται δηλαδή διάγνωση και να αποφασίζεται η μορφή της θεραπείας που θα ακολουθήσουν.

Όπως εξήγησε ο νέος πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ επίκουρος καθηγητής Ψυχιατρικής Κωστής Μπάλας στα κέντρα αυτά οι χρήστες θα παίρνουν μία «πράσινη κάρτα» με έναν κωδικό αριθμό που θα είναι σαν διαβατήριο και με αυτή θα παραπέμπονται σε ένα κέντρο μόνο - νοσοκομείο, ΟΚΑΝΑ ή άλλο φορέα - για θεραπεία.

Το πρώτο τέτοιο κέντρο θα γίνει στην Ήπειρο, η οποία σήμερα δεν καλύπτεται από καμία μονάδα και θα περιλαμβάνεται στην αρμοδιότητά του και η Κέρκυρα.

Επίσης θα ετοιμαστεί Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο θα καθορίζονται οι όροι αξιολόγησης και πιστοποίησης των Μονάδων Απεξάρτησης οι οποίες θα είναι, όπως τονίστηκε από τον κ. Μπάλα, πάντα σε μη κερδοσκοπική βάση. Μετά τη δημοσίευση του Διατάγματος, όποια μονάδα θα λειτουργεί χωρίς άδεια θα διώκεται για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών: σήμερα λειτουργούν ιδιωτικές μονάδες θεραπείας παρανόμως.

Και εγχώρια παραγωγή

Ο Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ανακοίνωσε επίσης ότι ελήφθη απόφαση για την παραγωγή μεθαδόνης στην Ελλάδα, μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), με στόχο την εξοικονόμηση πόρων από την εισαγωγή μεθαδόνης και την πλήρη επάρκεια σε ποσότητα. Υπολογίζεται ότι θα υπάρξει οικονομία της τάξεως του 30% στο σχετικό κονδύλιο, το οποόιο θα επενδυθεί στην ποιοτική αναβάθμιση των υποδομών του ΟΚΑΝΑ. Επίσης, ο ΟΚΑΝΑ θα... βγει στον δρόμο με τη μέθοδο του «street-work», ώστε - όπως τόνισε ο υπουργός - οι αρμόδιες υπηρεσίες να βοηθούν, να ενημερώνουν, να υποστηρίζουν τους χρήστες και τις οικογένειες τους εκεί όπου ζουν.


ΤΑ ΝΕΑ , 27/06/2006 , Σελ.: N11
Κωδικός άρθρου: A18572N111
ID: 524692

http://www.tanea.gr/print_article.php?e=A&f=18572&m=N11&aa=1

Νοσοκομεία της ντροπής

Στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ" της 01-07-2006 δημοσιεύθηκε άρθρο με θέμα "Νοσοκομεία της ντροπής".

Αναζητήσαμε το άρθρο και το αναδημοσιεύουμε ώστε να το διαβάσουν και συνάδελφοι που δεν το είδαν στην εφημερίδα.


ΓΕΡΑΣΜΕΝΑ ΚΤΙΡΙΑ, άθλιες συνθήκες για γιατρούς και ασθενείς

Νοσοκομεία της ντροπής

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ

Πεσμένοι σοβάδες, σκουριασμένα υδραυλικά, παλιά καλοριφέρ, σπασμένες σωληνώσεις, τοίχοι με υγρασία, τρύπια σεντόνια, παλιά στρώματα, παλιά κρεβάτια. Είναι η εικόνα μερικών από τα πιο παλιά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπως το «Γ. Γεννηματάς», το «Αγιος Δημήτριος», το Λοιμωδών Νόσων ή το «Γ. Παπανικολάου».

Παλιά κτίρια που χτίστηκαν από τον 19ο αιώνα για άλλες χρήσεις, όπως για κατοικία του πασά της Θεσσαλονίκης το «Αγιος Δημήτριος», στάβλοι του πασά το «Γ. Γεννηματάς», σχολείο, που αργότερα πέρασε στο ΙΚΑ, για να γίνει θεραπευτήριο το «Αγιος Παύλος», ως σανατόριο για φυματικούς λειτούργησε το 1932 το «Γ. Παπανικολάου». Το 1953 ξεκίνησε να λειτουργεί το ΑΧΕΠΑ. Είναι τόσο παλιά κάποια από τα νοσοκομεία της πόλης, που ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης έχει καταγράψει την ιστορία τους σε ειδική έκδοση.

Κάποια νεότερα κτίρια που χτίστηκαν μέσα στα οικόπεδα αυτών των νοσοκομείων, μετριάζουν το πρόβλημα, το οποίο όμως παραμένει.

Σωληνώσεις και υγρασία σε τοίχους μέσα στο νοσοκομείο, ντουλάπια με υγρασία στα μαγειρεία, εξωτερικές σωληνώσεις αποχέτευσης με έντονα ίχνη υγρασίας στους διαδρόμους, τοίχοι από γυψοσανίδες ή πλαστικό, φυτά που φυτρώνουν στην υγρασία των τοίχων, παράθυρα πρόχειρα καλυμμένα, θάλαμοι με εννέα κρεβάτια, αλλά και θάλαμοι-κελιά με έναν ασθενή, τρύπες στην ψευδοροφή του διαδρόμου, αλλά και γραμμένη με σπρέι στο τοίχο η λέξη «νεκροθάλαμος» με ένα βέλος από κάτω που δείχνει την κατεύθυνση είναι μερικές από τις εικόνες που συναντά κανείς στο «Γ. Γεννηματάς».

Μπάζα

Μπάζα και ιατρικά μηχανήματα στοιβαγμένα δίπλα στις σκάλες, λάμπες που κρέμονται πρόχειρα, βρώμικους κάδους στους διαδρόμους, αρχαία φορεία και αναπηρικές καρέκλες, μπαλώματα στα δάπεδα, παλιά ξεβαμμένα καλοριφέρ, πεσμένους σοβάδες, ξηλωμένα κανάλια καλωδίων, σωληνώσεις με ξεσκισμένους υαλοβάμβακες αντικρίζει κανείς στο «Αγ. Δημήτριος», όπου γίνονται πρόχειρες επισκευές που δεν λύνουν τα προβλήματα.

Στο «Γ. Παπανικολάου» η συντήρηση των παλιών κτιρίων είναι ένας διαρκής αλλά άνισος αγώνας. Η πανεπιστημιακή γναθοχειρουργική κλινική στεγάζεται στο σχολείο που υπήρχε για τα παιδιά των φυματικών, άλλες πτέρυγες έχουν παραμείνει γιαπιά από το 1978, άλλες είναι μισοκατασκευασμένες. Το νοσοκομείο διαιρείται σε 18 διαφορετικά κτίρια και οι ασθενείς μετακινούνται για τις εξετάσεις τους με ασθενοφόρα, το φαγητό και τα φάρμακα διανέμονται με αυτοκίνητα, ενώ το χειμώνα το νοσοκομείο αγοράζει αλάτι και νοικιάζει εκχιονιστικό μηχάνημα για να κρατά ανοιχτούς τους δρόμους ανάμεσα στα κτίρια.

Με την άθλια αυτή κατάσταση έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι γιατροί, νοσηλευτές, ασθενείς και οι συνοδοί τους, που δεν έχουν την τύχη να είναι σε κάποιο από τα πιο σύγχρονα νοσοκομεία, όπως το «Παπαγεωργίου» ή το «Ιπποκράτειο».

Πλην των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και των καινούργιων κτιρίων που έχουν φτιαχτεί στα νοσοκομεία, στα παλιότερα κτίρια οι κοινόχρηστοι χώροι, όπως οι τουαλέτες, χρησιμοποιούνται και από ασθενείς και από συνοδούς. Η καθαριότητα έχει ανατεθεί σε ιδιώτες που δεν διατηρούν σταθερό το προσωπικό τους, για να μην αποκτούν οι εργαζόμενοι δικαιώματα, όπως επιδόματα και άδειες. Το αποτέλεσμα; Μόλις το προσωπικό εξοικειωθεί με τις ιδιαιτερότητες και απαιτήσεις της καθαριότητας σε νοσοκομειακό χώρο, να αντικαθίσταται από άλλο προσωπικό που είναι ανεκπαίδευτο στις ιδιαιτερότητες αυτές.

Πηγή:

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 01/07/2006