24/11/09

Παρακράτηση της μισθοδοσίας του προσωπικού του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθήνας από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας



Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
PANHELLENIC FEDERATION OF PUBLIC HOSPITALS WORKERS
ΜΕΛΟΣ ΑΔΕΔΥ · MEMBER OF ADEDY

ΑΘΗΝΑ 24/11/09
ΑΡ. ΠΡΩΤ. 961



ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
κ. ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ


ΚΟΙΝ.: 1. ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΑΪΚΟΥ
2. ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΑΪΚΟΥ


Κυρία Υπουργέ,

Αιφνιδιαστικά και παράνομα η Εθνική Τράπεζα δεν πίστωσε στους ατομικούς λογαριασμούς ως όφειλε την μισθοδοσία του προσωπικού του Λαϊκού Νοσοκομείου με την αιτιολογία ότι εταιρεία προέβη σε κατάσχεση ωφελούμενου ποσού των 2.487.554,297€ που προοριζόταν για τη μισθοδοσία του προσωπικού.

Με απόφαση του Αρείου Πάγου μπορεί να επιβληθεί κατάσχεση σε οφειλέτη, ακόμη και στη μισθοδοσία του.

Στη προκειμένη περίπτωση οφειλέτης είναι το Νοσοκομείο, επομένως είναι δυνατό να του κατάσχουν χρήματα από την περιουσία που διαθέτει σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Όμως οι τραπεζικοί λογαριασμοί μισθοδοσίας των εργαζομένων είναι ατομικοί, ανοίγονται σε τράπεζα της αρεσκείας των (σύστημα ΔΙΑΣ) και η μισθοδοσία τους πιστώνεται απ’ ευθείας από το ΚΕΠΥΟ (Υπουργείο Οικονομικών).

Έτσι όταν οι ίδιοι δεν έχουν οικονομικές διαφορές και κατασχετήρια από κανένα είναι άκρως παράνομη η πράξη κατάσχεσης.

Κυρία Υπουργέ,

Είναι άμεση ανάγκη παρέμβασης αφενός προς την Διοίκηση του ΛΑΪΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ για τακτοποίηση της εκκρεμότητας με την Εθνική Τράπεζα και αφετέρου προς την Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας να χορηγήσει άμεσα την μισθοδοσία του προσωπικού, ως οφείλει.


ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Ε. ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ............................... Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΥΤΣΙΟΥΜΠΕΛΗΣ ............................. ΕΡΜΗΣ ΚΑΣΣΕΣ

*****************************


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΛΑΪΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Αγ. Θωμά 17 Γουδή Τηλ-Fax210770638
Αρ. Πρωτ.
Αθήνα, 23/11/2009

ΠΡΟΣ: Διοικητή του Γ.Ν.Α. «Λαϊκό»

Κύριοι Διοικητά,

αιφνιδιαστικά και παράνομα η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος δεν κατέβαλε ως όφειλε συμβατικά τη μισθοδοσία προσωπικού.

Αποτελεί όμως έκπληξη δυσάρεστη για μας το γεγονός ότι κατά παράβαση του νόμου προέβη εταιρεία με το 16/11/2009 κατασχετήριο σε συνολικό ποσό 2,487,554,297, λογαριασμό που αφορά μισθούς ιατρών και λοιπού προσωπικού του Νοσοκομείου.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η παραπάνω ενέργεια είναι παράνομη ζητούμε να μας ενημερώσετε πότε αυτό έγινε γνωστό στο Νοσοκομείο και ποιες ενέργειες έγιναν από τότε έως και σήμερα.

Ο Σύλλογος των Εργαζομένων διαβεβαιώνει τους πάντες ότι αυτό που συνέβη για πρώτη φορά εις βάρος μας ΔΕΝ θα μείνει αναπάντητο.

Δε θα δεχτούμε κανένα παιχνίδι που έχει να κάνει με τις ισχνές αμοιβές μας απ’ όπου και αν προέρχεται. Θα ζητηθούν ευθύνες για να μην αποτελέσει κακό προηγούμενο και απαρχή αμφισβήτησης των αυτονόητων.

ΟΜΟΦΩΝΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ



Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ


.................................. Θ ΖΟΥΓΚΟΥ .................................Τ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ


*****************************


Μπλόκαραν μισθοδοσία γιατρών και εργαζομένων στο Λαϊκό λόγω χρεών (ygeianet.gr)

Η Εθνική τράπεζα μπλόκαρε σήμερα την μισθοδοσία των ειδικευομένων γιατρών και τις πρόσθετες αμοιβές του προσωπικού λόγω χρεών του Νοσοκομείου σε εταιρία προμηθευτή του νοσοκομείου.

Το Σωματείο των εργαζομένων παρενέβει στην Διοίκηση και την Τράπεζα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που προέκυψε. Μέχρι σήμερα πάντως δεν υπήρξε θετική εξέλιξη αφού η τράπεζα ισχυρίζεται ότι η νομική της υπηρεσία θεωρεί νόμιμη την δέσμευση των χρημάτων της μισθοδοσίας.

Αύριο θα υπάρξει νεώτερη ενημέρωση για τις εξελίξεις.

ΥΓ Δυστυχώς για μια ακόμα φορά γίνεται φανερό ότι η τραγική οικονομική κατάσταση που βρίσκονται τα νοσοκομεια δεν είναι δυνατόν να αναστραφεί με τα ψίχουλα που δίνει ο κρατικός προϋπολογισμός για την υγεία.

*****************************

Τριμελής ΕΙΝΑΠ Λαϊκού: Ανακοίνωση για το μπλοκάρισμα της μισθοδοσίας στο Νοσοκομείο λόγω χρεών (Τριμελής ΕΙΝΑΠ)

23/11/2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με μεγάλη έκπληξη διαπιστώσαμε ότι για μια ακόμη φορά τόσο το ιατρικό όσο και το υπόλοιπο προσωπικό του νοσοκομείου έπεσε θύμα ανεύθυνων και παράνομων αποφάσεων κάποιων τεχνοκρατών χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ακόμη και οι κοινωνικές συνέπειες που αυτές προκαλούν.

Μετά την συνεχιζόμενη και επεισοδιακή ακόμη και σήμερα καταβολή των εφημεριών των τελευταίων μηνών ,φτάσαμε στο σημείο να γινόμαστε μάρτυρες ακόμη και της μη καταβολής των μισθών, οδηγώντας τις οικογένειες εκατοντάδων συναδέλφων στην οικονομική απόγνωση.

Όπως διαπιστώσαμε, η εθνική τράπεζα αυθαίρετα και μονομερώς, χωρίς μάλιστα προηγούμενη προειδοποίηση προς την διοίκηση, προχώρησε στην κατάσχεση των μισθών υπαλλήλων του νοσοκομείου λόγω της κατάσχεσης από εταιρεία προμήθειας υλικού εις βάρος του νοσοκομείου . Η κίνηση αυτή από την πλευρά της τράπεζας στερείται νομιμότητας ενώ στρέφεται εναντίον όλων των υπαλλήλων-πελατών της, που έχουν υπογράψει ατομικές συμβάσεις με την τράπεζα.

Καθώς είναι ήδη σε εξέλιξη δικαστική διευθέτηση του θέματος, απαιτούμε και αναμένουμε την άμεση άρση της κατάσχεσης και την καταβολή των μισθών όλων των εργαζομένων, ενώ κρατάμε τις επιφυλάξεις και για περαιτέρω δικαστική διερεύνηση κατά παντός υπευθύνου.

Αναμένουμε την απάντηση της διοίκησης σχετικά με τον ακριβή χρόνο ενημέρωσης του προβλήματος αλλά και των κινήσεων που η ίδια έχει προβεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αναμένουμε την άμεση και επίσημη θέση του υπουργείου, καθώς το ζήτημα που έχει προκύψει είναι σίγουρα η κορυφή του παγόβουνου ενώ είναι πιθανό να ακολουθήσουν και άλλα παρόμοια προβλήματα στα υπόλοιπα νοσοκομεία της χώρας λαμβάνοντας υπόψη τα υπέρογκα χρέη αυτών!

3/ΜΕΛΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΝΑΠ ΓΝΑ ΛΑΪΚΟ


*****************************


ΑΔΕΔΥ Ανακοίνωση για το μπλοκάρισμα της μισθοδοσίας του Λαϊκού(ΑΔΕΔΥ)

ΑΔΕΔΥ
Αθήνα 24.11.2009
ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Τηλ 213.16.16.900
Fax 2103246165
ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ.:510


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. θεωρεί απαράδεκτη, προκλητική και πρωτόγνωρη την παρακράτηση της μισθοδοσίας του προσωπικού του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθήνας από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου και η Διοίκηση της Τράπεζας έχουν σοβαρές ευθύνες γι’ αυτή την εξέλιξη που έχει αρνητικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους στο Νοσοκομείο.

Η Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καλεί την Κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα για να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη πολιτική και μάλιστα από Δημόσια Υπηρεσία σε βάρος των εργαζομένων.


Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.



*****************************

Ανακοίνωση Εθνικής Τράπεζας για Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών (ΑΠΕ)

Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε., με αφορμή το σημερινό Δελτίο Τύπου της ΑΔΕΔΥ με το οποίο κατηγορείται η Τράπεζα ως υπεύθυνη παρακράτησης του μισθού του προσωπικού του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών, ανακοινώνει τα εξής προς αποκατάσταση της αλήθειας:

Με βάση δικαστική απόφαση (Διαταγή Πληρωμής του Δικαστή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών) φαρμακευτική εταιρεία επέβαλε κατά του Λαϊκού Νοσοκομείου κατάσχεση για ποσό € 2.487.554,29 στα χέρια της Εθνικής Τράπεζας.

Η συντηρητική κατάσχεση, σύμφωνα με το νόμο και ανεξάρτητα από τη θέληση της Εθνικής Τράπεζας, έχει ως συνέπεια τη δέσμευση κάθε ποσού που τυχόν έχει το Νοσοκομείο στην Τράπεζα μέχρι του ύψους της κατάσχεσης.

Το όλο θέμα είναι διαφορά μεταξύ της φαρμακευτικής εταιρείας και του Νοσοκομείου, το οποίο αυτό και μόνο μπορεί να προβεί σε όλα τα νόμιμα μέσα για την αποδέσμευση του ποσού. Η Εθνική Τράπεζα θα πράξει ότι της επιτρέπεται για την αποδέσμευση του λογαριασμού και την διάθεση του ποσού.



Πηγές