26/11/10

Νανοϋλικά: προβλήματα σχετικά με την εκτίμηση του κινδύνου από τη χρήση τους

Οι νανοτεχνολογίες παρέχουν τη δυνατότητα ανάπτυξης νέων υλικών και προϊόντων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλούς τομείς. Υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες για τον τομέα των ιατρικών εφαρμογών (π.χ. χορήγηση φαρμάκων, τεχνικές απεικόνισης), τον ενεργειακό τομέα (π.χ. αποθήκευση ενέργειας, ηλιακοί συλλέκτες) και την επιστήμη των υλικών (π.χ. ελαφρύτερα και ανθεκτικότερα υλικά).

Ωστόσο, η χρήση νανοτεχνολογιών συνεπάγεται σοβαρά προβλήματα για τους αρμόδιους εκτίμησης κινδύνου και τις ρυθμιστικές αρχές, όπως για παράδειγμα πώς μπορεί να καθοριστεί αν ένα υλικό συνιστά νανοϋλικό. Για την επίλυση των σχετικών προβλημάτων πολιτικής, η ΕΕ καταρτίζει σχέδιο δράσης για τις νανοεπιστήμες και τις νανοτεχνολογίες.

Τα νανοϋλικά είναι υλικά των οποίων τα συστατικά έχουν συνήθως μέγεθος μεταξύ 1 και 100 nm. Η κατηγοριοποίηση αυτή δεν υπονοεί συγκεκριμένο κίνδυνο ούτε συνεπάγεται αναγκαστικά ότι τα υλικά αυτά έχουν νέες επικίνδυνες ιδιότητες. Επίσης, δεν παρέχει στοιχεία για την τοξικότητά τους.

Οι επιφυλάξεις όσον αφορά τη χρήση νανοϋλικών οφείλονται στην αβεβαιότητα για το αν οι μέθοδοι δοκιμών που χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό του κινδύνου και την εκτίμηση της επικινδυνότητας των "κλασικών" χημικών ουσιών μπορούν επίσης να εφαρμοστούν στα νανοϋλικά. Οι μέθοδοι εκτίμησης της επικινδυνότητας που χρησιμοποιούνται σήμερα είναι επαρκώς ευέλικτες για να μπορούν να εφαρμοστούν στα νανοϋλικά. Επίσης, οι περισσότερες τοξικολογικές και οικοτοξικολογικές μέθοδοι φαίνεται ότι είναι κατάλληλες για τον εντοπισμό των σχετικών κινδύνων.

Δεν μπορεί, όμως, να θεωρηθεί ότι οι τρέχουσες επιστημονικές γνώσεις επιτρέπουν την ανίχνευση όλων των βλαβερών επιπτώσεων των νανοϋλικών. Ενδεχομένως να πρέπει να προσαρμοστούν οι σημερινές μέθοδοι ελέγχου ή να συμπληρωθούν με άλλες, έτσι ώστε να έχουμε πληρέστερη εικόνα των πιθανών κινδύνων των νανοϋλικών. Επίσης, για μια ακριβέστερη εκτίμηση του βαθμού επικινδυνότητας είναι αναγκαία η πληροφόρηση για την πραγματική έκθεση του ανθρώπου και του περιβάλλοντος στα νανοϋλικά.

Του Wim De Jong, αντιπροέδρου της επιστημονικής επιτροπής για τους ανακύπτοντες και τους πρόσφατα εντοπιζόμενους κινδύνους για την υγεία (ΕΕΑΝΚΥ)

Πηγές

Europa Health Newsletter

Safety of Manufactured Nanomaterials

Nanoelectronics Research on European level

Nanomaterials

Nanotechnology Homepage of the European Commission

Προσλήψεις Φαρμακοποιών και Βοηθών Φαρμακείου με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου χρόνου για την 1η ΥΠΕ Αττικής


Από το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γενική Διεύθυνση Υγείας, Δ/νση Προσωπικού ΝΠ, Τμήμα Β', ανακοινώθηκε Υπουργική Απόφαση με την οποία γίνεται κατανομή προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου χρόνου (8 μήνες) για τα νοσηλευτικά ιδρύματα της 1ης Υ.ΠΕ. Αττικής. Για τις προσλήψεις υπάρχει έγκριση με την υπ.αριθμ. ΔΙΠΠ/Φ.ΕΓΚΡ.8/47/1219/29-0-2010 Απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 2 παρ. 1 της αριθμ.33/06 ΠΥΣ (ΦΕΚ 209/08 τ.Α').


Στην ιστοσελίδα της ΠΕΦΝΙ-Ένωσης έχει αναρτηθεί η Υπουργική Απόφαση και αναφέρεται στα παρακάτω νοσοκομεία:

* ΓΝΑ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ: 2 θέσεις φαρμακοποιών
* ΓΝΑ ΚΑΤ: 1 θέση βοηθού φαρμακείου
* ΓΝ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΕΙΟ: 1 θέση φαρμακοποιού
* ΓΝ ΠΑΙΔΩΝ ΠΕΝΤΕΛΗΣ: 1 θέση φαρμακοποιού
* ΓΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ: 1 θέση φαρμακοποιού
* ΓΝ Μ. ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ: 2 θέσεις βοηθών φαρμακείου
* ΓΝΑ ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ: 2 θέσεις φαρμακοποιών
* ΓΝΑ ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ: 2 θέσεις φαρμακοποιών, 2 θέσεις βοηθών φαρμακείου
* ΓΝΑ ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ: 2 θέσεις βοηθών φαρμακείου
* ΑΟΝΑ ΑΓΙΟΣ ΣΑΒΒΑΣ: 1 θέση βοηθού φαρμακείου
* ΓΝΑ ΕΛΠΙΣ: 1 θέση φαρμακοποιού
* ΓΟΝΚ ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ: 2 θέσεις φαρμακοποιών

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε την ανάρτηση στην ιστοσελίδα της ΠΕΦΝΙ-Ένωσης, ΕΔΩ



Πηγή

http://pefni.blogspot.com/2010/11/blog-post_896.html

25/11/10

Θέσεις Επικουρικών Φαρμακοποιών και Βοηθών Φαρμακείου στην 2η και στην 6η ΥΠΕ

Στην ιστοσελίδα της ΠΕΦΝΙ-Ένωσης αναρτήθηκαν οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται για τις προσλήψεις Επικουρικών Φαρμακοποιών και Βοηθών Φαρμακείου. Στην ίδια ανάρτηση αναφέρονται και θέσεις που είναι διαθέσιμες στην 2η και στην 6η ΥΠΕ και είναι οι ακόλουθες:

Η 2η ΥΠΕ έχει τις παρακάτω θέσεις ανά νοσοκομείο:

* Γ.Ν. «ΜΕΤΑΞΑ» : 1 θέση φαρμακοποιού & 2 θέσεις βοηθών φαρμακείου
* Γ.Ν. «ΘΡΕΙΑΣΙΟ» : 1 θέση φαρμακοποιού & 1 θέση βοηθού φαρμακείου
* Γ.Ν. «ΤΖΑΝΕΙΟ» : 2 θέσεις βοηθών φαρμακείου
* Γ.Ν. ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΙΚΑΙΑΣ « Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»: 3 θέσεις φαρμακοποιών & 3 θέσεις βοηθών φαρμακείου
* Ν. «ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ» : 1 θέση φαρμακοποιού
* Γ.Ν. «ΑΤΤΙΚΟΝ» : 1 θέση φαρμακοποιού & 1 θέση βοηθού φαρμακείου
* «ΕΘΝΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΩΝ»: 1 θέση φαρμακοποιού
* Ν. ΧΙΟΥ : 1 θέση φαρμακοποιού
* Ν. ΣΑΜΟΥ : 1 θέση φαρμακοποιού
* Ν. ΛΗΜΝΟΥ : 1 θέση φαρμακοποιού
* Ν. ΡΟΔΟΥ : 2 θέσεις φαρμακοποιών & 2 θέσεις βοηθών φαρμακείου


Η 6η ΥΠΕ έχει τις παρακάτω θέσεις ανά νοσοκομείο:

* Ν. ΑΙΓΙΟΥ : 1 θέση βοηθού φαρμακείου
* Ν. ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ : 1 θέση βοηθού φαρμακείου
* Ν. ΘΩΡΑΚΟΣ Ν.Δ. ΕΛΛΑΔΟΣ: 1 θέση φαρμακοποιού & 1 θέση βοηθού φαρμακείου
* Ν. ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ : 1 θέση φαρμακοποιού
* Ν. ΑΓΡΙΝΙΟΥ: 1 θέση φαρμακοποιού
* Π.Ν. ΡΙΟ ΠΑΤΡΑΣ: 1 θέση φαρμακοποιού & 2 θέσεις βοηθού φαρμακείου
* Ν. «ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑΣ» ΠΑΤΡΑΣ: 1 θέση φαρμακοποιού & 2 θέσεις βοηθού φαρμακείου
* Ν. ΦΙΛΙΑΤΕΣ: 1 θέση βοηθού φαρμακείου
* Ν. ΆΡΤΑΣ: 1 θέση φαρμακοποιού & 1 θέση βοηθού φαρμακείου
* Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ» : 3 θέσεις βοηθών φαρμακείου
* Ν. ΠΡΕΒΕΖΗΣ : 1 θέση βοηθού φαρμακείου
* Ν. ΚΟΡΙΝΘΟΥ : 1 θέση φαρμακοποιού & 1 θέση βοηθού φαρμακείου
* Ν. ΑΡΓΟΥΣ : 1 θέση φαρμακοποιού
* Ν. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ : 1 θέση φαρμακοποιού & 2 βοηθών φαρμακείου
* Ν. ΣΠΑΡΤΗΣ : 1 θέση φαρμακοποιού
* Ν. ΤΡΙΠΟΛΗΣ : 1 θέση φαρμακοποιού & 1 θέση βοηθού φαρμακείου
* Ν. ΚΕΡΚΥΡΑΣ : 2 θέσεις βοηθών φαρμακείου
* Ν. ΛΕΥΚΑΔΑΣ : 2 θέσεις βοηθών φαρμακείου

Για περισσότερες πληροφορίες, για τις διαδικασίες και τις θέσεις μπορείτε να δείτε την ανάρτηση στην ιστοσελίδα της ΠΕΦΝΙ-Ένωσης, ΕΔΩ.

Πηγή

http://pefni.blogspot.com/2010/11/blog-post_25.html

Εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Σχέδιο Οδηγίας για την Πληροφόρηση στα Φάρμακα

Οι ασθενείς πρέπει να έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας πληροφόρηση για τα φάρμακα για τα οποία απαιτείται ιατρική συνταγή, βάσει του νέου σχεδίου νομοθεσίας το οποίο ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου. Με βάση το σχέδιο αυτό θα παρέχονται αντικειμενικές πληροφορίες για τα χαρακτηριστικά του φαρμάκου και την αντίστοιχη ασθένεια, ενώ θα αποτρέπεται η παροχή μη ζητηθείσας πληροφόρησης, καθώς και η συγκεκαλυμμένη διαφήμιση.

Οι ευρωβουλευτές κατέθεσαν τροπολογίες επί του σχεδίου νομοθεσίας βασιζόμενοι στη θεμελιώδη αρχή του δικαιώματος πρόσβασης των ασθενών σε ακριβή και αντικειμενική πληροφόρηση για τα φάρμακα. Με το σχέδιο αυτό, ξεκαθάρισαν, επίσης, τις υποχρεώσεις και τις δυνατότητες που θα έχουν οι φαρμακευτικές εταιρίες σε ότι αφορά την παροχή πληροφοριών και παρουσίασαν τις υποχρεώσεις που θα έχουν τα κράτη μέλη.

Το ΕΚ ενέκρινε δύο νομοθετικές εκθέσεις σε πρώτη ανάγνωση:
  • έναν κανονισμό που αφορά τα μέτρα που θα ληφθούν σε επίπεδο ΕΕ (με 564 ψήφους υπέρ, 41 κατά και 45 αποχές) και 
  • μία οδηγία που αφορά τους κανόνες που πρέπει να εφαρμόσουν τα κράτη μέλη σε εθνικό επίπεδο (με 558 ψήφους υπέρ, 42 κατά και 53 αποχές). Τα δύο αυτά σχέδια θα τεθούν τώρα σε συζήτηση στο Συμβούλιο
Ο Christofer Fjellner (ΕΛΚ, Σουηδία), εισηγητής των δύο εκθέσεων, δήλωσε: "Το σημαντικότερο πράγμα που επιτύχαμε κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας ήταν να αλλάξουμε το κύριο μέλημα της νομοθεσίας, το οποίο αφορούσε τα δικαιώματα των φαρμακευτικών εταιριών να παρέχουν πληροφορίες, και να το μετατοπίσουμε στα δικαιώματα των ασθενών να λαμβάνουν την πληροφόρηση που χρειάζονται και επιθυμούν. Η συγκεκριμένη πρόταση περιλαμβάνει μόνο βελτιώσεις σε ότι αφορά την ποιότητα και το μέγεθος των πληροφοριών που θα είναι διαθέσιμες στους ασθενείς."

Οι εταιρίες πρέπει να πληροφορούν και όχι να διαφημίζουν

Οι ασθενείς πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν πληροφόρηση από αυτούς που γνωρίζουν καλύτερα το προϊόν, ειδικότερα εάν λάβει κανείς υπόψη και την πληθώρα αναξιόπιστων πληροφοριών που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Το ΕΚ υποστήριξε ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες πρέπει να θέτουν στη διάθεση του κοινού την πιο πρόσφατη περίληψη των χαρακτηριστικών του προϊόντος, την επισήμανση και το φύλλο οδηγιών και την έκθεση αξιολόγησης υπό τη μορφή στην οποία έχει πρόσβαση το κοινό.

Επιπρόσθετα, οι φαρμακευτικές εταιρίες μπορούν να θέτουν στη διάθεση των ενδιαφερομένων άλλες, σαφώς καθορισμένες πληροφορίες, μη προωθητικού χαρακτήρα, σχετικές με το φάρμακο, όπως για παράδειγμα πληροφορίες για τις τιμές ή για τις τυχόν αλλαγές στη συσκευασία, αν και θα χρειάζεται να έχουν λάβει πρώτα την άδεια από τις αρμόδιες εθνικές αρχές για να το πράξουν αυτό.

Η διαφήμιση για τα φάρμακα για τα οποία απαιτείται ιατρική συνταγή απαγορεύεται ήδη σε όλη την ΕΕ, αλλά η διαφορετική ερμηνεία των κανόνων από τα κράτη μέλη σημαίνει ότι υπάρχει μία πολύ λεπτή γραμμή μεταξύ του τι είναι πληροφόρηση και τι προώθηση του προϊόντος. Οι ευρωβουλευτές προσπαθώντας να επιλύσουν αυτήν την ασάφεια υποστηρίζουν την απαγόρευση της παροχής πληροφόρησης για τα φάρμακα για τα οποία απαιτείται ιατρική συνταγή όχι μόνο από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, όπως προέβλεπε η αρχική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και από τα έντυπα μέσα.

Τα κράτη μέλη θα παρέχουν πληροφορίες μέσω του διαδικτύου

Το ΕΚ υπογράμμισε ότι τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για την παροχή "αντικειμενικών και αμερόληπτων πληροφοριών" στο ευρύ κοινό. Αυτές οι πληροφορίες θα περιλαμβάνουν το φύλλο οδηγιών, μία έκθεση αξιολόγησης του φαρμάκου και πληροφορίες για την πρόληψη της αντίστοιχης ασθένειας ή ιατρικής κατάστασης. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να δημιουργήσουν ειδικές ιστοσελίδες για την παροχή αυτής της πληροφόρησης, και το οποιοδήποτε πληροφοριακό υλικό θα πρέπει να παρέχεται και σε μορφότυπα κατάλληλα για ανθρώπους με αναπηρίες.

Πηγή

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

23/11/10

Τι προβλέπει ο Προϋπολογισμός του 2011 για την Υγεία

Ο προϋπολογισμός του έτους 2011 για τον Τομέα της Υγείας προβλέπει περικοπές 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ και μείωση του ΦΠΑ των φαρμάκων από το 11% σε 6,5%.

Το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι οι δαπάνες Υγείας ξεπερνούν σε ετήσια βάση τα 13 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 5% του ΑΕΠ ενώ η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΣΥ υπολογίζεται σε 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων θα συγκληθεί για την εξέταση του Προϋπολογισμού σε πρώτη συνεδρίαση την Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου.

Η συζήτηση του Προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής θα αρχίσει το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου τα μεσάνυχτα με την καθιερωμένη ψηφοφορία.

(Με <κλικ> στους πίνακες μπορείτε να τους δείτε σε μεγάλο μέγεθος)





Πηγές

http://www.minfin.gr/portal/

http://www.minfin.gr/budget/2011/

http://www.healthview.gr/node/26460

19/11/10

Η Ευρωπαϊκή Ενιαία Αγορά, έχει κάτι που να ενδιαφέρει τους Νοσοκομειακούς Φαρμακοποιούς;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει μια δημόσια συζήτηση σχετικά με ένα πακέτο με περίπου 50 μέτρα για να αναδιοργανώσει την ενιαία αγορά της Ευρώπης και την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Η νέα «Πράξη για την Ενιαία Αγορά» περιλαμβάνει προτάσεις για την αναθεώρηση των κανόνων της ΕΕ σε τομείς όπως οι δημόσιες συμβάσεις και την αμοιβαία αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων (MRPQ), τα οποία έχουν άμεσες επιπτώσεις για τους φαρμακοποιούς.

Για παράδειγμα, για τους φαρμακοποιούς που εργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία και ασχολούνται με τη διαχείριση των φαρμάκων, η αναθεώρηση των κοινοτικών κανόνων περί δημοσίων συμβάσεων παρέχει την ευκαιρία να προβληματιστούν σχετικά με την εμπειρία τους στην εφαρμογή των κανόνων και να κάνουν προτάσεις για το πώς η διαδικασία θα μπορούσε να βελτιωθεί.

Η αναθεώρηση της Οδηγίας MRPQ προσφέρει μια ευκαιρία να γίνει διαβούλευση σχετικά με την αλλαγή του ρόλου των φαρμακοποιών και να εξετάσει κατά πόσον οι βασικές απαιτήσεις για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων εξακολουθούν να είναι επίκαιρες.

Αν και οι περισσότερο σε βάθος δημόσιες διαβουλεύσεις θα ξεκινήσουν στις συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις αργότερα, η σημερινή συζήτηση είναι μια ευκαιρία να δώσει κάποιες αρχικές απόψεις σε θέματα που είναι σημαντικά για τους φαρμακοποιούς.

Η EAHP σας ενθαρρύνει να μοιραστείτε τις απόψεις σας για την «Πράξη για την Ενιαία Αγορά» έτσι ώστε να μπορεί να πάρει μια συντονισμένη προσέγγιση ως Ευρωπαϊκή Ένωση Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την «Πράξη για την Ενιαία Αγορά», μαζί με μια ηλεκτρονική φόρμα υποβολής για να κοινοποιήσετε τις απόψεις σας στη διαβούλευση, είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ΕΔΩ.

Η προθεσμία για την υποβολή απόψεων προς την Επιτροπή είναι η 28η Φεβρουαρίου 2011.

Το email για υποβολή προτάσεων είναι ΕΔΩ.



Πηγές

EAHP EU Monitor

http://ec.europa.eu/internal_market/smact/index_el.htm

http://ec.europa.eu/index_el.htm

14/11/10

Από την 1η Δεκεμβρίου ξεκινά η ολοήμερη λειτουργία των Νοσοκομείων του ΕΣΥ

Ανοίγουν από την 1η Δεκεμβρίου τα ολοήμερα Νοσοκομεία, σύμφωνα με άρθρο της δημοσιογράφου κ. Ελένης Πετροπούλου που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της εφημερίδας "ΗΜΕΡΗΣΙΑ". Η λειτουργία των Νοσοκομείων θα είναι μέχρι τις 10 το βράδυ και θα παρέχουν υπηρεσίες φθηνότερες κατά 20% για τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Το υπουργείο Υγείας με την ολοήμερη λειτουργία των Νοσοκομείων προσδοκά αύξηση των εσόδων του ΕΣΥ. Ηδη, το υπουργείο εξασφάλισε τους πρώτους «πελάτες» μετά την υπογραφή σχετικής σύμβασης με τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ). Τα Νοσοκομεία που θα λειτουργούν και πέραν του τακτικού ωραρίου, δηλαδή μετά τις δυόμισι το μεσημέρι κα μέχρι τις 10 το βράδυ, σε πρώτη φάση είναι τα μεγάλα νοσηλευτικά ιδρύματα στα αστικά κέντρα, τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία, τα ογκολογικά και παιδιατρικά νοσοκομεία.

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες θα αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία για τα οποία έχει εξασφαλιστεί έκπτωση έως 20% σε σχέση με τα τιμολόγια του ιδιωτικού τομέα.

Οι ασθενείς, εκτός από τη δυνατότητα να επισκεφθούν οποιοδήποτε νοσοκομειακό ή πανεπιστημιακό γιατρό της επιλογής τους, θα μπορούν να πραγματοποιούν και όλες τις εργαστηριακές, διαγνωστικές και απεικονιστικές εξετάσεις. Επιπλέον, θα μπορούν να υποβληθούν και σε μικροεπεμβάσεις.

Ολο το ειδικευμένο προσωπικό του ΕΣΥ θα προσφέρει υπηρεσίες και στη διάρκεια της απογευματινής βάρδιας, εκτός από τις ημέρες της γενικής εφημερίας.


Το πλήρες άρθρο μπορείτε να το διαβάσετε: ΕΔΩ


Πηγή

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12333&subid=2&pubid=75609149

9/11/10

Ευρωπαϊκή Ημέρα Ευαισθητοποίησης στο θέμα των Αντιβιοτικών

Η 18η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Ενημέρωσης για τα Αντιβιοτικά. Το θέμα, για το 2010, είναι "η προαγωγή της ορθολογικής χρήσης των αντιβιοτικών στα νοσοκομεία".

Ποιο είναι το πρόβλημα

Τα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια είναι καθημερινό φαινόμενο και σύνηθες πρόβλημα στα νοσοκομεία σε όλη την Ευρώπη.


Για ποιο λόγο πρέπει να προωθήσουμε την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών

Με την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών είναι δυνατόν να αποφευχθεί η εμφάνιση και επιλογή των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίων.


Ο ρόλος του ECDC

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) είναι ένας οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει στόχο να ενισχύσει τους αμυντικούς μηχανισμούς της Ευρώπης ενάντια στις λοιμώξεις.

Αποστολή του ECDC είναι να εντοπίζει, να αξιολογεί και να ενημερώνει σχετικά με τις απειλές που θέτουν οι λοιμώξεις για την ανθρώπινη υγεία. Για να επιτευχθεί η αποστολή αυτή συνεργάζεται με φορείς προστασίας της υγείας σε όλη την Ευρώπη για να ενισχύσει και να αναπτύξει συστήματα επιτήρησης και έγκαιρης προειδοποίησης σχετικά με λοιμώξεις.

Συνεργαζόμενο με εμπειρογνώμονες σε όλη την Ευρώπη, το ECDC συγκεντρώνει γνώσεις για την υγεία στην Ευρώπη, έτσι ώστε να εκπονεί επιστημονικές γνωμοδοτήσεις και συστάσεις σχετικά με τους κινδύνους από ήδη υπάρχουσες και αναδυόμενες λοιμώδεις νόσους. Επίσης, το ECDC συμβάλλει στην ενημέρωση και στην κοινοποίηση πληροφοριών στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τις λοιμώδεις νόσους μέσω του συστήματος παρακολούθησης που διαθέτει, των δημοσιεύσεών του και της συνεργασίας του με υγειονομικές αρχές απ’ όλη την Ευρώπη.

Γενικές παραδοχές

* Ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτηρίδια έχουν καταστεί καθημερινό φαινόμενο και πρόβλημα στα νοσοκομεία σε όλη την Ευρώπη.
* Κακή χρήση των αντιβιοτικών μπορεί να είναι αφορμή οι ασθενείς να αποικισθούν ή να μολυνθούν με ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτήρια, όπως ο ανθεκτικός στη μεθικιλίνη χρυσίζων σταφυλόκοκκος (MRSA), ανθεκτικών στη βανκομυκίνη εντερόκοκκων (VRE) και άκρως ανθεκτικών Gram-αρνητικών βακίλλων.
* Κατάχρηση αντιβιοτικών συσχετίζεται με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης λοιμώξεων από Clostridium difficile.
* Η εμφάνιση, επιλογή και διασπορά των ανθεκτικών βακτηρίων είναι μια απειλή για την ασφάλεια των ασθενών σε νοσοκομεία, διότι:
  • Λοιμώξεις με ανθεκτικά στα αντιβιοτικά βακτηρίδια μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα των ασθενών, καθώς και αυξημένη διάρκεια παραμονής στο νοσοκομείο.
  • Ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά συχνά οδηγεί σε καθυστερήσεις στην κατάλληλη αντιβιοτική θεραπεία.
  • Ακατάλληλη ή καθυστερημένη αντιβιοτική θεραπεία σε ασθενείς με σοβαρές λοιμώξεις σχετίζεται με χειρότερη έκβαση των ασθενών και ενίοτε θανάτου.
  • Η τρέχουσα έρευνα για νέα αντιβιοτικά είναι περιορισμένη και, αν η ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά αυξάνεται συνεχώς, δεν θα υπάρχουν αποτελεσματικά αντιβιοτικά για τη θεραπεία.


Πώς η χρήση αντιβιοτικών συμβάλλει στο πρόβλημα;

* Οι ασθενείς που νοσηλεύονται έχουν μεγάλη πιθανότητα να τους χορηγηθεί ένα αντιβιοτικό και το 50% του συνόλου χρήσης αντιβιοτικών στα νοσοκομεία μπορεί να είναι ακατάλληλη
* Κατάχρηση αντιβιοτικών στα νοσοκομεία είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά
* Κακή χρήση των αντιβιοτικών μπορεί να περιλαμβάνει οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:
  • Όταν τα αντιβιοτικά συνταγογραφούνται άσκοπα
  • Όταν η χορήγηση του αντιβιοτικού καθυστερεί σε ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση
  • Όταν το φάσμα της αντιβιοτικής θεραπείας είναι είτε υπερβολικά μικρό ή υπερβολικά μεγάλο
  • Όταν η δόση του αντιβιοτικού είναι είτε πολύ μικρή είτε πολύ υψηλή σε σύγκριση με όσα αναφέρονται για το συγκεκριμένο ασθενή
  • Όταν η διάρκεια της θεραπείας με αντιβιοτικά είναι πολύ μικρή ή πάρα πολύ μεγάλη
  • Όταν η θεραπεία με αντιβιοτικά δεν είναι βελτιωμένη σύμφωνα με τα μικροβιολογικά δεδομένα των καλλιεργειών, όταν αυτά καταστούν διαθέσιμα


Γιατί να προωθήσουμε τη συνετή χρήση των αντιβιοτικών;

* Συνετή χρήση των αντιβιοτικών μπορεί να προλάβει την εμφάνιση των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίδια.
* Η μείωση χρήσης αντιβιοτικών έχει αποδειχθεί ότι οδηγεί σε μείωση της συχνότητας από λοιμώξεις με Clostridium difficile.

Πώς να προωθήσουμε τη συνετή χρήση των αντιβιοτικών;

* Πολυκεντρικές στρατηγικές, οι οποίες περιλαμβάνουν χρήση συνεχούς εκπαίδευσης, η χρήση τεκμηριωμένων ανα νοσοκομείο κατευθυντήριων γραμμών και πολιτικών, τα περιοριστικά μέτρα και οι διαβουλεύσεις για τις λοιμώδεις ασθένειες από μικροβιολόγους και φαρμακοποιούς, μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες πρακτικές συνταγογράφησης αντιβιοτικών και της μείωσης της αντίστασης στα αντιβιοτικά.
  • Η παρακολούθηση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά εντός των νοσοκομείων και η χρήση των δεδομένων από τη χορήγηση των αντιβιοτικών έχει αποδειχθεί ότι παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για τον προσανατολισμό εμπειρική θεραπεία με αντιβιοτικά σε βαριά πάσχοντες ασθενείς)
  • Ακριβές χρονοδιάγραμμα και βέλτιστη διάρκεια της αντιβιοτικής προφυλακτικής αγωγής για τις χειρουργικές επεμβάσεις συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο λοιμώξεων της χειρουργικής θέσης και μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης ανθεκτικών στα αντιβιοτικά βακτηρίδια
  • Οι μελέτες δείχνουν ότι, για ορισμένες ενδείξεις, μικρότερη και όχι μεγαλύτερη διάρκεια της θεραπείας μπορεί να χορηγηθεί χωρίς διαφορές όσον αφορά την έκβαση των ασθενών και αυτό έχει επίσης συσχετιστεί με μικρότερη συχνότητα της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά
  • Λαμβάνοντας μικροβιολογικά δείγματα πριν από την έναρξη εμπειρικής θεραπείας με αντιβιοτικά, τα αποτελέσματα της παρακολούθησης της καλλιέργειας και του εξορθολογισμού της αντιβιοτικής αγωγής με βάση τα αποτελέσματα των καλλιεργειών, είναι ένα μέσο για να μειωθεί η περιττή χρήση αντιβιοτικών

Για αναλυτική Βιβλιογραφία: ΕΔΩ


Πηγές

http://ecdc.europa.eu/el/eaad/Pages/Home.aspx

http://ecdc.europa.eu/el/eaad/antibiotics/Pages/messagesForPublic.aspx

http://ecdc.europa.eu/en/eaad/Pages/ToolkitHospitalPrescribers_KeyMessages.aspx

European Antimicrobial Resistance Surveillance System . RIVM. 2009 [cited March 30, 2010]

4/11/10

Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της ΠΕΦΝΙ-Ένωσης την Παρασκευή 26/11/2010


Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΦΝΙ - ΕΝΩΣΗΣ καλεί τα μέλη του στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση που θα γίνει στις 26/11/2010 ημέρα Παρασκευή και ώρα 14:30 στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου “ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΥΓΓΡΟΣ'' (απέναντι από το CARAVEL).

Σε περίπτωση μη απαρτίας η συνέλευση θα γίνει στις 3/12/2010 ήμερα Παρασκευή στο ίδιο μέρος και την ίδια ώρα.

Θέματα Ημερήσιας Διάταξης:

  1. Ενημέρωση.
  2. Ετήσιος και Οικονομικός απολογισμός.
  3. Προγραμματισμός του έτους 2011


Πηγή

http://pefni.blogspot.com/2010/11/26112010.html

Το Φαρμακείο του Νοσοκομείου Τρικάλων Συλλέγει Φάρμακα για ΜΚΟ - Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις


Το Φαρμακείο του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων, στο πλαίσιο της κοινωνικής ευαισθησίας και του ανθρωπιστικού έργου του, και σε συνεργασία με τη διοίκηση του Νοσοκομείου, το επιστημονικό συμβούλιο, την επιτροπή φαρμάκων και την επιτροπή λοιμώξεων, αποφάσισε τη συλλογή όλων εκείνων των φαρμάκων που έχουν οι πολίτες στα σπίτια τους και δεν χρειάζονται πια.

Τα φάρμακα αυτά θα συλλέγονται, θα ελέγχονται, θα καταγράφονται και θα διατίθενται σε μη κυβερνητικούς οργανισμούς, στην ιεραποστολή ή ακόμη σε κοινωνικές ομάδες που αδυνατούν να έχουν πρόσβαση σ’ αυτά.

Όπως αποφασίστηκε θα γίνονται δεκτές ακόμη και συσκευασίες που έχουν ανοιχθεί και περιέχουν το μεγαλύτερο μέρος της ποσότητάς τους. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι τουλάχιστον εξάμηνη ημερομηνία λήξης.

Παράλληλα έχει ζητηθεί από τον σύλλογο Φαρμακοποιών του νομού Τρικάλων η συνεργασία για μία από κοινού προσπάθεια για την ανακύκλωση ληγμένων φαρμάκων,η οποία αποτελεί μείζον πρόβλημα. Όσοι πολίτες ενδιαφέρονται μπορούν να απευθύνονται στο Φαρμακείο του νοσοκομείου.


Πηγές

http://www.ygeianet.gr/keimeno.php?id=19380

http://news.trikki.gr/news/topika/30500-2010-11-04-06-08-14

http://www.trikala-hospital.gr/

2/11/10

Αντιγριπικός εμβολιασμός για την εποχική γρίπη


Από το ΥΥΚΑ εξεδόθη επείγουσα ανακοίνωση σχετικά με την Εποχική Γρίπη στην οποία αναφέρεται ότι πρέπει να λάβουν γνώση οι Διοικήσεις των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, ώστε να ενημερώσουν τις Επιτροπές Νοσοκομειακών Λοιμώξεων προκειμένου αυτές να οργανώσουν τον εμβολιασμό στο ιατρονοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που εργάζεται στους χώρους ευθύνης τους (συμπεριλαμβανομένων και των Κέντρων Υγείας).

Οι Επιτροπές Νοσοκομειακών Λοιμώξεων κάθε Νοσοκομείου οφείλουν να αποστείλουν στο Γραφείο Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του ΚΕΕΛΠΝΟ έως 13 Δεκεμβρίου 2010, συμπληρωμένο έντυπο, με τα στοιχεία του αριθμού των εμβολιασθέντων, ούτως ώστε να γίνει επεξεργασία των δεδομένων και αποτύπωση του ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης για την εποχική γρίπη μεταξύ των εργαζομένων σε Χώρους Παροχής Υπηρεσιών Υγείας σε όλη τη χώρα (υπόδειγμα του εντύπου θα σας αποστείλει το ΚΕΕΛΠΝΟ).

Προκειμένου να διευκολυνθεί η εμβολιαστική κάλυψη των εργαζομένων σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, κατόπιν εισήγησης του ΚΕΕΛΠΝΟ (σχετ. 3), το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μέσω των Δ/νσεων Υγείας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, για τη φετινή χρονιά θα προμηθεύσει από το Εθνικό Απόθεμα τα Νοσοκομεία με τον απαιτούμενο αριθμό αντιγριπικών εμβολίων, στο πνεύμα της επίτευξης υψηλότερου ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης των εργαζομένων. Ο αριθμός των εμβολίων είναι συγκεκριμένος ανά Νοσοκομείο και Κ.Υ.

Οι Επιτροπές Νοσοκομειακών Λοιμώξεων κάθε Νοσοκομείου θα συνεργαστούν με το Γραφείο Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του ΚΕΕΛΠΝΟ προκειμένου να διευκολυνθεί και να ολοκληρωθεί ο απρόσκοπτος εμβολιασμός του ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

Όπως σας είναι γνωστό, το αντιγριπικό εμβόλιο έχει βραχεία ημερομηνία λήξης και για το λόγο αυτό θα πρέπει να γίνεται ορθός προγραμματισμός των αναγκαίων ποσοτήτων εμβολίου, έτσι ώστε να αποφεύγεται η σπατάλη. Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στις συνθήκες μεταφοράς και αποθήκευσης του εμβολίου (εξασφάλιση «ψυχρής αλυσίδας»).

Επισημαίνουμε επίσης ότι, η χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου αφορά μόνο στα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως αυτές περιγράφονται στην παρούσα εγκύκλιο και θα γίνεται μόνο με την προσκόμιση σχετικής ιατρικής συνταγής, η οποία θα φυλάσσεται για μία (1) τριετία. Επίσης, σε περίπτωση που το συνταγογραφούμενο αντιγριπικό εμβόλιο δεν υπάρχει, θα χορηγείται οποιοδήποτε άλλο αντιγριπικό εμβόλιο, του οποίου η σύνθεση περιέχει τα εγκεκριμένα από τον ΠΟΥ στελέχη (με άδεια κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ).

Παραθέτουμε όλη την Απόφαση του Γενικού Γραμματέα κ.Α. Δημόπουλου.

epox_grip_2010

Πηγή

ΥΥΚΑ

Οι φαρμακευτικές εταιρείες υποχρεούνται να εφαρμόσουν τη νοσοκομειακή συσκευασία μέχρι 31-12-2010


Στην ιστοσελίδα της ΠΕΦΝΙ-Ένωσης αναρτήθηκε η Υπουργική Απόφαση ΔΥΓ3α/Γ.Π. 133550 / 26-10-2010, σύμφωνα με την οποία οι φαρμακευτικές εταιρείες υποχρεούνται να προσαρμοστούν με τις διατάξεις της παρούσας απόφασης μέχρι την 31-12-2010 για να μπορούν να διαθέτουν φαρμακευτικά προϊόντα σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα.

Τα εγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα σε στερεή μορφή εξατομικευμένων δόσεων όπως δισκία, κάψουλες, υπόθετα θα διατίθενται στα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα σε συσκευασίες από εξήντα (60) έως εξακοσίων (600) μονάδων δόσεων (δισκίων, καψουλών, υπόθετων).

Οι στοιχειώδεις συσκευασίες αυτών όπως ορίζονται στην παρ. 24 του άρθρου 2 της αρ.ΔΥΓ3(α)/83657/2006 (Β’ 59) πρέπει να είναι σύμφωνες με το άρθρο 72 της εν λόγω Απόφασης, ώστε να πληρούνται οι προϋποθέσεις ασφάλειας, δεδομένου ότι η εσωτερική διάθεση του φαρμακευτικού σκευάσματος εντός των δημοσίων και ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων γίνεται σε μονάδες δόσεις.


Για περισσότερες πληροφορίες και για να μεταφορτώσετε την Υπουργική Απόφαση ανατρέξτε στην ιστοσελίδα της ΠΕΦΝΙ-Ένωσης ΕΔΩ.


Τελευταία Ενημέρωση: την 22/11/2010 αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΠΕΦΝΙ-Ένωσης Ορθή επανακοινοποίηση της ανωτέρω Αποφάσεως, σύμφωνα με την οποία:

"τα εγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα σε στερεή μορφή όπως δισκία, κάψουλες, υπόθετα, διατίθενται στα δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα σε συσκευασίες υπερδιπλάσιες των εγκεκριμένων της μηνιαίας θεραπείας και έως εξακοσίων (600) μονάδων δόσεων."


Πηγές

ΠΕΦΝΙ-Ένωση


http://pefni.blogspot.com/2010/11/blog-post_22.html