5/7/06

Θα μας γνωρίσεις και τους άλλους συναδέλφους φαρμακοποιούς;

Σήμερα είχα επισκέψεις. Συνάδελφοι από τη Νορβηγία που κάνουν διακοπές στον Πλατανιά ήρθαν στο Νοσοκομείο για να μας δουν από κοντά και να μας πουν «μια καλημέρα».

Εδώ στα Χανιά οι Νορβηγοί, αλλά και οι Σουηδοί και οι Φιλανδοί και όλοι οι Ευρωπαίοι αισθάνονται σαν το σπίτι τους. Στους δρόμους του Πλατανιά τα Νορβηγικά ακούγονται παντού. Μας αγαπούν πολύ οι Βόρειο-Ευρωπαίοι και μας τιμούν με τις επισκέψεις τους. Στον πίνακα πτήσεων του αεροδρομίου Χανίων τώρα το καλοκαίρι, οι πτήσεις των Τσάρτερ είναι κατά πολύ περισσότερες από τις τοπικές πτήσεις.

Ήρθαν λοιπόν στο Φαρμακείο του Νοσοκομείου Χανίων και τους υποδέχθηκα με μεγάλη χαρά. Μαζί τους ήταν και η εκπρόσωπος των Νορβηγών Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών στην EAHP (European Association of Hospital Pharmacists).

Στη Νορβηγία η Νοσοκομειακή Φαρμακευτική γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη. Έχουν Ειδικότητα Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής, ασκούν την Κλινική Φαρμακευτική αλλά και Κοινωνική Φαρμακευτική με επισκέψεις στους ασθενείς κατ’ οίκον. Στη Νορβηγία ο θεσμός του «Φαρμακοποιού Συμβούλου» έχει θεσμοθετηθεί από το 1989 και ο Νοσοκομειακός Φαρμακοποιός είναι μέλος της ομάδας που κάνει την επίσκεψη καθημερινά στους ασθενείς των κλινικών.

Οι φοιτητές στη Νορβηγία από τον 3ο χρόνο εκπαιδεύονται στις κλινικές δίπλα στους ασθενείς σε θέματα Κλινικής Φαρμακευτικής, Φαρμακοεπιδημιολογίας και Θεραπευτικής. Οι Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί ασχολούνται με θέματα Διοίκησης, Παραγωγής, Ενημέρωσης και Κλινικής Φαρμακευτικής. Οι Νορβηγοί εμπιστεύονται τους Κοινοτικούς και τους Νοσοκομειακούς Φαρμακοποιούς διότι εκτός των άλλων σε αυτή τη χώρα της βόρειας Ευρώπης, σε πολλά μέρη, ειδικά στις βόρειες περιοχές της, οι Φαρμακοποιοί είναι πραγματικοί Σύμβουλοι Υγείας.

Τους άρεσε πολύ το Νοσοκομείο, το οποίο είναι καινούργιο, λειτούργησε το 2000, και τους ξενάγησα στους χώρους. Τους έδειξα και το Φαρμακείο μας, με τα γραφεία, τη σύγχρονη μηχανογράφηση και τους υπολογιστές σε κάθε θέση εργασίας με συνεχή και ταχύτατη πρόσβαση στο διαδίκτυο, τα εργαστήρια και τους σύγχρονους αποθηκευτικούς χώρους. Τους ενημέρωσα ότι το Νοσοκομείο μας έχει 500 κρεβάτια, εφημερεύει κάθε ημέρα, διότι είναι το μοναδικό Γενικό Νοσοκομείο σε όλο το Νομό, με Φαρμακείο που εκτός των εσωτερικών ασθενών εξυπηρετεί δεκάδες κλινικές και εργαστήρια, τρία Κέντρα Υγείας, τους ασθενείς των Φυλακών και των δεκάδων Αγροτικών Ιατρείων και εξωτερικούς ασθενείς, όπως εκατοντάδες ασθενείς της Πρόνοιας και των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Και πριν προλάβω να τους πω ότι σε αυτό το ολοκαίνουργιο Νοσοκομείο με τις τόσες δραστηριότητες υπηρετεί μόνο ένας, αυτός που τους ξεναγεί, Νοσοκομειακός Φαρμακοποιός, μου έκαναν την ερώτηση που πάντα "πληγώνει":

«θα μας γνωρίσεις και τους άλλους συναδέλφους φαρμακοποιούς ;»