3/7/06

Η Ειδικότητα της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση


Στο σύνολο των 25 χωρών της ΕΕ, 18 χώρες έχουν θεσμοθετήσει την ειδικότητα της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής και 7 όχι. Για να εκδοθεί Οδηγία (Directive) από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ειδικότητα χρειάζονται 232 ψήφοι στο Ευρωκοινοβούλιο από 13 τουλάχιστον χώρες. Μέχρι τότε κάθε κράτος έχει την δυνατότητα να θεσμοθετεί την ειδικότητα σύμφωνα με τοπικούς κανόνες.


Έχουν ειδικότητα στην:

1. Αγγλία
2. Αυστρία
3. Βέλγιο
4. Γαλλία
5. Γερμανία
6. Δανία
7. Ιρλανδία
8. Ισπανία
9. Ιταλία
10. Ολλανδία
11. Ουγγαρία
12. Πολωνία
13. Πορτογαλία
14. Σλοβακία
15. Σλοβενία
16. Σουηδία
17. Τσεχία
18. Φινλανδία

Δεν έχουν ειδικότητα στην:

19. Ελλάδα
20. Εσθονία
21. Κύπρος
22. Λετονία
23. Λιθουανία
24. Λουξεμβούργο
25. Μάλτα

Δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά έχουν θεσμοθετήσει την ειδικότητα οι:

26. Ελβετία
27. Νορβηγία

Είναι ολοφάνερο ότι χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα για την αναβάθμιση της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής. Σε όποια χώρα θεσμοθετήθηκε η ειδικότητα υπήρξε μια εντυπωσιακή αναβάθμιση της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής. Παράδειγμα η περίπτωση της Ισπανίας που πριν θεσμοθετηθεί η ειδικότητα πήγαιναν οι Ισπανοί στα συνέδρια με 1-2 εργασίες (όπως πάμε τώρα και εμείς). Μετά την εφαρμογή της ειδικότητας, στα Πανευρωπαϊκά Συνέδρια οι περισσότερες εργασίες προέρχονται από Ισπανούς συναδέλφους. Έχω την άποψη ότι πρέπει να έχουμε την περίπτωση της Ισπανίας σαν υπόδειγμα.

Είναι επίσης γεγονός ότι η Νοσοκομειακή Φαρμακευτική στην Ελλάδα έχει σοβαρότατα προβλήματα και ότι η Ειδικότητα δεν είναι στις πρώτες προτεραιότητες και πώς να είναι, όταν προβλήματα όπως στελέχωσης, οικονομικά, διαχειριστικά, υπηρεσιακά, μας πνίγουν καθημερινά και στα μισά σχεδόν Νοσοκομεία μας υπηρετεί μόνο ένας Νοσοκομειακός Φαρμακοποιός.

Ελπίζω μόνο κάποια στιγμή να εκδοθεί μία Οδηγία (Directive, Ντιρεκτίβα) η οποία επειδή είναι υποχρεωτική για εφαρμογή από όλα τα κράτη – μέλη (με βαριά πρόστιμα σε μη-συμμόρφωση), θα δεήσει και το Υπουργείο Υγείας μας να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση της Ειδικότητας της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής (όχι επειδή θα καταλάβει την αναγκαιότητα αλλά γιατί θα φοβηθεί το πρόστιμο!!!).