27/11/09

Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και Δημόσια Υγεία στο Ε.Σ.Υ.


Η ΠΕΦΝΙ-Εταιρεία διοργανώνει ειδικό φροντιστήριο με τίτλο:

"Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και Δημόσια Υγεία στο Ε.Σ.Υ.".

Το φροντιστήριο εντάσσεται στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Οικονομικών της Υγείας και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου απο τις 10.00 ως τις 16.30 στο ξενοδοχείο HILTON στην αίθουσα "Τερψιχόρη".

Για 5η συνεχή χρονιά η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (Τομέας Οικονομικών της Υγείας) οργανώνει το Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 2-5 Δεκεμβρίου 2009, στην Αθήνα στο ξενοδοχείο Hilton.

Το 5ο Συνέδριο εστιάζει το ενδιαφέρον του στην καινοτομία και τη νεωτερικότητα,οι οποίες αφορούν στην υγεία και την υγειονομική φροντίδα. Η επιλογή της κατάλληλης βιοϊατρικής και φαρμακευτικής τεχνολογίας στη διαχείριση των χρονίων νοσημάτων και οι επιπτώσεις στο κόστος της υγείας, η αναζήτηση της ιατρικής αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας στις υγειονομικές υπηρεσίες και την κοινωνική ασφάλιση, καθώς και οι επιλογές των καταναλωτών στην ιατρική περίθαλψη θα αποτελέσουν τους βασικούς άξονες της συζήτησης.

Η ιστοσελίδα του 5ου Πανελληνίου Συνεδρίου για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας είναι διαθέσιμη στη διεύθυνση: http://www.healthcongress.gr/

Πηγές

http://www.healthcongress.gr/
http://www.nsph.gr/old/index.htm

26/11/09

Αντιβιοτικά και πανδημική γρίπη A(H1N1)v


Με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Αντιβιοτικών έχει δημοσιευθεί από το ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) ένα κείμενο για το κοινό με βασικές πληροφορίες για τα αντιβιοτικά και τη νέα γρίπη. Μεταξύ των άλλων επισημαίνεται οτι:

Ο κίνδυνος κατάχρησης αντιβιοτικών αυξάνεται από την απειλή της πανδημικής γρίπης .

Τα αντιβιοτικά δεν είναι λύση για τις λοιμώξεις που προκαλούνται από ιούς, συμπεριλαμβανομένης της πανδημικής γρίπης.

Τα αντιβιοτικά είναι αποτελεσματικά μόνο ενάντια στις βακτηριακές λοιμώξεις. Η διάγνωση για τη λοίμωξή σας και η απόφαση περί αναγκαιότητας των αντιβιοτικών γίνεται μόνο από γιατρό.

Να θυμάστε: μην παίρνετε αντιβιοτικά με δική σας πρωτοβουλία για την πανδημική γρίπη A(H1N1)v!

  • Τα αντιβιοτικά δεν έχουν αποτέλεσμα ενάντια στους ιούς, συμπεριλαμβανομένης της πανδημικής γρίπης A(H1N1)v.
  • Τα αντιβιοτικά δεν εμποδίζουν την εξάπλωση της πανδημικής γρίπης A(H1N1)v και άλλων ιών σε άλλους ανθρώπους.
  • Η λήψη αντιβιοτικών για λάθος λόγους, όπως ενάντια στη γρίπη, δεν έχει κανένα όφελος για εσάς, μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως διάρροια, και να αυξήσει την αντοχή των βακτηρίων στα αντιβιοτικά. Έτσι, όταν θα χρειάζεστε αντιβιοτικά στο μέλλον, αυτά μπορεί να μην έχουν πλέον αποτέλεσμα.
  • Η βακτηριακή πνευμονία είναι μια πιθανή επιπλοκή της γρίπης, περιλαμβανομένης της πανδημικής γρίπης A(H1N1)v. Οι ασθενείς που εμφανίζουν τη συγκεκριμένη επιπλοκή χρειάζονται αντιβιοτικά τα οποία όμως συνταγογραφούνται μόνο από γιατρό.
  • Να συμβουλεύεστε πάντα τον γιατρό σας προτού πάρετε αντιβιοτικά.

Καλέστε το γιατρό σας αν:

  • Εσείς (ή το παιδί σας) κολλήσετε γρίπη και ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου, δηλαδή:
    - πάσχετε από χρόνια υποκείμενη ασθένεια (άσθμα ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), διαβήτη, ανοσοκαταστολή, χρόνια καρδιαγγειακή πάθηση (όχι απλή υψηλή αρτηριακή πίεση), χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, κρίσεις επιληψίας και καρκίνο)
    - είστε έγκυος
    - το παιδί σας είναι μικρότερο των δύο ετών.
  • Εσείς (ή το παιδί σας) έχετε βαριά συμπτώματα
  • Εσείς (ή το παιδί σας) έχετε γρίπη και τα συμπτώματα δεν υποχωρούν ή επιδεινώνονται.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα ατομικής προστασίας για τη μείωση του κινδύνου προσβολής και μετάδοσης της πανδημικής γρίπης A(H1N1)v και της γρίπης, γενικότερα, ακολουθείστε τους παρακάτω συνδέσμους.



Πηγές

http://ecdc.europa.eu/el/eaad/Pages/Home.aspx

http://ecdc.europa.eu/el/eaad/antibiotics/Pages/messagesAboutAntioticsAndPandemicFlu.aspx

http://ecdc.europa.eu/el/eaad/antibiotics/Pages/messagesForPrescribers.aspx

25/11/09

Ρύθμιση των χρεών του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών "Λαϊκό"


Μετά από το πολύ σοβαρό πρόβλημα που προέκυψε με την παρακράτηση της μισθοδοσίας του προσωπικού του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθήνας από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας (βλ. κείμενο στη Nosfar), το Υπουργείο ανήρτησε στην ιστοσελίδα του το παρακάτω Δελτίο Τύπου:

Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις 24-11-2009 η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ενημερώθηκε από τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Λαϊκό» ότι του επιδόθηκε κατασχετήριο ύψους 2,5 εκ. ευρώ από την εταιρεία OCTAPΗΑRMA Hellas S.A, καθώς και ότι η ως άνω εταιρεία προχώρησε σε συντηρητική κατάσχεση λογαριασμών του νοσοκομείου στις τράπεζες Εθνική και Πειραιώς.

Επειδή ο λογαριασμός της Εθνικής Τράπεζας αφορούσε και μισθοδοσία προσωπικού έγιναν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου άμεσες ενέργειες- επαφές τόσο με τον Υποδιοικητή της Εθνικής όσο και με το Νομικό Σύμβουλο της εταιρείας για την άμεση ρύθμιση του ζητήματος. Παράλληλα ενημερώθηκαν η ΑΔΕΔΥ , η ΠΟΕΔΗΝ, ο Διοικητής του νοσοκομείου και το Σωματείο Εργαζομένων.

Σήμερα στις 12: 00 η Εθνική Τράπεζα ενημέρωσε το Υπουργείο ότι αποδέσμευσε τον εν λόγω λογαριασμό του νοσοκομείου αφού η εταιρεία κατέθεσε εξώδικη δήλωση παραίτησης από την διαδικασία κατάσχεσης .

Όπως έχει ανακοινωθεί έχει ήδη συγκροτηθεί από τα Υπουργεία Οικονομικών και Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Επιτροπή προκειμένου να υπάρξει ρύθμιση των χρεών των νοσοκομείων μέχρι το τέλος του έτους.


Πηγές

http://www.yyka.gov.gr/

http://nosfar.blogspot.com/#574435693002872292

24/11/09

Ημερίδα Φαρμακευτικής Ογκολογίας


Η ΠΕΦΝΙ-Εταιρεία διοργανώνει Ημερίδα Φαρμακευτικής Ογκολογίας στην Αθήνα. Η Ημερίδα θα διοργανωθεί την 27 Νοεμβρίου 2009 στο ξενοδοχείο NJV ATHENS PLAZA.

Πρόγραμμα Ημερίδας_1

Πρόγραμμα Ημερίδας_2

Master Class στην Φαρμακευτική Ογκολογία


Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Φαρμακευτικής Ογκολογίας (ESOP) και η Πανελλήνια Εταιρία Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ-Εταιρία) διοργανώνουν το 3 Master Class στην Φαρμακευτική Ογκολογία. Σε προηγούμενο άρθρο της Nosfar είχαμε παραθέσει το συγκεντρωτικό πρόγραμμα και τώρα δημοσιεύουμε και το αναλυτικό πρόγραμμα της διημερίδας.

Η εκδήλωση διοργανώνεται στο ξενοδοχείο NJV Plaza, στην Αθήνα, 23-26 Νοεμβρίου 2009.

Η εκδήλωση είναι η επόμενη σε μια σειρά επιτυχόντων γεγονότων του παρελθόντος, προσφέροντας στους φαρμακοποιούς βασικές γνώσεις στον τομέα της φαρμακευτικής ογκολογίας, τόσο για τις προπαρασκευαστικές εργασίες στο νοσοκομειακό φαρμακείο όσο για την παροχή κατάλληλης φροντίδας και υποστήριξης σε ασθενείς με καρκίνο.

masterclass PEFNI ESOP

Παρακράτηση της μισθοδοσίας του προσωπικού του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθήνας από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας



Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
PANHELLENIC FEDERATION OF PUBLIC HOSPITALS WORKERS
ΜΕΛΟΣ ΑΔΕΔΥ · MEMBER OF ADEDY

ΑΘΗΝΑ 24/11/09
ΑΡ. ΠΡΩΤ. 961



ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
κ. ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ


ΚΟΙΝ.: 1. ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΑΪΚΟΥ
2. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΑΪΚΟΥ


Κυρία Υπουργέ,

Αιφνιδιαστικά και παράνομα η Εθνική Τράπεζα δεν πίστωσε στους ατομικούς λογαριασμούς ως όφειλε την μισθοδοσία του προσωπικού του Λαϊκού Νοσοκομείου με την αιτιολογία ότι εταιρεία προέβη σε κατάσχεση ωφελούμενου ποσού των 2.487.554,297€ που προοριζόταν για τη μισθοδοσία του προσωπικού.

Με απόφαση του Αρείου Πάγου μπορεί να επιβληθεί κατάσχεση σε οφειλέτη, ακόμη και στη μισθοδοσία του.

Στη προκειμένη περίπτωση οφειλέτης είναι το Νοσοκομείο, επομένως είναι δυνατό να του κατάσχουν χρήματα από την περιουσία που διαθέτει σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Όμως οι τραπεζικοί λογαριασμοί μισθοδοσίας των εργαζομένων είναι ατομικοί, ανοίγονται σε τράπεζα της αρεσκείας των (σύστημα ΔΙΑΣ) και η μισθοδοσία τους πιστώνεται απ’ ευθείας από το ΚΕΠΥΟ (Υπουργείο Οικονομικών).

Έτσι όταν οι ίδιοι δεν έχουν οικονομικές διαφορές και κατασχετήρια από κανένα είναι άκρως παράνομη η πράξη κατάσχεσης.

Κυρία Υπουργέ,

Είναι άμεση ανάγκη παρέμβασης αφενός προς την Διοίκηση του ΛΑΪΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ για τακτοποίηση της εκκρεμότητας με την Εθνική Τράπεζα και αφετέρου προς την Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας να χορηγήσει άμεσα την μισθοδοσία του προσωπικού, ως οφείλει.


ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ............................... Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΤΣΙΟΥΜΠΕΛΗΣ ............................. ΕΡΜΗΣ ΚΑΣΣΕΣ

*****************************


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΪΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Αγ. Θωμά 17 Γουδή Τηλ-Fax210770638
Αρ. Πρωτ.
Αθήνα, 23/11/2009

ΠΡΟΣ: Διοικητή του Γ.Ν.Α. «Λαϊκό»

Κύριοι Διοικητά,

αιφνιδιαστικά και παράνομα η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος δεν κατέβαλε ως όφειλε συμβατικά τη μισθοδοσία προσωπικού.

Αποτελεί όμως έκπληξη δυσάρεστη για μας το γεγονός ότι κατά παράβαση του νόμου προέβη εταιρεία με το 16/11/2009 κατασχετήριο σε συνολικό ποσό 2,487,554,297, λογαριασμό που αφορά μισθούς ιατρών και λοιπού προσωπικού του Νοσοκομείου.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η παραπάνω ενέργεια είναι παράνομη ζητούμε να μας ενημερώσετε πότε αυτό έγινε γνωστό στο Νοσοκομείο και ποιες ενέργειες έγιναν από τότε έως και σήμερα.

Ο Σύλλογος των Εργαζομένων διαβεβαιώνει τους πάντες ότι αυτό που συνέβη για πρώτη φορά εις βάρος μας ΔΕΝ θα μείνει αναπάντητο.

Δε θα δεχτούμε κανένα παιχνίδι που έχει να κάνει με τις ισχνές αμοιβές μας απ’ όπου και αν προέρχεται. Θα ζητηθούν ευθύνες για να μην αποτελέσει κακό προηγούμενο και απαρχή αμφισβήτησης των αυτονόητων.

ΟΜΟΦΩΝΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ



Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ


.................................. Θ ΖΟΥΓΚΟΥ .................................Τ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ


*****************************


Μπλόκαραν μισθοδοσία γιατρών και εργαζομένων στο Λαϊκό λόγω χρεών (ygeianet.gr)

Η Εθνική τράπεζα μπλόκαρε σήμερα την μισθοδοσία των ειδικευομένων γιατρών και τις πρόσθετες αμοιβές του προσωπικού λόγω χρεών του Νοσοκομείου σε εταιρία προμηθευτή του νοσοκομείου.

Το Σωματείο των εργαζομένων παρενέβει στην Διοίκηση και την Τράπεζα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που προέκυψε. Μέχρι σήμερα πάντως δεν υπήρξε θετική εξέλιξη αφού η τράπεζα ισχυρίζεται ότι η νομική της υπηρεσία θεωρεί νόμιμη την δέσμευση των χρημάτων της μισθοδοσίας.

Αύριο θα υπάρξει νεώτερη ενημέρωση για τις εξελίξεις.

ΥΓ Δυστυχώς για μια ακόμα φορά γίνεται φανερό ότι η τραγική οικονομική κατάσταση που βρίσκονται τα νοσοκομεια δεν είναι δυνατόν να αναστραφεί με τα ψίχουλα που δίνει ο κρατικός προϋπολογισμός για την υγεία.

*****************************

Τριμελής ΕΙΝΑΠ Λαϊκού: Ανακοίνωση για το μπλοκάρισμα της μισθοδοσίας στο Νοσοκομείο λόγω χρεών (Τριμελής ΕΙΝΑΠ)

23/11/2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με μεγάλη έκπληξη διαπιστώσαμε ότι για μια ακόμη φορά τόσο το ιατρικό όσο και το υπόλοιπο προσωπικό του νοσοκομείου έπεσε θύμα ανεύθυνων και παράνομων αποφάσεων κάποιων τεχνοκρατών χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ακόμη και οι κοινωνικές συνέπειες που αυτές προκαλούν.

Μετά την συνεχιζόμενη και επεισοδιακή ακόμη και σήμερα καταβολή των εφημεριών των τελευταίων μηνών ,φτάσαμε στο σημείο να γινόμαστε μάρτυρες ακόμη και της μη καταβολής των μισθών, οδηγώντας τις οικογένειες εκατοντάδων συναδέλφων στην οικονομική απόγνωση.

Όπως διαπιστώσαμε, η εθνική τράπεζα αυθαίρετα και μονομερώς, χωρίς μάλιστα προηγούμενη προειδοποίηση προς την διοίκηση, προχώρησε στην κατάσχεση των μισθών υπαλλήλων του νοσοκομείου λόγω της κατάσχεσης από εταιρεία προμήθειας υλικού εις βάρος του νοσοκομείου . Η κίνηση αυτή από την πλευρά της τράπεζας στερείται νομιμότητας ενώ στρέφεται εναντίον όλων των υπαλλήλων-πελατών της, που έχουν υπογράψει ατομικές συμβάσεις με την τράπεζα.

Καθώς είναι ήδη σε εξέλιξη δικαστική διευθέτηση του θέματος, απαιτούμε και αναμένουμε την άμεση άρση της κατάσχεσης και την καταβολή των μισθών όλων των εργαζομένων, ενώ κρατάμε τις επιφυλάξεις και για περαιτέρω δικαστική διερεύνηση κατά παντός υπευθύνου.

Αναμένουμε την απάντηση της διοίκησης σχετικά με τον ακριβή χρόνο ενημέρωσης του προβλήματος αλλά και των κινήσεων που η ίδια έχει προβεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αναμένουμε την άμεση και επίσημη θέση του υπουργείου, καθώς το ζήτημα που έχει προκύψει είναι σίγουρα η κορυφή του παγόβουνου ενώ είναι πιθανό να ακολουθήσουν και άλλα παρόμοια προβλήματα στα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας λαμβάνοντας υπόψη τα υπέρογκα χρέη αυτών!

3/ΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΝΑΠ ΓΝΑ ΛΑΪΚΟ


*****************************


ΑΔΕΔΥ Ανακοίνωση για το μπλοκάρισμα της μισθοδοσίας του Λαϊκού(ΑΔΕΔΥ)

ΑΔΕΔΥ
Αθήνα 24.11.2009
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Τηλ 213.16.16.900
Fax 2103246165
ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.:510


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. θεωρεί απαράδεκτη, προκλητική και πρωτόγνωρη την παρακράτηση της μισθοδοσίας του προσωπικού του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθήνας από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου και η Διοίκηση της Τράπεζας έχουν σοβαρές ευθύνες γι’ αυτή την εξέλιξη που έχει αρνητικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο.

Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί την Κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα για να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη πολιτική και μάλιστα από Δημόσια Υπηρεσία σε βάρος των εργαζομένων.


Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.



*****************************

Ανακοίνωση Εθνικής Τράπεζας για Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών (ΑΠΕ)

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε., με αφορμή το σημερινό Δελτίο Τύπου της ΑΔΕΔΥ με το οποίο κατηγορείται η Τράπεζα ως υπεύθυνη παρακράτησης του μισθού του προσωπικού του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών, ανακοινώνει τα εξής προς αποκατάσταση της αλήθειας:

Με βάση δικαστική απόφαση (Διαταγή Πληρωμής του Δικαστή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών) φαρμακευτική εταιρεία επέβαλε κατά του Λαϊκού Νοσοκομείου κατάσχεση για ποσό € 2.487.554,29 στα χέρια της Εθνικής Τράπεζας.

Η συντηρητική κατάσχεση, σύμφωνα με το νόμο και ανεξάρτητα από τη θέληση της Εθνικής Τράπεζας, έχει ως συνέπεια τη δέσμευση κάθε ποσού που τυχόν έχει το Νοσοκομείο στην Τράπεζα μέχρι του ύψους της κατάσχεσης.

Το όλο θέμα είναι διαφορά μεταξύ της φαρμακευτικής εταιρείας και του Νοσοκομείου, το οποίο αυτό και μόνο μπορεί να προβεί σε όλα τα νόμιμα μέσα για την αποδέσμευση του ποσού. Η Εθνική Τράπεζα θα πράξει ότι της επιτρέπεται για την αποδέσμευση του λογαριασμού και την διάθεση του ποσού.



Πηγές

22/11/09

Προτάσεις της ΠΕΦΝΙ-Ένωσης για μια νέα Φαρμακευτική πολιτική στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ



Η ΠΕΦΝΙ-Ένωση κοινοποίησε στην Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μ. Ξενογιαννακοπούλου επιστολή στην οποία αναλύει τη πρότασή της για να περιοριστεί η φαρμακευτική κατανάλωση στα νοσοκομεία.

Στην επιστολή καταγράφονται προτάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα πλαίσιο συζήτησης και σχεδιασμού δράσεων και παρεμβάσεων για τον έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά και της βελτίωσης γενικότερα των συνθηκών παροχής της φαρμακευτικής περίθαλψης.

Οι προτάσεις, συμπερασματικά, είναι στο παρακάτω πλαίσιο (αναλυτικά είναι εδώ)

  1. Νοσοκομειακή Συσκευασία
  2. Διαπραγμάτευση τιμών – μειοδοτικοί διαγωνισμοί
  3. Συνταγογραφία με βάση την δραστική ουσία
  4. Κωδικοποίηση ενδείξεων χορήγησης, θεραπευτικά πρωτόκολλα
  5. Εγκατάσταση ενιαίου μηχανογραφικού συστήματος
  6. Διασύνδεση Νοσοκομειακών Φαρμακείων με Βάση Δεδομένων ΕΟΦ – ΙΦΕΤ

Όλη η επιστολή και αναλυτικά οι Προτάσεις είναι εδώ



Προτάσεις της ΠΕΦΝΙ-Ένωσης για τις Εφημερίες των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών


Η ΠΕΦΝΙ-Ένωση έστειλε στην Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μ. Ξενογιαννακοπούλου επιστολή στην οποία αναλύει τη πρότασή της για τις εφημερίες των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών.

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν τα παρακάτω σημεία:

  • οι ενεργείς εφημερίες είναι υποχρεωτικές
  • η αμοιβή από αυτές τις εφημερίες αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των μηνιαίων αποδοχών
  • οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί έχουν αποδείξει το ενδιαφέρον τους για τον έλεγχο και την ορθολογικοποίηση της φαρμακευτικής δαπάνης
  • παρέχουν υπηρεσίες πέρα από τους νοσηλευόμενους ασθενείς και σε χιλιάδες εξωτερικούς ασθενείς, απόρους και ασφαλισμένους στα διάφορα ασφαλιστικά ταμεία
  • η μείωση του αριθμού των εφημεριών θα δημιουργήσει πρόβλημα στην λειτουργία όλων των νοσοκομείων
  • η αμοιβή από τις εφημερίες αντιπροσωπεύει σημαντικό τμήμα των αποδοχών
  • η εφαρμογή των διατάξεων του Π. Δ/τος 76/19.05.05 για τις «Ελάχιστες προδιαγραφές για την οργάνωση του χρόνου εργασίας σε συμμόρφωση με την οδηγία 93/104» έχει δημιουργήσει προβλήματα ερμηνείας για το αν και κατά πόσον οι διατάξεις αυτές επηρεάζουν και το χρόνο εργασίας των νοσοκομειακών φαρμακοποιών

Επίσης η ΠΕΦΝΙ-Ένωση σημειώνει οτι, εφόσον το υπάρχον σύστημα εφημεριών κρίνεται αναγκαίο να αλλάξει, θα πρέπει εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας να γίνουν όλες εκείνες οι ενέργειες (νομοθετικές, διοικητικές κλπ) που θα διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων αλλά και θα αποτρέπουν την οποιαδήποτε μείωση των αποδοχών μας.

Σε αυτό το σημείο παρατίθενται και οι Προτάσεις της ΠΕΦΝΙ-Ένωσης, οι οποίες είναι συμπερασματικά:

Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί του ΕΣΥ όλων των βαθμών, εφημερεύουν στα νοσοκομεία με καθεστώς μικτής εφημερίας και εφημερίας ετοιμότητας.

α) μικτή εφημερία - σε κάθε περίπτωση ο αριθμός των μικτών εφημεριών δεν μπορεί να είναι μικρότερος των πέντε
β) εφημερία ετοιμότητας - αμείβονται με πάγια αποζημίωση εφημεριών ετοιμότητας ως εξής: Διευθυντές 900 € ανά μήνα, Επιμελητές Α΄ 800 € ανά μήνα, Επιμελητές Β΄ και Γ΄ 700 € ανά μήνα. Σε κάθε περίπτωση ο αριθμός των εφημεριών ετοιμότητας δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος των δέκα
γ) Η απουσία των φαρμακοποιών του ΕΣΥ είτε για λειτουργικές ανάγκες είτε για κάθε είδους άδεια, εφ όσον δεν υπερβαίνει τις δεκαπέντε ημέρες μηνιαίως , δεν συνεπάγεται περικοπή της αποζημίωσης των εφημεριών ετοιμότητας

Όλη η επιστολή και αναλυτικά οι Προτάσεις, είναι εδώ: http://pefni.blogspot.com/2009/11/blog-post_1405.html


Πηγή

http://pefni.blogspot.com/2009/11/blog-post_1405.html

17/11/09

Το forum της κοινότητας των φαρμακοποιών


Ξεκίνησε τη λειτουργία του το forum των φαρμακοποιών. Η online κοινότητα του σύγχρονου φαρμακοποιού και του φαρμακείου του 21ου αιώνα μέσα από την οποία διεξάγεται δημόσια συζήτηση των φαρμακοποιών για θέματα:

  • φαρμακευτικής νομοθεσίας,
  • φαρμάκων,
  • ασφαλιστικών ταμείων,
  • συνταγογράφησης,
  • φορολογίας,
  • νομικά θέματα άδειας λειτουργίας φαρμακείων,
  • φαρμακευτικοί σύλλογοι και συνδικαλιστικά,
  • συνεταιρισμός φαρμακοποιών,
  • Εθνικό Σύστημα Υγείας,
  • δωρεάν αγγελίες, αγορά πώληση φαρμακείων,
  • προσφορά και αναζήτηση εργασίας επαγγελματιών Υγείας.

Στο ανανεωμένο Φαρμακευτικό Forum μπορείτε να γίνεται μέλος με δωρεάν εγγραφή για να συμμετέχετε στις συζητήσεις του e-φαρμακείο!

Συνδικαλιστικός διάλογος Φαρμακοποιών στο forum του e-φαρμακείο!
Θέματα της ΟΣΦΕ, των ΣΥ.ΦΑ, των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών και των Νέων Φαρμακοποιών!

Συζήτηση σχετικά με θέματα ορθής συνταγογράφησης, ερωτήσεις και απαντήσεις σε καθημερινά ερωτήματα κατά την εκτέλεση των συνταγών στο φαρμακείο, οδηγίες ασφαλιστικών ταμείων, φορολόγισης, ασφάλισης ΤΣΑΥ, νομικών θεμάτων λειτουργίας του φαρμακείου.

Γενικά θέματα
Ανακοινώσεις του forum, Ελεύθερη συζήτηση, ερωτήσεις επισκεπτών, ιδέες και προτάσεις, βοήθεια μελών του forum, διασκέδαση και εκδρομές, υποδείξεις προς τους διαχειριστές

Φαρμακευτική Νομοθεσία
Συζήτηση σχετικά με θέματα ορθής συνταγογράφησης, ασφαλιστικών ταμείων, φορολόγισης, ασφαλισης ΤΣΑΥ, νομικών θεμάτων λειτουργίας του φαρμακείου, ΕΣΥ και ΕΟΦ

Συνδικαλιστικά
Συζήτηση σε θέματα των Φαρμακευτικών Συλλόγων, ΟΣΦΕ, ΣΥΦΑ, Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών και Νέων Φαρμακοποιών

Αγγελίες
Πωλήσεις και αγορές φαρμακείων και εξοπλισμού , προσφορά και ζήτηση εργασίας στο χώρο του φαρμακείου και της Υγείας, Προσφορές, δωρεές και Κοινωνικές Υπηρεσίες Φαρμακείων

Επιστημονικά θέματα
Παρουσίαση επιστημονικών άρθρων, διαλέξεων, μελετών και ανακοινώσεων - Εναλλακτικές θεραπείες και Ομοιοπαθητική - Ιατρικά θέματα



Πηγή

http://www.e-farmakeio.com/

9/11/09

Τελευταία νέα για τη γρίπη A(H1N1)


Στο Ενημερωτικό δελτίο "Υγεία-ΕΕ" δημοσιεύονται οι τελευταίες πληροφορίες για την Πανδημία της γρίπης A H1N1 2009. Πρόκειται για Ειδική έκδοση η οποία περιέχει τα παρακάτω άρθρα:

Η Επιτροπή εγκρίνει τη στρατηγική της ΕΕ για την πανδημία (Η1Ν1) 2009.

Επιτροπή ενέκρινε έγγραφο στρατηγικής για την υποστήριξη των κρατών μελών στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την πανδημία (Η1Ν1) 2009.

Δήλωση της Επιτροπής Υγειονομικής Ασφάλειας και των αρχών του Συστήματος

έγκαιρης Προειδοποίησης και Αντίδρασης (HSC/EWRS) για τη γρίπη A(H1N1) 2009: στόχοι και ομάδες προτεραιότητες για τον εμβολιασμό

Υπουργική σύνοδος της Πρωτοβουλίας για την Παγκόσμια Υγειονομική Ασφάλεια με αντικείμενο την πανδημία

Οι υπουργοί Υγείας των χωρών του G7 (Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ) και του Μεξικού και εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συμμετείχαν σε έκτακτη υπουργική σύνοδο της Πρωτοβουλίας για την Παγκόσμια Υγειονομική Ασφάλεια (GHSI) που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες. Η σύνοδος επικεντρώθηκε στα μέτρα δημόσιας υγείας που πρέπει να ληφθούν για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ιού της γρίπης A (H1N1).

Συστάσεις του ΠΟΕ για την αντιμετώπιση του πανδημικού ιού H1N1 στις εγκύους

Περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις θα βρείτε στην σχετική ιστοσελίδα



Πηγές

http://ec.europa.eu/health-eu/newsletter_archive_el.htm
http://ec.europa.eu/health/ph_threats/com/Influenza/h1n1_en.htm

5/11/09

Οι φαρμακευτικές δαπάνες - η φαρμακευτική πολιτική στη Γερμανία


Τσακάλου Αλίκη,
Διευθύντρια του Φαρμακείου του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ


Το Ε.Σ.Υ , το Εθνικό Σύστημα Υγείας το οποίο υποδεχθήκαμε με μεγάλο ενθουσιασμό, που οι πολίτες στήριξαν τις ελπίδες τους για δωρεάν υπηρεσίες υγείας υψηλής ποιότητας, που σ’ αυτό στρέφονται για περίθαλψη όλα τα δύσκολα περιστατικά ασθενών, που σ’ αυτό γίνεται η εκπαίδευση και η έρευνα του ιατρικού τομέα δυστυχώς βρίσκεται σε δύσκολη θέση και χάνει συνεχώς έδαφος από τον ιδιωτικό τομέα υγείας.

Τα οικονομικά του ελλείμματα αυξάνονται κάθε έτος και συγχρόνως και τα χρέη προς τους προμηθευτές του. Η καταφυγή στον Κρατικό Προϋπολογισμό για ρυθμίσεις συσσωρευμένων χρεών προς τους προμηθευτές έχει γίνει συνηθισμένο γεγονός. Η εξέλιξη αυτή δεν είναι καθόλου ευχάριστη για όλα τα στελέχη του Ε.Σ.Υ και τους πολίτες που πιστεύουν στην αναγκαιότητα και ανάπτυξη του δημόσιου τομέα υγείας. Και δυσαρεστεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι η δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται το ΕΣΥ δεν είναι αποτέλεσμα χρεών που δημιουργήθηκαν για τον εκσυγχρονισμό του, για την καλλίτερη οργάνωση των προσφερόμενων υπηρεσιών του, για την αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού κ.τ.λ. Αντίθετα η χώρα μας χάνει συνεχώς θέσεις στον Ευρωπαϊκό πίνακα σχετικά με την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες της.

Η ανασυγκρότηση του Ε.Σ.Υ είναι πλέον επιτακτική ανάγκη και τα πρώτα προβλήματα που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν είναι η σπατάλη , η διαφθορά και η μη ορθολογική αξιοποίηση των οικονομικών πόρων που διατίθενται στο ΕΣΥ από τους Έλληνες φορολογούμενους.

Ενώ το ΕΣΥ και τα Ασφαλιστικά Ταμεία έχουν περιέλθει σε οικονομική αδυναμία να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές τους , ο κλάδος της φαρμακοβιομηχανίας και ειδικά των εισαγωγέων- αντιπροσώπων των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιριών με άλματα κερδοφορίας ανά έτος , παρουσιάζει τα πλέον ελκυστικά ποσοστά καθαρού κέρδους και αύξησης πωλήσεων από όλους τους κλάδους της Ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τον πίνακα της ετήσιας μεταβολής των φαρμακευτικών πωλήσεων που δημοσίευσε ο ΕΟΦ όσον αφορά την νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη ενώ το 2001 ήταν 520.538.309,10 Ε το 2007 ανήλθε στο 1.534.329.533,31 Ε παρουσιάζοντας αύξηση 195% ή 32% κατά μέσο όρο τα έξι χρόνια! Είναι πλέον φανερό ότι εάν δεν παρθούν δραστικά μέτρα για την ανατροπή αυτής της πορείας τα μεν όρια συνταξιοδότησης θα τα δούμε σύντομα να αυξάνονται και τις συντάξεις να μειώνονται, το δε Δημόσιο σύστημα Υγείας να υποβαθμίζεται συνεχώς και να χάνει την αξιοπιστία του προσφέροντας συνεχώς νέες δυνατότητες για την επέκταση του ιδιωτικού τομέα Υγείας. Στην περισσότερο αναγκαία από κάθε άλλη φορά Φαρμακευτική Μεταρρύθμιση αντιδρούν και είναι κατανοητός ο λόγος οι δυνάμεις που έχουν συμφέροντα από την σημερινή ανεξέλεγκτη κατάσταση . Σε όσους δεν κατανοούν την αναγκαιότητα της Φαρμακευτικής Μεταρρύθμισης είναι χρήσιμο να αντιπαραθέσουμε τα μέτρα που έχουν πάρει άλλες χώρες και ειδικά η Γερμανία μήπως πειστούν ότι η αύξηση των φαρμακευτικών δαπανών με διψήφια ποσοστά δεν αποτελεί αναπόφευκτο γεγονός.

Η ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΗΝ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Στην Γερμανία , που είναι μία από τις πιο ώριμες αγορές στα φάρμακα σ’ όλο τον κόσμο, οι φαρμακευτικές δαπάνες των Ασφαλιστικών Ταμείων αυξήθηκαν το 2007 σε σχέση με το 2006 κατά 6,7% και σε μεγάλο βαθμό η αύξησή τους ήταν αποτέλεσμα της αύξησης του Φ.Π.Α. Στις ΗΠΑ την πρώτη χώρα στην παραγωγή των νέων ακριβών καινοτόμων φαρμάκων η αύξηση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων το 2007 σε σχέση με το 2006 ανήλθε στο 3,8%. Αξίζει να παρακολουθήσουμε ιδιαίτερα το παράδειγμα της Γερμανίας διότι ακολούθησε σταθερή φαρμακευτική πολιτική τις τελευταίες δεκαετίες και παίρνει συνεχώς νέα πρόσθετα μέτρα για να προστατέψει οικονομικά τα Νοσοκομεία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, από την χωρίς λόγο και θεραπευτικό αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις, αύξηση των φαρμακευτικών δαπανών.

Τα βασικά μέτρα είναι :

Α) Από το 1989 τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα τα έχουν ταξινομήσει σε κατηγορίες ανάλογα με την δραστική τους ουσία, τις συγκρίσιμες δραστικές ουσίες και την θεραπευτική τους δράση βάσει των εγκεκριμένων ενδείξεων. Δεν υπάρχει δηλαδή μία ενιαία λίστα, αλλά πολλές βάσει των επιστημονικών προδιαγραφών και των θεραπευτικών ιδιοτήτων των φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων.

20 χρόνια αργότερα στην Ελλάδα , παρ’ όλο που αντίστοιχο μέτρο προβλέπει και ο νόμος για την φαρμακευτική μεταρρύθμιση , δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί διότι αντιδρούν όσοι έχουν συμφέρον να μην υπάρχει κανένας έλεγχος στην συνταγογράφηση για να χορηγούν ακόμη και φάρμακα εκτός των εγκεκριμένων ενδείξεων.

Β) Από το 1989 ορίζονται οι ανώτερες τιμές των φαρμάκων που καταβάλουν τα ασφαλιστικά Ταμεία. Για τον καθορισμό τους χρησιμοποιείται μαθηματικός τύπος μέσω του οποίου κατατάσσονται τα φαρμακευτικά προϊόντα σε θεραπευτικές κατηγορίες με τις τιμές τους και τα ασφαλιστικά ταμεία αποζημιώνουν έως τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα που οι τιμές τους βρίσκονται στο κατώτερο 1/3 κάθε κατηγορίας.

20 χρόνια αργότερα στην Ελλάδα ακόμη τα Ασφαλιστικά Ταμεία πληρώνουν για κάθε φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα, που θα επιλέξει ο κάθε γιατρός, την λιανική τιμή που ορίζεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης, διότι δεν εφαρμόζεται ο νόμος για τις τιμές αναφοράς που προβλέπει αποζημίωση έστω στο μέσο όρο κάθε θεραπευτικής κατηγορίας, ούτε έχει εφαρμοστεί ακόμη ο νόμος που προβλέπει έστω την πενιχρή επιστροφή του 3% από τις φαρμακευτικές εταιρίες προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Γ) Στην Γερμανία από το 2002 ο κάθε φαρμακοποιός έχει την δυνατότητα να δώσει στον ασθενή αντί του συνταγογραφούμενου φαρμακευτικού ιδιοσκευάσματος κάποιο άλλο ουσιωδώς όμοιο και ισοδύναμο με άλλη εμπορική ονομασία φθηνότερο , ώστε να μην επιβαρυνθεί το ασφαλιστικό ταμείο και ο ασθενής χωρίς λόγο. Το ίδιο μέτρο εφαρμόζεται στην Ιταλία, την Σουηδία, το Βέλγιο, την Φιλανδία, την Αγγλία και άλλες χώρες.

Δ) Στην Γερμανία εκτός των ανώτατων τιμών αποζημίωσης των φαρμάκων που ισχύουν από το 1989, από την 1/1/2003 έχει δοθεί η δυνατότητα για υπογραφή εκπτωτικών συμβολαίων μεταξύ των ασφαλιστικών ταμείων και των φαρμακευτικών εταιριών. Οι δε φαρμακοποιοί είναι υποχρεωμένοι με ρύθμιση που ψηφίστηκε την 1/4/2007 να χορηγούν στους ασθενείς φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα βάσει των συμβολαίων που έχουν υπογραφτεί. Επίσης τα Νοσοκομεία αγοράζουν με διαγωνισμούς τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα πετυχαίνοντας σημαντικές εκπτώσεις.

Στην Ελλάδα τα Ασφαλιστικά Ταμεία που πληρώνουν το 70% της αξίας των πωλήσεων των φαρμακευτικών εταιριών στην χώρα μας να χρεώνονται τα φάρμακα στην λιανική τους τιμή. Η μηχανοργάνωση των Ασφαλιστικών Ταμείων ακόμη δεν ολοκληρώθηκε, με αποτέλεσμα να υπάρχουν δυσκολίες ώστε να ελεγχτεί και η πενιχρή επιστροφή του 3% που προβλέπει η Νομοθεσία ως επιστροφή από τις φαρμακευτικές εταιρίες προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Το παράδειγμα της Γερμανίας το ακολουθούν αρκετές χώρες, άλλες εφαρμόζουν διαφορετικά μέτρα, όλες όμως στοχεύουν στην συγκράτηση των φαρμακευτικών δαπανών και εφαρμόζουν μέτρα που έχουν αποτέλεσμα, χωρίς να στερούν αναγκαίες φαρμακοθεραπείες από τους πολίτες.

Όλες οι ανεπτυγμένες χώρες παρότι είναι παραγωγοί κυρίως πρωτότυπων φαρμάκων χρησιμοποιούν την δυνατότητα που δίνεται από την χρήση των γενόσημων για να συγκρατήσουν τις φαρμακευτικές δαπάνες και να εξοικονομήσουν οικονομικούς πόρους και για την χρήση των νέων ακριβών καινοτόμων φαρμάκων που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών. Σε πολλές χώρες όπως στην Γαλλία πριμοδοτείται η συνταγογράφηση γενόσημων φαρμάκων.

Σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ε.Ε επιτρέπεται η συνταγογράφηση των φαρμάκων με βάση την δραστική ουσία. Οι γιατροί που συνταγογραφούν επιλέγουν την θεραπευτική και φαρμακευτική αγωγή για τους ασθενείς και όχι τις εμπορικές ονομασίες των φαρμάκων που τους χορηγούν. Οι εμπορικές ονομασίες επιλέγονται βάσει διαγωνισμών. Ακόμη και στις χώρες που επιτρέπεται η συνταγογράφηση με τις εμπορικές ονομασίες, όπως η Σουηδία, δίνεται η δυνατότητα στους φαρμακοποιούς να τις αντικαταστήσουν χορηγώντας ουσιωδώς όμοιο φαρμακευτικό ιδιοσκεύασμα φθηνότερο με άλλη εμπορική ονομασία, βάσει των κατευθύνσεων που τους δίνονται από τα Νοσοκομεία και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Στην Ελλάδα όμως απλώς παρακολουθούμε και προχωρούμε με μεγάλη καθυστέρηση. Για να επιταχυνθούν οι ρυθμοί των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων είναι χρήσιμο και στον τομέα του φαρμάκου να απαλλαγούμε από τους μύθους που επί δεκαετίες έχουν καλλιεργήσει στην Ελλάδα, για προφανείς λόγους, οι εκπρόσωποι και οι «υπάλληλοι» των πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιριών και να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των χωρών με υψηλής ποιότητας συστήματα Υγείας.

Με εκτίμηση

Τσακάλου Αλίκη
Διευθύντρια του Φαρμακείου του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ


(Κείμενο μέσω email από Τσακάλου Αλίκη)