19/11/10

Η Ευρωπαϊκή Ενιαία Αγορά, έχει κάτι που να ενδιαφέρει τους Νοσοκομειακούς Φαρμακοποιούς;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει μια δημόσια συζήτηση σχετικά με ένα πακέτο με περίπου 50 μέτρα για να αναδιοργανώσει την ενιαία αγορά της Ευρώπης και την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Η νέα «Πράξη για την Ενιαία Αγορά» περιλαμβάνει προτάσεις για την αναθεώρηση των κανόνων της ΕΕ σε τομείς όπως οι δημόσιες συμβάσεις και την αμοιβαία αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων (MRPQ), τα οποία έχουν άμεσες επιπτώσεις για τους φαρμακοποιούς.

Για παράδειγμα, για τους φαρμακοποιούς που εργάζονται σε δημόσια νοσοκομεία και ασχολούνται με τη διαχείριση των φαρμάκων, η αναθεώρηση των κοινοτικών κανόνων περί δημοσίων συμβάσεων παρέχει την ευκαιρία να προβληματιστούν σχετικά με την εμπειρία τους στην εφαρμογή των κανόνων και να κάνουν προτάσεις για το πώς η διαδικασία θα μπορούσε να βελτιωθεί.

Η αναθεώρηση της Οδηγίας MRPQ προσφέρει μια ευκαιρία να γίνει διαβούλευση σχετικά με την αλλαγή του ρόλου των φαρμακοποιών και να εξετάσει κατά πόσον οι βασικές απαιτήσεις για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων εξακολουθούν να είναι επίκαιρες.

Αν και οι περισσότερο σε βάθος δημόσιες διαβουλεύσεις θα ξεκινήσουν στις συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις αργότερα, η σημερινή συζήτηση είναι μια ευκαιρία να δώσει κάποιες αρχικές απόψεις σε θέματα που είναι σημαντικά για τους φαρμακοποιούς.

Η EAHP σας ενθαρρύνει να μοιραστείτε τις απόψεις σας για την «Πράξη για την Ενιαία Αγορά» έτσι ώστε να μπορεί να πάρει μια συντονισμένη προσέγγιση ως Ευρωπαϊκή Ένωση Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την «Πράξη για την Ενιαία Αγορά», μαζί με μια ηλεκτρονική φόρμα υποβολής για να κοινοποιήσετε τις απόψεις σας στη διαβούλευση, είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ΕΔΩ.

Η προθεσμία για την υποβολή απόψεων προς την Επιτροπή είναι η 28η Φεβρουαρίου 2011.

Το email για υποβολή προτάσεων είναι ΕΔΩ.



Πηγές

EAHP EU Monitor

http://ec.europa.eu/internal_market/smact/index_el.htm

http://ec.europa.eu/index_el.htm