13/4/08

Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Ασφάλεια του Ασθενή

Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Ασφάλεια του Ασθενή

Κείμενο μέσω email από την: Δήμητρα Γεννηματά (dimigenn@yahoo.gr)

Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Ασφάλεια του Ασθενή (European Union Network for Patient Safety, EUNetPaS) είναι έργο που χρηματοδοτείται και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στα πλαίσια του Προγράμματος «Δημόσια Υγεία 2007» και ξεκίνησε επίσημα τις δραστηριότητες του, από την Ουτρέχτη της Ολλανδίας, στις 28-29 Φεβρουαρίου 2008.

Το έργο αυτό στοχεύει στην δημιουργία ενός ενεργού δικτύου, το οποίο θα συμπεριλαμβάνει τόσο τα 27 κράτη μέλη όσο και εταίρους της Ε.Ε., με βασικό σκοπό να ενθαρρύνει και να ενισχύσει τη μεταξύ τους συνεργασία, στον τομέα της Ασφάλειας του Ασθενή.

Το EUNetPaS προσφέρει κοινό σημείο αναφοράς και χώρο συνάντησης των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής υγειονομικής κοινότητας (γιατρών, νοσηλευτών/τριών, φαρμακοποιών, διευθυντών οργανισμών υγειονομικής περίθαλψης, ενώσεων ασθενών, κ.λ.π.) και των θεσμικών οργάνων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ασχολούνται με την Ασφάλεια του Ασθενή (μέλη εθνικών οργανισμών και φορέων για την ασφάλεια στην υγεία, Υπουργείων Υγείας των κρατών μελών, κ.λ.π.). Επιπλέον, προωθεί τη συμμετοχή στο δίκτυο ενδιαφερομένων εταίρων-συνεργατών, μέσω των εθνικών δικτύων, που οργανώνονται γύρω από το κάθε εθνικό σημείο επαφής/αναφοράς EUNetPaS, σε κάθε κράτος μέλος της Ε.Ε.

Το Ερευνητικό Κέντρο Βιολογικών Υλικών (ΕΚΕΒΥΛ), και η Νοσηλευτική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι οι κύριοι εκπρόσωποι της Ελλάδας και αποτελούν το εθνικό σημείο επαφής/αναφοράς, στο παραπάνω ερευνητικό έργο.

Το EUNetPaS εστιάζει σε τέσσερις βασικούς άξονες:

1. Την Πολιτιστική Προαγωγή της Ασφάλειας του Ασθενή – Εθνικοί αντιπρόσωποι και εμπειρογνώμονες θα διαδραματίσουν έναν βασικό ρόλο στη συλλογή και την ανταλλαγή πληροφοριών, σχετικά με την Ασφάλεια του Ασθενή, για το κάθε κράτος μέλος, με βάση τα ιδιαίτερα πολιτιστικά του χαρακτηριστικά.

2. Εκπαίδευση και Κατάρτιση στην Ασφάλεια του Ασθενή - Πρόταση για κοινά Ευρωπαϊκά Προγράμματα Σπουδών, με γνωστικό αντικείμενο την Ασφάλεια του Ασθενή, ενταγμένα τόσο στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση όσο και στην Δια Βίου Εκπαίδευση και Επαγγελματική Κατάρτιση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες ασθενών και επαγγελματιών υγείας.

3. Εφαρμογή Συστημάτων Αναφοράς και Επίλυσης - Ο εντοπισμός, η συλλογή και η επεξεργασία πληροφοριών, γύρω από την Ασφάλεια του Ασθενή, εντός της Ε.Ε., που θα παρέχει στα κράτη μέλη μια αξιόπιστη και έγκυρη βάση δεδομένων, για αναζήτηση λύσεων σε σχετικά ζητήματα.

4. Πιλοτική Εφαρμογή Θεραπευτικής Ασφάλειας - Βελτίωση της ασφάλειας της φαρμακευτικής αγωγής στα νοσοκομεία, με τον εντοπισμό «καλών πρακτικών», τη μετατροπή τους σε εργαλεία και τη δοκιμή αυτών των εργαλείων σε επιλεγμένα νοσοκομεία.

Το EUNetPaS θα διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών και την καθιέρωση κοινών αρχών σε επίπεδο Ε.Ε., μέσω της ενσωμάτωσης της γνώσης και της εμπειρίας, όλων των κρατών μελών και των εταίρων της Ε.Ε. Ταυτόχρονα, θα διευκολύνει την ανάπτυξη Προγραμμάτων Ασφάλειας του Ασθενή στα κράτη μέλη και θα παρέχει υποστήριξη σε εκείνες τις χώρες, που υπολείπονται σ’ αυτόν τον τομέα. Το EUNetPaS θα συμβάλει επίσης στην ίδρυση μιας Ευρωπαϊκής Κοινότητας Νοσοκομείων, που θα δραστηριοποιείται και θα «επενδύει» στην Ασφάλεια του Ασθενή.

Η ΠΕΦΝΙ (Εταιρεία και Ένωση) βρίσκεται ανάμεσα στους πρώτους εθνικούς φορείς που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για ενεργή συμμετοχή στις ομάδες εργασίες του παραπάνω προγράμματος (EUNetPaS) και συγκεκριμένα στην «Πιλοτική Εφαρμογή Θεραπευτικής Ασφάλειας».

Οι φαρμακοποιοί, που υπηρετούν σε νοσηλευτικά ιδρύματα στην χώρα μας και επιθυμούν να ενημερωθούν αναλυτικότερα, για τους σκοπούς, στόχους και τις δραστηριότητες αυτού του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος και να συμμετάσχουν στην υλοποίηση του, μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του προγράμματος www.eunetpas.eu ή/και να επικοινωνήσουν με τους συναδέλφους:

Δήμητρα Γεννηματά (dimigenn@yahoo.gr) και

Αντώνη Μαρκογιαννάκη (markogiann@ath.forthnet.gr).