2/11/10

Αντιγριπικός εμβολιασμός για την εποχική γρίπη


Από το ΥΥΚΑ εξεδόθη επείγουσα ανακοίνωση σχετικά με την Εποχική Γρίπη στην οποία αναφέρεται ότι πρέπει να λάβουν γνώση οι Διοικήσεις των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, ώστε να ενημερώσουν τις Επιτροπές Νοσοκομειακών Λοιμώξεων προκειμένου αυτές να οργανώσουν τον εμβολιασμό στο ιατρονοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που εργάζεται στους χώρους ευθύνης τους (συμπεριλαμβανομένων και των Κέντρων Υγείας).

Οι Επιτροπές Νοσοκομειακών Λοιμώξεων κάθε Νοσοκομείου οφείλουν να αποστείλουν στο Γραφείο Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του ΚΕΕΛΠΝΟ έως 13 Δεκεμβρίου 2010, συμπληρωμένο έντυπο, με τα στοιχεία του αριθμού των εμβολιασθέντων, ούτως ώστε να γίνει επεξεργασία των δεδομένων και αποτύπωση του ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης για την εποχική γρίπη μεταξύ των εργαζομένων σε Χώρους Παροχής Υπηρεσιών Υγείας σε όλη τη χώρα (υπόδειγμα του εντύπου θα σας αποστείλει το ΚΕΕΛΠΝΟ).

Προκειμένου να διευκολυνθεί η εμβολιαστική κάλυψη των εργαζομένων σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, κατόπιν εισήγησης του ΚΕΕΛΠΝΟ (σχετ. 3), το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μέσω των Δ/νσεων Υγείας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, για τη φετινή χρονιά θα προμηθεύσει από το Εθνικό Απόθεμα τα Νοσοκομεία με τον απαιτούμενο αριθμό αντιγριπικών εμβολίων, στο πνεύμα της επίτευξης υψηλότερου ποσοστού εμβολιαστικής κάλυψης των εργαζομένων. Ο αριθμός των εμβολίων είναι συγκεκριμένος ανά Νοσοκομείο και Κ.Υ.

Οι Επιτροπές Νοσοκομειακών Λοιμώξεων κάθε Νοσοκομείου θα συνεργαστούν με το Γραφείο Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του ΚΕΕΛΠΝΟ προκειμένου να διευκολυνθεί και να ολοκληρωθεί ο απρόσκοπτος εμβολιασμός του ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού.

Όπως σας είναι γνωστό, το αντιγριπικό εμβόλιο έχει βραχεία ημερομηνία λήξης και για το λόγο αυτό θα πρέπει να γίνεται ορθός προγραμματισμός των αναγκαίων ποσοτήτων εμβολίου, έτσι ώστε να αποφεύγεται η σπατάλη. Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται στις συνθήκες μεταφοράς και αποθήκευσης του εμβολίου (εξασφάλιση «ψυχρής αλυσίδας»).

Επισημαίνουμε επίσης ότι, η χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου αφορά μόνο στα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως αυτές περιγράφονται στην παρούσα εγκύκλιο και θα γίνεται μόνο με την προσκόμιση σχετικής ιατρικής συνταγής, η οποία θα φυλάσσεται για μία (1) τριετία. Επίσης, σε περίπτωση που το συνταγογραφούμενο αντιγριπικό εμβόλιο δεν υπάρχει, θα χορηγείται οποιοδήποτε άλλο αντιγριπικό εμβόλιο, του οποίου η σύνθεση περιέχει τα εγκεκριμένα από τον ΠΟΥ στελέχη (με άδεια κυκλοφορίας από τον ΕΟΦ).

Παραθέτουμε όλη την Απόφαση του Γενικού Γραμματέα κ.Α. Δημόπουλου.

epox_grip_2010

Πηγή

ΥΥΚΑ