14/9/05

Το επείγον στο φαρμακείο

Το επείγον στο φαρμακείο” είναι ένα εξαιρετικό βιβλίο του συναδέλφου Κου Μανώλη Μιτάκη, Market Access Manager στην εταιρεία Boehringer Ingelheim. Εκδότης του βιβλίου είναι ο συνάδελφος Κος Π.Ι. Χονδρογιάννης των εκδόσεων Φαρμακευτικός Κόσμος, την επιμέλεια των κειμένων έχει η Κα Χαρά Παπαδοπούλου, την καλλιτεχνική επιμέλεια η Κα Νατάσα Σέρβου, την ηλεκτρονική σελιδοποίηση οι Κες Χρύσα Δανιηλίδου και Ειρήνη Καπετανάκη και η παραγωγή είναι της Βιβλιοσυνεργατικής. Στη δημιουργία του βιβλίου συνέβαλλαν με τις παρατηρήσεις και τις υποδείξεις τους ο παθολόγος Κος Γιάννης Παπαθεοδώρου και οι φαρμακοποιοί Κα Μίνα Μαύρου, Λούλα Μίχου-Ντέλλου, Μίνα Βιντζηλαίου και Κατερίνα Βουρεξάκη που προσέθεσαν την πολύτιμη εμπειρία της καθημερινής πρακτικής του φαρμακείου.

Ο συνάδελφος Κος Μ. Μιτάκης μας δίνει ένα βιβλίο που έλειπε από την φαρμακευτική βιβλιογραφία. Απευθύνεται στους φαρμακοποιούς που αντιμετωπίζουν το επείγον περιστατικό και έχει σκοπό την παροχή της απαραίτητης γνώσης που απαιτείται για μια νομοθετικά καλυμμένη, πρώτης γραμμής αντιμετώπισης των επειγόντων περιστατικών, όπως αναφέρει ο συνάδελφος στον πρόλογό του. Είναι ένα βιβλίο που όπως αναγράφεται στη πάνω αριστερά μεριά του εξώφυλλου ανήκει στα βιβλία που βοηθούν στην Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση.

Το βιβλίο έχει χωριστεί σε τρία μέρη:

Το Α' μέρος περιλαμβάνει την επεξήγηση των συνοδευτικών εικονιδίων και
τις βασικές αρχές αντιμετώπισης του επείγοντος περιστατικού.

Το Β' μέρος (που είναι το κύριο) περιλαμβάνει τις παθολογικές καταστάσεις που παρουσιάζονται συχνότερα στο φαρμακείο και είναι ταξινομημένες σε 98 κεφάλαια, ιδιαίτερα ευέλικτο σχήμα για άμεση αναζήτηση.

Στο Γ' μέρος του βιβλίου περιλαμβάνονται παραρτήματα όπως Λεξικό συμπτωμάτων, Λεξικό συμπληρωματικών παθήσεων, Στάση και τοποθέτηση των ασθενών (εξαιρετικά χρήσιμο με φωτογραφίες), Διάγνωση ζωτικών λειτουργιών, Χρήση συσκευών, Νομοθεσία πρώτων βοηθειών (στοιχεία από το βιβλίο “Επίτομος Φαρμακευτική Νομοθεσία” του δικηγόρου Κου Πάνου Καπόνη, εκδόσεις “Φαρμακευτικός Κόσμος” και τον Ποινικό Κώδικα τ.Β', εκδόσεις ”Νομική Βιβλιοθήκη”).

Είναι φανερό από την πρώτη επαφή με το βιβλίο οτι πρόκειται για ένα έργο που δεν πρέπει να λείπει από το γραφείο κανενός συναδέλφου. Η ύλη που πραγματεύεται μας ενδιαφέρει άμεσα και ο τρόπος που έχουν ταξινομηθεί οι πληροφορίες μας βοηθά στην άμεση πρόσβασή τους. Το βιβλίο διαβάζεται ευχάριστα, έχει όμορφη δομή και μπορούμε να το διαβάσουμε τμηματικά και ανάλογα με το ενδιαφέρον μας σε κάποια συγκεκριμένη παθολογική κατάσταση.

Αγαπητέ συνάδελφε, Κε Μ. Μιτάκη, ευχαριστούμε για το βιβλίο που θέσατε στη διάθεση του φαρμακευτικού κόσμου και περιμένουμε και το επόμενο συγγραφικό σας έργο.