31/1/08

Διαλέξεις από το MIT στην οθόνη του υπολογιστή σας!

Το MIT - Massachusetts Institute of Technology http://web.mit.edu/aboutmit/ διαθέτει πλέον 1800 μαθήματα – διαλέξεις ελεύθερα στο Διαδίκτυο για όποιον/α ενδιαφέρεται και θέλει να τα μελετήσει.

Μεταξύ των μαθημάτων εντοπίσαμε τα μαθήματα για τη Φαρμακολογία http://ocw.mit.edu/OcwWeb/Health-Sciences-and-Technology/HST-151Spring-2005/CourseHome/index.htm

και για τις Αρχές ανάπτυξης των Φαρμάκων http://ocw.mit.edu/OcwWeb/Chemical-Engineering/10-547JFall-2005/CourseHome/index.htm


Καλό διάβασμα!

Τι συμβαίνει με το ΙΦΕΤ και τη χορήγηση φαρμάκων στα Νοσοκομειακά Φαρμακεία;


Το ΙΦΕΤ -Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας- http://www.ifet.gr/ έχει σαν
αποστολή την ανάπτυξη της έρευνας και της τεχνογνωσίας στον τομέα του φαρμάκου και την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας προς τον πολίτη.

Με αποκλειστικό γνώμονα τη συμβολή στην προάσπιση της Δημόσιας Υγείας, το ΙΦΕΤ προσφέρει τις παρακάτω υπηρεσίες στον Έλληνα πολίτη και την επιστημονική κοινότητα που σχετίζεται με την υγεία:
  • Άμεση κάλυψη των αναγκών της χώρας σε φάρμακα απαραίτητα για τη δημόσια υγεία
  • Ανάπτυξη μεθοδολογίας και διενέργεια μελετών βιοϊσοδυναμίας και βιοδιαθεσιμότητας
  • Παραγωγή Μεθαδόνης, ποσίμων διαλυμάτων και δισκίων
  • Ανάπτυξη εφαρμογών οργάνωσης και μηχανογράφησης στο χώρο της υγείας
  • Παροχή επίσημης και έγκυρης πληροφόρησης στους επιστήμονες του χώρου της υγείας
Το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) είναι ανώνυμη εταιρεία, του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ). Το ΙΦΕΤ ιδρύθηκε το 1991 έπειτα από τη συγχώνευση της τότε Εθνικής Φαρμακοβιομηχανίας (ΕΦ) και της Κρατικής Φαρμακαποθήκης (ΚΦ). Το 2001 ενσωματώθηκε στο ΙΦΕΤ η Φαρμέτρικα.

Το ΙΦΕΤ εισάγει και διαθέτει στην Ελληνική αγορά φάρμακα απαραίτητα για τη Δημόσια Υγεία που δεν κυκλοφορούν στη χώρα μας. Το ΙΦΕΤ εισάγει και διαθέτει στην Ελληνική αγορά φάρμακα αναγκαία για τη Δημόσια Υγεία που δεν διατίθενται από τις φαρμακευτικές εταιρείες, είτε γιατί δεν παρουσιάζουν εμπορικό ενδιαφέρον, είτε γιατί είναι νέα φάρμακα τα οποία δεν έχουν εγκριθεί ακόμα στη χώρα μας.

Τα φάρμακα αυτά εισάγονται από χώρες της Ευρώπης και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με έγκριση του ΕΟΦ. Διατίθενται στην αγορά είτε όπως τα άλλα κυκλοφορούντα φάρμακα (Φάρμακα Μόνιμης Κάλυψης), είτε αποκλειστικά στα Νοσοκομεία (Φάρμακα Νοσοκομειακής Κάλυψης), είτε μέσω φαρμακείων σε ασθενείς (Ατομικές παραγγελίες). Τέλος, συχνά εισάγονται φάρμακα για να καλύψουν έκτακτες ανάγκες (Φάρμακα Έκτακτης Κάλυψης).

Το ΙΦΕΤ παράγει εγχώρια αριθμό μοναδικών και αναντικατάστατων φαρμάκων ("ορφανά") όπως π.χ. αντίδοτα. και έχει την ευθύνη για την διατήρηση αποθεμάτων ασφαλείας καθώς και την κάλυψη έκτακτων αναγκών και ελλείψεων της αγοράς μετά από εντολή του ΕΟΦ ή του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Όπως είναι εύκολα αντιληπτό από τα παραπάνω στοιχεία, που προέρχονται από την επίσημη ιστοσελίδα του (http://www.ifet.gr/activities.htm), ο ρόλος του ΙΦΕΤ είναι μοναδικός. Φαίνεται όμως οτι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και αυτό παρουσιάζεται έντονο στη σχέση του με τα Νοσοκομεία και τη παροχή φαρμάκων μετά από αιτήματα των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών.

Τελευταία το ΙΦΕΤ ζητάει, ειδικά για τα ακριβά Νοσοκομειακά Φάρμακα που υπερβαίνει η αξία τους τα 3.000 ευρώ, εκτός από Απόφαση Διοικητικού Συμβουλίου του κάθε Νοσοκομείου (το οποίο συνεδριάζει στην καλύτερη των περιπτώσεων κάθε 15 -30 ημέρες) και την Βεβαίωση του ΔΣ οτι το Τιμολόγιο θα εξοφληθεί εντός ενός μηνός από την έκδοσή του!

Αυτό το αίτημα είναι αδύνατον να εκπληρωθεί, διότι ακόμα και αν το Φαρμακευτικό τμήμα στείλει άμεσα τα Τιμολόγια στο Λογιστήριο (τα περισσότερα Νοσοκομειακά Φαρμακεία έχουν ελάχιστο ή καθόλου Διοικητικό προσωπικό και τα Τιμολόγια εκκαθαρίζονται και αποστέλλονται στο Λογιστήριο στο τέλος κάθε μήνα, στην ιδανική περίπτωση!), τα Λογιστήρια των Νοσοκομείων στείλουν για έγκριση της δαπάνης στον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου τα Τιμολόγια άμεσα (πράγμα πολύ δύσκολο διότι τα Λογιστήρια εκκαθαρίζουν Τιμολόγια συνήθως 2-12 μηνών), είναι πρακτικά αδύνατον να εξοφληθούν, ακόμα και αν υπάρχουν τα χρήματα από τα Νοσοκομεία (δεδομένα οτι τα αντίστοιχα χρήματα το Ασφαλιστικό Ταμείο του ασθενούς, για τον οποίο προορίζεται το φάρμακο, θα καταβάλει το κόστος στο Νοσοκομείο μετά από 3-24 μήνες!).

Δεδομένου οτι οι Διατάξεις ορίζουν οτι τα Τιμολόγια των φαρμάκων πρέπει να εξοφλούνται εντός 3 μηνών από την έκδοσή τους (που και αυτή η διαδικασία δεν εφαρμόζεται πάντα στην πράξη!), φαίνεται οτι πρέπει να αναθεωρηθεί η αντιμετώπιση του ΙΦΕΤ προς τα Νοσοκομεία, διότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση ο μόνος που θα έχει πρόβλημα είναι ο ασθενής που περιμένει σαν το “μάνα εξ ουρανού” το φάρμακο πάνω στο οποίο κρέμεται, κυριολεκτικά και όχι μεταφορικά, η ίδια η ζωή του!


Πηγές

http://www.ifet.gr/
http://www.ifet.gr/activities_products.htm
http://www.tovima.gr/print_article.php?e=B&f=15272&m=A45&aa=1

30/1/08

Σεμινάριο της ΠΕΦΝΙ-Εταιρείας για τις Νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις και τη Νοσοκομειακή Φαρμακευτική


Η ΠΕΦΝΙ-Εταιρεία διοργανώνει Πανελλήνιο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στην Αθήνα και στην Αίγυπτο, από 26 – 31 Μαρτίου 2008.

Το θέμα του Σεμιναρίου είναι “Νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις και Νοσοκομειακή Φαρμακευτική”.

Στο Σεμινάριο θα συμμετάσχουν φαρμακοποιοί από την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο, στα πλαίσια της ενίσχυσης των φιλικών και αδελφικών σχέσεων των χωρών.

Σας υπενθυμίζουμε ότι η ΠΕΦΝΙ-Εταιρεία είχε διοργανώσει το 2006 Σεμινάριο στην Αλεξανδρούπολη και Κωνσταντινούπολη που είχε εξαιρετική επιτυχία και το είχαμε καλύψει από την Nosfar (http://nosfar.blogspot.com/2006/06/blog-post.html).

Μπορείτε να δηλώσετε την συμμετοχή σας στο Σεμινάριο της ΠΕΦΝΙ-Εταιρείας το αργότερο μέχρι 4 Φεβρουαρίου 2008.

29/1/08

Ο κοινωνικός ρόλος του φαρμακοποιού στη σύγχρονη Ελλάδα


Επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα παραβρεθούν στο Hellas PHARM 2008, για να ανταλλάξουν απόψεις, ενώ περισσότεροι από 3.000 φαρμακοποιοί θα δώσουν το παρών στη μεγάλη αυτή φαρμακευτική διοργάνωση, στην προσπάθειά τους για συνεχή επιμόρφωση σε θέματα που αφορούν την επιστήμη τους.

Καθώς οι εξελίξεις στον χώρο του φαρμακείου είναι ραγδαίες, στο πλαίσιο της Ενωμένης Ευρώπης, η ανάγκη για προσαρμογή σε αυτές επιβάλλει και την πληρέστερη ενημέρωση. Με δεδομένο αυτό θα φιλοξενηθούν στο Συνέδριο φαρμακοποιοί από τη Γαλλία, την Αγγλία και τη Γερμανία, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τις διαφορές στην άσκηση του φαρμακευτικού επαγγέλματος από χώρα σε χώρα, καθώς και τις νέες εξελίξεις στον τρόπο παροχής της πρωτοβάθμιας φαρμακευτικής περίθαλψης.

Ταυτόχρονα, είναι ανάγκη να διευκρινιστεί, ακόμη μια φορά, ο κοινωνικός ρόλος του φαρμακοποιού στη σύγχρονη Ελλάδα. Ενός επιστήμονα που οφείλει να παρακολουθεί τις εξελίξεις, να τις επεξεργάζεται και να τις αφομοιώνει προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Ο φαρμακοποιός ως σύμβουλος υγείας, είναι φίλος και πρόσωπο εμπιστοσύνης. Είναι εκείνος που δίνει την επιστημονική συμβουλή, την καθοδήγηση σε κάθε πρόβλημα υγείας και είναι προσιτός όλες τις ώρες, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Όλα τα παραπάνω θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης στο πλαίσιο του Hellas PHARM 2008, που συνδιοργανώνουν, για έκτη χρονιά, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Πειραιά και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής. Μεγάλοι χορηγοί του συνεδρίου είναι η MEDIHELM Α.Ε. και η COLGATE.

Η έναρξη των εργασιών του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου στις 12:00, παρουσία εκπροσώπων από τον πολιτικό και τον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς και πλήθους φαρμακοποιών.

Στη συνεδριακή ενότητα που θα διεξαχθεί το πρωί του Σαββάτου, θα επιχειρηθεί η ανάδειξη του κοινωνικού ρόλου του φαρμακοποιού από όλες τις πλευρές. Θα συζητηθεί η ιστορική διαδρομή της φαρμακευτικής επιστήμης, η Φαρμακευτική εκπαίδευση, η σημασία του δικτύου των φαρμακείων για τη σύγχρονη υγεία και την πρόληψη και, τέλος, η κοινωνική ασφάλιση των φαρμακοποιών, ένα θέμα που βρίσκεται στην επικαιρότητα τους τελευταίους 4 μήνες.

Σε ό,τι αφορά στην εκπαίδευση των φαρμακοποιών, θα πραγματοποιηθεί στρογγυλό τραπέζι με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών, οι οποίοι θα αναπτύξουν το πάντα επίκαιρο θέμα, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις στον χώρο της εκπαίδευσης γενικότερα. Ποια είναι τα εφόδια που παρέχουν στον νέο φαρμακοποιό οι Φαρμακευτικές σχολές στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες του επαγγέλματός του και να «υπηρετεί» με τον καλύτερο τρόπο την επιστήμη του και το κοινωνικό σύνολο; Ερωτήματα σαν και αυτό θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης των ομιλητών με τους συνέδρους-φαρμακοποιούς.

Εξίσου σημαντικό είναι το θέμα και στο στρογγυλό τραπέζι της Κυριακής, για τον ρόλο του Ευρωπαίου φαρμακοποιού. Φαρμακοποιοί από τη Γαλλία, την Αγγλία και τη Γερμανία θα αναπτύξουν το θέμα αυτό αναλύοντας τις φαρμακευτικές υπηρεσίες από τα ευρωπαϊκά φαρμακεία και παρουσιάζοντας την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Στον εκθεσιακό χώρο, που για πρώτη χρονιά φέτος καταλαμβάνει και τα τέσσερα επίπεδα του Helexpo Palace (12.000 τ.μ.), ο επισκέπτης – φαρμακοποιός θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει προϊόντα και υπηρεσίες φαρμακείου, καθώς και να ενημερωθεί για τις εξελίξεις στη φαρμακευτική αγορά.

ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ *

Κεντρική Συνεδριακή αίθουσα (Επίπεδο Ε)

Κεντρικό θέμα:
«Ο κοινωνικός ρόλος του φαρμακοποιού στη σύγχρονη Ελλάδα»

Σάββατο 16 Φεβρουαρίου

12:00 – 12:30

Κήρυξη έναρξης εργασιών από τους προέδρους
των Φαρμακευτικών Συλλόγων Πειραιά και Αττικής,

κ.κ. Κώστα Κούβαρη και Κωνσταντίνο Λουράντο

12:30 - 15:00 Προεδρείο: Νικόλαος Χούλης, Καθηγητής Φαρμακευτικής 12:30 - 13:00

Ομιλία:
«Ο κοινωνικός ρόλος του φαρμακοποιού, από τη γέννηση του επαγγέλματος μέχρι σήμερα»
Ομιλητής:
Μανώλης Μιτάκης, Φαρμακοποιός, Γ.Γ. Ελληνικής Εταιρείας Εθνοφαρμακολογίας, Corporate Affairs Manager της Boehringer Ιngelheim

13:00 - 14:00 Στρογγυλό τραπέζι
«Φαρμακευτικές σπουδές στην Ελλάδα και στην Ε.Ε. - Η συμβολή της εκπαίδευσης στην ανάδειξη του κοινωνικού ρόλου του φαρμακοποιού»
Συμμετέχουν:
Παναγιώτης Μαχαίρας, Πρόεδρος Τμήματος Φαρμακευτικής Πανεπιστημίου Αθηνών
Δημήτρης Ρέκκας, Αν. Καθηγητής Τμήματος Φαρμακευτικής Τεχνολογίας, Πανεπιστημίου Αθηνών 14:00 - 14:30

Ομιλία:
« Τα φαρμακεία, ως δίκτυο προαγωγής της πρόληψης και της υγείας»
Ομιλητής:
Γιάννης Τούντας, Αν. Καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής, Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, και Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής & Προληπτικής Ιατρικής (Ι.Κ.Π.Ι.)

14:30 – 15:00 Ομιλία:
«Η κοινωνική ασφάλιση των φαρμακοποιών – το δικαίωμα και το εφικτό»
Ομιλητής:
Γιώργος Βασιλόπουλος, Φαρμακοποιός, πρώην Πρόεδρος ΤΣΑΥ 15:00 Δεξίωση / Χορηγός: PFIZER HELLAS A.E 18:00 – 18:45 Ομιλία:
«Σιδηροπενική αναιμία ένα παλαιό πρόβλημα με νέες λύσεις»
Ομιλητής:
Βασίλης Σεϊτανίδης, Αιματολόγος, Α.Ε. Καθηγητής Παθολογίας, Διευθυντής Αιματολογικής Κλινικής Νοσοκομείου «Υγεία»
Χορηγός: SPECIFAR PHARMACEUTICALS 18:45 – 19:30 Ομιλία:
«Νεότερες θεραπευτικές παρεμβάσεις στη διακοπή του καπνίσματος»
Ομιλητής:
Μιχάλης Τουμπής, Πνευμονολόγος, Διευθυντής ΣΤ’ Πνευμονολογικής Κλινικής ΓΝΝΘΑ «Η ΣΩΤΗΡΙΑ»
Χορηγός: PFIZER HELLAS A.E. 19:30 – 20:15 Ομιλία:
«Ολοκληρωμένη αντιηλιακή προστασία; Ρωτήστε τον φαρμακοποιό σας!»
Ομιλήτρια:
Χρυσούλα Γκούσκου, Φαρμακοποιός, Quality & Training Manager FREZYDERM ΑΒΕΕ
Χορηγός: FREZYDERM ΑΒΕΕ 20:15 - 21:00 Δορυφορική ομιλία:
«Διαδραστική επιστημονική εκδήλωση για τη σεξουαλική υγεία»

Χορηγός: ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ - ΛΙΛΛΥ 21:00

Δεξίωση / Χορηγός: ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ - ΛΙΛΛΥ


Κυριακή 17 Φεβρουαρίου

11:00 – 14:00

Προεδρείο: Κώστας Κούβαρης, Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά
Κωνσταντίνος Λουράντος, Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής

11:00 – 12:00

Παρουσίαση έρευνας:
«Ο πελάτης του ελληνικού φαρμακείου: εντυπώσεις από το φαρμακείο του σήμερα, προσδοκίες από το φαρμακείο του αύριο»
Παρουσιάζει:
Ράνια Λέχου, Υπεύθυνη εκπαίδευσης Pierre Fabre / Carla Université 12:00 - 14:00 Στρογγυλό τραπέζι
«Ο ρόλος του Ευρωπαίου φαρμακοποιού»
Συμμετέχουν:
Philippe Gaertner, Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Φαρμακοποιών Γαλλίας.
Επίσημος προσκεκλημένος του ομίλου Pierre Fabre Hellas
- «Ηλεκτρονική κάρτα ασφαλισμένου – ηλεκτρονική συνταγογράφηση»
Ralph Greenwall, Φαρμακοποιός στο Ηνωμένο Βασίλειο
- «Υπηρεσίες από τα φαρμακεία της Αγγλίας: παροχή υπηρεσιών υγείας -συνταγογράφηση φαρμάκων»
Γιώργος Χαλκιάς, Φαρμακοποιός στη Γερμανία
- «Φαρμακευτικές υπηρεσίες από τα φαρμακεία στη Γερμανία»
Θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση
14:00 - 15:00

Στρογγυλό τραπέζι
«Στοματική υγιεινή – πρόληψη: ο ρόλος τουφαρμακοποιού»
Ομιλητές:
Αθανάσιος Κατσίκης, Πρόεδρος Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής
Παναγιώτης Τσουραπάς, Γενικός Διευθυντής Colgate Palmolive Εμπορική (Hellas)
Εύα Παπαδοπούλου, Φαρμακοποιός
Κώστας Δούνας, Εμπορικός Διευθυντής Medihelm
Χορηγός: MEDIHELM COLGATE

15:00

Δεξίωση / Χορηγός: MEDIHELM COLGATE 17:00 - 18:00

Εκδήλωση
«Θεραπευτικόμασάζ με μέλι: θεωρία & πράξη»
Παρουσιάζει:
Καλλιόπη Γαλάνη, Διπλωματούχος NATURAL HEALTH SCIENCE Αρωματοθεραπείας – Ανθοθεραπεύτρια
Χορηγοί: APIPHARM και ΑΙΩΝ – Κέντρο Yoga & Εναλλακτικών Μεθόδων Άσκησης


Οργάνωση-Γραμματεία: Κ-Provoli

Υπεύθυνη επικοινωνίας: Ειρήνη Ζυγκοπούλου, τηλ.210-2715032, e-mail: eirini@kprovoli.gr


Πηγή

http://www.hellaspharm.gr/

27/1/08

Καταστροφή παλαιών και άχρηστων φαρμάκων


Από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Κιλκίς λάβαμε το παρακάτω Δελτίο Τύπου:


Προς: Τον Φαρμακευτικό Τύπο και τα Φαρμακευτικά Διαδικτυακά Portals

Θέμα: Καταστροφή παλαιών και άχρηστων φαρμάκων

Είναι γνωστό ότι σε κάθε σπίτι υπάρχει μία μικρή ή μεγάλη ποσότητα φαρμάκων τα οποία στις περισσότερες των περιπτώσεων περιέχουν σκευάσματα που έληξαν ή είναι άχρηστα πλέον στον κάτοχό τους .

Η πιο συνήθης κίνηση είναι κάποια δεδομένη στιγμή να πεταχτούν στον κάλαθο των αχρήστων και να πάρουν τον δρόμο τους προς τις χωματερές της κάθε περιοχής.

Αυτό σημαίνει ότι όλες αυτές οι φαρμακευτικές ουσίες, πολλές φορές επικίνδυνες, αργά ή γρήγορα διαχέονται στο περιβάλλον, περνούν στον υδροφόρο ορίζοντα και προκαλούν σοβαρή ανισσοροπία στο οικοσύστημα της περιοχής.

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κανένα οργανωμένο σύστημα συλλογής και καταστροφής αυτών των ουσιών με αποτέλεσμα αυτά αναπόφευκτα να καταλήγουν στους σκουπιδότοπους.

Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κιλκίς σε συνεργασία με τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης (ΣΥ.ΦΑ.) εγκαθιστώντας ειδικούς κάδους συλλογής φαρμάκων σε φαρμακεία του νομού μας.

Καλούμε όλους τους πολίτες του Νομού Κιλκίς να αξιοποιήσουν την δυνατότητα που τους δίνεται ούτως ώστε να τα άχρηστα φάρμακα τους να μη γίνουν άλλη μία φορά αιτία μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Οι συσκευασίες αυτές, μέσα από ένα ελεγχόμενο κανάλι περισυλλογής, θα μεταφέρονται στις εταιρείες καταστροφής που δημιουργήθηκαν και στη χώρα μας στα πρότυπα συλλογής και ανακύκλωσης των μπαταριών.

Οι περιβαλλοντικές ευαισθησίες των φαρμακοποιών τη περιοχής μας αποδεικνύουν στην πράξη ότι μικρές κινήσεις που μπορεί να κάνει ο κάθε ένας από εμάς μπορούν να ωφελήσουν τα μέγιστα στο περιβάλλον και την ίδια ποιότητα της ζωής μας.

«Δείξε ότι είσαι φίλος της φύσης και τη σέβεσαι αρχίζοντας από τα μικρά πράγματα»


Φαρμακευτικός Σύλλογος Κιλκίς



Συγχαρητήρια, για μιά ακόμη φορά, στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Κιλκίς και στον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης.

25/1/08

Νέο σχέδιο νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας


Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του για ανοικτή διαβούλευση, το νέο σχέδιο νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Μπορείτε να "κατεβάσετε" το αρχείο από τη διεύθυνση:

http://www.mohaw.gr/gr/theministry/nomothesia/sxedio_nomou_pfy_2008.pdf

Η δομή του σχεδίου νόμου είναι η παρακάτω:

Κεφ.
Άρθρο
Θέμα
Σελ.
Α

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
3

1
Ορισμός
3

2
Γενική Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
5
Β

ΦΟΡΕΙΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΡΩΤΟΒΆΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΊΔΑΣ ΥΓΕΊΑΣ


3
Δημόσιοι φορείς παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας
7

4
Ιδιωτικοί φορείς παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας
12

5
Δικαίωμα επιλογής φορέα παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας
14

6
Εισαγωγή των ασφαλισμένων στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ.
16




Γ

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΡΤΑ ΠΛΗΡΩΜΩΝ
16

7
Σύστημα Ηλεκτρονικής Κάρτας Πληρωμών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
17

8
Σχέσεις φορέων παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τους ασφαλιστικούς οργανισμούς
20

9
Υπαγόμενοι ασφαλιστικοί οργανισμοί
22
Δ

ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ


10
Πειθαρχικές και ποινικές διατάξεις
23

11
Μεταβατικές και καταργούμενες διατάξεις
24

12
Ίδρυμα εθελοντών κοινωνία
25

13
Έναρξη ισχύος
27

Μπορεί ο οποισδήποτε να υποβάλλει τις προτάσεις και παρατηρήσεις του στην παραπάνω ιστοσελίδα.

Πηγή

http://www.mohaw.gr/gr/theministry/nea/deltio20080123

23/1/08

Νοσοκομεία και Υγειονομικές Υπηρεσίες στον τομέα της Υγείας


Η 16η Διεθνής Διάσκεψη για τα Νοσοκομεία που συμβάλλουν στην Προαγωγή της Υγείας (HPH) διοργανώνεται στο Βερολίνο, Γερμανία, 14-16 Μαϊου 2008.

Το Διεθνές Δίκτυο της ΠΟΥΝοσοκομεία Προαγωγής της Υγείας και Υπηρεσιών Υγείας” (HPH) προωθεί την προαγωγή της υγείας και στα νοσοκομεία, όπως και μια στρατηγική για τη βελτίωση της υγείας των ασθενών και των συγγενών, του προσωπικού και των κοινοτήτων. H HPH συνδυάζει ένα όραμα, μια ιδέα, ένα σύνολο 18 βασικών στρατηγικών και 5 πρότυπα που μπορούν να συνδέονται με την οργάνωση της διαχείρισης της ποιότητας.

Τα παρακάτω νοσοκομεία συμμετείχαν στο έργο:

  • Αυστρία: Rudolfstiftung Hospital, Vienna Αυστρία: Rudolfstiftung Νοσοκομείο, Βιέννη

  • Τσεχία: City Hospital, Prague Τσέχικη Δημοκρατία: City Hospital, Prague

  • Γαλλία: Vaugirard Hospital, Paris Γαλλια: Νοσοκομείο Vaugirard, Παρίσι

  • Γερμανία:

    • City Hospital, Chemnitz Νοσοκομείο της πάλης, Chemnitz

    • Alten Eichen Hospital, Hamburg Alten Eichen Νοσοκομείο, Αμβούργο

    • St. Bernward Hospital, Hildesheim Αγιος Bernward νοσοκομείο, Hildesheim

    • St. Irmingard Hospital, Prien Αγιος Irmingard νοσοκομείο, Prien

    • Philipps Hospital, Riedstadt Philipps νοσοκομείο, Riedstadt

  • Ηνωμένο Βασίλειο:

    • England : Preston Acute Hospital NHS Trust, Preston Αγγλία: Πρεστον νοσοκομείου NHS Trust, Preston

    • Northern Ireland : Altnagelvin Area Hospital, Londonderry Βόρεια Ιρλανδία: Altnagelvin περιοχή Νοσοκομείου, Londonderry

    • Scotland : Stobhill NHS Trust, Glasgow Σκωτια: Stobhill NHS Trust, Γλασκόβη

    • Wales : Prince Philip Hospital, Llanelli Ουαλια: Prince Philip νοσοκομείο, Llanelli

  • Ελλάδα: Areteion Hospital, Athens Ελλάδα: Areteion Hospital, Athens

  • Ουγγαρία: Koranyi Hospital, Budapest Ουγγαρια: Koranyi Νοσοκομείο, Budapest

  • Ιρλανδία: James Connolly Hospital, Dublin Ιρλανδια: James Connolly Hospital, Dublin

  • Ιταλία:

    • Vittore Buzzi Children's Hospital, Milan Vittore Buzzi Νοσοκομείο Παίδων, Milan

    • University Hospital, Padova Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Padova

  • Πολωνία:

    • Upper-Silesian Rehabilitation Centre Repty, Ustron Ανω-Silesian κέντρο αποκατάστασης Repty, Ustron

    • Children's Memorial Health Institute, Warsaw Παιδική υγεία Memorial Institute, Βαρσοβία

  • Σουηδία: University Hospital, Linköping Σουηδια: Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Linköping



Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.univie.ac.at/hph/berlin2008/php/hph.php

22/1/08

Φαρμακευτική φροντίδα - Μια κοινωνική ανάγκη και μια νέα προοπτική για τον φαρμακοποιό

Ο συνάδελφος Βασίλης Μπιρλιράκης (vbirlirakis@yahoo.gr), φαρμακοποιός στην πόλη του Βόλου, που πέραν της Φαρμακευτικής οι σπουδές του περιλαμβάνουν ένα ΜΒΑ με ειδίκευση στην Διοίκηση Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων και ένα ΜΔΕ στα Χρηματοοικονομικά, μας έστειλε ένα κείμενο που πραγματεύεται το ζήτημα της Φαρμακευτικής Φροντίδας (Pharmaceutical Care), ζήτημα πολύ σημαντικό για την επαγγελματική πορεία του φαρμακοποιού. Με χαρά μας δημοσιεύουμε την εργασία του συναδέλφου στη nosfar.

Φαρμακευτική φροντίδα - Μια κοινωνική ανάγκη και μια νέα προοπτική για τον φαρμακοποιό


Εμείς οι φαρμακοποιοί ως λειτουργοί του χώρου της υγείας θα πρέπει να αναλάβουμε τον κοινωνικό ρόλο που μας αναλογεί δηλαδή να αναζητούμε τις υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού, να διαπιστώνουμε εάν εμείς οι φαρμακοποιοί είμαστε οι καταλληλότεροι υγειονομικοί επιστήμονες για να τις υπηρετήσουμε και εάν ναι με ποιο τρόπο μπορούμε να το επιτύχουμε.

Στόχος του κειμένου αυτού είναι να παρουσιάσει την φιλοσοφία και την πρακτική της Φαρμακευτικής Φροντίδας που κατά τον συγγραφέα μπορεί να αποτελέσει το μέσο για την υλοποίηση του κοινωνικού μας ρόλου αλλά και για την επιστημονική και επαγγελματική μας αναβάθμιση.


Βόλος, 01 Ιανουαρίου 2008


Εισαγωγή


Η ιστορική εξέλιξη μας έχει αποδείξει ότι ένα από τα καλύτερα όπλα που διαθέτουμε για την αντιμετώπιση των ασθενειών είναι η χρήση των φαρμάκων, διαμέσου μιας διαδικασίας γνωστής ως φαρμακοθεραπεία.

Σε γενικά πλαίσια, η διαδικασία που οδηγεί στη χρήση του φαρμάκου ξεκινά με τη διάγνωση της ασθένειας από τον ιατρό που είναι ο ειδικός επί των ασθενειών, συνεχίζεται με την συνταγογράφηση των φαρμάκων και ολοκληρώνεται με τη διάθεση τους, με στόχο πάντα την θεραπεία της ασθένειας, αιτιολογική ή συμπτωματολογική.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα οι δραστηριότητες της διάγνωσης, της συνταγογράφησης και της διάθεσης των φαρμάκων, πραγματοποιούνταν από τον ίδιο ειδικό: τον ιατρό. Καθώς όμως η επιστημονική γνώση επί των φαρμάκων αυξάνονταν, η επεξεργασία της έγινε τόσο πολύπλοκη που κατέστη αναγκαία η ύπαρξη ειδικών επί του θέματος και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα άρχισαν να εκπαιδεύουν φαρμακοποιούς ως ειδικούς επί των φαρμάκων.

Σήμερα στις δυτικές χώρες η χρήση του φαρμάκου γίνεται όχι μόνο μετά από συνταγογράφηση του ιατρού αλλά επίσης και δια της υποδείξεως του φαρμακοποιού αλλά και διαμέσου της διαδικασίας της αυτοθεραπείας.

Τις τελευταίες δεκαετίες είχαμε μια εκρηκτική ανάπτυξη του χώρου των φαρμάκων σε τέτοιο βαθμό που προκάλεσε την εξειδίκευση της ίδιας της εργασίας του φαρμακοποιού. Έχουμε φαρμακοποιούς που συμμετέχοντας σε διεπιστημονικές ομάδες, ερευνούν και αναπτύσσουν νέα μόρια με φαρμακολογική δραστηριότητα, φαρμακοποιούς που δραστηριοποιούνται στην παραγωγική διαδικασία του φαρμάκου και τους φαρμακοποιούς που ανέλαβαν την ευθύνη της διάθεσης των φαρμάκων στο κοινό.

Τα φάρμακα όμως, εξαιτίας της φύσης τους, πρέπει να αποδεικνύουν ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, κάτι που οδηγεί στην θεσμοθέτηση πολύ αυστηρών κανόνων στις διαδικασίες της έρευνας, ανάπτυξης και παραγωγής τους με την αντίστοιχη ασφαλώς οικονομική επιβάρυνση.

Ωστόσο, όλη αυτή η οικονομική και επιστημονική προσπάθεια δεν μεταφράζεται σε πολλές περιπτώσεις σε ένα θετικό αποτέλεσμα. Υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν ότι σε πολυάριθμες περιπτώσεις η φαρμακοθεραπεία αποτυγχάνει να θεραπεύσει συμπτωματολογικά ή αιτιολογικά την ασθένεια ενώ σε πολλές περιπτώσεις προκαλεί ανεπιθύμητες δράσεις[1].

Γιατί όμως αποτυγχάνει η φαρμακοθεραπεία; Ποια είναι η αιτία που δεν επιτυγχάνονται οι φαρμακοθεραπευτικοί στόχοι, ενώ η διάγνωση, η συνταγογράφηση και η διάθεση των φαρμάκων φαίνεται να είναι η σωστή. Η απάντηση βρίσκεται στην κακή χρήση των φαρμάκων. Μέχρις του σημείου όπου, η κακή αυτή χρήση να οδηγεί σε απώλεια ανθρώπινων ζωών, βλάβες στην υγεία ενός πολύ μεγάλου αριθμού ασθενών και απώλεια τεράστιων χρηματικών ποσών. Το 2001 δημοσιεύτηκε στης Η.Π.Α. μελέτη που υπολόγιζε την οικονομική επιβάρυνση εξαιτίας της θνησιμότητας και νοσηρότητας που προκαλούσε η κακή χρήση των φαρμάκων. Το κόστος αυτό προσέγγιζε τα 177 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ σύμφωνα με την ίδια μελέτη έως και το 20% των εισαγωγών στα νοσοκομεία οφείλονταν σε βλάβες επαγόμενες από τα φάρμακα[2] [3] [4].

Το 1990 η Linda Strand όρισε ως ΠΣΦ - Προβλήματα Σχετιζόμενα με τα Φάρμακα (Drug Related Problems), «μια συγκεκριμένη κατάσταση του ασθενούς, σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή που θα μπορούσε να παρεμποδίσει την επιτυχία της φαρμακοθεραπείας». Τα προβλήματα αυτά μπορεί να οφείλονται σε μια ποικιλία αιτιών, όπως υποθεραπευτικές δόσεις, τοξικές δόσεις, παρενέργειες, αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα ή ακόμη στις καθημερινές συνήθειες του ασθενή.

Συμπερασματικά, η κακή χρήση των φαρμάκων είναι στην σημερινή πραγματικότητα ένα υγειονομικό πρόβλημα εξαιρετικά μεγάλης σημασίας και το οποίο φυσικά θα πρέπει να επιλυθεί.

Από όλους τους λειτουργούς του υγειονομικού χώρου, ο καταλληλότερος για να πραγματοποιήσει αυτό τον έλεγχο της φαρμακοθεραπείας είναι ο φαρμακοποιός[5]: ο νοσοκομειακός φαρμακοποιός κατά την παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο και ο φαρμακοποιός του φαρμακείου της γειτονιάς σε όλο το υπόλοιπο της ζωής του ασθενούς. Η καταλληλότητα του φαρμακοποιού έγκειται καταρχήν στις γνώσεις του, μιας και είναι ο ειδικός επί του φαρμάκου, κατά δεύτερο λόγο στην μεγάλη προσβασιμότητα που έχουν οι ασθενείς σε αυτόν και κατά τρίτο λόγο στο γεγονός ότι σήμερα παραμένει ανεκμετάλλευτο το μεγαλύτερο μέρος των επιστημονικών ικανοτήτων του.

Αυτή η διαδικασία που αποσκοπεί στην επίτευξη των θεραπευτικών στόχων των φαρμάκων, που ο γιατρός συνταγογραφεί ή ο φαρμακοποιός υποδεικνύει, αποτελεί μια νέα πρακτική που ονομάστηκε Φαρμακευτική Φροντίδα. Τελικός σκοπός της Φαρμακευτικής Φροντίδας είναι η πρόληψη της θνησιγένειας και παθογένειας οφειλόμενες στην κακή χρήση φαρμάκων διαμέσου μιας πρακτικής προσανατολισμένης προς την εξασφάλιση μιας φαρμακοθεραπείας που θα είναι σίγουρη και αποτελεσματική για όλους τους ασθενείς.

Ορισμός της Φαρμακευτικής Φροντίδας

Ο όρος Φαρμακευτική Φροντίδα (Pharmaceutical Care) χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από το κίνημα των κλινικών φαρμακοποιών στις Η.Π.Α. Το 1975, ο Mikael περιγράφει την φαρμακευτική φροντίδα ως «την φροντίδα που ζητά και δέχεται ένας ασθενής και που του εξασφαλίζει την ασφαλή και λογική χρήση του φαρμάκου»[6]. Το 1980, ο Donald Brodie τοποθετεί την φαρμακευτική φροντίδα μέσα σε ένα κοινωνικό πλαίσιο τονίζοντας την σπουδαιότητα του ασθενή και των αναγκών του. Σύμφωνα με τον ορισμό του Brodie «Η φαρμακευτική φροντίδα για ένα δεδομένο άτομο περιλαμβάνει τον καθορισμό των σχετικών με τα φάρμακα αναγκών του, και την παροχή όχι μόνο των απαιτούμενων φαρμάκων αλλά επίσης και των αναγκαίων υπηρεσιών (πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την θεραπεία). Περιλαμβάνει έναν ανατροφοδοτικό μηχανισμό πληροφόρησης που διευκολύνει την αδιάκοπη παροχή της φροντίδας από όσους την προσφέρουν» [7].

Η Φαρμακευτική Φροντίδα ωστόσο γίνεται ευρύτερα γνωστή μια δεκαετία μετά, το 1990, μέσα από τη δημοσίευση της εργασίας «Ευκαιρίες και Ευθύνες της Φαρμακευτικής Φροντίδας»[8] του Charles Hepler και της Linda Strand.

Σε αυτή την εργασία συνδυάζονται, το φιλοσοφικό περιεχόμενο που δίνει ο Hepler σχετικά με την κακή χρήση των φαρμάκων, με την πρακτική ματιά της Strand, γεννώντας έναν ορισμό που έγινε παγκοσμίως αποδεκτός.

«Φαρμακευτική Φροντίδα είναι η υπεύθυνη παροχή της φαρμακοθεραπείας με σκοπό την επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Αυτά τα αποτελέσματα είναι: 1) Θεραπεία της ασθένειας, 2) εξαφάνιση ή μείωση της συμπτωματολογίας του ασθενή, 3) διακοπή ή επιβράδυνση της παθολογικής διαδικασίας, 4) πρόληψη της ασθένειας ή μιας συμπτωματολογίας».

«Η Φαρμακευτική Φροντίδα συνίσταται σε μια διαδικασία δια μέσου της οποίας ο φαρμακοποιός συνεργάζεται με τον ασθενή και τους υπόλοιπους λειτουργούς της υγείας στον σχεδιασμό, την εφαρμογή και την παρακολούθησης ενός θεραπευτικού πλάνου το οποίο θα αποδώσει συγκεκριμένα θεραπευτικά αποτελέσματα για τον ασθενή. Αυτό από την πλευρά του προϋποθέτει τρείς βασικές λειτουργίες: 1) ταυτοποίηση υπαρκτών ΠΣΦ ή εν δυνάμει, 2) επίλυση υπαρκτών ΠΣΦ, 3) πρόληψη εν δυνάμει ΠΣΦ.

Η Φαρμακευτική Φροντίδα είναι ένα απαραίτητο στοιχείο της Υγειονομικής Φροντίδας και θα πρέπει να εντάσσεται σε αυτήν ως οργανικό τμήμα της. Δίχως άλλο η Φαρμακευτική Φροντίδα προσφέρεται προς άμεσο όφελος του ασθενούς και ο φαρμακοποιός είναι άμεσα υπεύθυνος απέναντι στον ασθενή για την ποιότητα της. Η βασική σχέση στην Φαρμακευτική Φροντίδα είναι μιας αμοιβαία ωφέλιμης ανταλλαγής στην οποία ο ασθενής δικαιοδοτεί τον φαρμακοποιό και ο δε φαρμακοποιός προσφέρει ικανότητες, δεξιότητες και ηθική δέσμευση (καθώς αποδέχεται υπευθυνότητα) στον ασθενή».

Στο σημείο αυτό είναι σημαντικό, τουλάχιστον για πληροφοριακούς λόγους, να παραθέσουμε μερικούς ακόμα ορισμούς της Φαρμακευτικής Φροντίδας:

Τον ορισμό που ανέπτυξε εν συνεχεία η Strand συνεργαζόμενη με τους καθηγητές Cipolle και Morley στα πλαίσια του «Peters Institute of Pharmaceutial Care» (Πανεπιστήμιο της Μινεσότα). Στον νέο αυτό ορισμό δίνετε ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στον κεντρικό ρόλο του ασθενή στην όλη διαδικασία. «Η φαρμακευτική φροντίδα είναι μια πρακτική εστιασμένη στον ασθενή και στην οποία ο πρακτικός αναλαμβάνει την ευθύνη των σχετικών με τα φάρμακα αναγκών του ασθενή και είναι υπόλογος της δέσμευσης του»[9].

Τον ορισμό των Faus και Martinez-Romero «Φαρμακευτική Φροντίδα είναι η παρακολούθηση της φαρμακολογικής θεραπείας του ασθενή με διττό στόχο: 1) Την ανάληψη ευθύνης απέναντι στον ασθενή σχετικά με το ότι το φάρμακο που ο φαρμακοποιός υπέδειξε ή ο γιατρός συνταγογράφησε θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα 2) Την εστίαση της προσοχής κατά τη διάρκεια της θεραπείας στην μη εμφάνιση ή στην εμφάνιση των λιγότερο δυνατόν προβλημάτων, και στην περίπτωση αυτή στην επίλυση τους μέσω της συνεργασίας του φαρμακοποιού με τον ασθενή ή και με την βοήθεια του γιατρού του».

Τον ορισμό σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), που στην «Αναφορά του Τόκιο» το 1993, δηλώνει πως Φαρμακευτική Φροντίδα είναι: «μια σύνοψη επαγγελματικής πρακτικής, στην οποία ο ασθενής είναι ο κύρια επωφελούμενος από τις δράσεις του φαρμακοποιού και αναγνωρίζει πως αυτή η Φαρμακευτική Φροντίδα είναι το σύνολο των στάσεων, συμπεριφορών, υποχρεώσεων, ανησυχιών, ηθικών αξιών, λειτουργιών, γνώσεων, υπευθυνοτήτων και δεξιοτήτων του φαρμακοποιού που προσφέρονται κατά τη διάρκεια της φαρμακοθεραπείας, με σκοπό την επίτευξη των θεραπευτικών αποτελεσμάτων που σχετίζονται με την υγεία και την ποιότητα ζωής του ασθενούς»[10].

Τον ορισμό της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακοποιών σύμφωνα με τον οποίο: «Φαρμακευτική Φροντίδα είναι η υπεύθυνη παροχή της φαρμακοθεραπείας με σκοπό την επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων που βελτιώνουν ή διατηρούν την ποιότητα ζωής του ασθενή. Είναι μια συνεργατική διαδικασία που στοχεύει στην πρόληψη ή ανίχνευση και επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με τα φαρμακευτικά προϊόντα και την υγεία του ασθενούς».

Ανεξάρτητα πάντως από τις ποικίλες εκδοχές και διαφοροποιήσεις του ορισμού της φαρμακευτικής φροντίδας που έχει να κάνει σε πολλές περιπτώσεις με τις διαφορετικές προσεγγίσεις, ανάγκες και κουλτούρες, γίνεται φανερή η μετατόπιση του σκοπού του φαρμακευτικού επαγγέλματος από την απλή διάθεση του φαρμάκου (υποστηριζόμενο σε ορισμένες περιπτώσεις από συμβουλευτική υπηρεσία) προς το πεδίο της φροντίδας και υποστήριξης του ασθενή. Εάν ο φαρμακοποιός αναλάβει την ευθύνη να υλοποιήσει τους στόχους της φαρμακευτικής φροντίδας, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και η διάθεση των φαρμάκων θα λάβει εξ αντικειμένου έναν χαρακτήρα περισσότερο επιστημονικό και όλα αυτά θα μεταφραστούν σε μια θετική αξιολόγηση του φαρμακοποιού από την πλευρά της κοινωνίας.

Κοινωνικό - ιστορικό πλαίσιο

Η γένεση της Φαρμακευτικής Φροντίδας δεν είναι τυχαίο γεγονός αλλά προϊόν του συγκερασμού συγκεκριμένων καταστάσεων που επηρέασαν την ιστορική της εξέλιξη. Μεταξύ αυτών θα ξεχωρίσουμε:

· Την έντονη αμφισβήτηση του ρόλου του φαρμακοποιού από την κοινωνία.
· Την αυξανόμενη χρήση των φαρμάκων στην καθημερινή ζωή του πολίτη.

Είναι σημαντικό να αναλύσουμε ξεχωριστά τις δύο αυτές καταστάσεις, για να κατανοήσουμε το σημείο στο οποίο βρίσκεται σήμερα ο φαρμακοποιός και την σχέση του με την ιδέα και την πρακτική της Φαρμακευτικής Φροντίδας.

Α) Η αμφισβήτηση του ρόλου του κλασικού φαρμακοποιού

Ο ρόλος του κλασικού φαρμακοποιού, δηλαδή του φαρμακοποιού που ασκεί το επάγγελμά του στα πλαίσια του φαρμακείου αμφισβητήθηκε από μεγάλο τμήμα του κοινωνικού συνόλου εξαιτίας της εντύπωσης που δημιουργήθηκε ότι ο φαρμακοποιός μεταμορφώθηκε σε έναν απλό πωλητή φαρμάκων που ενίοτε τα συνοδεύει με σχετικές με το προϊόν πληροφορίες.

Μολονότι η διάθεση του φαρμάκου ήταν και παραμένει σημαντική δραστηριότητα, υπήρξαν γεγονότα που συνέβαλαν στην μείωση της σχετικής της αξίας και κατά συνέπεια στην μείωση της σπουδαιότητας του φαρμακευτικού επαγγέλματος.

Τα αυξημένα κόστη στον χώρο του φαρμάκου και της υγείας εν γένει σε συνδυασμό με το οικονομικό αδιέξοδο των ασφαλιστικών ταμείων (άλλοτε υπαρκτό και άλλοτε κατασκευασμένο προκειμένου να επιταχυνθούν διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της κοινωνική ασφάλισης) αλλά και σε συνδυασμό με τις δημόσιες πολιτικές απορρύθμισης του χώρου της υγείας, δημιούργησαν μια αυξημένη ευαισθησία των πολιτών σχετικά με τα ζητήματα υγείας και την αμφισβήτηση του κοστολογίου και της προσφοράς κάθε παράγοντα στην αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης του φαρμάκου.

Η εμφάνιση νέων τεχνολογιών και η εφαρμογή τους στα συστήματα λογιστικής και πληροφόρησης που σχετίζονται με το φάρμακο προσέφερε στον πολίτη νέους δρόμους για την απόκτηση του φαρμάκου και των σχετικών πληροφοριών και οδήγησε σε αμφισβήτηση της υπεραξίας που ο φαρμακοποιός δημιουργεί στο φάρμακο.

Η προσπάθεια εισόδου των μεγάλων επιχειρήσεων στην αγορά των φαρμάκων εκφράζοντας την επιθυμία για κάθετη και οριζόντια ολοκλήρωση που θα τους αποδώσει αυξημένα έσοδα αλλά και μεγαλύτερη ισχύ και επιρροή. Ας μην ξεχνάμε ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να διαθέσουν μεγάλους πόρους για τον επηρεασμό της κοινής γνώμης και της κατασκευή μιας αρνητικής εικόνας για τον επαγγελματία φαρμακοποιό.

Β) Το φάρμακο, η αρρώστια και οι κοινωνικές τους προεκτάσεις

Πέρα από τις παραπάνω καταστάσεις τις σχετιζόμενες με την εξέλιξη των αγορών, την παγκοσμιοποίηση και την ανάδυση των νέων τεχνολογιών, είχαμε τα τελευταία χρόνια μια σημαντική αλλαγή σε επίπεδο κοινωνίας.

Η αλματώδης ανάπτυξη της φαρμακευτικής βιομηχανίας επέτυχε μέσω των φαρμάκων την συμπτωματική κυρίως αντιμετώπιση των ασθενειών και όχι την εκρίζωση τους. Παρόλο που παραμένουν πολύ λίγα τα φάρμακα που θεραπεύουν την αιτία της ασθένειας ωστόσο τους έχει αποδοθεί τεράστια κοινωνική αξία πέρα από κάθε αμφιβολία.

Δημιουργήθηκε λοιπόν ένας νέος τύπος ασθενών που κύριο γνώρισμα τους είναι το ότι συμβιώνουν με την παθολογική διαδικασία που τους συνοδεύει μέχρι το τέλος της ζωής τους.

Οι παραπάνω καταστάσεις τροποποίησαν σημαντικά τη σχέση του ασθενή με τους λειτουργούς της υγείας καθώς και τη σχέση του ασθενή με την ίδια την ασθένεια του, δημιουργώντας νέες καταστάσεις και συμπεριφορές που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δύσκολο να εξηγηθούν με την καθημερινή λογική, όπως η άρνηση της ασθένειας, η μη συμμόρφωση με τη θεραπεία, η αυτοθεραπεία ή ακόμη και η στροφή προς τις εναλλακτικές θεραπείες. Υπό αυτό το σκεπτικό γίνεται φανερή η εμπλοκή όχι μόνον των βιοϊατρικών επιστημών αλλά και των κοινωνικών επιστημών.

Η σημερινή κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο εάν αναλογιστούμε την μετεξέλιξη της κοινωνίας σε μία κοινωνία «ευ ζην» που έχει στραφεί ενάντια σε κάθε μορφή πόνου και έχει θεοποιήσει την νεότητα. Έτσι εμφανίστηκαν φάρμακα για τη αντιμετώπιση προβλημάτων που τεχνητά κατασκευάστηκαν, όπως οι αντιγηραντικές θεραπείες, φάρμακα για την απώλεια βάρους, χειρουργικές θεραπείες για την βελτίωση της φυσικής εμφάνισης κ.α. Η διαφήμιση μας εξωθεί να αισθανθούμε καλά με κάθε τι που αγοράζουμε, που εφαρμόζουμε, που καταναλώνουμε.

Παρόλο λοιπόν που η έννοια της ασθένειας εξελίχτηκε από ένα περιεχόμενο καθαρά βιοϊατρικό σε ένα βιοψυχοκοινωνικό, οι επαγγελματίες της υγείας που φροντίζουν τους ασθενείς παραμένουν οι ίδιοι και συνεχίζουν να εκπαιδεύονται και να δραστηριοποιούνται όπως πάντα. Τα αποτελέσματα μελετών που πραγματοποιήθηκαν σε χώρες με θεωρητικά επαρκή υγειονομική κάλυψη δεν αφήνουν αμφιβολία για την ανάγκη μιας ριζικής αλλαγής στην υγειονομική φροντίδα του πληθυσμού. Ενώ λοιπόν βρισκόμαστε στην εποχή του ανθρώπινου γονιδιώματος, σε ασθένειες όπως η υπέρταση, που πολύ εύκολα μπορεί να διαγνωστεί, με πολυετή σχετική έρευνα και πληθώρα θεραπευτικών επιλογών μόλις το 25% των ασθενών ελέγχονται επαρκώς[11]. Το ίδιο ισχύει και για άλλα προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης, το άσθμα, κ.α.

Μορφές της Φαρμακευτικής Φροντίδας

Η Φαρμακευτική Φροντίδα μπορεί να εφαρμοστεί ακολουθώντας δυο διαφορετικά αλλά συγκλίνοντα μονοπάτια:

· την Σφαιρική Φαρμακευτική Φροντίδα (Comprehensive Pharmaceutical Care)
· την Εστιασμένη Φαρμακευτική Φροντίδα (Disease-Oriented Pharmaceutical Care)

A) Σφαιρική Φαρμακευτική Φροντίδα

Στην Σφαιρική Φαρμακευτική Φροντίδα ο φαρμακοποιός αναλαμβάνει υπεύθυνα την παροχή φαρμακευτικής φροντίδας σε όλους τους ασθενείς που επιθυμούν να ωφεληθούν από αυτήν, ανεξάρτητα της φαρμακοθεραπείας που ακολουθούν και της ασθένειας τους.

Ο όρος αυτός κάνει αναφορά στο εύρος παροχής της φαρμακευτικής φροντίδας και αντιστοιχεί στο λειτουργικό μοντέλο Minessota που αναπτύχθηκε από την Linda Strand και τους συνεργάτες της στο «Peters Institute of Pharmaceutial Care» και αναλύεται διεξοδικά στο βιβλίο «Pharmaceutical Care Practice» (RJ Cipolle, LH Strand, PC Morley: Εκδοτικός Οίκος McGraw Hill, 2004).

Διακρίνουμε τρία στάδια στο προαναφερθέν μοντέλο:

Εκτίμηση: Ο φαρμακοποιός πραγματοποιεί εκτίμηση των αναγκών του ασθενή που σχετίζονται με τα φάρμακα καθώς επίσης ανίχνευση των υπαρκτών προβλημάτων της φαρμακοθεραπείας και αυτών που πρέπει να προληφθούν.

Στόχοι λοιπόν αυτού του πρώτου σταδίου είναι:

· Να εξακριβωθεί ότι τα φάρμακα που θα λάβει ο ασθενής είναι τα καταλληλότερα, αποτελεσματικότερα, ασφαλέστερα και τα πιο συμφέροντα από τα διαθέσιμα στην αγορά.
· Να ανιχνευθούν τα υπαρκτά φαρμακοθεραπευτικά προβλήματα που μπορούν να επηρεάσουν την επίτευξη των στόχων της θεραπείας.
· Να ανιχνευθούν τα φαρμακοθεραπευτικά προβλήματα που πιθανά να εκδηλωθούν στο μέλλον και μπορούν να επηρεάσουν την επίτευξη των στόχων της θεραπείας.

Παροχής της Φροντίδας:

Στόχοι του δεύτερου αυτού σταδίου είναι:

· Να επιλύσει τα υπαρκτά φαρμακοθεραπευτικά προβλήματα.
· Να εμποδίσει την εμφάνιση των εν δυνάμει φαρμακοθεραπευτικών προβλημάτων.
· Να επιτύχει του θεραπευτικούς στόχους και τα επιθυμητά από τον ασθενή αποτελέσματα.

Αξιολόγηση: Είναι το τελευταίο στάδιο της παροχής φαρμακευτικής φροντίδας. Πρόκειται για μια συνάντηση με τον ασθενή που επιτρέπει στον φαρμακοποιό να συλλέξει πληροφορίες που είναι απαραίτητες για να διαπιστώσει εάν οι ληφθείσες αποφάσεις και οι πραγματοποιηθείσες δράσεις κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων σταδίων παρήγαγαν θετικά αποτελέσματα.

Στόχοι της αξιολόγησης είναι:

· Να καθοριστεί ο βαθμός προόδου στην διαδικασία επίτευξης των θεραπευτικών αποτελεσμάτων. Αυτό προκύπτει από την σύγκριση των αποτελεσμάτων της θεραπείας έως τη δεδομένη εκείνη στιγμή με τους προκαθορισμένους θεραπευτικούς στόχους.
· Να εκτιμηθεί εάν έχουν αναπτυχθεί νέα φαρμακοθεραπευτικά προβλήματα ή εάν πρέπει να προληφθούν νέα εν δυνάμει φαρμακοθεραπευτικά προβλήματα.

B) Εστιασμένη Φαρμακευτική Φροντίδα

Στην Εστιασμένη Φαρμακευτική Φροντίδα ο φαρμακοποιός αναλαμβάνει υπεύθυνα την παροχή φαρμακευτικής φροντίδας σε ασθενείς που υποφέρουν από συγκεκριμένες ασθένειες.
Πρόκειται συνήθως για χρόνιες ασθένειες ή ειδικές καταστάσεις που απαιτούν την χρήση φαρμάκων για μεγάλα χρονικά διαστήματα, πιθανά για όλη τη διάρκεια ζωής του ασθενή. Αυτές είναι οι περιπτώσεις των ασθενών με διαβήτη, καρδιαγγειακά προβλήματα, υπέρταση, άσθμα, αυτών που κάνουν χρήση φαρμάκων με μεγάλη πιθανότητα τοξικής δράσης όπως αντικαρκινικά, ναρκωτικά κ.α., των ηλικιωμένων ή ακόμη ασθενών με βαριές ασθένειες που μπορεί να θέσουν τη ζωή τους σε ρίσκο εάν η φαρμακευτική αγωγή δεν είναι αποτελεσματική ή χρησιμοποιηθεί λανθασμένα.

Ο όρος αυτός (και σε αυτή την περίπτωση) κάνει αναφορά στο εύρος παροχής της φαρμακευτικής φροντίδας και αντιστοιχεί στο μοντέλο Therapeutics Outcomes Monitoring (TOM) που αναπτύχθηκε από τον Hepler και τους συνεργάτες του στην Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημίου της Φλόριδα.

Το μοντέλο Therapeutics Outcomes Monitoring – TOM βασίζεται στον έλεγχο των αποτελεσμάτων της φαρμακοθεραπείας και στην προσαρμογή της θεραπείας σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτά.

Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής:

Καταγραφή και ερμηνεία των πληροφοριών του ασθενή. («Τι χρειάζεται να γνωρίζουμε από τον ασθενή;»)
Καταγραφή των επιθυμητών θεραπευτικών στόχων και του θεραπευτικού προγράμματος. («Τι επιδιώκουμε να επιτύχουμε με την συγκεκριμένη θεραπεία στον συγκεκριμένο ασθενή;»)
Αξιολόγηση των θεραπευτικών στόχων και του θεραπευτικού προγράμματος. («Είναι αυτοί οι κατάλληλοι θεραπευτικοί στόχοι; Είναι το θεραπευτικό πρόγραμμα το κατάλληλο για την επίτευξη των συγκεκριμένων στόχων στον συγκεκριμένο ασθενή;»)

Ο φαρμακοποιός αξιολογεί δυνητικά ΠΦΣ (κάθε εμπόδιο που εμποδίζει την επίτευξη των θεραπευτικών στόχων). Έχοντας υπόψη τα προβλήματα υγείας, τον τρόπο ζωής και τις προτιμήσεις του ασθενή, ο φαρμακοποιός:

· Αποφασίζει πότε ο ασθενής εμφανίζει ή έχει πιθανότητες να εμφανίσει προβλήματα με την θεραπεία.
· Αποφασίζει πότε χρειάζεται αλλαγή του θεραπευτικού προγράμματος και εάν είναι αναγκαίο συμβουλεύεται τον ιατρό.
· Καταγράφει την πραγματοποιηθείσα αξιολόγηση, τα δυνητικά προβλήματα και τις τυχόν ιατρικές συμβουλές.

Σχεδιασμός ενός ελεγκτικού πλάνου. («Τι χρειάζεται να δούμε για να εκτιμήσουμε την θεραπευτική επιτυχία ή αποτυχία;»)

Με βάση τα δυνητικά προβλήματα που ανιχνεύθηκαν στο βήμα 3, ο φαρμακοποιός:

· Αποφασίζει την διαδικασία που απαιτείται για την απόκτηση πληροφοριών που είναι απαραίτητες για τον παρακολούθηση της προόδου του ασθενή (όσο αφορά τους θεραπευτικούς στόχους).
· Αποφασίζει πότε και πώς θα συλλέξει τις απαραίτητες πληροφορίες.
Χορήγηση των φάρμακων, συμβουλή προς τον ασθενή («Μπορεί ο ασθενής να χρησιμοποιήσει σωστά το συγκεκριμένο φάρμακο;»)

Ο φαρμακοποιός δίνει επιπλέον συγκεκριμένη πληροφόρηση σχετικά με το πώς ο ασθενής μπορεί να ελέγξει την πρόοδο της θεραπείας, πώς να ανιχνεύσει φαρμακοθεραπευτικά προβλήματα, και πώς να δράσει όταν ένα πρόβλημα ανιχνευτεί. Ο φαρμακοποιός παρέχει, εάν κρίνει αναγκαίο, έντυπο υλικό με επιπλέον πληροφορίες. Προ του τέλους της συνεντεύξεως, ο φαρμακοποιός αποφασίζει εάν ο ασθενής κατανόησε τους θεραπευτικούς στόχους και τι πρέπει να κάνει για να τους επιτύχει.

Εφαρμογή του ελεγκτικού πλάνου (συλλογή πληροφοριών)

Ο φαρμακοποιός εφαρμόζει το ελεγκτικό πλάνο όπως αποφασίστηκε στο βήμα 4.

· Αξιολογεί την πρόοδο του ασθενή και ανιχνεύει τα φαρμακοθεραπευτικά προβλήματα. («Εμφανίζει πρόοδο ο ασθενής όσον αφορά τους θεραπευτικούς στόχους;»)

Ο φαρμακοποιός λοιπόν αξιολογεί και καταγράφει τα ακόλουθα:

Α. Συμμόρφωση: Ο ασθενής εφαρμόζει την θεραπεία όπως του έχει υποδειχθεί;
Β. Αποτελεσματικότητα: Ο ασθενής λαμβάνει τα επιθυμητά οφέλη από την συγκεκριμένη θεραπεία;
Γ. Ανεπιθύμητες Δράσεις: Ο ασθενής εμφανίζει σημάδια ή συμπτώματα σχετιζόμενα με ένα νέο πρόβλημα υγείας που μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιας παρενέργειας φαρμάκου ή τοξικότητας.

· Αντιμετώπιση των προβλημάτων («Πώς πρέπει να δράσω;»)

Η αντιμετώπιση των φαρμακοθεραπευτικών προβλημάτων από τον φαρμακοποιό περιλαμβάνει δύο στάδια:

Α. Επίλυση: Η επίλυση του προβλήματος συνίσταται σε 5 βήματα: ορισμός του προβλήματος, ανίχνευση της αιτίας, επιλογή εναλλακτικών λύσεων, επιλογή της καλύτερης εναλλακτικής, εφαρμογή της λύσης.

Β. Συνεργασία: Ο φαρμακοποιός αναζητά την συμβολή άλλων ειδικών (π.χ. ιατρού) στην περίπτωση που δεν μπορεί να επιλύσει μόνος του το πρόβλημα.
· Ανασκόπηση του φακέλου του ασθενή
· Περιοδική αναφορά στον ιατρό εάν κριθεί αναγκαίο.
· Ανασκόπηση και αναθεώρηση του θεραπευτικού προγράμματος και επανάληψη της διαδικασίας εάν κριθεί αναγκαίο (κυκλική διαδικασία).

Πιθανά το ευκολότερο για έναν άπειρο, στο ζήτημα της Φαρμακευτικής Φροντίδας, φαρμακοποιό είναι να αρχίσει να εργάζεται με την μορφή της Εστιασμένης Φαρμακευτικής Φροντίδας. Η επιλογή αυτή του δίνει το πλεονέκτημα να ξεκινήσει να εργάζεται με λίγους ασθενείς και με ένα καλά ορισμένο πρόβλημα υγείας. Του επιτρέπεται μέσο αυτής της οδού να αποκτήσει σταδιακά τις απαιτούμενες γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες πού είναι αναγκαίες στην φαρμακευτική φροντίδα ώστε να προσφέρει μια ποιοτικότερη υπηρεσία αν και όχι σε όλο το κοινό του. Η λογική εξέλιξη είναι με το πέρασμα του χρόνου ο φαρμακοποιός να αποκτήσει σημαντική εμπειρία και να του δοθεί η δυνατότητα να επεκτείνει την γνώση και δράση του πάνω σε άλλες μορφές ασθενειών. Έχουμε λοιπόν μια σταδιακή σύγκληση προς την μορφή της Σφαιρικής Φαρμακευτικής Φροντίδας επιλύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο και ηθικά προβλήματα που σχετίζονται με την παροχή της υπηρεσίας σε ασθενείς με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και όχι σε όλους τους ασθενείς που την χρειάζονται και μπορούν να ωφεληθούν από αυτή.

Η Εφαρμογή της Φαρμακευτικής Φροντίδας σε ένα Φαρμακείο


Η υλοποίηση προγραμμάτων Φαρμακευτικής Φροντίδας σε ένα φαρμακείο απαιτεί την πραγματοποίηση συγκεκριμένων δράσεων που θα μας επιτρέψουν την προσφορά μιας ποιοτικής υπηρεσίας.

Α) Προ της παροχής της Φαρμακευτικής Φροντίδας

Για να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε προγράμματα Φαρμακευτικής Φροντίδας στο φαρμακείο το πρώτο που πρέπει να κάνουμε, ακόμη και μέσα από την σημερινή γραφειοκρατική δομή, είναι να απελευθερώσουμε τον χρόνο του φαρμακοποιού. Να απαλλάξουμε τον φαρμακοποιό από τις εργασίες ρουτίνας που σήμερα καταλαμβάνουν τον μεγαλύτερο μέρος του εργασιακού του βίου. Είναι σημαντικό να βρεθεί ελεύθερος χρόνος ο οποίος θα αφιερωθεί στην απόκτηση γνώσης και στον ίδιο τον ασθενή. Γι’ αυτό θα πρέπει καταρχήν να βελτιστοποιήσει την οργανωτική δομή του φαρμακείου (π.χ. μηχανογράφηση, εφαρμογές software) αλλά κυρίως να αναθέσει στα υπόλοιπα μέλη της ομάδας του (δηλ. στους βοηθούς φαρμακοποιού) μεγάλο μέρος των εργασιών που έκανε έως σήμερα. Επομένως είναι απαραίτητο ο φαρμακοποιός να αποκτήσει βασικές γνώσεις πάνω σε ζητήματα ανθρώπινων πόρων, συλλογικής εργασίας, συνεργασίας, ανάθεσης υπευθυνοτήτων κ.α.

Μετά την απελευθέρωση του χρόνου θα πρέπει να ακολουθήσει η απελευθέρωση ενός φυσικού χώρου όπου θα μπορεί να πραγματοποιηθεί η Φαρμακευτική Φροντίδα. Ο χώρος αυτός θα πρέπει να εξασφαλίζει την δυνατότητα παροχής προσωπικών φροντίδων και τον ιδιωτικό χαρακτήρα των συνομιλιών.

Ο φαρμακοποιός θα πρέπει να κατανοήσει σε βάθος το τι είναι και τι δεν είναι η Φαρμακευτική Φροντίδα. Να «χωνέψει» την φιλοσοφία, τους ορισμούς, την ορολογία και την πρακτική της ώστε η μετέπειτα εφαρμογή να ακολουθήσει τα παγκόσμια στάνταρ και να μην βασίζεται σε ατομικούς πειραματισμούς και αυτοσχεδιασμούς.

Το σημαντικότερο ίσως βήμα είναι η εμβάθυνση της γνώσης του φαρμακοποιού σε θέματα του επιστημονικού του κλάδου. Άρα είναι αναγκαία η αφιέρωση πολλών εργατικών ωρών στην μελέτη εκ νέου ζητημάτων φυσιολογίας, φαρμακολογίας, φαρμακοθεραπείας ακόμη και ψυχολογίας και κοινωνιολογίας.

Το τελευταίο ίσως βήμα αυτής της φάσης είναι η οργάνωση και υποστήριξη αυτής κάθε αυτής της υπηρεσίας μέσα από την δημιουργία ενός φαρμακευτικού πρωτοκόλλου, ενός εγχειριδίου που να εμπεριέχει όλες τις πληροφορίες τις σχετικές με την ασθένεια και την θεραπευτική της και τυποποιημένες μορφές καταγραφής των δεδομένων του ασθενή.

Β) Παροχή της Φαρμακευτικής Φροντίδας

Γνωστοποίηση της υπηρεσίας: Θα πρέπει να πειστεί ο ασθενής για τα οφέλη που θα έχει από μια τυχόν συμμετοχή του σε ένα πρόγραμμα φαρμακευτικής φροντίδας. Για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι αναγκαία η χρήση καλών τεχνικών επικοινωνίας καθώς και η χρήση τεχνικών που θα επιτρέψουν την δημιουργία μιας σχέσης με τον ασθενή, που θα χαρακτηρίζεται από εμπιστοσύνη και από την συμφωνία για από κοινού δράση, με σκοπό την πρόληψη, ανίχνευση και αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων της φαρμακοθεραπείας.
Άνοιγμα φαρμακοθεραπευτικής καρτέλας ασθενή: Στην καρτέλα θα καταγράφονται μαζί τα γενικά στοιχεία (ηλικία, φύλο, βάρος κ.α.), στοιχεία υγειονομικού χαρακτήρα (πιθανές αλλεργίες, προηγούμενες ασθένειες κ.α.) και τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν την παρούσα φαρμακοθεραπεία του ασθενή.

Μελέτη της φαρμακοθεραπευτικής καρτέλας του ασθενή: Απαιτεί την κατανόηση των στοιχείων που έχουμε εξάγει από τον ασθενή, τον συνδυασμό τους με τις γνώσεις που έχουμε περί της συγκεκριμένης ασθένειας και της συγκεκριμένης φαρμακευτικής αγωγής και συχνές προσφυγές στην απαιτούμενη βιβλιογραφία.

Υγειονομική εκπαίδευση του ασθενή σχετικά με ζητήματα της ασθένειας του που είναι απαραίτητο να γνωρίζει, σχετικά με την φαρμακευτική αγωγή καθώς και με καθημερινές συνήθειες που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής του. Η εκπαιδευτική αυτή διαδικασία είναι ζωτικής φύσης, προκειμένου ο ασθενής να εξοικειωθεί με την ασθένεια του. Θα πρέπει να δίνονται οδηγίες για την σωστή χρήση των φαρμάκων και των φαρμακευτικών προϊόντων καθώς επίσης και να γίνεται εκμάθηση των αναγκαίων τεχνικών για την χρήση τους.

Από κοινού προγραμματισμός με τον ασθενή των θεραπευτικών στόχων που επιθυμούμε να επιτύχουμε και του τρόπου με τον οποίο θα το εξασφαλίσουμε. Πρέπει να ακούσουμε τον ασθενή, να συζητήσουμε τις προσδοκίες και ανησυχίες του σχετικά με την φαρμακευτική θεραπεία, να αξιολογήσουμε μέχρις ποιού σημείου ο ασθενής έχει κατανοήσει την αγωγή και να ανιχνεύσουμε τις ανάγκες του. Είναι σημαντικό να θέσουμε τους προς επίτευξη στόχους, έτσι ώστε σε περίπτωση που δεν τους επιτύχουμε μέσα σε λογικό χρονικό διάστημα, να μπορέσουμε να τροποποιήσουμε την αγωγή σε συνεργασία με την υπόλοιπη υγειονομική ομάδα.

Παρακολούθηση της φαρμακοθεραπείας: Είναι ο πυρήνας της φαρμακευτικής φροντίδας και απαραίτητο στοιχείο για να επιτευχθούν οι φαρμακοθεραπευτικοί στόχοι. Επικεντρώνεται σε ζητήματα όπως η σωστή εκπλήρωση της φαρμακοθεραπείας, επιπλοκές, ανεπιθύμητες αντιδράσεις, καταγραφή βιολογικών παραμέτρων κ.α. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να προγραμματιστεί η παρακολούθηση της φαρμακοθεραπείας δια μέσου περιοδικών επαφών με τον ασθενή

Παρέμβαση του φαρμακοποιού όταν προκύπτουν καταστάσεις που μπορούν να επηρεάσουν την ομαλή εξέλιξη της φαρμακοθεραπείας ή την ποιότητα ζωής του ασθενούς. Σε ορισμένες περιπτώσεις η παρέμβαση αυτή θα συνίσταται στην συμβουλή προς τον ασθενή να επισκεφτεί εκ νέου τον ιατρό του. Σε άλλες περιπτώσεις ο φαρμακοποιός θα πρέπει να λαμβάνει αποφάσεις αξιολογώντας την φαρμακοθεραπευτική διαδικασία. Γι’ αυτό θα πρέπει να θέτει μια σειρά ερωτημάτων όπως:

- Ο ασθενής χρειάζεται πράγματι αυτή την θεραπεία;
- Είναι τα συγκεκριμένα φάρμακα και η συγκεκριμένη φαρμακευτική μορφή η ιδανικότερη και πιο ασφαλής;
- Είναι η δόση αποτελεσματική και σίγουρη;
- Χρειάζεται ο ασθενής κάποια επιπλέον αγωγή;
- Θα επηρεάσει η αγωγή κάποια φυσιολογική λειτουργία του ασθενή;
- Μπορεί να αλληλεπιδράσει με άλλο φάρμακο που λαμβάνει ο ασθενής;
- Θα εκπληρώσει ο ασθενής την αγωγή;
- κτλ

Αξιολόγηση των αποτελεσμάτων: Γίνεται για να επιβεβαιωθεί η επίτευξη των προσδοκώμενων στόχων. Είναι βασικό να γίνεται αξιολόγηση και καταγραφή των αποτελεσμάτων. Στην περίπτωση αρνητικής αξιολόγησης θα πρέπει να επαναληφθεί η διαδικασία και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την επιτυχία της φαρμακοθεραπείας. Στην περίπτωση που το πρόβλημα του ασθενή έχει επιλυθεί, σημαίνει ότι έφθασε στο τέλος της η φαρμακευτική φροντίδα.

Επίλογος

H ανησυχία σχετικά με τα θεραπευτικά αποτελέσματα των φαρμάκων αλλά και την επαγγελματική - επιστημονική εξέλιξη των φαρμακοποιών υπήρχε εδώ και αρκετές δεκαετίες. Η εμφάνιση της φαρμακευτικής φροντίδας συνέβαλε στο να γίνει αντιληπτή η δημιουργία ενός νέου τμήματος στον χώρο της υγειονομικής φροντίδας και της δυνατότητας που δίδεται στους φαρμακοποιούς να το υπηρετήσουν.

Η φαρμακευτική φροντίδα ορίζει μια νέα πρακτική για το φαρμακοποιό ο οποίος καλείται να ικανοποιήσει μια ανερχόμενη κοινωνική ανάγκη, σχετιζόμενη με τη φαρμακοθεραπεία και την προκαλούμενη από αυτήν θνησιγένεια και παθογένεια.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Φαρμακευτική Φροντίδα εμφανίζεται στο χρονικό σημείο της αλλαγής, και είναι δυνατόν να αποτελέσει το μέσο, φιλοσοφικό και πρακτικό, με το οποίο ο φαρμακοποιός θα επαναπροσδιορίσει τον ρόλο και τους τρόπους δράσης του.

Οι αλλαγές ποτέ δεν είναι τυχαίες. Σίγουρα πάντοτε υπάρχουν ευκαιρίες να προοδεύσουμε, ωστόσο ορισμένες φορές δεν είναι εύκολο να τις αναγνωρίσουμε είτε διότι έχουμε εξασφαλίσει ένα επίπεδο επιτυχίας είτε διότι η αφθονία και ο κομφορμισμός έχουν μειώσει αισθητά τα αντανακλαστικά μας.

Η αλλαγή όμως σε αυτό το χρονικό σημείο φαίνεται αναγκαία και εάν ορισμένες έννοιες βρίσκονται περισσότερο στο πεδίο της σκέψης και λιγότερο στο πεδίο της δράσης, στο πεδίο των επιθυμιών και λιγότερο σε αυτό της πραγματικότητας, αυτό δεν πρέπει να αποτελέσει εμπόδιο ώστε να αναλάβουμε υπεύθυνα να κατευθύνουμε την διαδικασία της αλλαγής.

[1] Cipolle RJ, Strand LM, Morley PC: «Pharmaceutical Care Practice», McGraw – Hill, 1998.
[2] Johnson JA, Bootman JL: «Drug related morbility and mortality», Arch. Intern. Med., 1995, Vol. 155, pp. 1949-1956.
[3] Johnson JA, Bootman JL: «Drug related morbility and mortality and the economic impact of Pharmaceutical Care», Am. J. Health Syst. Pharm., 1997, Vol. 54, pp. 554-558.
[4] Ernest FR, Grizzle AJ: «Drug related morbility and mortality: Updating the Cost of Illness Model», APhA, March 2001, Vol.41
[5] Domínguez O, Chen S, Johnson KA, Cervantes E, Baron M.: «Implementación de servicios de atención farmacéutica en tres centros comunitarios de salud de Los Ángeles: Resultados preliminares», Revista Electrónica de Biomedicina, Enero-Abril, 2006.
[6] Mikael RL, Brown TR, Lazarus HL, Vinson MC: «Quality of pharmaceutical care in hospitals», Am. J. Hosp. Pharm., 1975, Vol. 32, pp. 567-574.
[7] Brodie DC, Parish PA, and Poston JW: «Societal needs for drugs and drug related services», Am. J. Pharm. Educ., 1980, Vol. 44, pp. 276-278.
[8] Hepler CD, Strand LM: «Opportunities and responsibilities in the Pharmaceutical Care», Am. J. Pharm. Educ., Mar 1990, Vol 47, pp. 533-543.
[9] Cipolle RJ, Strand LM, Morley PC: «Pharmaceutical Care Practice: The Clinician’s Guide», McGraw Hill, 2004.
[10] Organizacion Mundial de la Salud: «Informe de Tokio sobre el papel del Farmaceutico en el sistma de atencion de salud», Ars. Pharm., 1995, Vol. 36, pp. 285-292
[11] International Pharmaceutical Federation: «Declaración de las normas profesionales de la FIP. El papel del farmacéutico en la estimulación de la adherencia a los tratamientos a largo plazo», FIP Sídney 2003.