31/10/08

Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Φαρμακοοικονομίας ISPOR: Η οικονομική αξιολόγηση στα πλαίσια του Εθνικού Συστήματος Υγείας


Πρόσκληση -ISPOR Greece Chapter Issue Panel

Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι,

Εν όψει του Ετήσιου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου του ISPOR που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα 8-11 Νοεμβρίου 2008, θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε στο Issue Panel που διοργανώνει το ISPOR Greece Chapter με τίτλο:

Is economic evaluation in the Greek health care context a feasible target or an intangible dream?”

Η συζήτηση θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 10/11/08 και ώρα 10.15-11.15, στο χώρο διεξαγωγής του συνεδρίου (Athens Hilton).

Συντονίστρια της συζήτησης θα είναι η Επίκουρη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Φαρμακοοικονομίας, κα Μαίρη Γείτονα, και κύριοι ομιλητές οι κ.κ.:

  • Βασίλης Κοντοζαμάνης, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων
  • Σωτηρία Παπανικολάου, Σύμβουλος Οικονομικών Υγείας, PRMA Consulting
  • Νίκος Μανιαδάκης, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά

Θα χαρούμε πολύ να σας δούμε στη συζήτηση αυτή, όπου θα έχουμε την ευκαιρία να μοιραστούμε τις απόψεις και τους προβληματισμούς μας γύρω από το θέμα της εφαρμογής οικονομικής αξιολόγησης στο χώρο των οικονομικών της υγείας της Ελλάδας.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Χαρά Κουσουλάκου

Γραμματέας ISPOR Greece Chapter (www.ispor.org)

Μέλος Δ.Σ. Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Φαρμακοοικονομίας (www.helspor.gr)

29/10/08

Ευρωπαϊκή βάση δεδομένων "Υγεία για όλους" (HFA-DB)


H HFA-DB είναι μια κεντρική βάση δεδομένων με ανεξάρτητα, συγκρίσιμα και ενημερωμένα βασικά στατιστικά στοιχεία για την υγεία. Αποτελεί σημαντική πηγή πληροφόρησης για την υγεία στην Ευρώπη αφότου άρχισε να λειτουργεί με πρωτοβουλία του γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Περιέχει χρονολογικές σειρές από το 1970 και μετά.

Η HFA-DB ενημερώνεται ανά διετία και περιέχει περίπου 600 δείκτες για τα 53 ευρωπαϊκά κράτη μέλη του ΠΟΥ. Οι δείκτες καλύπτουν:

* βασικά δημογραφικά στοιχεία
* κατάσταση υγείας (θνησιμότητας, της νοσηρότητας, της υγείας των μητέρων και την υγεία των παιδιών)
* καθοριστικούς παράγοντες της υγείας (όπως ο τρόπος ζωής και το περιβάλλον)
* υγειονομική περίθαλψη (πόρους και αξιοποίηση)

Η HFA-DB επιτρέπει αναλύσεις για κάθε χώρα ξεχωριστά αλλά και διακρατικές αναλύσεις που εμφανίζονται ως γραφήματα, καμπύλες ή χάρτες, που μπορούν να εξαχθούν σε άλλα προγράμματα λογισμικού.

Τα στοιχεία προέρχονται από:

* ένα εκτενές δίκτυο εμπειρογνωμόνων της κάθε χώρας, που εργάζονται στις στατιστικές υπηρεσίες, στην παρακολούθηση και εποπτεία μονάδων στα υπουργεία,
* την ΠΟΥ/Ευρώπης τμήμα τεχνικών προγραμμάτων και
* από οργανισμούς-εταίρους, όπως ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης

Η HFA-DB μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο διαδίκτυο ή να την κατεβάσετε και να την εγκαταστήσετε στο σύνολό της σε έναν υπολογιστή.

Οι χρήστες πρέπει, αν κάνουν χρήση υλικού από την HFA-DB ΠΟΥ/Ευρώπης, να αναφέρουν την κατάλληλη πηγή. Η προτεινόμενη αναφορά είναι:

Health for All database (HFA-DB), Copenhagen, WHO Regional Office for Europe, (http://www.euro.who.int/hfadb). Υγεία για όλους βάση δεδομένων (HFA-DB), Κοπεγχάγη, Περιφερειακό Γραφείο για την Ευρώπη, (http://www.euro.who.int/hfadb).

Πηγές

http://ec.europa.eu/health-eu/newsletter/20/newsletter_en.htm

http://data.euro.who.int/hfadb/

23/10/08

Εφαρμογή ηλεκτρονικής διασύνδεσης του Φαρμακείου με τα Νοσηλευτικά τμήματα στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου: εμπειρία και προβληματισμοί


Στο Επιμορφωτικό Σεμινάριο Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών, "Η Νοσοκομειακή Φαρμακευτική σήμερα, προκλήσεις – προβληματισμοί – προοπτική", 16-19 Οκτωβρίου 2008, στο ξενοδοχείο “Corfu Chandris”, Δασιά - Κέρκυρα, το οποίο οργανώθηκε από την ΠΕΦΝΙ Ένωση, παρουσιάστηκε η εργασία:

"Εφαρμογή ηλεκτρονικής διασύνδεσης του Φαρμακείου με τα Νοσηλευτικά τμήματα στο Γενικό Νοσοκομείο Σάμου: εμπειρία και προβληματισμοί"

Ελένη Ρηνάκη, Φαρμακοποιός Msc, PhD, Επιμελήτρια Γ'
Γιάννης Χατζηαντωνίου, Διοίκηση Μονάδων Υγείας & Πρόνοιας

Η παρουσίαση της εργασίας ακολουθεί και μπορείτε να την παρακολουθήσετε επιλέγοντας τις διαφάνειες όπως εμφανίζονται στο πλαίσιο ή μπορείτε να δείτε και το σύνολο των διαφανειών, να την "σώσετε" στον υπολογιστή σας (επιλογή-> iPaper) να την εκτυπώσετε, να την δείτε σε πλήρη οθόνη κλπ επιλέγοντας τα αντίστοιχα εικονίδια στο μενού που εμφανίζεται.

20/10/08

Η Ευρώπη για τους ασθενείς


Μία νέα προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της υγείας εκδηλώθηκε με τη λειτουργία του δικτυακού τόπου:

"Η Ευρώπη για τους ασθενείς"

http://ec.europa.eu/health-eu/europe_for_patients/news/index_el.htm

Στην ιστοσελίδα υπάρχει η δυνατότητα να ενημερωθείτε για τα παρακάτω θέματα:

Η ιστοσελίδα είναι εξελληνισμένη και στο μενού πλοήγησης αλλά και στα επί μέρους θέματα, όπως πχ στο άρθρο με θέμα:

Στις 2 Ιουλίου 2008, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε οδηγία για τα δικαιώματα των ασθενών στη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη. Με την ευκαιρία αυτή, η αρμόδια για θέματα υγείας Επίτροπος κ. Ανδρούλλα Βασιλείου παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις Τύπου στις αντιπροσωπείες της Επιτροπής σε όλη την Ευρώπη με στόχο την ενημέρωση του εθνικού Τύπου και την εξέταση ειδικότερων εθνικών θεμάτων...

Στην ιστοσελίδα μεταξύ των πολλών κειμένων υπάρχουν και βίντεο, όπως τα παρακάτω:

Βίντεο:


Νέα ιστοσελίδα για την ΠΕΦΝΙ-Εταιρία


Η ΠΕΦΝΙ-Εταιρία άλλαξε τόσο τη διεύθυνση όσο και τη δομή του δικτυακού της τόπου. Έτσι μπορείτε πλέον να επισκέπτεστε τη σελίδα στη διεύθυνση:


http://www.pefniet.gr/


Στο μενού της ιστοσελίδας υπάρχουν επιλογές για να πλοηγηθείτε σε:

Ευχόμαστε καλή επιτυχία στη νέα ιστοσελίδα. Η διεύθυνση υπάρχει και στην στήλη μας με τον τίτλο "Χρήσιμες διευθύνσεις".

19/10/08

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Επιμορφωτικού Σεμινάριου Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών


Ολοκληρώθηκαν με εξαιρετική επιτυχία οι εργασίες του Επιμορφωτικού Σεμινάριου Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών, "Η Νοσοκομειακή Φαρμακευτική σήμερα, προκλήσεις – προβληματισμοί – προοπτική", 16-19 Οκτωβρίου 2008, στο ξενοδοχείο “Corfu Chandris”, Δασιά - Κέρκυρα.

Επίσης ολοκληρώθηκε και το Μετεκπαιδευτικό σεμινάριο Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών, Κέρκυρα, 15-17 Οκτωβρίου 2008, “Βιοφαρμακευτικά προϊόντα (βιολογικά-βιοτεχνολογικά)”.

Ακολουθούν φωτογραφίες(όποιος/α συνάδελφος μας στείλει φωτογραφίες με χαρά μας θα τις δημοσιεύσουμε στη nosfar).








8/10/08

8ο PHARMA point και Διαβαλκανική Φαρμακευτική Ημερίδα


Σε μια εποχή που οι εξελίξεις σε όλους τους τομείς είναι ραγδαίες και απαραίτητη προϋπόθεση για να τις παρακολουθήσει κανείς είναι η συνεχής ενημέρωση και η ανανέωση θεσμών και αξιών, το 8ο PHARMA point και η Θεσσαλονίκη γίνονται σημείο συνάντησης φαρμακοποιών απ’ όλη την Ευρώπη!

Το PHARMA point, που διοργανώνει για 8η χρονιά ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί στις 17-19 Οκτωβρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» και στα περίπτερα 5 και 6 της Helexpo Θεσσαλονίκης. Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και μεγάλος χορηγός είναι η εταιρεία SPECIFAR.

Εκπρόσωποι φαρμακευτικών συλλόγων από ευρωπαϊκές και βαλκανικές χώρες, καθώς και από την Ευρωπαϊκή Ένωση Φαρμακοποιών, θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη, για να συζητήσουν με τους έλληνες συναδέλφους τους για την πορεία της φαρμακευτικής αγοράς σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και για το μέλλον του επαγγέλματος του φαρμακοποιού.

Σε αυτό το πλαίσιο διεθνοποίησης του θεσμού, θα πραγματοποιηθούν δύο πολύ ενδιαφέροντα στρογγυλά τραπέζια, καθώς και η Διαβαλκανική Φαρμακευτική Ημερίδα.

Πιο συγκεκριμένα, στο στρογγυλό τραπέζι για τις εξελίξεις στα φαρμακεία της Ευρώπης, που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα του Σαββάτου, εκπρόσωποι φαρμακευτικών συλλόγων από 8 ευρωπαϊκές χώρες και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φαρμακοποιών θα συζητήσουν μεταξύ τους, αλλά και με τους συνέδρους, για τις εξελίξεις στα φαρμακεία της Ευρώπης, για τα όρια και τις ιδιαιτερότητες του φαρμακευτικού επαγγέλματος και, τέλος, για την πορεία της φαρμακευτικής αγοράς.

Στο στρογγυλό τραπέζι για τη διάθεση των προϊόντων OTC και την ιταλική εμπειρία, την Κυριακή το μεσημέρι, έχει προσκληθεί και θα συμμετάσχει εκπρόσωπος του Ιταλικού Φαρμακευτικού Συλλόγου, για να μεταφέρει και να αξιολογήσει, μέσα από εποικοδομητική συζήτηση, την εμπειρία του από τη γείτονα χώρα.

Βαλκανικό χρώμα στο συνέδριο θα προσδώσει η Διαβαλκανική Φαρμακευτική Ημερίδα, που διοργανώνει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών, με τη συμμετοχή πανεπιστημιακών και φαρμακοποιών από χώρες της Βαλκανικής. Στην ημερίδα αυτή, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου, θα συζητηθούν διεξοδικά τα θέματα παραγωγής και διάθεσης φαρμάκων.

Ακόμη, όσοι επισκεφθούν το Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις ενδιαφέρουσες ομιλίες που έχουν προγραμματιστεί και να ενημερωθούν για τις εξελίξεις στην αγορά των φαρμάκων και των καλλυντικών.

Χορηγοί επικοινωνίας είναι η εφημερίδα ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ και το περιοδικό ΜΕ ΥΓΕΙΑ.

Διαβαλκανική Φαρμακευτική Ημερίδα

Δεκάδες πανεπιστημιακοί και φαρμακοποιοί από τα Βαλκάνια έχουν κληθεί να συμμετάσχουν στη Διαβαλκανική Φαρμακευτική Ημερίδα, που διοργανώνει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών, το Σάββατο 18 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του 8ου PHARMA Point. Κεντρικό θέμα της εκδήλωσης είναι τα σύγχρονα θέματα παραγωγής και διάθεσης φαρμάκων. Η ΠΕΦ, ακολουθώντας τις εξελίξεις στον τομέα της έρευνας και της διάθεσης φαρμάκων, ενημερώνει τους φαρμακοποιούς για τα νεότερα δεδομένα και τις μελλοντικές προοπτικές.

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στη Helexpo Θεσσαλονίκης, στην Αίθουσα Δορυφορικών Εκδηλώσεων, στο Περίπτερο 6.

Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει διαμορφωθεί ως εξής:
    11:00-12:30 Στρογγυλή τράπεζα «Τεκμηριωμένη Φαρμακοθεραπεία»
    Συντονιστής: Γεώργιος Καρακιουλάκης, καθηγητής Φαρμακολογίας, διευθυντής Β’ Εργαστηρίου Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ
    Θέματα:
  • Τεκμηριωμένη ιατρική
    Γεώργιος Παπαζήσης, ψυχίατρος, λέκτορας Φαρμακολογίας-Κλινικής Φαρμακολογίας στο Εργαστήριο Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ.
  • Τεκμηριωμένη συνταγογράφηση
    Χρυσάνθη Σαρδέλη, γυναικολόγος, λέκτορας Φαρμακολογίας στο Εργαστήριο Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ
  • Τεκμηρίωση του επείγοντος – Μύθοι
    Χρύσα Πουρζιτάκη, αναισθησιολόγος, λέκτορας Ν. 407 στο Εργαστήριο Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ
  • 12:30-13:00 Διάλειμμα
    13:00-14:40 Παρουσίαση θεμάτων παραγωγής και διάθεσης φαρμάκων από προσκεκλημένους καθηγητές βαλκανικών χωρών
    Συντονιστής: Καθηγητής Σταύρος Μαλαματάρης
  • Emulsion systems for drug and cosmetic delivery
    Prof. Dr. Ozgen Ozer, Ege University, Faculty of Pharmacy, Pharmaceutical Technology Department, Izmir-Turkey
  • Drug-excipients interactions as a tool to improve drug delivery and safety
    Prof. Dr. Svetla Bogdanova, Medical University, Faculty of Pharmacy, Pharmaceutical Technology Department, Sofia-Bulgaria
  • Optimized vitamin and mineral salts capsules
    Prof. Sorin Leucuta, University of Medicine and Pharmacy «Iuliu Hatieganu»,Faculty of Pharmacy, Pharmaceutical Technology Department ,Cluj-Napoca-Romania
  • Transdermal therapeutic systems of levothyroxine
    Prof. Betul Dortunc, Marmara University, Faculty of Pharmacy, Pharmaceutical Technology Department, Istanbul-Turkey
  • Clinical Pharmacy and Clinical Pharmacology: similar role and different origin
    Prof. Momir Mikov, University of Novi Sad, Medical Faculty, Department of Pharmacology, Toxicology and Clinical Pharmacology, and Department of Pharmacy, Novi Sad-Serbia
  • 14:40-16:30 Διάλειμμα
    16:30-16:50 Η Φαρμακοχημεία στις φαρμακευτικές επιστήμες
  • Ομιλητής: Π. Ν. Κουρουνάκης, ομότιμος καθηγητής στον Τομέα Φαρμακευτικής Χημείας του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΑΠΘ
    16:50-17:10 Ο φαρμακοποιός στη σύγχρονη κοινωνία – Ο ρόλος της εκπαίδευσης
  • Ομιλήτρια: Ε. Α. Ρέκκα, αναπληρώτρια καθηγήτρια στον Τομέα Φαρμακευτικής Χημείας του Τμήματος Φαρμακευτικής του ΑΠΘ
    17:10-17:30 Ο φαρμακοποιός στη φαρμακευτική βιομηχανία. Έμφαση στις κλινικές δοκιμές
  • Ομιλήτρια: Σ. Χαιριστανίδου, Master στη Φαρμακευτική Χημεία
    17:30-17:50 Ο ρόλος του νοσοκομειακού φαρμακοποιού – Προοπτικές και προβλήματα
  • Ομιλητής: Γ. Ρέκατας, διδάκτορας Φαρμακευτικής
    17:50-18:10 Φαρμακευτική στο φαρμακείο, στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση
  • Ομιλητής: Δ. Καραγεωργίου, γενικός γραμματέας Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου


Πηγές

http://www.pharmapoint.gr/

http://www.pharmapoint.gr/index.php?page=3
http://www.pharmapoint.gr/index.php?page=4
http://www.pharmapoint.gr/index.php?page=5
http://www.pharmapoint.gr/index.php?page=8

1/10/08

Φαρμακοδιατροφική: Η διαχείριση της σχέσης φαρμάκου - διατροφής


Ένα νέο βιβλίο, με τίτλο "Φαρμακοδιατροφική: Η διαχείριση της σχέσης φαρμάκου - διατροφής" από τον συνάδελφο Μανώλη Μιτάκη, Market Access Manager στην εταιρεία Boehringer Ingelheim, έρχεται να προστεθεί στη Φαρμακευτική βιβλιογραφία.

Του ιδίου συναδέλφου είναι και το “Το επείγον στο φαρμακείο” το οποίο είχαμε παρουσιάσει στη Nosfar τον Σεπτέμβριο του 2005, http://nosfar.blogspot.com/2005/09/blog-post_14.html).

Εκδότης και του νέου βιβλίου είναι ο συνάδελφος Κος Π.Ι. Χονδρογιάννης των εκδόσεων Φαρμακευτικός Κόσμος http://www.farmakeutikoskosmos.gr/, απ´όπου ανακοινώθηκε και το παρακάτω Δελτίο Τύπου:

Δελτίο Τύπου

Νέα κυκλοφορία βιβλίου από τις εκδόσεις «Φαρμακευτικός Κόσμος»

Φαρμακοδιατροφική: Η διαχείριση της σχέσης φαρμάκου - διατροφής

Γνωρίζετε ότι:

• Η ταυτόχρονη λήψη αμοξυκιλλίνης (Amoxil) με χυμό ντομάτας ή πορτοκαλιού μπορεί να καταστρέψει το αντιβιοτικό;
• Οι ασθενείς που βρίσκονται σε αγωγή με μετοκλοπραμίδη (Primperan) δεν πρέπει να πίνουν φασκόμηλο;
• Όταν η παρακεταμόλη (Depon, Panadol κτλ.) ληφθεί μαζί με μακαρονάδα, καθυστερείται η έναρξη της αναλγητικής δράσης του φαρμάκου;

Έχετε δεχτεί τέτοιες ερωτήσεις από ασθενείς σας;

• Πότε να παίρνω το φάρμακό μου; Πριν από το φαγητό ή μετά;
• Μπορεί να επηρεάσουν τη φαρμακευτική μου αγωγή τα λιπαρά γεύματα;
• Μήπως το κάρι στο φαγητό αλληλεπιδρά με κάποιο από τα φάρμακά μου;

Σας έχει ζητηθεί η γνώμη σας για:

• Τη σχέση κάποιας δίαιτας με συγκεκριμένα φάρμακα;
• Τυχόν αλληλεπιδράσεις φαρμάκων με συντηρητικά-βελτιωτικά τροφίμων (Ε);

Τώρα μπορείτε να έχετε αυτές τις απαντήσεις άμεσα και εύκολα για μια ολοκληρωμένη φαρμακοδιατροφική συμβουλή στον πελάτη σας.

Τι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται να τρώει ο ασθενής όταν παίρνει ένα φάρμακο, πότε να παίρνει το φάρμακο σε σχέση με τα γεύματα, τι δίαιτα πρέπει να ακολουθήσει για την πάθηση για την οποία χρησιμοποιείται το φάρμακό του, ποια τρόφιμα επιδεινώνουν την πάθηση για την οποία δίνεται το φάρμακό του κτλ.

Με τη Φαρμακοδιατροφική, το νέο εγχειρίδιο των εκδόσεων «Φαρμακευτικός Κόσμος» που συνδυάζει φαρμακολογία και διαιτητική:

• Γνωρίστε και προτείνετε τη διατροφή που μεγιστοποιεί την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των φαρμάκων

• Γίνετε και σύμβουλος διατροφής του ασθενή σας

Φαρμακοδιατροφική: ένα πολύτιμο βοήθημα για τον επιστήμονα της υγείας

Συγγραφέας Μανώλης Μιτάκης

Έκδοση Ioύλιος 2008
Αριθμός σελίδων 470
Δέσιμο: Σκληρό εξώφυλλο
Τιμή 55 € (συμπεριλαμβάνονται Φ.Π.Α., έξοδα αποστολής)

Πώς μπορείτε να το προμηθευτείτε:
με τηλεφωνική παραγγελία στις εκδόσεις «Φαρμακευτικός Κόσμος».
Τηλέφωνα παραγγελιών: 210 2829552, 210 2843871