30/4/08

Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 22η θέση στον πίνακα συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης


Το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Ελλάδας κατατάσσεται στην 22η θέση ως προς τη φιλικότητα προς τον καταναλωτή, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Πίνακα Κατάταξης Καταναλωτών Υπηρεσιών Υγείας (EHCI) για το 2007.

Πρόκειται για πτώση από την 17η θέση των τελευταίων ετών.

Ο Ευρωπαϊκός Πίνακας Κατάταξης Καταναλωτών Υπηρεσιών Υγείας για το 2007, η ετήσια έρευνα για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης της Ε.Ε., κατέταξε τις ελληνικές υγειονομικές υπηρεσίες στην 22η θέση μεταξύ 29 χωρών. Η Αυστρία καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 806 βαθμούς και ακολουθούν οι Κάτω Χώρες (πρώτες το 2005), η Γαλλία (πρώτη το 2006), η Ελβετία, η Γερμανία και η Σουηδία.

Σε πέντε κατηγορίες, που καλύπτουν 27 δείκτες επίδοσης, η Ελλάδα συγκέντρωσε 561 βαθμούς από σύνολο 1.000. Η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στο κάτω μέρος του πίνακα, μαζί με χώρες όπως η Σλοβενία και η Ουγγαρία και σε μεγάλη απόσταση από τα πρότυπα της Κύπρου.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το ελληνικό σύστημα δεν είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρο.

«Η Ελλάδα πρέπει να βελτιωθεί ως προς τους παιδικούς εμβολιασμούς και τις δωρεές οργάνων. Οι ελλείψεις αυτές ξεχωρίζουν ακόμη και από την καθόλου εντυπωσιακή συνολική επίδοση του ελληνικού συστήματος» δηλώνει ο Δρ. Arne Björnberg, Διευθυντής Έρευνας για τον Ευρωπαϊκό Πίνακα Κατάταξης Καταναλωτών Υπηρεσιών Υγείας.

Τι παραπάνω μπορεί να γίνει στην Ελλάδα;

«Η υιοθέτηση ενός νόμου «τεκμαρτής συναίνεσης» όπως στην Ιταλία θα ήταν ίσως καλή ιδέα για την ενίσχυση της ενεργούς πολιτικής μεταμοσχεύσεων» δηλώνει ο πρόεδρος του Health Consumer Powerhouse, κος Johan Hjertqvist αναλύοντας τα αποτελέσματα της Ελλάδας.

Σχετικά με τον Πίνακα Κατάταξης

Ο Ευρωπαϊκός Πίνακας Κατάταξης Καταναλωτών Υπηρεσιών Υγείας αξιολογεί ετησίως τα εθνικά συστήματα υγείας των ευρωπαϊκών κρατών ουσιώδους σημασίας για τους καταναλωτές: με γνώμονα πέντε τομείςδικαιώματα και πληροφόρηση ασθενών, χρόνοι αναμονής για κοινές θεραπείες, αποτελέσματα θεραπευτικής αγωγής, γενική ισχύς του συστήματος και πρόσβαση σε φάρμακα.

Δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 2005. Ο Πίνακας συντάσσεται με βάση επίσημα στατιστικά στοιχεία, καθώς και στοιχεία που προκύπτουν από ανεξάρτητες έρευνες και παρουσιάζεται σε μορφότυπο φιλικό προς τον καταναλωτή. Εκδίδεται από τον Health Consumer Powerhouse, έναν οργανισμό μελέτης και ενημέρωσης με έδρα στης Βρυξέλλες, και αντιμετωπίζει τα εκάστοτε ζητήματα με γνώμονα το συμφέρον του καταναλωτή.

Για προβολή/λήψη του Πίνακα:

http://www.healthpowerhouse.com/files/press_releases/Greece%202007%20EHCI.pdf

Σχετικά με τον οργανισμό Health Consumer Powerhouse: www.healthpowerhouse.com

Τηλέφωνο επικοινωνίας με τον οργανισμό Health Consumer Powerhouse: Κα. Kajsa Wilhelmsson, +32 (0)496-23 55 30.

Office Brussels: Rue Fossé aux Loups 34, B - 1000 Brussels, Belgium
Phone: +32 (0) 2 218 73 93
Fax: + 32 (0) 2 218 73 84
media@healthpowerhouse.com
www.healthpowerhouse.com

27/4/08

Η λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων επιστρέφει


Η λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων επιστρέφει, δύο μόλις χρόνια μετά την κατάργησή της. Αναμένεται να μετονομαστεί σε πρωτόκολλο φαρμάκων και θα ισχύει για όλο το δίκτυο εξωνοσοκομειακών υγειονομικών υπηρεσιών, αφού εντάσσεται στο σχέδιο νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Ουσιαστικά πρόκειται για… ολική επαναφορά, αφού θα αφορά το μεγαλύτερο μέρος -αν όχι το σύνολο- της συνταγογράφησης φαρμάκων.

Πρόκειται για τη λίστα που καθορίζει ποια φάρμακα καλύπτονται από τους ασφαλιστικούς φορείς -όσα δεν περιλαμβάνονται θα πρέπει να χρεώνονται εξολοκλήρου στον ασθενή.

Ο λεγόμενος θετικός κατάλογος συνταγογραφούμενων φαρμάκων είχε αρχικά θεσμοθετηθεί το 1998 και έπαψε να ισχύει τον Απρίλιο του 2006, με την ψήφιση του νόμου 3457 για τη φαρμακευτική μεταρρύθμιση. Ηταν μια από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τον τομέα της Υγείας. Η λίστα φαρμάκων εθεωρείτο ότι «δυσχεραίνει την πρόσβαση του πολίτη σε φαρμακευτικές θεραπείες». Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Υγείας, αμέσως μετά την κατάργηση της λίστας η φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 15% - για να εξομαλυνθεί στη συνέχεια σε ένα ποσοστό της τάξης του 6%.

Ο κατάλογος επανέρχεται με τη μορφή πρωτοκόλλου φαρμάκων, όπως προβλέπει το άρθρο 3 του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που αναμένεται να κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή.

Για να διαβάσετε όλο το άρθρο: http://www.e-tipos.com/newsitem?id=33898

Πηγή

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=33898

Διακήρυξη της ΠΟΕΔΗΝ για την Εργατική Πρωτομαγιά 2008

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ
PANHELLENIC FEDERATION OF PUBLIC HOSPITALS WORKERS
ΜΕΛΟΣ ΑΔΕΔΥ · MEMBER OF ADEDY

ΑΘΗΝΑ 22/04/08
ΑΡ. ΠΡΩΤ. 2352


ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2008


Κατά την άποψη της Κυβέρνησης της Ν.Δ. η ανάπτυξη στην Ελλάδα καλπάζει με γοργούς ρυθμούς.

Κατά την άποψη του κόσμου της εργασίας, αυτοί που συμβάλλουν στην ανάπτυξη, φτωχαίνουμε ολοένα και περισσότερο.

Κατά την άποψη της Κυβέρνησης της Ν.Δ. οι μεταρρυθμίσεις βαίνουν ομαλά.

Κατά την άποψη του κόσμου της εργασίας, αυτοί που υφίστανται τη πρακτική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, απορυθμιζόμαστε ολοένα και περισσότερο.

Κατά την άποψη της Κυβέρνησης της Ν.Δ. οι ιδιωτικοποιήσεις του κερδοφόρου στρατηγικού ! Δημόσιου τομέα αποτελεί μεγάλο στοίχημα.

Κατά την άποψη του κόσμου της εργασίας που πληρώνει το μάρμαρο, κυρίαρχη είναι η απόγνωση

ΦΤΩΧΕΙΑ – ΑΚΡΙΒΕΙΑ – ΑΝΕΡΓΙΑ

  • Ούτε η Κυβέρνηση της Ν.Δ. αμφισβητεί την ύπαρξή τους.
  • Ούτε ο κόσμος της εργασίας πολύ περισσότερο.
Οι διαρκείς εναλλαγές στο σκηνικό μεταξύ της προσομοιωμένης ανάπτυξης και της παντελούς ανέχειας αναδεικνύουν την ανέχεια να νικά κατά κράτος.

Η εφαρμοσμένη σύγχρονη πολιτική στην χώρα μας αντιγράφει πιστά όλα τα νεοφιλελεύθερα χρεοκοπημένα μοντέλα.

Λαγνεία της αγοράς σε όλα τα επίπεδα, μιας αγοράς χωρίς κανόνες, χωρίς όρους , χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς ελεγκτικούς μηχανισμούς απ’ το κοινωνικό κράτος έως τα λιμάνια κι απ’ τη παιδεία έως το περιβάλλον και τη ποιότητα ζωής.
  • Η μάχη είναι σκληρή!
  • Η αξίωση των δικαιωμάτων μας αγνοείται προκλητικά!
  • Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει πρακτική ραντιέρη (rentier = εισοδηματίας) κοινώς εισπράκτορα.
Εισπράττει από όλους εμάς τους πολλούς που είμαστε αδύναμοι και παραδίδει τα προϊόντα των κόπων μας αναίσχυντα ξεδιάντροπα στους οικονομικά ισχυρούς. Σε εκείνους χρωστάει εκείνους ξεπληρώνει. Εντελώς λογικό! Μήπως είναι απαράδεκτο όμως; Ο κόσμος της εργασίας τι ακριβώς να αποδεχτεί και με τι προοπτική;
  • Καθηλωμένο εισόδημα
  • Μεγαλύτερη φορολογία ακόμα κι απ’ τα ίδια κεφάλαια
  • Υγεία – Παιδεία – Ασφάλιση – Κοινωνικό Κράτος με μοναδικά κριτήρια τα επιχειρηματικά.
  • Στόχοι, Σκοποί, Αίτια, Αιτιατά, Προτεραιότητες – σε σύγχυση, σε ασάφεια, σε αοριστία, σε αβεβαιότητα.
Ο φετινός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς συμπίπτει με την ολομέτωπη επίθεση που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση ενάντια στα δικαιώματά μας. Ασφαλιστικά – Συνταξιοδοτικά – Μισθολογικά. Η βίαιη ανατροπή και περιστολή των συντάξεων, των μισθών, είναι μόνο η μία πλευρά της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που εφαρμόζεται. Η ασυδοσία του κεφαλαίου, το ξεπούλημα του εθνικού πλούτου, η κερδοσκοπία της αγοράς, η αχαλίνωτη ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης, η περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών είναι η άλλη όψη της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής.

Το Υγειονομικό Συνδικαλιστικό Κίνημα βρίσκεται σε εγρήγορση με δυναμικές κινητοποιήσεις διεκδικώντας άμεσα:

Την ένταξη των υγειονομικών στα Βαρέα – Ανθυγιεινά – Επικίνδυνα Επαγγέλματα.

Η ΠΟΕΔΗΝ κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση στα συναρμόδια Υπουργεία για τα ΒΑΕ και ενημέρωσε τα μέλη της Πρωτοβάθμια Σωματεία με γενικές συνελεύσεις σε όλη της Ελλάδα.

Η Εργατική Πρωτομαγιά 2008 θα αποτελέσει ένα φωτεινό ορόσημο, της ακόμα μεγαλύτερης ενεργοποίησης, των εργαζομένων εναντίον στις αήθεις επιθέσεις που δέχονται από τη Κυβέρνηση, κατακτημένα ασφαλιστικά- συνταξιοδοτικά δικαιώματά τους.

Όλοι μαζί μπορούμε να αποτρέψουμε δόλιες μεθοδεύσεις που αφορούν σε ένα δημόσιο κοινωνικό σύστημα ασφάλισης για μια αλληλέγγυα Κοινωνία με συνοχή, για δίκαιη αναδιανομή των εισοδημάτων για ανακατανομή των πόρων υπέρ των δημοσίων αγαθών.


Η ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΠΟΕΔΗΝ

---------------------------------------------------------
Αριστοτέλους 22, 10433 Αθήνα
Τηλ. 210 .52.36.094 – 210.52.24.604, Fax 210.52.34.589

22 Aristotelous str. GR-10433 Athens, Greece
Tel. (30) 210 .52.36.094 – (30) 210.52.24.604, Fax (30) 210.52.34.589

e-mail: poedhn@otenet.gr, http://www.poedhn.gr

22/4/08

Ημερίδα Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής στο ΖΩΓΡΑΦΕΙΟ Λύκειο της Κωνσταντινούπολης


Σε έντονα συγκινησιακό κλίμα πραγματοποιήθηκε στο ΖΩΓΡΑΦΕΙΟ Λύκειο της Κωνσταντινούπολης Ημερίδα Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής.

Το Ζωγράφειο Γυμνάσιο - Λύκειο είναι ένα από τα λίγα Ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Κωνσταντινούπολη. Το σχολείο βρίσκεται στο κέντρο της Πόλης σε μικρή απόσταση από το Πέρα.

Η ιστορία του Ζωγραφείου σχολείου ανάγεται στον 19ο αιώνα, όταν υπήρξαν ανάγκες για εκπαιδευτική στέγαση μιας και το Ζάππειο από μόνο του δεν μπορούσε να καλύψει αυτές τις ανάγκες. Επίσης η σχολή που λειτουργούσε στο Σταυροδρόμι της Παναγίας είχε πάνω από 800 μαθητές και έτσι αποφασίστηκε να γίνει ενας έρανος για να χτιστεί ενα καινούργιο και σύγχρονο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Έτσι πολλοί ήταν εκείνοι που πρόσφεραν για το έργο αυτό, με κορυφαίο τον διαμένοντα στο Παρίσι Χρηστάκη Ζωγράφο, ο οποίος είχε δώσει πάνω από 10.000 χρυσές λίρες της εποχής. Το 1890 η γενική συνέλευση της κοινότητας αποφάσισε σε ένδειξη τιμής να ονομαστεί το σχολείο Ζωγράφειο. Στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό υπερίσχυσε η πρόταση του αρχιτέκτονα Περικλή Φωτιάδη και έτσι πραγματοποιήθηκε το χτίσιμο του σχολείου έτσι ακριβώς όπως είναι σήμερα. Το 1899 το Ζωγράφειο έδωσε τους πρώτους αποφοίτους του.

Τα προηγούμενα χρόνια το σχολείο είχε μια πραγματική άνθηση και πάντα πάνω από 250 μαθητές. Ειδικά δε πριν τα Σεπτεμβριανά του 1955 αλλά και πριν τις απελάσεις (1964) οι μαθητές μόνο στο σχολείο αυτό ήταν πάνω από 350. Σήμερα το δυναμικό της σχολής δεν είναι περισσότεροι από 45 μαθητές και 20 εκπαιδευτικούς.

Στην παρουσίαση που ακολουθεί μπορείτε να δείτε την εργασία που παρουσιάστηκε στην Ημερίδα με τίτλο "Από το Ιγδίον μεθ' Υπέρου στα νέα εργαλεία του Νοσοκομειακού Φαρμακοποιού την εποχή του Παγκόσμιου Ιστού".


Read this doc on Scribd: Igdion-17042008


Χορηγός της Ημερίδας ήταν η φαρμακευτική εταιρεία SANOFI-AVENTIS.


Πηγές

Ζωγράφειο Γυμνάσιο - Λύκειο

Wikipedia



15/4/08

Τροποποίηση - συμπλήρωση των Οργανισμών των Νοσοκομείων της χώρας προκειμένου να ρυθμισθούν θέματα του κλάδου Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών ΕΣΥΚΑ


Με την Αρ.Πρωτ. 42289/3.4.2008 Κοινή Απόφαση του Υπουργού Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, του Υφυπουργού Εσωτερικών και του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, αποφασίστηκε να μετατραπούν οι Οργανικές θέσεις του κλάδου ΠΕ Φαρμακοποιών που περιλαμβάνονται στα νοσοκομεία σε Οργανικές Διαβαθμισμένες θέσεις του κλάδου Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών ΕΣΥΚΑ.

Με <κλικ> πάνω στις εικόνες μπορείτε να δείτε και να εκτυπώσετε σε μεγάλο μέγεθος την απόφαση.





















































13/4/08

Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Ασφάλεια του Ασθενή

Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Ασφάλεια του Ασθενή

Κείμενο μέσω email από την: Δήμητρα Γεννηματά (dimigenn@yahoo.gr)

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Ασφάλεια του Ασθενή (European Union Network for Patient Safety, EUNetPaS) είναι έργο που χρηματοδοτείται και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα πλαίσια του Προγράμματος «Δημόσια Υγεία 2007» και ξεκίνησε επίσημα τις δραστηριότητες του, από την Ουτρέχτη της Ολλανδίας, στις 28-29 Φεβρουαρίου 2008.

Το έργο αυτό στοχεύει στην δημιουργία ενός ενεργού δικτύου, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει τόσο τα 27 κράτη μέλη όσο και εταίρους της Ε.Ε., με βασικό σκοπό να ενθαρρύνει και να ενισχύσει τη μεταξύ τους συνεργασία, στον τομέα της Ασφάλειας του Ασθενή.

Το EUNetPaS προσφέρει κοινό σημείο αναφοράς και χώρο συνάντησης των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής υγειονομικής κοινότητας (γιατρών, νοσηλευτών/τριών, φαρμακοποιών, διευθυντών οργανισμών υγειονομικής περίθαλψης, ενώσεων ασθενών, κ.λ.π.) και των θεσμικών οργάνων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ασχολούνται με την Ασφάλεια του Ασθενή (μέλη εθνικών οργανισμών και φορέων για την ασφάλεια στην υγεία, Υπουργείων Υγείας των κρατών μελών, κ.λ.π.). Επιπλέον, προωθεί τη συμμετοχή στο δίκτυο ενδιαφερομένων εταίρων-συνεργατών, μέσω των εθνικών δικτύων, που οργανώνονται γύρω από το κάθε εθνικό σημείο επαφής/αναφοράς EUNetPaS, σε κάθε κράτος μέλος της Ε.Ε.

Το Ερευνητικό Κέντρο Βιολογικών Υλικών (ΕΚΕΒΥΛ), και η Νοσηλευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι οι κύριοι εκπρόσωποι της Ελλάδας και αποτελούν το εθνικό σημείο επαφής/αναφοράς, στο παραπάνω ερευνητικό έργο.

Το EUNetPaS εστιάζει σε τέσσερις βασικούς άξονες:

1. Την Πολιτιστική Προαγωγή της Ασφάλειας του Ασθενή – Εθνικοί αντιπρόσωποι και εμπειρογνώμονες θα διαδραματίσουν έναν βασικό ρόλο στη συλλογή και την ανταλλαγή πληροφοριών, σχετικά με την Ασφάλεια του Ασθενή, για το κάθε κράτος μέλος, με βάση τα ιδιαίτερα πολιτιστικά του χαρακτηριστικά.

2. Εκπαίδευση και Κατάρτιση στην Ασφάλεια του Ασθενή - Πρόταση για κοινά Ευρωπαϊκά Προγράμματα Σπουδών, με γνωστικό αντικείμενο την Ασφάλεια του Ασθενή, ενταγμένα τόσο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση όσο και στην Δια Βίου Εκπαίδευση και Επαγγελματική Κατάρτιση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες ασθενών και επαγγελματιών υγείας.

3. Εφαρμογή Συστημάτων Αναφοράς και Επίλυσης - Ο εντοπισμός, η συλλογή και η επεξεργασία πληροφοριών, γύρω από την Ασφάλεια του Ασθενή, εντός της Ε.Ε., που θα παρέχει στα κράτη μέλη μια αξιόπιστη και έγκυρη βάση δεδομένων, για αναζήτηση λύσεων σε σχετικά ζητήματα.

4. Πιλοτική Εφαρμογή Θεραπευτικής Ασφάλειας - Βελτίωση της ασφάλειας της φαρμακευτικής αγωγής στα νοσοκομεία, με τον εντοπισμό «καλών πρακτικών», τη μετατροπή τους σε εργαλεία και τη δοκιμή αυτών των εργαλείων σε επιλεγμένα νοσοκομεία.

Το EUNetPaS θα διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών και την καθιέρωση κοινών αρχών σε επίπεδο Ε.Ε., μέσω της ενσωμάτωσης της γνώσης και της εμπειρίας, όλων των κρατών μελών και των εταίρων της Ε.Ε. Ταυτόχρονα, θα διευκολύνει την ανάπτυξη Προγραμμάτων Ασφάλειας του Ασθενή στα κράτη μέλη και θα παρέχει υποστήριξη σε εκείνες τις χώρες, που υπολείπονται σ’ αυτόν τον τομέα. Το EUNetPaS θα συμβάλει επίσης στην ίδρυση μιας Ευρωπαϊκής Κοινότητας Νοσοκομείων, που θα δραστηριοποιείται και θα «επενδύει» στην Ασφάλεια του Ασθενή.

Η ΠΕΦΝΙ (Εταιρεία και Ένωση) βρίσκεται ανάμεσα στους πρώτους εθνικούς φορείς που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για ενεργή συμμετοχή στις ομάδες εργασίες του παραπάνω προγράμματος (EUNetPaS) και συγκεκριμένα στην «Πιλοτική Εφαρμογή Θεραπευτικής Ασφάλειας».

Οι φαρμακοποιοί, που υπηρετούν σε νοσηλευτικά ιδρύματα στην χώρα μας και επιθυμούν να ενημερωθούν αναλυτικότερα, για τους σκοπούς, στόχους και τις δραστηριότητες αυτού του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος και να συμμετάσχουν στην υλοποίηση του, μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του προγράμματος www.eunetpas.eu ή/και να επικοινωνήσουν με τους συναδέλφους:

Δήμητρα Γεννηματά (dimigenn@yahoo.gr) και

Αντώνη Μαρκογιαννάκη (markogiann@ath.forthnet.gr).

11/4/08

Η Κλινική Φαρμακευτική στη σημερινή Ελληνική Πραγματικότητα



ΗΜΕΡΙΔΑ 16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2008

Αγαπητοί συνάδερφοι,

Η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών σας προσκαλεί στην επιστημονική εκδήλωση που οργανώνει στο Αμφιθέατρο του Γενικού Κρατικού «Γεώργιος Γεννηματάς» στις 16 Απριλίου 2008 και ώρα 15.30 με Θέμα " Η κλινική Φαρμακευτική στη σημερινή Ελληνική Πραγματικότητα"

Την εκδήλωση θα συντονίσει η κ. Σ. Μαρκαντώνη – Κυρούδη Επ. Καθηγήτρια Εργαστήριο Βιοφαρμακευτικής – Φαρμακοκινητικής, Τομέας Φαρμ/κης Τεχνολογίας Παν/μιο Αθηνών.



Τετάρτη 16 Απριλίου 2008 ώρα 15:30 – 20:30
ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ Γενικό Κρατικό Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς»
(* Parking εντός του Νοσοκομείου)

Π Ρ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Α

15:30 - 16:00 Προσέλευση – Εγγραφές

16:00 - 16:15 Έναρξη – Χαιρετισμός

Α΄ ΜΕΡΟΣ: «Κλινική Φαρμακευτική στο Νοσοκομείο»

16:15 – 16:35 Ο Κλινικός Φαρμακοποιός στην Ποιοτική Παροχή Υπηρεσιών Υγείας

Γ. Γκανιάτσος MSc Κλινικός Φαρμακοποιός 401 ΓΣΝΑ

16:35 - 16:55 Ο Κλινικός Φαρμακοποιός στη θεραπευτική και στην αντιμετώπιση Ιατρικών Λαθών

Δ. Πατρίκος MSc Κλινικός Φαρμακοποιός, ΜΒΑ, ΓΕΣ/ΔΥΓ

16:55 – 17:15 Ο κλινικός Φαρμακοποιός στην Ογκολογία

Δ. Μακριδάκη ΜSc Κλινικός Φαρμακοποιός Διευθύντρια Φαρμακευτικού τομέα Σισμανογλείου Νοσοκομείου


Β΄ ΜΕΡΟΣ: «Κλινική Φαρμακευτική στην Τεχνητή Διατροφή»

17:15 - 17:35 Ο Κλινικός Φαρμακοποιός στην Εντερική Διατροφή

Ζ. Σουλιώτη MSc Κλινικός Φαρμακοποιός

17:35 – 17:55 Ο Κλινικός Φαρμακοποιός στην Παρεντερική Διατροφή

Α. Δραγωνάκη MSc Κλινικός Φαρμακοποιός

17:55 – 18:10 ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ – ΚΑΦΕΣ


Γ΄ ΜΕΡΟΣ: «Κλινική Φαρμακευτική στη Βιομηχανία»

18:10 - 18:30 Ο Κλινικός Φαρμακοποιός στις Κλινικές μελέτες

Σ. Τσόνας MSc Κλιν. Φαρμακοποιός Clinical Research Associate QUINTILES

18:30 – 18:50 O Κλινικός Φαρμακοποιός στην Ιατρική Πληροφόρηση

Δ. Πανίδης Phd Κλινικός Φαρμακοποιός WYETH HELLAS.

19:50 – 19:30 Συζήτηση – Κλείσιμο Ημερίδας

19:30 – 20:30 Μπουφές/Απονομή Πιστοποιητικών Παρακολούθησης


Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Δρ. Α. Αυγερινός Μ. Καπετανίδου

4/4/08

ISO 9001:2000 στο Φαρμακευτικό τμήμα του Νοσοκομείου Χίου "ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟ"


Το Φαρμακευτικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Χίου "ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟ", πιστοποιήθηκε με ISO 9001:2000. Είναι από τα λίγα Φαρμακευτικά τμήματα που πήρε αυτό το σημαντικό πιστοποιητικό και σίγουρα έχει αποκτήσει σημαντική εμπειρία στην αντίστοιχη διαδικασία.

Επειδή πολλοί Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί ενδιαφέρονται να ενημερωθούν και να ξεκινήσουν την διαδικασία για πιστοποίηση και από την στιγμή που ορισμένοι συνάδελφοι έχουν εμπειρία διότι έχουν πάρει ήδη την πιστοποίηση (Νοσοκομείο Χίου "Σκυλίτσειο", Νοσοκομείο "Αλεξάνδρας", Νοσοκομείο "Σωτηρία" κλπ -όποιος συνάδελφος έχει πάρει πιστοποίηση ας μας στείλει τα στοιχεία για να συμπληρώσουμε την λίστα...), δεν είναι άσχημη ιδέα να διοργανωθεί ένα στρογγυλό τραπέζι σε επόμενο Συνέδριο ή Ημερίδα με θέμα "Πιστοποίηση Ποιότητας, ISO 9001:2000 σε Νοσοκομειακό Φαρμακείο". Επίσης θα ήταν πολύ χρήσιμο αν οι συνάδελφοι με αντίστοιχη εμπειρία μας έστελναν στη nosfar με email το "ποιός", "που", "πως" και "πόσο" ώστε να ενημερωθούν όλοι οι Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί.

Για περισσότερες πληροφορίες, ο συνάδελφος Νίκος Περίκος, Νοσοκομείο Χίου "Σκυλίτσειο", τηλ/φαξ 22713-50233 μπορεί να σας κατευθύνει για να ξεκινήσετε την διαδικασία.

3/4/08

Συνεδρίαση του IHE-Pharmacy στις Βρυξέλλες


IHE (Integrating the Healthcare Enterprise) είναι μια πρωτοβουλία από επαγγελματίες του τομέα της υγείας και της βιομηχανίας που έχει σκοπό να βελτιώσει τον τρόπο που υπολογιστικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης ανταλλάσουν πληροφορίες.

Συστήματα που υποστηρίζουν τα IHE Integration Profiles συνεργάζονται καλύτερα, είναι ευκολότερο να εφαρμοσθούν και να βοηθήσουν τους παρόχους υπηρεσιών υγείας και να χρησιμοποιούν τις πληροφορίες πιο αποτελεσματικά. Ο στόχος είναι η αποτελεσματική παροχή της βέλτιστης ιατρικής φροντίδας.

Τα διάφορα Profiles περιγράφουν κλινικές χρήσεις, περιπτώσεις διαχείρισης πληροφοριών και προσδιορίζουν το πως πρέπει να χρησιμοποιούνται τα υφιστάμενα πρότυπα (HL7, DICOM, κτλ ,...) για την αντιμετώπισή τους.

Στις 17 Μαρτίου 2008 έγινε στις Βρυξέλλες η 2η συνάντηση 17 εκπροσώπων για το πρόγραμμα IHE Ευρώπης για την Φαρμακευτική.

Υπάρχει μία λεπτομερής αναφορά στο blog του Simon Letellier στο Informatique Médicale, TIC & Pharmacie (http://simonletellier.blogspot.com/2008/03/2nd-ihe-europe-pharmacy-meeting.html), οπου μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν τη δεύτερη αυτή συνεδρίαση της ομάδας για την φαρμακευτική.


Πηγές

http://www.ihe.net/

http://wiki.ihe.net/index.php?title=EPharmacy_Workshop_17_March_2008-Minutes

http://simonletellier.blogspot.com/2008/03/2nd-ihe-europe-pharmacy-meeting.html