27/4/08

Η λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων επιστρέφει


Η λίστα συνταγογραφούμενων φαρμάκων επιστρέφει, δύο μόλις χρόνια μετά την κατάργησή της. Αναμένεται να μετονομαστεί σε πρωτόκολλο φαρμάκων και θα ισχύει για όλο το δίκτυο εξωνοσοκομειακών υγειονομικών υπηρεσιών, αφού εντάσσεται στο σχέδιο νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Ουσιαστικά πρόκειται για… ολική επαναφορά, αφού θα αφορά το μεγαλύτερο μέρος -αν όχι το σύνολο- της συνταγογράφησης φαρμάκων.

Πρόκειται για τη λίστα που καθορίζει ποια φάρμακα καλύπτονται από τους ασφαλιστικούς φορείς -όσα δεν περιλαμβάνονται θα πρέπει να χρεώνονται εξολοκλήρου στον ασθενή.

Ο λεγόμενος θετικός κατάλογος συνταγογραφούμενων φαρμάκων είχε αρχικά θεσμοθετηθεί το 1998 και έπαψε να ισχύει τον Απρίλιο του 2006, με την ψήφιση του νόμου 3457 για τη φαρμακευτική μεταρρύθμιση. Ηταν μια από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τον τομέα της Υγείας. Η λίστα φαρμάκων εθεωρείτο ότι «δυσχεραίνει την πρόσβαση του πολίτη σε φαρμακευτικές θεραπείες». Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Υγείας, αμέσως μετά την κατάργηση της λίστας η φαρμακευτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 15% - για να εξομαλυνθεί στη συνέχεια σε ένα ποσοστό της τάξης του 6%.

Ο κατάλογος επανέρχεται με τη μορφή πρωτοκόλλου φαρμάκων, όπως προβλέπει το άρθρο 3 του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, που αναμένεται να κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή.

Για να διαβάσετε όλο το άρθρο: http://www.e-tipos.com/newsitem?id=33898

Πηγή

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=33898