30/9/12

Ανάστατοι οι υγειονομικοί με την ένταξη του ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ στον ΕΟΠΥΥ


Την πλήρη αντίθεσή τους στην ένταξη του Ταμείου των Υγειονομικών, των Δικηγόρων και των Μηχανικών (ΕΤΑΑ) στον ΕΟΠΥΥ, εκφράζουν οι σύλλογοι των γιατρών, των οδοντιάτρων και των φαρμακοποιών, τονίζοντας ότι ο κλάθος θα πρέπει να είναι σε απεργιακή ετοιμότητα, όπως αναφέρεται στο Ygeia360.gr.

Ανακοινώσεις εξέδωσαν οι:
επισημαίνοντας ότι η ένταξη του ΕΤΑΑ στον υπερχρεωμένο ΕΟΠΥΥ σημαίνει την κατάρρευση των ασφαλιστικών Ταμείων των υγειονομικών, των δικηγόρων και των μηχανικών, τη στιγμή μάλιστα που ήδη έχει ξεκινήσει η αναλογιστική μελέτη βιωσιμότητας του Ταμείου, για την οποία υπάρχει χρονικό περιθώριο σύμφωνα με το νόμο μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Η απόφαση αυτή,  αναφέρει "Η Καθημερινή", βασίστηκε στο ότι η ένταξη των δύο ταμείων στον ΕΟΠΥΥ αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας και για τον λόγο αυτό ασκούνται πιέσεις από την τρόικα για την υλοποίησή της.

Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός σχεδιασμός ήταν η ένταξη στον ΕΟΠΥΥ από 1ης Μαΐου για το ΤΑΥΤΕΚΩ και από 1ης Ιουνίου για το ΕΤΑΑ, ωστόσο εξαιρέθηκαν κάνοντας χρήση διατάξεων πρόσφατου νόμου που τους έδινε αυτή τη δυνατότητα με την προϋπόθεση να συντάξουν αναλογιστική μελέτη και να μη λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση.

Πηγές

Ygeia360.gr
Ygeianet.gr
Η Καθημερινή

27/9/12

Ευαισθητοποίηση στην Ασφάλεια των Ασθενών με βάση τον Πολυεπαγγελματικό Οδηγό Σπουδών του Π.Ο.Υ.



Στις 21 - 23 Σεπτεμβρίου 2012 πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας η διημερίδα με τίτλο "Ευαισθητοποίηση στην Ασφάλεια των Ασθενών με βάση τον Πολυεπαγγελματικό Οδηγό Σπουδών του Π.Ο.Υ."

Σκοπός αυτής της διημερίδας ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας στη σπουδαιότητα της ασφάλειας των ασθενών για τη βελτίωση της παρεχόμενης υγειονομικής φροντίδας, προκειμένου να εφαρμόζουν στον εργασιακό του χώρο τις αρχές, τις πρακτικές και τα σχετικά εργαλεία.

Στα πλαίσια της διημερίδας έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός ότι παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που μπορεί να επικρατούν σε κάποια χώρα, οι αρχές και οι έννοιες για την ασφάλεια των ασθενών ισχύουν και εφαρμόζονται. Το γεγονός ότι η σχετική έλλειψη επαρκών πόρων για την υγειονομική περίθαλψη καθώς και οι ελλείψεις προσωπικού δύναται να καταστίσουν το περιβάλλον πιο ευάλωτο, δε σημαίνει ότι οι προμηθευτές υγειονομικής περίθαλψης δεν μπορούν να βελτιώσουν και να καταστήσουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους ασφαλέστερες για τον ασθενή.

Πηγή

http://www.yyka.gov.gr/

Πληροφορίες

http://www.who.int/en/


26/9/12

Συμμετοχή της ΠΟΕΔΗΝ στην 24ωρη Πανελλαδική Απεργία της ΑΔΕΔΥ – ΓΣΕΕ





Πηγή

ΠΟΕΔΗΝ

Για παράνομη προώθηση φαρμάκων προφυλακίστηκε Νοσοκομειακός Φαρμακοποιός


Προφυλακίστηκε φαρμακοποιός του Θεαγένειου αντικαρκινικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, καθώς κατηγορείται ότι δεχόταν χρηματοδότηση από φαρμακευτικές εταιρείες προκειμένου να προωθεί τα φαρμακευτικά τους σκευάσματα.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η φαρμακοποιός φέρεται ότι τα τελευταία χρόνια πραγματοποιούσε μυστικές συμφωνίες με τους πωλητές των εταιρειών, οι οποίοι της έδιναν χρήματα για τη διευκόλυνση που τους παρείχε.

Σε βάρος της ασκήθηκε ποινική δίωξη για παθητική δωροδοκία, ενώ μετά την απολογία της κρίθηκε προφυλακιστέα με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα.

Πηγή 

http://www.skai.gr/news/greece/article/213224/profulakistike-farmakopoios-gia-paranomi-proothisi-farmakon/

21/9/12

Σκέψεις και προτάσεις για διέξοδο από την κρίση της φαρμακευτικής περίθαλψης


Συνάδελφοι

Μετά από 25 και πλέον χρόνια εργασίας στον τομέα του φαρμάκου, θεωρώ ότι έχω δικαίωμα αλλά και υποχρέωση να καταθέσω την εμπειρία μου και την διαμορφωμένη μου άποψη για την φαρμακευτική περίθαλψη στη χώρα μας.

Η άποψη κατατίθεται για συζήτηση στη Nosfar, "Νοσοκομειακή Φαρμακευτική", που φιλοξενεί, αρκετά χρόνια τώρα, τις απόψεις των συναδέλφων και αποτελεί το χρησιμότερο ίσως εργαλείο για την ενημέρωση μας, σε ότι έχει σχέση με την εργασία του νοσοκομειακού φαρμακοποιού μαζί με την ιστοσελίδα της ΠΕΦΝΙ.

Να ξεκινήσω με τα των νοσοκομειακών φαρμακοποιών.

Από παλιά μια πηγή έντονης δυστυχίας για μένα υπήρξε η επιστροφή από συνέδρια νοσοκομειακής Φαρμακευτικής ιδίως του εξωτερικού, επειδή έχω την διαστροφή να παρακολουθώ και να συγκρίνω το τι κάνουν οι Ευρωπαίοι (και όχι μόνον) συνάδελφοι, και τι εγώ καλούμαι να πράξω με την επιστροφή μου και όχι επειδή δεν μου αρέσουν τα ταξίδια ή πάθαινα Jet lag.

Να καταθέσω όμως μερικές προτάσεις, που πιστεύω ότι αποτελούν έναυσμα για συζήτηση που θα μας οδηγήσει σε κάποια τελική πρόταση για διεκδίκηση της στις δύσκολες μέρες που ήρθαν. 
  1. Ξεκαθάρισμα του αντικειμένου της νοσοκομειακής φαρμακευτικής και στη χώρα μας με νέο νομοσχέδιο. Το 1992 είναι μακρινό παρελθόν. Να το πω αλλοιώς: Η διαχείριση χαρτοβάμβακος και πάνας βρακάκι δεν είναι επιστημονική ενασχόληση
  2. Ξεκαθάρισμα του τρόπου στελέχωσης, της αξιολόγησης, της εξέλιξης μισθολογικής και βαθμολογικής, των πρόσθετων αμοιβών, των υπερωριών και εφημεριών των νοσοκομειακών φαρμακοποιών. 
  3. Καθιέρωση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής ως υποειδικότητας και διαφοροποίηση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης από ένα σημείο και μετά η ως μεταπτυχιακής εξειδίκευσης όπως η κλινική φαρμακευτική. 
  4. Ποιοτική αναβάθμιση, με ορισμό αναλογίας νοσοκομειακών φαρμακοποιών και βοηθών ανάλογα με τις κλίνες των νοσοκομείων 
  5. Συνεχής επιμόρφωση των συναδέλφων, με υποχρεωτικές ημερίδες διημερίδες και συνέδρια ώστε να μπορούν να ανταπεξέρχονται στο δυναμικά μεταβαλλόμενο νέο περιβάλλον. 
  6. Αξιοποίηση της πρόσφατης εμπειρίας μας, από τις διαγωνιστικές διαδικασίες, και απαίτηση να επωφεληθούμε ένα μέρος από το οικονομικό όφελος που προέκυψε από αυτές. 
  7. Συμμετοχή των φαρμακοποιών σε όλες τις θεσμοθετημένες δομές που έχουν σχέση με το φάρμακο σε μικρο και μακρο επίπεδο. 
  8. Παύση των παντός είδους διακρίσεων μεταξύ ιατρών και λοιπών(ή λειψών) επιστημόνων που δραστηριοποιούνται στο νοσοκομείο
Στον απόηχο των κινητοποιήσεων των ιδιωτών συναδέλφων και μετά τον ορυμαγδό των εκατέρωθεν ανακοινώσεων και αντεγκλήσεων για την φαρμακευτική περίθαλψη στη χώρα μας, θεωρώ ότι όλοι, ψύχραιμα πρέπει να σκεφτούμε, να συζητήσουμε και κάπου να καταλήξουμε για τη λύση του επίμαχου ζητήματος.

Να ξεκινήσουμε από κάποιες κοινές, πιστεύω, παραδοχές
  1. Το σημερινό σύστημα εξάντλησε την χρησιμότητα του και δεν μπορεί να συνεχιστεί χωρίς μεταρρύθμιση
  2. Υπάρχει ένα συνεχώς αυξανόμενο πλήθος νεαρών συναδέλφων καθώς ο φαρμακοποιός παραμένει (ακόμα) ένα ελκυστικό επάγγελμα ιδίως στις τάξεις των παλαιότερων συναδέλφων που οι περισσότεροι έστρεψαν τα παιδιά τους να σπουδάσουν φαρμακευτική για ευνόητους λόγους 
  3. Η προστασία του φαρμακευτικού επαγγέλματος , είτε με την μορφή του εγγυημένου ποσοστού κέρδους , είτε με την αποκλειστική διάθεση κατηγοριών, φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων είναι υπό αμφισβήτηση η κατάργηση
  4. Η πλήρης απελευθέρωση του επαγγέλματος είναι προ των πυλών και όποιος αντέξει. 
Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, των σαρωτικών ιδιωτικοποιήσεων, των μεγάλων αλυσίδων, της καθετοποίησης η λύση στο πρόβλημα δεν μπορεί να είναι παρά η επικέντρωση στο επιστημονικό κομμάτι του φαρμακευτικού επαγγέλματος.

Πως μπορεί να γίνει αυτό: 
  • Με την ένταξη όλων σε ένα ενιαίο φορέα (εθνικό σύστημα φαρμακευτικής Περίθαλψης ίσως) 
  • Ενασχόληση με το φάρμακο και μόνο 
  • Περιορισμός του αριθμού των φαρμακείων με βάση πληθυσμιακά και χωροταξικά κριτήρια 
  • Κατάργηση των εφημεριών και 24ωρη λειτουργία όλων των φαρμακείων (3 βάρδιες) 
  • Ενιαίο κέντρο και διαδικασίες προμηθειών για όλα τα φαρμακεία (νοσοκομειακά και κοινότητας) με βάση διαγωνιστικές – διαπραγματευτικές διαδικασίες 
  • Συνταγογράφηση με βάση την δραστική ουσία 
  • Ενιαίο πακέτο παροχών φαρμακευτικής περίθαλψης για όλο τον πληθυσμό 
Τι εξασφαλίζεται με αυτόν τον τρόπο:
  • Μια μισθωτή εργασία, οι απολαβές της οποίας δεν έχουν μεν καμία σχέση με τα οφέλη που αντλούσαν από τις επιχειρήσεις του
  • Εξασφάλιση απασχόλησης για τους ίδιους και τους νεαρούς συναδέλφους ο αριθμός των οποίων αυξάνεται λογαριθμικά
  • Εξορθολογισμός της φαρμακευτικής αγοράς (βίαιος είναι αλήθεια) και συνέπεια αυτού αντίστοιχο όφελος νοσοκομείων ασφαλιστικών ταμείων και εθνικής οικονομίας
  • Εξασφάλιση ενός ελάχιστου πακέτου παροχής υπηρεσιών υγείας για όλο τον πληθυσμό
  • Διατήρηση ενός υποτυπώδους, έστω, κοινωνικού κράτους 
Στην περίπτωση που δεν συμβούν τα παραπάνω (η πρόταση είναι το Σουηδικό σύστημα του 1995) να κάνω μια πρόβλεψη για το τι θα επακολουθήσει:
  • Απελευθέρωση της αγοράς των OTC, των φαρμακευτικών καλλυντικών, των βρεφικών γαλάτων κλπ (εξαγγέλθηκε ήδη από τα υπουργικά χείλη) 
  • Μείωση των περιθωρίων κέρδους στα φάρμακα 
  • Πλήρης απελευθέρωση του αριθμού των φαρμακείων χωρίς κανένα περιορισμό
  • Επικράτηση συνθηκών αγοράς (ζούγκλας) στο χώρο 
Να προβλέψω πόσοι από τους συναδέλφους θα αντέξουν σε τέτοιες συνθήκες?

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον από ένα απαξιωμένο και εξαθλιωμένο επιστημονικό προλεταριάτο θα αντληθούν τα άτομα που θα στελεχώσουν με μισθούς πείνας τις όποιες δομές προκύψουν στο νέο περιβάλλον που θα έχει διαμορφωθεί

Για όσους επιμένουν στον ελεύθερο ανταγωνισμό και στην αγορά να επιτρέπεται το άνοιγμα φαρμακείων όπου θα απευθύνεται το 3-5% των Ελλήνων που μπορούν να πληρώσουν την διαφορά της ασφαλιστικής τιμής που θα προκύπτει από τις διαπραγματεύσεις των ταμείων και των εταιριών και των λιανικών τιμών που αυτοί θα πωλούν.

Αν έχουν κάποιο τρόπο με τον οποίο θα μπορούν να πετύχουν καλύτερες τιμές στα OTC στα καλλυντικά κλπ προίόντα από κάποιες αλυσίδες Σούπερ Μαρκετ θα μπορούν να συμπληρώνουν ένα επιπλέον επιχειρηματικό κέρδος.

Πολύ φοβούμαι ότι είμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής τόσο οι νοσοκομειακοί όσο και οι φαρμακοποιοί της κοινότητας και η μόνη μας διέξοδος είναι η διεκδίκηση και κατοχύρωση του επιστημονικού μας ρόλου.

Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι.

Κώστας Σπυριδάκης


Πηγή 

Κείμενο με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο από: Κώστας Σπυριδάκης, Δ/ντής Φαρμακευτικού τμήματος "ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟ" Νοσοκομείο Ηρακλείου

Φαρμακοποιοί με βαλιτσάκια, «τσουχτερές» τιμές και νοθεία στα φάρμακα, στη Θεσσαλονίκη, πριν από την απελευθέρωση



Λιγοστοί διπλωματούχοι φαρμακοποιοί κι ακόμα λιγότερα φαρμακεία, δεκάδες τσαρλατάνοι- αγύρτες ή «αχταροφαρμακοποιοί», όπως τους ονομάζει ο Τύπος της εποχής- «τσουχτερές» τιμές στα εισαγόμενα φάρμακα, νοθεία, μη τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας και ανοχή των Αρχών συνθέτουν το σκηνικό στο φαρμακευτικό τομέα, στη Θεσσαλονίκη, γύρω στο 1870, μερικές δεκαετίες πριν από την απελευθέρωση της πόλης και την ενσωμάτωσή της στο ελληνικό κράτος.

Το σκηνικό αυτό, κομμάτια του οποίου θα μπορούσαν να οδηγήσουν συνειρμικά σε παραλληλισμούς με καταστάσεις της σημερινής πραγματικότητας, καταγράφει μελέτη του ιστορικού ερευνητή Αλέξανδρου Γρηγορίου με θέμα:

«Φαρμακοποιοί και φαρμακεία της Θεσσαλονίκης την περίοδο 1872-1912»,

που θα παρουσιαστεί στο διεπιστημονικό συμπόσιο για τη Θεσσαλονίκη τις παραμονές του 1912, που διοργανώνει η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, μέσω του Εβραϊκού Μουσείου, από σήμερα έως και την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου.

Στις αρχές της τέταρτης εικοσιπενταετίας του 19ου αιώνα, τα φαρμακεία και οι διπλωματούχοι φαρμακοποιοί της πόλης αδυνατούσαν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του πληθυσμού, ιδιαίτερα όταν λοιμώδεις νόσοι αποδεκάτιζαν συστηματικά τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα, ενώ ταυτόχρονα δεκάδες τσαρλατάνοι προσέφεραν με το αζημίωτο τις «υπηρεσίες» τους στον πληθυσμό της πόλης.

«Το 1875, η Θεσσαλονίκη είχε τρία φαρμακεία και 15 διπλωματούχους φαρμακοποιούς από τις τρεις κοινότητες της πόλης: χριστιανούς, μουσουλμάνους και εβραίους. Το διάστημα αυτό, ωστόσο, λειτουργούσαν περί τα 50-60 φαρμακεία. Τα φαρμακεία αυτά ήταν ενίοτε και ‘κινούμενα’- υπό την έννοια ότι κάποιος γυρνούσε με το βαλιτσάκι του- ενώ υπήρχαν και καταξιωμένοι γιατροί που είχαν ιδιωτικά φαρμακεία στα σπίτια τους. Πολλοί εξ αυτών, μάλιστα, διαφήμιζαν στην εφημερίδα το φαρμακείο τους, αν και κάτι τέτοιο απαγορευόταν από το κράτος»

εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο κ. Γρηγορίου. Σταδιακά, με την πάροδο των χρόνων, ο αριθμός των φαρμακείων που λειτουργούσαν στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκε, με αποτέλεσμα το 1902 να υπάρχουν 55 φαρμακεία στην πόλη, η πλειονότητα των οποίων ανήκαν σε Εβραίους. Τα περισσότερα απ’ αυτά ξεκίνησαν να λειτουργούν την περίοδο 1888-1900. Το 1911, όταν ξέσπασε ο τουρκοϊταλικός πόλεμος, απελάθηκαν κάποιοι γιατροί και φαρμακοποιοί με ιταλική υπηκοότητα κι ορισμένοι επέστρεψαν μετά την απελευθέρωση της πόλης. Ενώ μετά το 1912, πολλοί φαρμακοποιοί που δεν κατάφεραν να σταδιοδρομήσουν σε άλλες πόλεις του ελληνικού κράτους, ήρθαν στη Θεσσαλονίκη, όπου το έδαφος ήταν πρόσφορο για μία νέα πορεία. Έτσι, άρχισε να λειτουργεί στην πόλη ένας πολύ μεγάλος αριθμός φαρμακείων. Φαρμακοποιοί με δίπλωμα αλλά και τσαρλατάνοι.

Η πλειονότητα των φαρμακοποιών ως το 1870, εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο κ. Γρηγορίου, ήταν τσαρλατάνοι, «μάγοι», κομπογιανίτες, οι οποίοι έτυχε να γνωρίζουν τις ιδιότητες ορισμένων βοτάνων και κάνοντας διάφορες μείξεις προσποιούνταν τους φαρμακοποιούς. Παντοπώλες και κουρείς, πλανόδιοι έμποροι και εμπειρικοί «γιατροί» παρασκεύαζαν και πωλούσαν ανεξέλεγκτα φαρμακευτικά σκευάσματα. Χαρακτηριστικό είναι, όπως επισημαίνει ο κ. Γρηγορίου, ότι σε καταχωρήσεις της εποχής, ως το 1880, υπήρχαν κουρεία που πουλούσαν βαφές και τονωτικά για τα μαλλιά, ενώ έβγαζαν ακόμη και δόντια!

Μία άλλη κατηγορία φαρμακοποιών στην υπό εξέταση περίοδο ήταν οι εμπειρικοί φαρμακοποιοί. Άνθρωποι μορφωμένοι κατ’ εξοχήν, που μπορούσαν να μεταφράσουν γαλλικά βιβλία φαρμακευτικής και είχαν θητεύσει ως υπάλληλοι είτε φαρμακοποιών είτε γιατρών.

Η τρίτη κατηγορία ήταν οι γιατροί που διέθεταν ιδιωτικά φαρμακεία στα σπίτια τους και η τέταρτη οι διπλωματούχοι με πτυχία μη αναγνωρισμένα από το κράτος, δηλαδή πτυχία που δεν είχαν λάβει την απαραίτητη- βάσει νομοθεσίας- πιστοποίηση από την Αυτοκρατορική Ιατρική Σχολή της Κωνσταντινούπολης. Υπήρχαν, φυσικά, και οι διπλωματούχοι φαρμακοποιοί, οι οποίοι από το 1890 αρχίζουν να συστήνουν χημικά, βακτηριολογικά εργαστήρια και να προσλαμβάνουν χημικούς και φαρμακοποιούς με γνώση του αντικειμένου. Επειδή δε, ο κλάδος των χημικών περιλαμβάνει και τα φωτογραφικά είδη (φιλμ, πλάκες κ.ο.κ.), συναντάμε και πολλούς φαρμακοποιούς που είναι παράλληλα αντιπρόσωποι της Kodak και της Lumiere. Νόμοι που έμεναν στα χαρτιά…

Βάσει της νομοθεσίας που ίσχυε τον καιρό εκείνο, όσοι φαρμακοποιοί δεν διέθεταν αναγνωρισμένο δίπλωμα δεν μπορούσαν α ασκήσουν το επάγγελμα αυτό.

«Το παράδοξο είναι ότι ποτέ δεν εφαρμόστηκε ο νόμος» επισημαίνει ο κ. Γρηγορίου και προσθέτει πως, παρά το γεγονός ότι από το 1874 που τροποποιήθηκε ο νόμος περί ιατρών (περιελάμβανε και τους φαρμακοποιούς) ως το 1905-1906 έγιναν δέκα εξεταστικές επιτροπές, τις οποίες στελέχωσαν γιατροί, επιθεωρητές υγείας κι άλλα υψηλόβαθμα στελέχη του χώρου, η κατάσταση δεν άλλαξε. «Εικάζεται ότι τα αίτια γι’ αυτό ήταν οι προσβάσεις στην κρατική μηχανή, το ‘μπαξίσι’ αλλά και διάφορα συμφέροντα κοινωνικά» αναφέρει ο ερευνητής, εξηγώντας:

«Την εποχή εκείνη υπήρχαν πάρα πολλοί φτωχοί, η πλειονότητα των οποίων ήταν Εβραίοι. Από την άλλη πλευρά, οι διπλωματούχοι φαρμακοποιοί ήταν ακριβοί, με αποτέλεσμα τα φτωχότερα στρώματα να μην μπορούν να καταφύγουν σ’ αυτούς και να στρέφονται σε εμπειρικούς, τσαρλατάνους κ.λπ. Έτσι, λοιπόν, παρά τα όποια προβλήματα, υπήρχε μία ησυχία στην πόλη, που ήταν αυτό που ενδιέφερε κυρίως τους πασάδες της εποχής. Προκειμένου, δηλαδή, να υπάρχει ηρεμία, ανέχονταν και τις παρανομίες».

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατούσε είναι ένα περιστατικό που κατέγραψε δημοσιογράφος του Φάρου της Μακεδονίας από μία συνεδρίαση εξεταστικής επιτροπής. Όταν ο εξεταζόμενος ρωτήθηκε εάν έχει πτυχίο, αυτός προσκόμισε την επιστολή ενός πελάτη του που έλεγε πως το φάρμακο που τού χορήγησε ήταν θαυματουργό!

Η νομοθεσία προέβλεπε ακόμη δωρεάν παροχή φαρμάκων στους άπορους, αρκεί το συνταγολόγιο να ήταν υπογεγραμμένο από το δημαρχιακό γιατρό. Οι δε εύποροι κάτοικοι της πόλης έπρεπε να αγοράζουν «ιδίοις εξόδοις» τα φάρμακά τους, η αξία των οποίων καθοριζόταν, ωστόσο, βάσει του τιμοκαταλόγου που υπήρχε στις προθήκες των φαρμακείων. Προκειμένου να πληρωθούν οι φαρμακοποιοί που παρείχαν φάρμακα στους άπορους, συνέτασσαν μία λίστα, που έπρεπε να ήταν υπογεγραμμένη από τους δημαρχιακούς γιατρούς, την έστελναν στην Κωνσταντινούπολη για έλεγχο κι έγκριση και στη συνέχεια εισέπρατταν το ποσό που τους οφειλόταν.

«Τσουχτερές» τιμές, νοθεία και «αλισβερίσι» φαρμακοποιών-γιατρών Μεγάλο πρόβλημα της εποχής ήταν οι ιδιαίτερα αυξημένες τιμές των φαρμάκων, σύμφωνα με τον κ. Γρηγορίου. «Υπήρχε το μεγάλο πρόβλημα των τιμών γιατί οι μεγάλοι φαρμακέμποροι και φαρμακοποιοί (συχνά είχαν και την ιδιότητα του φαρμακέμπορου) έκαναν εισαγωγές από το εξωτερικό, μέσω μεσαζόντων. Αν κόστιζε, για παράδειγμα, μία λίρα το φάρμακο, έφτανε στην αγορά πέντε λίρες, με αποτέλεσμα να είναι απαγορευτικό για πολύ κόσμο. Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής ήταν η νοθεία προκειμένου να πέσει το κόστος του φαρμάκου. Οι ξένες εταιρείες έκαναν μεν ελέγχους αλλά αυτό δεν επαρκούσε» εξηγεί. Η νοθεία γινόταν κατά βάση στην κινίνη, η χρήση της οποίας, εξαιτίας της ελονοσίας, ήταν ευρύτατα διαδεδομένη. Εξάλλου, μετά την Επανάσταση των Νεοτούρκων, το 1908, επετράπη η ελεύθερη εισαγωγή φαρμακευτικών σκευασμάτων από το εξωτερικό, χωρίς να ελέγχονται, γεγονός που αύξησε τη νοθεία.

Ένα άλλο φαινόμενο που καταγράφεται την υπό εξέταση εποχή ήταν ότι διάφοροι μεγαλογιατροί δέχονταν τους άπορους ασθενείς, για δωρεάν εξετάσεις, σε συγκεκριμένα φαρμακεία της πόλης. Και μπορεί η εξέταση και η παροχή συμβουλών να ήταν δωρεάν, αλλά ο ασθενής εκτελούσε τη συνταγή που τού χορηγείτο στο φαρμακείο όπου γινόταν η εξέταση, με αποτέλεσμα να παίρνει και ο γιατρός την προμήθειά του.

Φαρμακεία κι εντός των νοσοκομείων 

Φαρμακεία λειτουργούσαν κι εντός των νοσοκομείων. Συγκεκριμένα, φαρμακείο διέθετε:
  • το Ελληνικό Νοσοκομείο της Ορθόδοξης Κοινότητας (Θεαγένειο), 
  • το δημοτικό Νοσοκομείο Χαμιδιέ (σημερινός Άγιος Δημήτριος), 
  • το Νοσοκομείο του Βαρώνου Χιρς (σημερινό Ιπποκράτειο), 
  • το Ρωσικό Νοσοκομείο, 
  • το Ιταλικό Νοσοκομείο «Βασίλισσα Μαργαρίτα», 
  • το Γαλλικό Νοσοκομείο που στελέχωσαν και συντηρούσαν οι Αδελφές του Ελέους,
  • το Στρατιωτικό Οθωμανικό Νοσοκομείο, που ήταν εξοπλισμένο με μικροβιολογικό- χημικό εργαστήριο και παρασκευαστήριο. 

Τρία μικρά φαρμακεία υπήρχαν στις αστυκλινικές του Μπικούρ Χολίμ (Βοήθεια στους Ενδεείς) και συγκεκριμένα:
  • ένα στο Βαρδάρη, 
  • ένα στην Πόρτα Καλαμαριάς (σημερινή περιοχή Συντριβανίου) κι 
  • ένα στο κέντρο της πόλης, στο Μεϊντάν ντε Λουπέ. 
Και τα τρία ιδρύθηκαν με χορηγίες της βαρονέσας Κλάρας ντε Χιρς, συζύγου του Μωρίς Χιρς, ενώ ένα μικρό φαρμακείο λειτουργούσε και στις φυλακές Κανλί Κουλέ. Όλα αυτά τα φαρμακεία στελεχώθηκαν με διπλωματούχους φαρμακοποιούς, που προσέφεραν δωρεάν τις υπηρεσίες τους.

Φαρμακοποιοί και φαρμακέμποροι της περιόδου 

Μεταξύ των κυρίαρχων φυσιογνωμιών στο χώρο των φαρμακοποιών στην υπό εξέταση περίοδο ήταν ο Κωνσταντίνος Ζωγράφος, το φαρμακείο του οποίου είναι το μοναδικό με συνεχή λειτουργία από το 1891 στη Θεσσαλονίκη. Αρχικά βρισκόταν απέναντι από το πρώην ξενοδοχείο Βιέννη (Εγνατία) και στη συνέχεια, το 1903, «μετακόμισε» στην οδό Μοναστηρίου, όπου λειτουργεί και σήμερα. Μέλη της οικογένειας είναι κάτοχοι και άλλου φαρμακείου στην οδό Τσιμισκή. Από τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου ήταν ακόμα- μεταξύ άλλων- οι: Αναστάσιος Ξενοφωντίδης, Κωνσταντίνος Ξενοφωντίδης, Δημήτριος Σταμπολής, Δημήτριος Σπανόπουλος, Ηρακλής Πιττακίδης, Δημήτριος Κωνσταντινίδης, Χριστόδουλος Ιατρού, Γαβριήλ Πεντζίκης (πατέρας του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη) Χαρ. Παπασουλιώτης, Αθανάσιος Ρουσσίδης και Ιβάν Τέντσοφ (βουλγαρικής καταγωγής). Ακόμη, υπάρχουν εκτενείς αναφορές για τους Ανγκέλ Μιχέλ, Σιακή Ζοζέφ, Αλμπέρ Σιακή, Ενρί Σιαλόμ, Μεντέχ Τσιάνο, Αμπραάμ Μπενίεχ, Μωρίς Κοέν, Σαμπατάι Κοέν, Ραφαέλ Μπενουζίλιο, Χαναχέλ Σαντώκ, Ντέιβιντ Αρδίττη, Ελίας Φαράγγι, Σολομών Μπεν Ναχμίας, Μωρίς Οβαδία Μπουρλά, Σολομών Μπεράχα, Αλμπέρτ Μπρούντο, Άλφρεντ Ισαάκ Μοδιάνο, Σαμπετάι Ραφαέλ και Εντουάρντ Αμπραβανέλ, ο οποίος και ήταν ο πρώτος πρόεδρος του τότε Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Ο Σύλλογος ιδρύθηκε στις 17/8/1908 και στο 9μελές συμβούλιο συμμετείχαν τρεις εβραίοι (μαζί με τον πρόεδρο), δύο Έλληνες και οι υπόλοιποι ήταν μουσουλμάνοι. Από τη μουσουλμανική κοινότητα προέρχονταν οι Σαλή Μουσταφά Εφέντης, Μεχμέτ Εφέντης, Χαλίντ, Ναφίζ Εφέντης και Μαζάρ Κιαμήλ Βέης. Ο τελευταίος ήταν αρχιφαρμακοποιός των ανακτόρων στην Κωνσταντινούπολη και ήρθε στη Θεσσαλονίκη προκειμένου ν’ αναλάβει επιθεωρητής του βιλαετίου. Επίσης ήταν χημικός και ο ιδρυτής του φαρμακευτικού και χημικού εργαστηρίου στο τελωνείο της πόλης, όπου γινόταν έλεγχος των εισαγόμενων φαρμακευτικών σκευασμάτων (εάν είναι νοθευμένα ή όχι). Από τις πρώτες ημέρες λειτουργίας του εργαστηρίου κατασχέθηκαν εκατοντάδες κιβώτια με ακατάλληλα ή νοθευμένα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Μερικοί από τους γιατρούς που είχαν ιδιωτικά φαρμακεία ήταν ο Θεοφάνης Τσαγρής, ο Μωύς Μισραχή (με τεράστια φιλανθρωπική δραστηριότητα και συνεισφορά στην ίδρυση του Νοσοκομείου Χιρς), ο Ενρί Περέρα, ο Γρηγόριος Γράβαρης, ο Μαρίνος Κουτούβαλης, κ.ά. Ως επιτυχημένοι φαρμακέμποροι της εποχής αναφέρονται οι Νικόλαος Κράλλης (με συνεχή παρουσία της εταιρείας του στον κλάδο των χημικών έως σήμερα), Μιχάλης Βαρέλλας (απόγονος της οικογένειας είναι σήμερα η καθηγήτρια στο ΑΠΘ Ευαγγελία Βαρέλλα), Ιωάννης Παλαμάρης (Οίκος ιδρυθείς το 1860), Ζοζέφ Φρανσέζ, Ζοζέφ Καπουάνο και πολλοί άλλοι. Ορισμένοι εξ αυτών είχαν συνεχή παρουσία με διαφημίσεις στον Τύπο της εποχής, όπως ο Παλαμάρης- ο πρώτος εισαγωγέας της Φαρίν Λακτέ Nestle, της πρώτης βρεφικής τροφής στον κόσμο που παρασκευάστηκε το 1867 από το φαρμακοποιό Henri Nestle- ο οποίος επί περίπου 17-18 χρόνια είχε συνεχή παρουσία στις εφημερίδες της εποχής.

Φαρμακοποιοί και Mακεδονικός Aγώνας 

Μεγάλη ήταν η συνεισφορά των Ελλήνων φαρμακοποιών στο Mακεδονικό Aγώνα, καθώς, εξαιτίας του επαγγέλματός τους, έρχονταν σε επαφή με πολύ κόσμο, συνέλεγαν πληροφορίες και λειτουργούσαν ως πληροφοριοδότες στην υπηρεσία του Ελληνικού Προξενείου της πόλης. Πολλοί εξ αυτών, μάλιστα, έκρυβαν και νοσήλευσαν τραυματίες αγωνιστές. Σε αναγνώριση της προσφοράς τους, οι φαρμακοποιοί αυτοί συμπεριελήφθησαν στις επίσημες καταστάσεις των Μακεδονομάχων.

Πηγές 

News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ 
Κέρδος online 21/9/2012 09:44 

ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΕΜΘ


19/9/12

Διαμαρτυρία του Συλλόγου Μυασθενών Ελλάδος για την έλλειψη Ανοσοσφαιρινών στα Νοσοκομεία


Ο Σύλλογος Μυασθενών Ελλάδος συνέταξε και έστειλε έγγραφη διαμαρτυρία προς τον ΕΟΦ, τον ΕΟΠΥΥ και το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την έλλειψη ανοσοσφαιρινών για τη θεραπεία των μυασθενών, που παρατηρείται στα νοσοκομεία της χώρας.

ΣΜΕ_Ανοσοσφαιρίνες

Το έγγραφο μπορείτε να διαβάσετε και ΕΔΩ.  

Πηγές

http://myasthenia.gr
http://www.ygeia360.gr

18/9/12

Ψηφιακή Ατζέντα: το εργαλείο για έξοδο από την κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για τις προκλήσεις της επόμενης δεκαετίας


Η κρίση έχει εκμηδενίσει χρόνια οικονομικής και κοινωνικής προόδου και έχει αποκαλύψει τις διαρθρωτικές αδυναμίες της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Πρωταρχικός στόχος της Ευρώπης σήμερα πρέπει να είναι η επιστροφή της Ευρώπης στο προσκήνιο. Για να επιτευχθεί ένα βιώσιμο μέλλον, οφείλουμε ήδη να κοιτάξουμε πέρα από τα βραχυπρόθεσμα.

Αντιμέτωποι με τη δημογραφική γήρανση και τον παγκόσμιο ανταγωνισμό, έχουμε τρεις επιλογές για να εργαστούμε:
  • σκληρότερα, 
  • περισσότερο ή 
  • εξυπνότερα
Θα χρειαστεί μάλλον να κάνουμε και τα τρία, πάντως η τρίτη επιλογή είναι ο μόνος τρόπος που εγγυάται την αύξηση του βιοτικού επιπέδου των Ευρωπαίων. Για να επιτευχθεί αυτό, στο ψηφιακό θεματολόγιο διατυπώνονται προτάσεις για δράσεις που πρέπει να αναληφθούν άμεσα ώστε να επανέλθει η Ευρώπη στην πορεία προς την έξυπνη και βιώσιμη ανάπτυξη, χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς. Οι προτάσεις του θεματολογίου θα χαράξουν το πλαίσιο για τους μακροπρόθεσμους μετασχηματισμούς που θα επέλθουν από την διεύρυνση της ψηφιακής βάσης της οικονομίας και της κοινωνίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολόγησε τον Μάρτιο 2010 τη στρατηγική Ευρώπη 2020, για έξοδο από την κρίση και προετοιμασία της οικονομίας της Ένωσης για τις προκλήσεις της επόμενης δεκαετίας. Η Ευρώπη 2020 καθορίζει ένα όραμα για την επίτευξη υψηλών επιπέδων απασχόλησης, παραγωγικότητας και κοινωνικής συνοχής, που θα υλοποιηθούν μέσω συγκεκριμένων δράσεων σε ενωσιακό και σε εθνικό επίπεδο. Αυτή η μάχη για την οικονομική μεγέθυνση και την απασχόληση απαιτεί αίσθημα ευθύνης στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο και κινητοποίηση όλων των φορέων ανά την Ευρώπη.

Το ψηφιακό θεματολόγιο για την Ευρώπη είναι μία από τις επτά εμβληματικές πρωτοβουλίες της στρατηγικής Ευρώπη 2020, για τον καθορισμό του βασικού καταλυτικού ρόλου που πρέπει να αναλάβουν οι Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), ώστε η Ευρώπη να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους της το 2020.

Ο στόχος αυτού του θεματολογίου είναι να χαράξει μια πορεία για τη μεγιστοποίηση του κοινωνικού και οικονομικού δυναμικού των ΤΠΕ, κυρίως του διαδικτύου, ζωτικού μέσου της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας: για την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας, την εργασία, το παιχνίδι, την επικοινωνία και την ελεύθερη έκφραση. Η επιτυχής υλοποίηση αυτού του θεματολογίου θα προωθήσει την καινοτομία, την οικονομική μεγέθυνση και θα βελτιώσει την καθημερινή ζωή για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Ευρύτερη εγκατάσταση και αποτελεσματικότερη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών, θα επιτρέψουν στην Ευρώπη να αντιμετωπίσει τα βασικά της προβλήματα και θα προσφέρουν στους Ευρωπαίους πολίτες καλύτερη ποιότητα ζωής, για παράδειγμα μέσω καλύτερης υγειονομικής περίθαλψης, ασφαλέστερων μεταφορών, καθαρότερου περιβάλλοντος, νέων ευκαιριών σε μέσα επικοινωνίας και ευκολότερης πρόσβασης σε δημόσιες υπηρεσίες και πολιτιστικό περιεχόμενο.

Η ιστοσελίδα της Ψηφιακής Ατζέντας (Digital Agenda) είναι ΕΔΩ.

Μπορείτε να μεταφορτώσετε στον υπολογιστή σας την Ψηφιακή Ατζέντα, στα Ελληνικά από ΕΔΩ και στα Αγγλικά από ΕΔΩ.

Πηγές

http://ec.europa.eu/information_society/digital-agenda/publications/index_en.htm

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2010:0245:FIN:EL:PDF

12/9/12

Το Πρόγραμμα του 5ου Επιμορφωτικού Σεμιναρίου και του Ειδικού Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου της ΠΕΦΝΙ, στο Πόρτο Χέλι, 20-21 Σεπτεμβρίου 2012


Ανακοινώθηκε το Πρόγραμμα του 5ου Επιμορφωτικού Σεμιναρίου της ΠΕΦΝΙ. 

Το Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο Πόρτο Χέλι 20-21/9/2012. ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΕΦΝΙ-2012
Επίσης ανακοινώθηκε και το Πρόγραμμα του Ειδικού Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου της ΠΕΦΝΙ που θα πραγματοποιηθεί στο Πόρτο Χέλι τις ίδιες ημέρες.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΠΕΦΝΙ-2012

Πηγή

ΠΕΦΝΙ

10/9/12

Αποτίμηση διαδικασίας διαπραγμάτευσης φαρμάκων του Γ.Ν. Χανίων για το πρώτο τρίμηνο του 2012 και σύγκριση με τα αποτελέσματα διεθνών ηλεκτρονικών διαγωνισμών της ΕΠΥ


Στο 6o Συνέδριο Επιστημονικού Κέντρου Management Νοσοκομείων με θέμα  "Η πρόκληση της εφαρμογής των DRGs. Πως μπορούμε να ελέγξουμε το κόστος χωρίς να θυσιάσουμε την ποιότητα" το οποίο ελαβε χώρα στην Αίγλη Ζαππείου, παρουσιάστηκε η εργασία από το Φαρμακευτικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων "Άγιος Γεώργιος" με τίτλο "Αποτίμηση διαδικασίας διαπραγμάτευσης φαρμάκων του Γ.Ν. Χανίων για το πρώτο τρίμηνο του 2012 και σύγκριση με τα αποτελέσματα διεθνών ηλεκτρονικών διαγωνισμών της ΕΠΥ".

Στη μελέτη αυτή έγινε μια προσπάθεια αποτίμησης του φαρμακοοικονομικού αποτελέσματος της διαπραγμάτευσης που έκανε το Γ.Ν.Χανίων το φθινόπωρο του 2011, καθώς και η σύγκριση της διαδικασίας αυτής, με ηλεκτρονικούς μειοδοτικούς διαγωνισμούς, όπως αυτοί που έχουν διενεργηθεί από την ΕΠΥ. Η διαδικασία της διαπραγμάτευσης έφερε μια σημαντική έκπτωση στις τιμές των φαρμάκων, κάτι που προκάλεσε μια αξιόλογη εξοικονόμηση χρημάτων στο Γ.Ν. Χανίων. Η εξοικονόμηση θα ήταν μεγαλύτερη μέσω της διαδικασίας του Διεθνούς διαγωνισμού της ΕΠΥ με ηλεκτρονικό πλειστηριασμό, κάτι που είναι αναμενόμενο, καθώς λόγω του πλειστηριασμού και λόγω οικονομίας κλίμακας επιτεύχθησαν καλύτερες τιμές. Παρόλα αυτά, η σημαντικότητα της διαφοράς αυτής (9,09% στο κόστος των συγκεκριμένων φαρμάκων) ελέγχεται, αν αναλογιστεί κανείς τα μειονεκτήματα που έχει μια διαγωνιστική διαδικασία μεγάλης κλίμακας σε σύγκριση με μια διαδικασία διαπραγμάτευσης, όπως ότι είναι χρονοβόρα ή και ατελέσφορη, καταναλώνει πόρους, είναι δεσμευτική, προσφέρει λιγότερη ευελιξία και δημιουργεί συνθήκες ολιγοπωλίων. Εξάλου μέχρι σήμερα, απ'όσο γνωρίζουμε, από τους διαγωνισμούς της ΕΠΥ καμία Σύμβαση δεν έχει υπογραφεί! Ακολουθεί η εργασία σε μορφή πόστερ.
ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΤΟΥ Γ.Ν. ΧΑΝΙΩΝ

Πηγή 
http://www.ekmn.gr/index-gr.htm

9/9/12

Η ομάδα εργασίας για την τιμολόγηση των φαρμάκων


Από την αρμόδια Γενική Γραμματέα του υπουργείου Υγείας κυρία Χριστίνα Παπανικολάου συγκροτείται Ομάδα εργασίας για την τιμολόγηση των φαρμάκων.

Σε αυτή θα συμμετάσχουν οι:

  • Νίκος Μανιαδάκης 
  • Νίκος Καραπάνος 
  • Κώστας Κοτροκόης (ΕΣΔΥ) 
  • Μαρία Μοθωναίου (ΕΟΦ) 
  • Νίκος Μανίας 
  • Ζωή Δέδε (ex officio) 

Από τον ΕΟΦ θα συμμετάσχει ένα ακόμη στέλεχος το οποίο θα επιλεγεί από τη διοίκηση του Οργανισμού.

Πηγή

Ygeia360.gr , συντάκτης Ν.Κ.

1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών: Διεκδικώντας ένα καλύτερο σύστημα Υγείας


Στο πλαίσιο της κοινωνικής αστάθειας και των μεταρρυθμιστικών αλλαγών που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα, ο χώρος της υγείας αποτελεί έναν τομέα ο οποίος βάλλεται διαρκώς.

Στο επίκεντρο όλων αυτών των προβλημάτων και των ραγδαίων αλλαγών βρίσκεται ο ασθενής ο οποίος καθημερινά βιώνει την αποδόμηση των κρατικών μηχανισμών κοινωνικής στήριξης, καθώς και του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Το Συνέδριο «Patients in Power: Διεκδικώντας ένα καλύτερο σύστημα Υγείας» έχει ως βασικό στόχο να αποτελέσει μια βάση διαλόγου και ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ των ασθενών.

Απώτερος σκοπός είναι οι ασθενείς να καταφέρουν να ενώσουν τις φωνές τους σε μια προσπάθεια να ακουστούν όλοι μαζί, γνωστοποιώντας τα κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και διεκδικώντας ένα καλύτερο Σύστημα Υγείας το οποίο θα βελτιωθεί μέσω των εμπειριών τους και της ενεργής συμμετοχής τους στη χάραξη των νέων πολιτικών υγείας.

Kεντρικά θέματα
  • Δικαιώματα ασθενών
  • Πρόσβαση σε θεραπείες και αποζημίωση
  • Χρηματοδότηση Ασφάλισης Υγείας
  • Συμμετοχή ασθενών στη χάραξη πολιτικής

Το Συνέδριο διοργανώνεται 2 Νοεμβρίου 2012 στην Αθήνα. Για να παρακολουθήσετε ή να υποστηρίξετε το Συνέδριο καλέστε τον:
κ. Βασίλη Καφίρη,
T: +30 210 661 77 77 (εσωτ. 132),
F: +30 210 6617 778,
Email: vkafiris@boussias.com

Πηγές

http://www.pespa.gr/gr/announcements_gr.htm
http://www.boussiasconferences.gr/default.asp?pid=86&la=1&confID=232

Ευχαριστήρια επιστολή


Από την συν. Αλίκη Τσακάλου,  Διευθύντρια του Φαρμακείου του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, λάβαμε την ευχαριστήρια επιστολή που ακολουθεί και απευθύνεται προς όλους τους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς, ενόψη της συνταξιοδότησής της.

Ευχόμαστε στην αγαπητή Αλίκη καλή υγεία και ευτυχία στην προσωπική και οικογενειακή της ζωή. Η NOSFAR θα είναι πάντα διαθέσιμη για κάθε παρέμβαση που θα θελήσει να κάνει, διότι ο φαρμακοποιός δεν χάνει την ιδιότητά του με την συνταξιοδότηση αλλά είναι "εφ'όρου ζωής" φαρμακοποιός! 

Ευχαριστήρια επιστολή

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

Θέλω να χαιρετήσω και να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους για τη συνεργασία που είχαμε. Αισθάνομαι και εγώ ιδιαίτερα τυχερή που υποστήριξα όσο μπορούσα από την ένταξή μου στο επάγγελμα μέχρι και την τελευταία στιγμή, την ανάδειξη της αναγκαιότητας να μην αποτελεί η χώρα μας «παράδεισο» για τις πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες με την ¨άναρχη¨ χωρίς κανόνες φαρμακευτική αγορά, να μην κυριαρχεί η διαπλοκή και η διαφθορά στο ΕΣΥ.

Στον δύσκολο αλλά συναρπαστικό αυτό αγώνα που ήταν θέμα προσωπικής επιλογής, γνώρισα πολλούς και αξιόλογους συναδέλφους αλλά και στελέχη του Ε.Σ.Υ, που ενδιαφέρονται, που τολμούν, και αγωνίζονται για την εφαρμογή μίας νέας φαρμακευτικής πολιτικής και την ανασυγκρότηση του Δημόσιου τομέα Υγείας. Συναδέλφους στα Νοσοκομεία που αποτελούν τις υγιείς δυνάμεις του Δημόσιου τομέα υγείας.

Μαζί πετύχαμε σημαντικά αποτελέσματα προς όφελος του ΕΣΥ και των ασθενών.
Μαζί αναδείξαμε όλα τα προβλήματα και με δημιουργικές παρεμβάσεις προτείναμε λύσεις.
Μαζί εφαρμόσαμε παρά τις απειλές που δεχόμαστε καινοτόμες πρακτικές, όπως τις διαπραγματεύσεις για την προμήθεια των φαρμάκων, για να αποδείξουμε και με αποτελέσματα την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων στον τομέα των προμηθειών.
Μαζί εντοπίσαμε την προέλευση των εμποδίων για την εφαρμογή των αυτονόητων μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο Δημόσιος τομέας Υγείας.
Μαζί εντοπίσαμε τις δυνάμεις που προτείνουν και προτιμούν το κλείσιμο νοσοκομείων, την αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακα και αντιδρούν στην εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και της συνταγογράφησης με δραστική ουσία, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η διαπλοκή και ο παράνομος πλουτισμός.
Μαζί εντοπίσαμε τον καθορισμό υψηλών τιμών στα φάρμακα κατά παράβαση της νομοθεσίας, που οδήγησε σε ανεξέλεγκτες αυξήσεις των φαρμακευτικών δαπανών, αλλά και τις δυνάμεις που εξυπηρετούν συντεχνιακά συμφέροντα και αντιδρούν στην εφαρμογή των Νοσοκομειακών συσκευασιών, τη διεξαγωγή διαγωνισμών για τη προμήθεια των φαρμάκων στα Νοσοκομεία και δεν διεκδικούν την νομοθετημένη επιστροφή χρημάτων από τις φαρμακευτικές εταιρείες στα Ασφαλιστικά Ταμεία για την υπέρβαση της προϋπολογισμένης φαρμακευτικής δαπάνης το 2012.
Μαζί αντιμετωπίσαμε την παραπλανητική προπαγάνδα σε βάρος των γενοσήμων φαρμάκων που επί δεκαετίες αναπτύσσεται στη χώρα μας, με αποτέλεσμα το ποσοστό συμμετοχής των πρωτοτύπων φαρμάκων των πολυεθνικών εταιρειών να υπερβαίνει το 80% στη συνολική αγορά των φαρμάκων στη χώρα μας, ποσοστό μεγαλύτερο ακόμη και από τις χώρες που παλαιότερα τις ονομάζαμε «μπανανίες».
Μαζί αναδείξαμε τον καθοριστικό ρόλο των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών για την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας, αλλά εντοπίσαμε και τις δυνάμεις που προσπαθούν να υποβαθμίσουν τον επιστημονικό τους ρόλο και να τους μετατρέψουν σε αποθηκάριους και λογιστές.

Η κοινή εμπειρία που αποκτήσαμε θα αποτελέσει σίγουρα την βάση για νέες επιτυχίες στον αγώνα ενάντια στη διαπλοκή και τη διαφθορά, για τον εξορθολογισμό των δαπανών και τον εκσυγχρονισμό του Ε.Σ.Υ, για την παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλής ποιότητας προς τους ασθενείς.

Η πολύχρονη εμπειρία που αποκτήσαμε αποδεικνύει ότι η Πατρίδα μας για να ξεπεράσει την οικονομική κρίση, έχει ανάγκη από προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Έχει ανάγκη από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και της διαφθοράς και όχι από ισοπεδωτικές, αντιαναπτυξιακές μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Εύχομαι υγεία-δύναμη σε όλους και καλή συνέχεια στο δύσκολο και σημαντικό έργο μας.

Σας ευχαριστώ όλους για τη συνεργασία.

Με εκτίμηση,

Τσακάλου Αλίκη      

Υ.Σ θέλω όμως να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον αγαπητό συνάδελφο Λεωνίδα Τζίμη από το Γ.Ν. Χανίων για τη συνεργασία, τη φιλοξενία των κειμένων μου στην ιστοσελίδα της NOSFAR, αλλά κυρίως για την αξιόλογη προσφορά του στον κλάδο των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών.


Πηγή 

Κείμενο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από: Αλίκη Τσακάλου, Διευθύντρια του Φαρμακείου του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ                                    

7/9/12

Αποζημίωση φαρμάκων υψηλού κόστους των ασθενών του ΕΤΑΑ προς τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ


Ο Δ/ντής του Υγειονομικού του ΕΤΑΑ κ. Φ. Ρηγάτος ενημέρωσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τον συνάδελφο Δρ. Νίκο Λάκκα ότι τα φάρμακα υψηλού κόστους τα εξοφλεί το ΕΤΑΑ.

Για χρήση των συναδέλφων παραθέτουμε το email του κ. Φ. Ρηγάτου.
ΕΤΑΑ-ΡΗΓΑΤΟΣ

Πηγή

Επικοινωνία τηλ. και με φαξ από: Νίκος Λάκκας, Διευθυντής Νοσοκομειακός Φαρμακοποιός, Γ.Ν.Α. «Ασκληπιείο Βούλας»

Άδεια λειτουργίας του Νοσοκομειακού Φαρμακείου έχετε;


Από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλλεγύης (τμήμα Οργάνωσης Νοσοκομείων) εξεδόθη έγγραφο προς τις ΥΠΕ σύμφωνα με το οποίο το ΥΥΚΑ ζητάει να λάβουν όλα τα Νοσοκομειακά Φαρμακεία του ΕΣΥ Άδεια Λειτουργίας μέχρι το τέλος του χρόνου.

Υπενθυμίζουμε οτι στη Nosfar έχουμε ασχοληθεί με άρθρα μας και το 2005 και το 2010 (ΕΔΩ και ΕΔΩ).

Τα Δικαιολογητικά που χρειάζονται γιά Άδεια Λειτουργίας Νοσοκομειακού Φαρμακείου πρέπει να υποβάλλονται στις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.

Τα Δικαιολογητικά βασίζονται στο ΠΔ 108/1993 "Συγκρότηση, Οργάνωση και λειτουργία Νοσοκομειακού Φαρμακείου" καθώς και στην αριθμ. Υ6γ/οικ/6551/93 Υπουργική Απόφαση "Καθορισμός του σχήματος, της μορφής και των άλλων στοιχείων που απαιτούνται να αναγράφονται στα τηρούμενα βιβλία και παραστατικά στοιχεία από το Νοσοκομειακό Φαρμακείο καθώς και του τρόπου χρησιμοποιήσεώς τους".

Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι:

1. Αίτηση που να ζητείται η επιθεώρηση του Νοσοκοµειακού Φαρµακείου προκειµένου να χορηγηθεί η άδεια λειτουργίας του.

2. Κατάσταση µε το προσωπικό που υπηρετεί στο Φαρµακείο καθώς και αντίγραφα των τίτλων σπουδών του και της άδειας άσκησης, εφόσον υπάρχει, επικυρωµένα.

3. Δικαιολογητικά για υπεύθυνο Φαρµακοποιό
α) Αντίγραφο πτυχίου φαρµακευτικής επικυρωµένο
β) Αντίγραφο άδειας άσκησης επαγγέλµατος επικυρωµένο
γ) Φωτοτυπία ταυτότητας
δ) Υπεύθυνη Δήλωση ότι:
"Δεν λαµβάνω σύνταξη εκ του Δηµοσίου ή ΤΣΑΥ ή από οποιοδήποτε άλλο φορέα κοινωνικής ασφάλισης"
"Δεν διευθύνω άλλο φαρµακείο, φαρµακαποθήκη ή εργαστήριο φαρµακευτικών προϊόντων"
"Δεν τιµωρήθηκα δια παραβάσεις Φ/κης Νοµοθεσίας µε ανάκληση φαρµακείου ή φαρµακαποθήκης"
"Δεν κατέχω άλλη ουδεµία Δηµόσια, Δηµοτική, Κοινοτική ή ιδιωτική θέση"

4. Κάτοψη από µηχανικό όπου να φαίνονται οι χώροι µε το εµβαδόν του κάθε χώρου που αναφέρονται στο διάταγµα (Ελάχιστο εµβαδόν 200 τ.µ.)

5. Υπεύθυνη δήλωση από το µηχανικό για την ακρίβεια των στοιχείων της κάτοψης

6. Βεβαίωση πυροσβεστικής ότι πληροί τους όρους πυρασφάλειας

7. Βεβαίωση πολεοδοµίας ότι το φαρµακείο στεγάζεται σε ανεξάρτητο ισόγειο και ενιαίο χώρο και δεν είναι αυθαίρετο και δεν περιλαµβάνει αυθαίρετες κατασκευές ή προσθήκες

8. Αντίγραφο Οργανισµού Νοσοκοµείου για την λειτουργία του Φαρµακείου

Μετά την κατάθεση των δικαιολογητικών οι ελεγκτές της Νομαρχίας προχωρούν σε επιθεώρηση του Νοσοκομειακού Φαρμακείου για να διαπιστώσουν εάν τηρούνται οι όροι και οι προδιαγραφές προκειμένου να χορηγήσουν την Άδεια Λειτουργίας του.

Πηγές

Nosfar: Άδεια λειτουργίας έχετε;

Nosfar: Δικαιολογητικά γιά Άδεια Λειτουργίας Νοσοκομειακού Φαρμακείου

Το αναλυτικό Πρόγραμμα του Σεμιναρίου της ΠΕΦΝΙ στο Πόρτο Χέλι


Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΠΕΦΝΙ το Πρόγραμμα του 5ου Επιμορφωτικού Σεμιναρίου της ΠΕΦΝΙ.

Το Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο Πόρτο Χέλι στις 20-23 Σεπτεμβρίου 2012. Πρόγραμμα Σεμιναρίου ΠΕΦΝΙ-Πόρτο Χέλι 2012

Πηγή 

ΠΕΦΝΙ

3/9/12

14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Management Υπηρεσιών Υγείας


Η Ελληνική Εταιρεία Management Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΜΥΥ), διοργανώνει το 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Υπηρεσιών Υγείας.

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 12-13 Οκτωβρίου 2013 στο ξενοδοχείο "Τιτάνια".
Ανακοίνωση_14_Συνεδρίου_της_ΕΕΜΥΥ

Μπορείτε να μεταφορτώσετε το Πρόγραμμα του Συνεδρίου από ΕΔΩ.

Πηγές

ΕΕΜΥΥ

Φαρμακοτρίμματα