Xορήγηση υποκατάστατων και από τα νοσοκομεία εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, όπως αναγράφεται στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ". Το άρθρο περιέχει σημαντικές πληροφορίες και η πλέον σημαντική είναι, κατά την άποψή μας, ότι τα υποκατάστατα θα χορηγούνται από τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, δηλαδή από τα Νοσοκομεία Φαρμακεία. Το πλήρες άρθρο ακολουθεί:
Δημοσιογράφος: ΝΑΝΑ ΝΤΑΟΥΝΤΑΚΗ
Με χορήγηση υποκατάστατων από τα δημόσια νοσοκομεία και με την επέκταση των κέντρων αποτοξίνωσης θα αντιμετωπισθούν οι λίστες αναμονής στα προγράμματα μεθαδόνης ώς το τέλος της τετραετίας. Αυτό εξήγγειλε χθες ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Οι «λίστες της ντροπής» όπως τις χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας, ξεπερνούν σήμερα τα 3.600 άτομα τα οποία περιμένουν πολλούς μήνες να μπουν σε κάποια από τις 17 Μονάδες Υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών, ο κ. Αβραμόπουλος παρουσίασε τη Νέα Εθνική Στρατηγική για τα Ναρκωτικά, που περιλαμβάνει - μεταξύ άλλων - μέτρα για την κατάργηση της λίστας, που έχουν ως στόχο «μία σταθερή, βιώσιμη και μακροπρόθεσμη πολιτική».
Βασικός κορμός αυτών των μέτρων είναι η αξιοποίηση των υποδομών του ΕΣΥ ώστε να επεκταθεί η χορήγηση υποκατάστατων από τους νοσοκομειακούς γιατρούς, αλλά και η επέκταση των κέντρων αποτοξίνωσης ώστε να έχουν καλύτερη πρόσβαση οι χρήστες στις υπηρεσίες υγείας.
Στους γιατρούς του ΕΣΥ, γενικούς γιατρούς και παθολόγους, θα δοθεί σταδιακά το δικαίωμα να συνταγογραφούν υποκατάστατα για τους χρήστες, αφού πρώτα εκπαιδευτούν.
Από τα δημόσια νοσοκομεία το πρώτο στο οποίο αποφασίστηκε να γίνει κέντρο χορήγησης υποκατάστατων είναι ο «Ευαγγελισμός». Παράλληλα θα δημιουργηθούν 3-4 ειδικά κέντρα στα οποία θα μπορούν να απευθύνονται οι εξαρτημένοι προκειμένου να «αξιολογείται» η περίπτωσή τους, να γίνεται δηλαδή διάγνωση και να αποφασίζεται η μορφή της θεραπείας που θα ακολουθήσουν.
Όπως εξήγησε ο νέος πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ επίκουρος καθηγητής Ψυχιατρικής Κωστής Μπάλας στα κέντρα αυτά οι χρήστες θα παίρνουν μία «πράσινη κάρτα» με έναν κωδικό αριθμό που θα είναι σαν διαβατήριο και με αυτή θα παραπέμπονται σε ένα κέντρο μόνο - νοσοκομείο, ΟΚΑΝΑ ή άλλο φορέα - για θεραπεία.
Το πρώτο τέτοιο κέντρο θα γίνει στην Ήπειρο, η οποία σήμερα δεν καλύπτεται από καμία μονάδα και θα περιλαμβάνεται στην αρμοδιότητά του και η Κέρκυρα.
Επίσης θα ετοιμαστεί Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο θα καθορίζονται οι όροι αξιολόγησης και πιστοποίησης των Μονάδων Απεξάρτησης οι οποίες θα είναι, όπως τονίστηκε από τον κ. Μπάλα, πάντα σε μη κερδοσκοπική βάση. Μετά τη δημοσίευση του Διατάγματος, όποια μονάδα θα λειτουργεί χωρίς άδεια θα διώκεται για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών: σήμερα λειτουργούν ιδιωτικές μονάδες θεραπείας παρανόμως.
Και εγχώρια παραγωγή
Ο Δ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ ανακοίνωσε επίσης ότι ελήφθη απόφαση για την παραγωγή μεθαδόνης στην Ελλάδα, μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), με στόχο την εξοικονόμηση πόρων από την εισαγωγή μεθαδόνης και την πλήρη επάρκεια σε ποσότητα. Υπολογίζεται ότι θα υπάρξει οικονομία της τάξεως του 30% στο σχετικό κονδύλιο, το οποόιο θα επενδυθεί στην ποιοτική αναβάθμιση των υποδομών του ΟΚΑΝΑ. Επίσης, ο ΟΚΑΝΑ θα... βγει στον δρόμο με τη μέθοδο του «street-work», ώστε - όπως τόνισε ο υπουργός - οι αρμόδιες υπηρεσίες να βοηθούν, να ενημερώνουν, να υποστηρίζουν τους χρήστες και τις οικογένειες τους εκεί όπου ζουν.
ΤΑ ΝΕΑ , 27/06/2006 , Σελ.: N11
Κωδικός άρθρου: A18572N111
ID: 524692
http://www.tanea.gr/print_article.php?e=A&f=18572&m=N11&aa=1