27/1/08

Καταστροφή παλαιών και άχρηστων φαρμάκων


Από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Κιλκίς λάβαμε το παρακάτω Δελτίο Τύπου:


Προς: Τον Φαρμακευτικό Τύπο και τα Φαρμακευτικά Διαδικτυακά Portals

Θέμα: Καταστροφή παλαιών και άχρηστων φαρμάκων

Είναι γνωστό ότι σε κάθε σπίτι υπάρχει μία μικρή ή μεγάλη ποσότητα φαρμάκων τα οποία στις περισσότερες των περιπτώσεων περιέχουν σκευάσματα που έληξαν ή είναι άχρηστα πλέον στον κάτοχό τους .

Η πιο συνήθης κίνηση είναι κάποια δεδομένη στιγμή να πεταχτούν στον κάλαθο των αχρήστων και να πάρουν τον δρόμο τους προς τις χωματερές της κάθε περιοχής.

Αυτό σημαίνει ότι όλες αυτές οι φαρμακευτικές ουσίες, πολλές φορές επικίνδυνες, αργά ή γρήγορα διαχέονται στο περιβάλλον, περνούν στον υδροφόρο ορίζοντα και προκαλούν σοβαρή ανισσοροπία στο οικοσύστημα της περιοχής.

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρχε κανένα οργανωμένο σύστημα συλλογής και καταστροφής αυτών των ουσιών με αποτέλεσμα αυτά αναπόφευκτα να καταλήγουν στους σκουπιδότοπους.

Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Κιλκίς σε συνεργασία με τον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης (ΣΥ.ΦΑ.) εγκαθιστώντας ειδικούς κάδους συλλογής φαρμάκων σε φαρμακεία του νομού μας.

Καλούμε όλους τους πολίτες του Νομού Κιλκίς να αξιοποιήσουν την δυνατότητα που τους δίνεται ούτως ώστε να τα άχρηστα φάρμακα τους να μη γίνουν άλλη μία φορά αιτία μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Οι συσκευασίες αυτές, μέσα από ένα ελεγχόμενο κανάλι περισυλλογής, θα μεταφέρονται στις εταιρείες καταστροφής που δημιουργήθηκαν και στη χώρα μας στα πρότυπα συλλογής και ανακύκλωσης των μπαταριών.

Οι περιβαλλοντικές ευαισθησίες των φαρμακοποιών τη περιοχής μας αποδεικνύουν στην πράξη ότι μικρές κινήσεις που μπορεί να κάνει ο κάθε ένας από εμάς μπορούν να ωφελήσουν τα μέγιστα στο περιβάλλον και την ίδια ποιότητα της ζωής μας.

«Δείξε ότι είσαι φίλος της φύσης και τη σέβεσαι αρχίζοντας από τα μικρά πράγματα»


Φαρμακευτικός Σύλλογος Κιλκίς



Συγχαρητήρια, για μιά ακόμη φορά, στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Κιλκίς και στον Συνεταιρισμό Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης.