29/4/11

Συνάντηση των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, την Τρίτη 3 Μαΐου 2011 στις 13.30


Η ΠΕΦΝΙ-Ένωση απέστειλε Πρόσκληση στα μέλη της με την οποία καλεί όλους τους Νοσοκομειακούς Φαρμακοποιούς σε συνάντηση στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης την Τρίτη 3  Μαΐου 2011 στις 13:30.

Στην Πρόσκληση αναφέρεται οτι είναι γνωστό σε όλους ότι οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί στήριξαν και στηρίζουν όλες τις προσπάθειες του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την μείωση της Φαρμακευτικής Δαπάνης, όμως έφτασε ο Μάιος και εφημερίες έχουμε να πληρωθούμε από τον προηγούμενο χρόνο.

Επειδή η κατάσταση έφτασε σε οριακό σημείο όσον αφορά τα οικονομικά μας, σας καλούμε στο ΥΥΚΑ ( Αριστοτέλους 17), την Τρίτη 3 Μαΐου 2011 στις 13.30 , ώστε να ζητήσουμε διευκρινίσεις για τη καθυστέρηση της πληρωμής μας.

Η παρουσία όλων είναι αναγκαία.

Η Πρόσκληση είναι δημοσιευμένη ΕΔΩ.


Πηγή

http://pefni.blogspot.com/2011/04/3-2011.html

28/4/11

Παγκόσμια ημέρα για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία – 28 Απριλίου 2011


Εκτιμάται ότι 164.000 άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση πεθαίνουν κάθε χρόνο από αίτια που σχετίζονται με την εργασία.

Από τους θανάτους αυτούς:

- 5.580 οφείλονται σε εργατικά ατυχήματα
- 159.000 οφείλονται σε προβλήματα υγείας που συνδέονται με την εργασία.

Η 28η Απριλίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία. Πρόκειται για εκστρατεία που διοργανώνεται από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) με σκοπό να προωθήσει αξιοπρεπείς, υγιεινές και ασφαλείς συνθήκες εργασίας σε όλον τον κόσμο.

Εθνικές αρχές, εργατικά σωματεία, ενώσεις εργοδοτών καθώς και επαγγελματίες στους τομείς της υγείας και της ασφάλειας απ' όλον τον κόσμο θα διοργανώσουν δραστηριότητες επ' ευκαιρία της ημέρας αυτής. Από την πλευρά του, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA) θα παρουσιάσει τα ευρωπαϊκά βραβεία ορθής πρακτικής, όσον αφορά την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία, κατά τη διάρκεια τελετής στη Βουδαπέστη που διοργανώνεται από κοινού με την Ουγγρική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι στατιστικές δείχνουν ότι πολλοί εργαζόμενοι και εργοδότες εξακολουθούν να μην γνωρίζουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν και τους τρόπους διαχείρισής τους. Κεντρικό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία 2011 είναι τα οφέλη ενός συστήματος διαχείρισης της ασφάλειας και της υγείας στην εργασία: συνεχής βελτίωση της πρόληψης των εργατικών ατυχημάτων και των προβλημάτων υγείας αντί για προστασία των εργαζομένων ως μεμονωμένη δράση.

Του Andrew Smith, διευθυντή επικοινωνίας και προώθησης, Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA).

Πηγή

http://ec.europa.eu/health-eu/newsletter/69/newsletter_el.htm

Εκστρατεία Ενημέρωσης για τον Καρκίνο Κεφαλής και Τραχήλου



Η Εκστρατεία Ενημέρωσης για τον Καρκίνο Κεφαλής και Τραχήλου ξεκίνησε με ένα ενημερωτικό περίπτερο στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων, δίπλα ακριβώς στην κεντρική είσοδο.

Παράλληλα, στο ενημερωτικό περίπτερο παρευρίσκονται κατά διαστήματα ιατροί οι οποίοι θα καλύψουν την Εκστρατεία Ενημέρωσης και στα τοπικά ΜΜΕ.

Επίσης, έχουν αποσταλεί ήδη από την Τετάρτη 20 Απριλίου σε όλους τους φορείς που υπέγραψαν τη Διακήρυξη όλο το δημιουργικό καθώς και πλήρη ενημέρωση.


Την Παρασκευή 29 Απριλίου μεταξύ 16:30- 18:00 θα στηθεί το ταμπλό της Διακήρυξης στην αίθουσα Imperial στο ξενοδοχείο ΜΙΝΟΑ PALACE, όπου πραγματοποιείται το 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας. Εκείνη την ώρα πραγματοποιείται η Κοινή Συνεδρίαση Συλλόγων-Φορέων Καρκινοπαθών Κρήτης και υπόλοιπης Ελλάδος.

Θέματα Συνεδρίου

  • Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των ασθενών στη νέα κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα
  • Ακτινοθεραπεία – ειδικότητα βασισμένη σε ενδείξεις
  • Προπτυχιακή και μεταπτυχιακή εκπαίδευση στην ακτινοθεραπεία
  • Πόσο (πρέπει να) κοστίζει η ακτινοθεραπευτική πράξη στην Ελλάδα;
  • Πρέπει να υπάρχουν ελάχιστες προδιαγραφές στον τεχνολογικό εξοπλισμό;
  • Παρηγορική ακτινοθεραπεία – ένα δυνατό όπλο στα χέρια των ακτινοθεραπευτών
  • Στοχευμένες θεραπείες και ακτινοθεραπεία
  • Απώτερες παρενέργειες της ακτινοθεραπείας – κοινωνικό και οικονομικό κόστος
  • Ανάγκη (ανα)σχεδιασμού του ακτινοθεραπευτικού χάρτη στην Ελλάδα

Το Συνέδριο πραγματοποιείται στο Ξενοδοχείο MINOA PALACE, Πλατανιάς Χανίων, Κρήτη,
Τηλ 28210 36500
Website: www.minoapalace.gr

Διακήρυξη για τον Καρκίνο Κεφαλής και Τραχήλου

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟ ΚΕΦΑΛΗΣ ΚΑΙ ΤΡΑΧΗΛΟΥ

Πηγή

Ενημέρωση με email από: Dimitris Papachristos, Product Specialist, Business Unit Oncology, Merck A.E Hellas

21/4/11

ResearchGate, το κοινωνικό δίκτυο για ερευνητές κι επιστήμονες


Το ResearchGate είναι ένα κοινωνικό δίκτυο για ερευνητές κι επιστήμονες. Είναι παρόμοιο με το Facebook, με πιο εξειδικευμένες δυνατότητες, όπως ανέβασμα δημοσιευμάτων, ενημέρωση για συνέδρια/εκδηλώσεις, αναζήτηση εργασίας στην έρευνα.

Από το μενού επιλογών μπορείτε να επιλέξετε:
Η χρήση του είναι δωρεάν και χρειάζεται μόνο η εγγραφή σας.


Πηγή

Ενημέρωση με email από: Dorina_Strataj

19/4/11

25 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ελονοσίας - Eπανάσταση στη Θεραπεία της Σοβαρής Ελονοσίας

Η χρήση αρτεσουνέιτ αντί για κινίνη θα σώσει 200.000 ζωές ετησίως.

Νέα αναφορά των Γιατρών Χωρίς Σύνορα απευθύνει επείγουσα έκκληση στις αφρικανικές κυβερνήσεις, στον ΟΗΕ και σε δωρητές να προβούν άμεσα στην αντικατάσταση.

Μετά την αναθεώρηση των οδηγιών από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) ζητούν να υιοθετηθεί άμεσα από αφρικανικές χώρες ένα φάρμακο που αποδεδειγμένα μειώνει την παιδική θνησιμότητα από σοβαρή ελονοσία. Στη νέα αναφορά της οργάνωσης, με τίτλο «Κάνοντας την Αλλαγή», οι ΓΧΣ καλούν τις αφρικανικές κυβερνήσεις να εφαρμόσουν τις νέες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), με στόχο την αντικατάσταση της πολύ λιγότερο αποτελεσματικής κινίνης από την ουσία αρτεσουνέιτ, μια αλλαγή που αναμένεται να μειώσει κατά 200.000 ετησίως τους θανάτους από ελονοσία. Επίσης, οι ΓΧΣ απευθύνουν έκκληση στον ΠΟΥ και σε δωρητές να υποστηρίξουν τις κυβερνήσεις με στόχο τη γρήγορη διαδικασία μετάβασης.

«Τα παιδιά που καταφτάνουν στην κλινική με σοβαρή ελονοσία συχνά έχουν σπασμούς, εμετούς και κινδυνεύουν να πέσουν σε κώμα. Το μόνο που εύχεσαι είναι να καταφέρεις να τους χορηγήσεις γρήγορα θεραπεία», αναφέρει η Veronique De Clerck, ιατρική Συντονίστρια των ΓΧΣ στην Ουγκάντα. «Αν και δύσχρηστη και επικίνδυνη ουσία, η κινίνη χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες για τη θεραπεία της σοβαρής ελονοσίας. Είναι ώρα να της πούμε αντίο. Έχουμε πλέον στη διάθεση μας ένα φάρμακο, το αρτεσουνέιτ, που σώζει περισσότερες ζωές, είναι ασφαλέστερο και πιο αποτελεσματικό από την κινίνη».

Η κινίνη πρέπει να χορηγείται τρεις φορές ημερησίως με αργή ενδοφλέβια ροή που απαιτεί τέσσερις ώρες, γεγονός που κάνει τη διαδικασία θεραπείας επαχθή τόσο για τους ασθενείς όσο και για το ιατρικό προσωπικό. Το αρτεσουνέιτ αντιθέτως μπορεί να χορηγηθεί σε τέσσερα μόλις λεπτά με ενδοφλέβια ή ενδομυϊκή ένεση.

Μια κλινική δοκιμή –ορόσημο στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς έδειξε ότι η χρήση αρτεσουνέιτ στη θεραπεία παιδιών με σοβαρή ελονοσία μειώνει τον κίνδυνο θανάτου κατά σχεδόν ένα τέταρτο. Η έρευνα που διεξήχθη σε εννιά αφρικανικές χώρες, έδειξε ότι για κάθε 41 παιδιά στα οποία έχει χορηγηθεί αρτεσουνέιτ αντί κινίνης, σώζεται μια επιπλέον ζωή. Λόγω της δυσκολίας στη χορήγηση της κινίνης, παιδιά που λάμβαναν μέρος στην έρευνα στα οποία επρόκειτο να χορηγηθεί κινίνη είχαν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν πριν καν λάβουν θεραπεία.

Οι ΓΧΣ συμμετείχαν στη δοκιμή μέσω της θυγατρικής ερευνητικής οργάνωσης Epicentre, μέσω του ερευνητικού κέντρου της στην Ουγκάντα. Εν τω μεταξύ, οι ΓΧΣ έχοντας προβεί σε αλλαγές του πρωτοκόλλου θεραπείας τους, ετοιμάζουν τώρα συνεργασία με τοπικές υγειονομικές αρχές υγείας ώστε να αρχίσει η εφαρμογή του αρτεσουνέιτ στα προγράμματά τους κατά τους επόμενους μήνες.

Παρά τα συνταρακτικά αποτελέσματα της έρευνας, η αναφορά των ΓΧΣ τονίζει ότι η αλλαγή δεν θα έρθει μόνη της. Ενώ ο ΠΟΥ έχουν εκδόσει νέες οδηγίες που θα συστήνουν τη χρήση αρτεσουνέιτ για τη θεραπεία των παιδιών με σοβαρή ελονοσία στην Αφρική, υπάρχει ανάγκη ανάπτυξης ενός σχεδίου που θα βοηθήσει τις χώρες να κάνουν αυτή τη μετάβαση. Οι αφρικανικές κυβερνήσεις πρέπει επειγόντως να αλλάξουν τα πρωτόκολλα θεραπείας τους και οι δωρητές να στείλουν σαφές μήνυμα στις χώρες ότι θα καλύψουν τυχόν επιπρόσθετο κόστος. Η ουσία αρτεσουνέιτ είναι τρεις φορές πιο ακριβή αλλά η διαφορά 31 εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο για αυτή την αλλαγή παγκοσμίως είναι πολλή μικρή σε σύγκριση με τις 200.000 ζωές που σύμφωνα με τους ερευνητές θα σωθούν.

«Το έχουμε ξαναζήσει όλο αυτό: όταν ο ΠΟΥ άλλαξε τα πρωτόκολλα θεραπείας για την απλή ελονοσία το 2001, η μετάβαση διήρκεσε χρόνια και δυστυχώς κάποιες χώρες ακόμη και δέκα χρόνια μετά ακόμη χρησιμοποιούν εκείνα τα παλιά, πολύ λιγότερο αποτελεσματικά φάρμακα», ανέφερε ο δρ Martin De Smet, ο οποίος συντονίζει το έργο των ΓΧΣ για την ελονοσία. «Με την σοβαρή ελονοσία ο ΠΟΥ πρέπει να διασφαλίσει ότι η αλλαγή θα είναι πιο γρήγορη ώστε να σωθούν άμεσα ζωές. Δεν υπάρχει δικαιολογία για να μην αρχίσει η μετάβαση τώρα».

Οι ΓΧΣ περιέθαλψαν περίπου ένα εκατομμύριο ασθενείς ελονοσίας μέσα στο 2010. Η σοβαρή ελονοσία σκοτώνει κάθε χρόνο πάνω από 600.000 παιδιά στην Αφρική ηλικίας κάτω των πέντε ετών. Κάθε χρόνο γύρω στα οκτώ εκατομμύρια περιστατικά με απλή ελονοσία εξελίσσονται σε σοβαρά περιστατικά, παρουσιάζοντας κλινικά δείγματα καταστροφής ζωτικών οργάνων όπως ο εγκέφαλος, οι πνεύμονες, τα νεφρά ή αγγεία.

Κατεβάστε εδώ την αναφορά των ΓΧΣ «Κάνοντας την Αλλαγή» (Acrobat PDF), η οποία τονίζει την ανάγκη αλλαγής πρωτοκόλλου θεραπείας της σοβαρής ελονοσίας στα παιδιά.

Μπορείτε να ξεφυλλίσετε την αναφορά πατώντας εδώ.

Η  αναφορά των ΓΧΣ «Κάνοντας την Αλλαγή» η οποία τονίζει την ανάγκη αλλαγής πρωτοκόλλου θεραπείας της σοβαρής ελονοσίας στα παιδιά υπάρχει στην ιστοσελίδα της εκστρατείας Πρόσβαση στα Φάρμακα www.msfaccess.org και στην επίσημη ιστοσελίδα του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα www.msf.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις:
Μαρία Πασχούλα, Υπεύθυνη Τύπου ΓΧΣ
Τηλ. 210 5 200 500 (εσωτ. 109), κιν. 6936 699 142
Email: maria.paschoula@athens.msf.org

 Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα:
www.msf.gr

 Ακολουθήστε τους ΓΧΣ σε facebook και twitter:
http://www.facebook.com/msf.greece
http://twitter.com/msfgreece

18/4/11

Ενδιάμεση Έκθεση της Ανεξάρτητης Ομάδας Εργασίας Ειδικών Εμπειρογνωμόνων στον Τομέα της Υγείας


Η Ανεξάρτητη Ομάδα Εργασίας των Ειδικών Εμπειρογνωμόνων στο Τομέα της Υγείας είναι 11μελής και συγκροτήθηκε για πρώτη φορά σε σώμα την 25η Ιανουαρίου του 2011 υπό τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ανδρέα Λοβέρδο.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής καθ. Ηλίας Μόσιαλος έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα την Ενδιάμεση Έκθεση. Για τις ανάγκες της παρούσας ενδιάμεσης έκθεσης οι δράσεις που προβλέπονται στην τρίτη αναθεώρηση του μνημονίου, έχουν ομαδοποιηθεί σε τρείς (3) κατηγορίες:

  • Εθνικός Οργανισμός Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) και Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης),
  • Νοσοκομεία,
  • Δαπάνες φαρμάκων

Η Τελική Έκθεση θα παραδοθεί στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και στην ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ στο τέλος του 2ου τριμήνου 2011. Το κείμενο της Τελικής Έκθεσης θα περιέχει προτάσεις συγκεκριμένων μέτρων (τα κρισιμότερα μέτρα θα παρουσιάζονται με λεπτομέρεια) με χρόνο υλοποίησης από 6 μήνες ως 3 χρόνια.

Πριν την επίσημη παράδοση της Τελικής Έκθεσης θα διενεργηθεί μία ημερίδα - σεμινάριο της Ομάδας Εργασίας με Έλληνες εκπροσώπους της δημόσιας διοίκησης και νομικούς συμβούλους, όπου θα γίνει πρώτη παρουσίαση - συζήτηση των πορισμάτων της Έκθεσης, και θα ακολουθήσει ένα διεθνές σεμινάριο, στο οποίο θα προσκληθούν ξένοι και Έλληνες εμπειρογνώμονες και θα παρουσιαστούν επίσημα τα πορίσματα της Τελικής Έκθεσης της Ομάδας Εργασίας των Εμπειρογνωμόνων.

Ενδιάμεση Έκθεση Ειδικών Εμπειρογνωμόνων


Μπορείτε να μεταφορτώσετε την Έκθεση από ΕΔΩ.



Πηγή

http://www.ygeianet.gr/keimeno.php?id=22280

17/4/11

Στιγμιότυπα από το Connectathon 2011 για τη διασύνδεση των Πληροφοριακών Συστημάτων στην Υγεία


Το Connectathon είναι ένας «μαραθώνιος συνδεσιμότητας» πέντε ημερών για τη δοκιμή της διαλειτουργικότητας των συστημάτων πληροφορικής υγείας.



Η IHE Ευρώπης με τη διοργάνωση του Connectathon δημιουργεί μια  μοναδική ευκαιρία  να δοκιμαστούν οι εφαρμογές πληροφορικής που αφορούν τις υπηρεσίες υγείας  με συστήματα  και προϊόντα  από άλλους προμηθευτές σε ένα περιβάλλον  πραγματικού χρόνου.

Για πέντε ημέρες σε μια τεράστια αίθουσα είναι συνδεδεμένοι με Internet υψηλής ταχύτητας, πάνω από 300 μηχανικοί πληροφορικής που συνεργάζονται σε ένα έντονο περιβάλλον για να διασυνδέσουν  περισσότερα από 100 συστήματα και σε συνεργασία μεταξύ τους να επιτύχουν την επίλυση των προβλημάτων ώστε να κατακτήσουν το "αστέρι" της IHE. Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, το κόστος για τον προσδιορισμό και καθορισμό ενός σφάλματος (bug) του συστήματος κατά τη διάρκεια ενός Connectathon είναι 10 φορές λιγότερο δαπανηρό και δύσκολο από σε ένα σύστημα τη στιγμή που θα είναι εγκατεστημένο σε ένα νοσοκομείο ή μία κλινική.


Ένα σαφές πλεονέκτημα αυτής της εβδομάδας εντατικών εργασιών, είναι ότι τα αποτελέσματα για  κάθε δοκιμασία δημοσιεύονται στον δικτυακό τόπο ΙΗΕ-EuropeΗ απόδειξη της  συμμόρφωσης προς τις δοκιμασίες του IHE παρέχει στους χρήστες τη διαβεβαίωση ότι η εφαρμογή  που προτίθενται να χρησιμοποιήσουν είναι συμβατή με άλλα συστήματα που έχουν δοκιμαστεί στο Connectathon . 

Όλο και περισσότερα νοσοκομεία περιλαμβάνουν πλέον την απαίτηση για συμμόρφωση με τις δοκιμασίες του IHE στα αιτήματά τους για την υποβολή προτάσεων όταν πρόκειται να προμηθευτούν μία εφαρμογή, για να βεβαιωθούν ότι η νέα εφαρμογή θα λειτουργεί σε συνεργασία με άλλα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης.

Με χαρά μας είδαμε και συνομιλήσαμε και με Έλληνες επιστήμονες της πληροφορικής από την εταιρία gnomon που πήραν μέρος στο τμήμα για το epSOS.

Εδώ είναι μερικά στιγμιότυπα από το Connectathon στην Πίζα της Ιταλίας, 11-15 Απριλίου 2011.

Μπορείτε να βρείτε επίσης συλλογή από φωτογραφίες από τα διάφορα Connectathon  εδώ.





















Πηγές

http://www.ihe-europe.net/


Informatique Médicale,TIC & Pharmacie


15/4/11

Διαγωνισμοί για την προμήθεια των φαρμάκων στο Ε.Σ.Υ.



Διανύουμε μια δύσκολη οικονομική περίοδο. Η Ελλάδα πρέπει να αντέξει στις ισχυρές πιέσεις που δέχεται από τις διεθνείς αγορές που αρνούνται να συνεχίσουν τον δανεισμό προς την χώρα μας. Η ποιό όμορφη χώρα του κόσμου βρίσκεται στο μάτι των κερδοσκόπων που θέλουν να την οδηγήσουν σε πτώχευση και να την εξαγοράσουν σε πολύ χαμηλές τιμές. Είναι η ώρα ενωμένοι και με αποφασιστικότητα να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία για να δημιουργήσουμε επιτέλους την νέα και ισχυρή Ελλάδα. 

Στον τομέα της Υγείας είναι προφανές ότι πολλά πρέπει να αλλάξουν και είναι απαραίτητο ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα με στόχο ένα σύγχρονο Ε.Σ.Υ που θα προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στους ασθενείς. Δυστυχώς στον αγώνα για μεταρρυθμίσεις αντιδρούν έντονα οι βολεμένοι από την ανεξέλεγκτη κατάσταση που επικρατούσε δεκαετίες και δημιούργησε τεράστια ελλείμματα στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Οι υγιείς δυνάμεις πρέπει να βρεθούν στην αντίθετη όχθη από τα μεγαλοσυμφέροντα που εκμεταλλεύτηκαν την άναρχη κατάσταση που επικρατούσε στα Νοσοκομεία και αποδείχτηκαν βασικοί συντελεστές της οικονομικής κρίσης στο Ε.Σ.Υ με τις υπερτιμολογήσεις των υλικών και των φαρμάκων. 

Είναι άδικο τα ελλείμματα να καλυφθούν ειδικά στον τομέα της Υγείας από εισπρακτικά μέτρα, μειώσεις μισθών ή μείωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς. Μπορούν να καλυφτούν από την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και ειδικά στον τομέα των προμηθειών και των φαρμακευτικών δαπανών. Είναι δίκιο να θιχτεί καταρχήν η σπατάλη και η διαπλοκή. 

Οι νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί πρωτοστατήσαμε στην εφαρμογή της νέας φαρμακευτικής πολιτικής που βασικό της στοιχείο έχει την μείωση των τιμών των φαρμάκων. Ακολουθώντας στην αρχή ένα μοναχικό και δύσκολο δρόμο με έντονες αντιπαραθέσεις με τα συμφέροντα που συνεχώς μας απειλούν με ασφαλιστικά μέτρα, στηριγμένοι σε ένα άρθρο(439) της αγορανομικής διάταξης 14/89 που ήταν κρυμμένο ως επτασφράγιστο μυστικό για 20 χρόνια, στην αρχή λίγοι μετέπειτα περισσότεροι και αργότερα και με την στήριξη της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, πετύχαμε μέσω διαπραγματεύσεων εκπτώσεις έως και 60% επιπλέον της νοσοκομειακής τιμής των φαρμάκων εξοικονομώντας σημαντικούς οικονομικούς πόρους για τον Δημόσιο τομέα Υγείας. Το κυριότερο όμως είναι ότι αναδείξαμε με την θετική μας δράση την αναγκαιότητα της διενέργειας των διαγωνισμών για την προμήθεια των φαρμάκων ως ένα σημαντικό μέτρο που θα συμβάλλει στην μείωση των φαρμακευτικών δαπανών και με ικανοποίηση υποδεχτήκαμε την απόφαση του Υπουργείου Υγείας για την έναρξη των διαγωνισμών και στα φάρμακα (ΔΥΓ 3α/14801 ΦΕΚ Αρ. Φύλλου 317 / 25 Φεβρουαρίου 2011). 

Με στόχο την άμεση έναρξη των διαγωνισμών καταθέτω τις παρακάτω σκέψεις γιατί είναι απαραίτητο να καθοριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες εφαρμογής της Υπουργικής Απόφασης:

1. Οι διαγωνισμοί πρέπει να είναι διεθνείς, να προκηρύσσονται για κατηγορίες δραστικών ουσιών σε επίπεδο 2 ή 3 της κατηγοροποίησης ATC και να αφορούν όλες τις δραστικές ουσίες ανά θεραπευτική κατηγορία ή τις υποκατηγορίες τους. Ο ανταγωνισμός που θα αναπτυχτεί δεν πρέπει να περιλαμβάνει μόνο τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα όμοιας δραστικής ουσίας, αλλά και τα αντίστοιχα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα με πρωτότυπα που προστατεύονται από διπλώματα ευρεσιτεχνίας. 
  • Συγχρόνως με τα επιστημονικά κριτήρια τα αποτελέσματα των διαγωνισμών για όλες τις δραστικές ουσίες ανά θεραπευτική φαρμακολογική κατηγορία πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν στην δημιουργία των θεραπευτικών πρωτοκόλλων. 
  • Η συμμετοχή των φαρμακευτικών εταιρειών στους διαγωνισμούς που θα προκηρυχτούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας πρέπει να είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να συμπεριληφθούν τα φαρμακευτικά τους ιδιοσκευάσματα (πρωτότυπα ή γενόσημα) στα Νοσοκομειακά Συνταγολόγια των Νοσοκομείων. 
  • Τα φαρμακευτικά προϊόντα που θα ενταχθούν στη διαγωνιστική διαδικασία εφόσον η τιμή με την οποία θα κατακυρωθούν στον διαγωνισμό είναι μικρότερη από την Νοσοκομειακή Τιμή μείον 5% , απαλλάσσονται από την υποχρέωση του REBATE που έχει προβλεφθεί από τον Νόμο 3918 ΦΕΚ 2/3/2011.


2. Να καθοριστούν οι προϋποθέσεις συμμετοχής (εγγυητικές επιστολές ανάλογα με το ποσό, άδεια κυκλοφορίας από ΕΜΕΑ ή από ΕΟΦ (μίας χώρας ή πολλών), δυνατότητες νοσοκομειακής συσκευασίας, διάρκεια κυκλοφορίας στην αγορά του φαρμάκου , ιστορικό της εταιρείας που να αποδεικνύει την αξιοπιστία της και με σεβασμό στην Ευρωπαϊκή Νομοθεσία να αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες για την πριμοδότηση της Ελληνικής Φαρμακοβιομηχανίας.

3.Υπεύθυνοι φορείς για την οργάνωση των διαγωνισμών προτείνω να είναι: 
  • α) Η ΕΠΥ για τις δραστικές ουσίες των Ανατομικών κατηγοριών που κατέχουν το υψηλότερο ποσοστό των φαρμακευτικών δαπανών όπως τα Φάρμακα παθήσεων κυκλοφορικού συστήματος, τα Φάρμακα κατά των λοιμώξεων, τα Αντινεοπλασματικά - ανοσοκατασταλτικά , τα Φάρμακα παθήσεων πεπτικού συστήματος, τα Φάρμακα παθήσεων κεντρικού νευρικού συστήματος και τα φάρμακα υψηλού κόστους. 
  • β) Οι υπόλοιπες δραστικές ουσίες που περιέχονται στις υπόλοιπες 12 ανατομικές κατηγορίες να μοιραστούν ανά ανατομική κατηγορία στις επτά ΥΠΕ. Η κάθε ΥΠΕ να οργανώσει διαγωνισμούς και για τις υπόλοιπες ΥΠΕ (δηλαδή για τις συνολικές ανάγκες) ανά θεραπευτική κατηγορία. 
  • γ) Τα νοσοκομεία θα μπορούν να διενεργήσουν διαγωνισμούς για δραστικές ουσίες που τυχόν δεν θα έχουν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα.
4. Οι διαγωνισμοί πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα με στοιχεία που θα δώσουν τα Νοσοκομεία για τις αναγκαίες ετήσιες ποσότητες. Οι συνθήκες της περιόδου που διανύουμε επιβάλλουν την άμεση έναρξη των διαγωνισμών και την ολοκλήρωσή τους σε σύντομο χρονικό διάστημα, ανεξάρτητα εάν δεν καταφέρουμε στην αρχή να καλυφτούν όλα τα φάρμακα και το σύνολο των αναγκών ή ξεκινήσουν με τον παραδοσιακό τρόπο των διαγωνισμών και όχι τον ηλεκτρονικό.

5. Η παράδοση των φαρμάκων από τις φαρμακευτικές εταιρείες που θα κερδίσουν στους διαγωνισμούς να γίνεται ανά Νοσοκομείο, σύμφωνα με τις παραγγελίες που θα λαμβάνουν από τα φαρμακεία των νοσοκομείων. Μέσω του διπλογραφικού συστήματος να υπάρχει παρακολούθηση από την ΕΠΥ των παραγγελιών των φαρμακείων και στατιστική ανάλυση των στοιχείων.

6. Οι διαγωνισμοί πρέπει να αποτελούν πλέον καθημερινή δραστηριότητα των αρμόδιων υπηρεσιών. Είναι ένα σημαντικό όπλο μαζί με άλλα αναγκαία όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, το διπλογραφικό σύστημα και η ενιαία κωδικοποίηση, η συνταγογράφηση με την δραστική ουσία, η δημιουργία θεραπευτικών πρωτοκόλλων τουλάχιστον για τις βασικές ασθένειες, η εθνική πολιτική για την προώθηση των γενόσημων φαρμάκων, η αντιμετώπιση της παραπλανητικής προπαγάνδας που παρουσιάζουν τα γενόσημα ως μειωμένης αποτελεσματικότητας, τα αναγκαία μέτρα για να σταματήσει η διαπλοκή των στελεχών του ιατρικού τομέα με τις φαρμακευτικές εταιρείες, οι νοσοκομειακές συσκευασίες και η εφαρμογή της νομοθεσίας για τις τιμές των φαρμάκων, μέτρα που αποτελούν βασικά στοιχεία της νέας φαρμακευτικής πολιτικής και θα συμβάλλουν καθοριστικά στη σωστή διαχείριση των οικονομικών πόρων που διατίθενται από τον κρατικό προϋπολογισμό στον τομέα της Υγείας.

7Η διενέργεια διαγωνισμών είναι το ποιο σημαντικό μέτρο για να εκπληρώσουμε το καθήκον μας να προμηθευόμαστε τα φάρμακα που έχουν άδεια κυκλοφορίας και ελέγχονται για την ποιότητά τους από τα αρμόδια επιστημονικά όργανα της Ε.Ε, στις όσο το δυνατόν χαμηλότερες τιμές, ώστε να εξασφαλίζουμε με τις σημερινές οικονομικές δυνατότητες όλες τις αναγκαίες φαρμακοθεραπείες για τους ασθενείς. Σε ποιο κατώτερο σημείο μπορούν να φτάσουν οι τιμές μόνο ο υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών θα το αποφασίσει και υποχρέωσή μας είναι να αναπτυχτεί ελεύθερα, με πλήρη διαφάνεια και αδιάβλητες διαδικασίες.

Με εκτίμηση,

Τσακάλου Αλίκη
Διευθύντρια του Φαρμακείου του Π.Γ.Ν. ΑΧΕΠΑ


Πηγή

Κείμενο μέσω email από: Τσακάλου Αλίκη



Αρνητική λίστα φαρμάκων που χορηγούνται με ιατρική συνταγή και δεν αποζημιώνονται από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης

Από το Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας και το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ τεύχος Β, αρ. φύλλου 559, 8 Απριλίου 2011, η Υπουργική Απόφαση Αριθμ. ΔΥΓ3α/οικ.32294, με θέμα:

"Κατάλογος φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων που χορηγούνται με ιατρική συνταγή και δεν αποζημιώνονται από τους Φορείς κοινωνικής ασφάλισης".


Πηγή


Ενημέρωση από: Κώστας Σπυριδάκης, Δ/ντής Φαρμακοποιός, Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου Κρήτης

14/4/11

Εκλογικές διαδικασίες στην Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών (Π.Ε.Φ.)


Από την ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ (Π.Ε.Φ.) απεστάλει ενημερωτική εγκύκλιος με την οποία το ∆ιοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΦ προκηρύσσει αρχαιρεσίες για την ανάδειξη ∆ιοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής.

Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 15 Μαΐου 2011, κατά τις ώρες 10:00π.μ.-18:00μ.μ., στο Ξενοδοχείο Royal Olympic, όπου οργανώνεται το 15ο Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Συνέδριο.

Οι υποψηφιότητες συμμετοχής για το ∆ιοικητικό Συμβούλιο ή την Εξελεγκτική Επιτροπή κατατίθενται εγγράφως στα γραφεία της Π.Ε.Φ. έως 29-04-2011 και ώρα 20:00μ.μ..


Πηγή

http://pepharm.org/index.php?option=com_content&task=view&id=119&Itemid=1

Κατάσταση Πρωτοτύπων-Αντιγράφων φαρμάκων - Μάρτιος 2011


Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ κατάσταση με τα Πρωτότυπα - Αντίγραφα φάρμακα.

Στην ανάρτηση αναφέρεται ότι η ταξινόμηση έγινε με τα κριτήρια των ισχυουσών διατάξεων και των δεδομένων των φακέλων των αντιστοίχων αδειών κυκλοφορίας, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία προμηθειών φαρμάκων από τα Νοσοκομεία.

Περιεργαζόμενοι το αρχείο είδαμε ότι πρόκειται για ένα αρχείο σε μορφή excel το οποίο έχει ταξινομημένα τα φάρμακα σε:

  • Ορρός
  • Α
  • Βιβλίο
  • Δ/Υ
  • Εμβόλιο
  • Κοινόχρηστο
  • Μοναδικό
  • Π
  • Π (biosimilar)
  • Π (ορφανό)
  • Π (παράγωγο αίματος)
  • Π ως προς τη φαρμακοτεχνική μορφή
  • Π*
  • Π/Α
  • Φυτικό

Ο συντάκτης του αρχείου όταν το "έσωσε" είχε μάλλον βάλει φίλτρο την δραστική ουσία "FENTANYL". Για το λόγο αυτό όταν ανοίξετε για πρώτη φορά το αρχείο θα εμφανιστούν μόνο τα φάρμακα με αυτή τη δραστική ουσία. Για να αναπτύξετε όλο το φύλλο εργασίας πηγαίνεται στο κελί C1 με την ονομασία "ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΟΥΣΙΑ", κάντε κλικ στο σημείο του φίλτρου στο κάτω δεξιό σημείο του πλαισίου του συγκεκριμένου κελιού και επιλέξτε στο μενού που ανοίγει το "Show All" (ευχαριστούμε συνάδελφε Κώστα Σπυριδάκη για την επισήμανση).

Χρειάζεται προσοχή στην αντιστοίχηση του αρχείου με μηχανογραφικά συστήματα στο σημείο του Κωδικού ΕΟΦ. Το αρχείο στο πεδίο <Κωδικός ΕΟΦ> έχει 7 επτά χαρακτήρες, ενώ οι υπόλοιποι 2 δύο χαρακτήρες που πρέπει να προστεθούν στο τέλος της σειράς των 7 επτά, για να συμπληρωθούν οι 9 εννέα χαρακτήρες του Κωδικού ΕΟΦ, είναι στο πεδίο <Κωδικός Συσκευασίας>. Βέβαια, περιμέναμε ένα αρχείο που να ξεχωρίζει τα φάρμακα σε Πρωτότυπα και Αντίγραφα και βρεθήκαμε με ένα αρχείο που τα ξεχωρίζει σε 15 δεκαπέντε κατηγορίες!

Μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο πατώντας ΕΔΩ.


Πηγές

ΕΟΦ

ΠΕΦΝΙ

9/4/11

"Αρεταίειο" και Αιγινήτειο" αναγγέλλουν την αναστολή της νοσηλείας ασθενών



Αθήνα, 8 Απριλίου 2011


  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία "Αρεταίειο" και Αιγινήτειο", με λύπη τους αναγγέλλουν την αναστολή της νοσηλείας ασθενών και την αδυναμία συμμετοχής τους στο πρόγραμμα εφημερίων.

Το αδιέξοδο αυτό δημιουργήθηκε από τη συνεχιζόμενη σοβαρή υποχρηματοδότησή τους από το Υπουργείο Παιδείας και τη μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων του Υπουργείου Υγείας.

Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, οι Εφορείες των δυο Νοσοκομείων επανήλθαν στο αίτημά τους και αναμένεται η απάντηση για την άμεση κοινή συνάντηση των Υπουργών Παιδείας και Υγείας με τις Πρυτανικές Αρχές και τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων για να συζητηθεί το αδιέξοδο και να ληφθούν αποφάσεις για την περαιτέρω λειτουργία τους.



Πηγές

http://www.alfavita.gr/artro.php?id=28827
http://press-gr.blogspot.com/2011/04/blog-post_8174.html

3/4/11

4ο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο της ΠΕΦΝΙ, Θεσσαλονίκη 17-19 Ιουνίου 2011


Η ΠΕΦΝΙ ΕΝΩΣΗ, με ενημερωτικό δελτίο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της, ενημερώνει ότι διοργανώνει Εκπαιδευτικό Σεμινάριο που θα διεξαχθεί στην Θεσσαλονίκη από τις 17 έως και τις 19 Ιουνίου 2011.

Το θέμα του Συνεδρίου είναι: «Μνημόνιο και Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί»

Όσοι εκ των συναδέλφων επιθυμούν να συμμετάσχουν, να το δηλώσουν στην ΠΕΦΝΙ μέχρι την Παρασκευή 13 Μαΐου.

Όλη η ανακοίνωση είναι ΕΔΩ.


Πηγή

http://pefni.blogspot.com/2011/04/2011.html