31/10/07

Η Νοσοκομειακή Φαρμακευτική στη Σουηδία

Το νέο τεύχος του περιοδικού EJHP European Journal of Hospital Pharmacy - Practice και EJHP European Journal of Hospital Pharmacy - Science είναι στην ιστοσελίδα της EAHP και έχει ήδη σταλεί στους Νοσοκομειακούς Φαρμακοποιούς σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο τεύχος αυτό υπάρχει αφιέρωμα στη Νοσοκομειακή Φαρμακευτική στη Σουηδία, και μπορείτε να το διαβάσετε στις διευθύνσεις:


27/10/07

Συνταγές, φάρμακα και ΕΣΥ


Ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση, με «προτίμηση» συγκεκριμένων σκευασμάτων, και φάρμακα που πετάγονται λόγω των ακατάλληλων για νοσοκομειακή χρήση συσκευασιών τους είναι ορισμένα μόνο από τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης που καταγράφονται εντός των νοσοκομείων και στον τομέα «φάρμακο» και ευθύνονται για την κατασπατάληση πόρων στο ΕΣΥ.

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη ανήλθε το 2006 σε 1,013 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 10% σε σχέση με το 2005 (921 εκατομμύρια ευρώ). Η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη ακολουθεί την «ανοδική» πορεία της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης, ο ρυθμός αύξησης της οποίας δεν έχει πέσει κάτω από το 10% την τελευταία δεκαετία. Σημειώνεται ότι στα νοσοκομεία χρησιμοποιούνται σχεδόν 2.000 διαφορετικά φαρμακευτικά σκευάσματα από τα περίπου 8.000 που κυκλοφορούν στην αγορά. Σε όλη τη διαδικασία διαχείρισης των φαρμάκων εντός των νοσοκομείων το πιo χαρακτηριστικό στοιχείο είναι η κακοδιαχείριση και η απουσία ουσιαστικού ελέγχου που ξεκινά με το βασικότερο: τη συνταγογράφηση.

Ο κάθε γιατρός μπορεί να γράφει όποιο φάρμακο θέλει, να «προτιμά» ένα φάρμακο από ένα άλλο, χωρίς να ελέγχεται ουσιαστικά από κάπου. Eνδεικτική είναι η περίπτωση καρδιοχειρουργικής κλινικής μεγάλου δημόσιου νοσοκομείου για την οποία υπήρξαν καταγγελίες για αδικαιολόγητη και αιφνίδια κατακόρυφη αύξηση συνταγογράφησης συγκεκριμένου αντιβιοτικού. Μάλιστα, αναφερόταν και συγγενική σχέση του διευθυντή της κλινικής με εργαζόμενο της εταιρείας που παρασκεύαζε το φάρμακο. Η υπόθεση απασχόλησε το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, ωστόσο δεν ήταν δυνατός ο έλεγχος αφού η νοσηλευτική υπηρεσία δεν τηρούσε αρχείο χορήγησης αντιβιοτικών.

Οπως επισημαίνει στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, κ. Νίκος Λάκκας, «το ζήτημα του ελέγχου θα λυνόταν εάν υπήρχε ενιαίο μηχανογραφικό σύστημα στα νοσοκομεία, που θα σήμαινε ότι ανά πάσα στιγμή θα μπορούσαν να αντληθούν πληροφορίες για την κατανάλωση των φαρμάκων, από κλινική σε κλινική και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Αυτή τη στιγμή, το κάθε νοσοκομείο έχει το δικό του σύστημα και δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα». Επίσης, με τη χρήση ολοκληρωμένων συστημάτων πληροφορικής στα νοσοκομεία θα μπορούσε να ελεγχθεί και η σχέση κόστους - οφέλους ενός φαρμάκου, γεγονός που επίσης θα οδηγούσε σε εξορθολογισμό της σχετικής δαπάνης.

Εξοικονόμηση πόρων θα μπορούσε να επιτευχθεί και από την ίδια τη διαδικασία προμηθειών των φαρμάκων. Οπως επισημαίνει ο κ. Λάκκας, «τα νοσοκομεία προμηθεύονται τα φάρμακα σε ειδική τιμή (νοσοκομειακή) που είναι κατά 13% φθηνότερη της χονδρικής. Εχουν όμως και τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης για απεριόριστη έκπτωση πέραν της νοσοκομειακής τιμής. Αυτή η δυνατότητα δεν αξιοποιείται από κανένα δημόσιο φορέα, εκτός των στρατιωτικών νοσοκομείων που έχουν επιτύχει εκπτώσεις έως και 4%. Στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ που είναι η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, το 4% αφορά σε 40 εκατομμύρια ευρώ. Οσο δηλαδή κοστίζει η ανέγερση ενός μεγάλου νοσοκομείου».

Επιπλέον, τα νοσοκομεία δεν κάνουν διαγωνισμούς για τα φάρμακα που έχουν την ίδια δράση, όπως γίνεται σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς προμηθεύονται πάντα τα πρωτότυπα σκευάσματα που είναι και πιο ακριβά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες με εξαγωγική δραστηριότητα που παρασκευάζουν αντίγραφα φάρμακα, συμμετέχουν σε διαγωνισμούς αυτού του είδους που γίνονται στην Ε.Ε.

Tεράστια σπατάλη γίνεται στη χρήση των φαρμάκων εντός των νοσοκομείων ως αποτέλεσμα των ακατάλληλων για νοσοκομειακή χρήση συσκευασιών τους. Μάλιστα, το θέμα αυτό απασχολεί τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων που όρισε ειδική επιτροπή η οποία εξετάζει το ζήτημα. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η χορήγηση φαρμάκων στον νοσοκομειακό ασθενή γίνεται σε ποσότητες για την κάλυψη των αναγκών του για 24 ώρες. Ωστόσο, πολλά φάρμακα –κυρίως αυτά με τη μορφή δισκίων και κάψουλας– είναι προσανατολισμένα για εξωνοσοκομειακούς ασθενείς που έχουν το σύνολο της συσκευασίας όπου αναγράφονται βασικά χαρακτηριστικά (ονομασία, δραστική ουσία, ημερομηνία λήξης, παρτίδα).

Τι γίνεται όμως όταν ο νοσοκομειακός φαρμακοποιός πρέπει να διαχωρίσει την ποσότητα 24ώρου για τον νοσηλευόμενο ασθενή; Οπως εξηγεί ο κ. Λάκκας «αναγκάζεται να δίνει για τον κάθε ασθενή μεγαλύτερη της απαιτούμενης για τη θεραπεία ποσότητα φαρμάκου, προκειμένου το κομμάτι της συσκευασίας που θα δώσει να φέρει την απαραίτητη σήμανση. Οι επιπλέον ποσότητες των φαρμάκων για λόγους ασφάλειας δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ξανά, που σημαίνει τεράστια δαπάνη για τα νοσοκομεία». Η επιτροπή που έχει συσταθεί στον ΕΟΦ είναι υπέρ της θέσπισης μιας νοσοκομειακής συσκευασίας με πολλαπλές ατομικές ημερήσιες δόσεις που θα φέρουν την κατάλληλη σήμανση. Ετσι, αφενός δεν θα «χάνονται» φάρμακα, αφετέρου η συσκευασία θα είναι πιο οικονομική για τα νοσοκομεία, αφού σίγουρα ένα κουτί π.χ. των 300 δισκίων θα κοστίζει λιγότερο από δέκα κουτιά των 30.

Τέλος, ένα σοβαρότατο θέμα αφορά τα φάρμακα για σοβαρές ασθένειες (καρκίνο, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.ά.) που χορηγούνται δωρεάν μόνο από τα φαρμακεία των νοσοκομείων και κατόπιν συνταγής. Τα φάρμακα αυτά δεν ξεπερνούν τα 100 τον αριθμό, αλλά αφορούν το 20% - 25% της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης και έχουν πολύ συγκεκριμένες –εγκεκριμένες από τον ΕΟΦ– ενδείξεις. Οταν η συνταγογράφηση είναι εκτός ενδείξεων, οι ελεγκτές του ταμείου δεν εγκρίνουν τη δαπάνη και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν εξοφλούν το νοσοκομείο που τα έχει χορηγήσει. Τα ίδια φάρμακα χορηγούνται και σε άπορους - ανασφάλιστους ασθενείς, και σε αυτές τις περιπτώσεις το «επικίνδυνο» είναι ότι κανένα ταμείο δεν θα ελέγξει τη συνταγογράφηση. Που σημαίνει ότι δεν ελέγχεται εάν τελικά τα ακριβά αυτά φάρμακα όντως προορίζονται για τον ασθενή που τα παρέλαβε...

Πηγή

http://www.ygeianet.gr/keimeno.php?id=2901
Συντάκτης: Πεννυ Μπουλουτζα

18/10/07

Μαθήματα Ομοιοπαθητικής


ΕΘΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
(Ε.Ε.Ο.Ι.Σ.)

Επικοινωνία: Παπαδιαμαντοπούλου 4, Αθήνα, 11 528
Τηλ.: 210 7222284, 6932981719

Αμφιθέατρο Ελληνικού Ινστιτούτου Pasteur

Για Ιατρούς, Οδοντιάτρους, Κτηνιάτρους, Φαρμακοποιούς και φοιτητές των αντίστοιχων σχολών

Πλήρες εκπαιδευτικό πρόγραμμα 600 ωρών που υπερβαίνει όλες τις προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ομοιοπαθητικής (ΕCH).
Η εμπειρία των εκπαιδευτών υπερβαίνει την εικοσαετία στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το πρόγραμμα παρέχεται από μη κερδοσκοπική επιστημονική Ιατρική Εταιρεία
και παρέχεται Δωρεάν.

Συντονιστής: Βαγγέλης Ζαφειρίου, Ψυχίατρος, Εκπρόσωπος ΙΣΑ στον ΠΙΣ.
Μέλος της επιτροπής του ΙΣΑ για την Ομοιοπαθητική
Μέλος της Εκπαιδευτικής Επιτροπής της ECH

Πηγή

http://www.homeopathyingreece.gr/


1 Comments:

Ανώνυμος said...

Μαστερ (MSc) Ομοιοπαθητικής αναγνωρισμένο από το Ελληνικό κράτος, για έλληνες γιατρούς, προσφέρει το πανεπιστήμιο Αιγαίου, και επίσης μαθήματα κάνει και η Ελληνική Εταιρεία Ομοιοπαθητικής Ιατρικής.
Πληροφορίες και για τα δύο προγράμματα στο:
http://www.homeopathy.gr/ekped.htm

3/12/2007 4:11 μμ

15/10/07

Που πάνε τα φάρμακα όταν πεθάνουν;


Που πάνε τα φάρμακα "όταν πεθάνουν"; Για να παρακολουθήσουμε μια καθημερινή ιστορία!

Ο κος Νίκος και η κα Νίκη τώρα τελευταία δεν αισθάνονται καλά. Παίρνουν πολλά φάρμακα και μερικά είναι ενέσεις. Πάντα προσέχουν, γιατί ο φαρμακοποιός τους λέει συνέχεια ότι τα φάρμακα είναι και δηλητήρια! Μερικά από τα φάρμακά τους είναι χαπάκια και ο κος Νίκος φροντίζει να τα πίνει στην ώρα τους, μαζί, πριν ή μετά το φαγητό, με μπόλικο νερό! Άλλα είναι σπρέι και η κα Νίκη ξέρει πολύ καλά τη διαδικασία. Παίρνει βαθιές ανάσες, εισπνέει το φάρμακό της και καταλαβαίνει αμέσως τη διαφορά.

Ο κος Νίκος και η κα Νίκη πετάνε με προσοχή τα μπουκαλάκια από τα φάρμακα και τις σύριγγες στο καλάθι με τα άλλα σκουπίδια τους. Τα σκουπίδια τους πάνε στη χωματερή, εκεί που όταν βρέχει πορώνεται το έδαφος και δίνει "τροφή" στο χώμα και στα φυτά, στους γλάρους (αλήθεια, πείτε μου, θα ήθελε κανείς από σας να ήταν γλάρος;).

Ο κος Νίκος και η κα Νίκη νοσηλεύονται πολύ συχνά στο Νοσοκομείο της περιοχής τους. Εκεί μαζί με πολλούς άλλους κους Νίκους και κες Νίκες παίρνουν φάρμακα, τους κάνουν ενέσεις, εξετάσεις, μικροβιολογικές, βιοχημικές, ραδιοϊσοτοπικές, σπινθηρογραφήματα... ξέρετε, που σου κάνουν μια ένεση με ένα ραδιενεργό φάρμακο. Η κα Νίκη και ο κος Νίκος πάνε συχνά στη τουαλέτα στο θάλαμό τους και εκεί όλο και κάποια ποσότητα φαρμάκου από τον οργανισμό τους αποβάλλεται με τα ούρα τους. Που πάνε τα ούρα της κας Νίκης και του κου Νίκου; Που πάνε τα απόβλητα από τις εξετάσεις τους; Που πάνε τα φιαλίδια των φαρμάκων, οι σπασμένες αμπούλες και οι χρησιμοποιημένες σύριγγες;

Το θέμα είναι ότι το Νοσοκομείο ή δεν έχει καθόλου κλίβανο, στον οποίο πρέπει να καταστρέφονται όλα τα απορρίμματα από αυτές τις δραστηριότητες, ή ο κλίβανος είναι χαλασμένος, είναι σε συντήρηση, δεν δουλεύει, λείπει κάποιο ανταλλακτικό, κάτι τέλος πάντων γίνεται και "είναι εκτός".

Οπότε, που πάνε όλα αυτά τα "πεθαμένα φάρμακα"; Μα που αλλού, στα σκουπίδια, στη χωματερή, στον αέρα, στο χώμα και στη θάλασσα!

Απ' ότι φαίνεται ένα είναι το σίγουρο. Τα φάρμακα μπορεί να κάνουν καλό στους ασθενείς, αλλά "όταν τα φάρμακα πεθάνουν" δεν κάνουν καθόλου καλό στα φυτά, στα ψάρια, στα πουλιά, στους ανθρώπους, στη γη.

Τα φάρμακα "όταν πεθάνουν", μόνο στον παράδεισο δεν πάνε!

13/10/07

1ο Πανελλήνιο Σεμινάριο Πειραματικής Βιοϊατρικής Έρευνας


1ο Πανελλήνιο Σεμινάριο Πειραματικής Βιοϊατρικής Έρευνας
Βασικό Επίπεδο, 11 – 12 Δεκεμβρίου, 2007
Προχωρημένο Επίπεδο, 13 – 14 Δεκεμβρίου, 2007

1st Panhellenic Workshop on Experimental Biomedical Research
Basic Level, 11 – 12 December, 2007
Advanced Level, 13 – 14 December, 2007

Α ΄ Ανακοίνωση

Οργάνωση : Ερευνητικό – Πειραματικό Κέντρο ELPEN

Με την συνεργασία : της Ελληνικής Εταιρείας Βιοϊατρικής Έρευνας και Ζώων Εργαστηρίου (ΕΕΒΕΖΕ) και του INTERNATIONAL COUNCIL FOR LABORATORY ANIMAL SCIENCE (ICLAS)

Τόπος Διεξαγωγής : Ερευνητικό - Πειραματικό Κέντρο ELPEN Φαρμακευτικής Βιομηχανίας, Λ. Μαραθώνος 95, Πικέρμι, 190 09Αθήνα

Θέματα Σεμιναρίου Βασικού Επιπέδου

- Ιστορία της πειραματικής βιοϊατρικής έρευνας. Αναγκαιότητα χθές και σήμερα.
- Νομοθεσία (ελληνική, ευρωπαική και διεθνής).
- Ηθική αξιολόγηση ερευνητικού πρωτοκόλλου.
- Εναλλακτικές μέθοδοι πειραματισμού και ιατρικής εκπαίδευσης.
- Βασικές αρχές διαχείρισης Μονάδος Ζωικών Προτύπων και Πειραματικών Μονάδων.
- Έλεγχος επιπέδου υγείας ζώων εργαστηρίου.
- Ζωοανθρωπονόσοι.
- Σχεδιασμός πειραματικού πρωτοκόλλου και αναζήτηση διεθνούς βιβλιογραφίας.
- Συνεργασία επιστημονικών ειδικοτήτων.
- Ζωϊκά πρότυπα και επιλογή κατάλληλου ζωϊκού προτύπου.
- Υλοποίηση πειραματικού μέρους του πρωτοκόλλου.
- Αναισθησία, αναλγησία, μυοχάλαση.
- Αναγνώριση και αντιμετώπιση πόνου. Εκτίμηση τελικού σημείου – ευθανασία.
- Στατιστική ανάλυση. Στην αρχή, στην πορεία ή στο τέλος?
- Επεξεργασία αποτελεσμάτων, συγγραφή πειραματικής εργασίας και δημοσίευση.

Πρακτική άσκηση :

- Επίσκεψη στην Μονάδα Ζώων Εργαστηρίου, ομιλίες για τα ζωικά πρότυπα (χαρακτηριστικά, ιδιαιτερότητες και συνήθειες των ζώων), προβολή video.
- Επίσης θα γίνει ειδική εκπαίδευση στην αναζήτηση και διαχείριση της διεθνούς βιβλιογραφίας

Γραπτές εξετάσεις με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής.

Θέματα Σεμιναρίου για Προχωρημένους

- Βραβεία Nobel, πειραματική βιοϊατρική έρευνα και εκπαίδευση.
- Πώς η ιδέα και το ερώτημα μετατρέπεται σε πρωτόκολλο? Τι πρέπει να κοιτάξω και πώς πρέπει να δουλέψω με ομαδικό πνεύμα?
- Χρηματοδότηση της έρευνας. Δυνατότητες, δυσκολίες, προοπτικές.
- Πρωτόκολλα με εργαστήρια στο εξωτερικό. Γιατί, πώς και ποια είναι τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα.
- In vitro και in vivo μελέτες. Συνδυάζονται? Χρειάζονται?
- Επιλογή ζωϊκών προτύπων σε επεμβατικά και μη επεμβατικά πρωτόκολλα. Παρουσίαση παραδειγμάτων.
- Μοριακή βιολογία και νέα ζωϊκά πρότυπα.
- Διοικητική οργάνωση Πειραματικών Μονάδων. Κτηνιατρική παρακολούθηση, πρόγραμμα λειτουργίας, προμήθειες, εσωτερικός έλεγχος.
- Food and Drug Administration και European Medicines Agency. Η νέα πραγματικότητα.
- Ιατρική εκπαίδευση και χρήση ζωϊκών προτύπων. Ελληνική και παγκόσμια εμπειρία.
Πρακτική άσκηση :
- Επίσκεψη στην Μονάδα Ζώων Εργαστηρίου, ομιλίες για τα ζωικά πρότυπα (χαρακτηριστικά, ιδιαιτερότητες και συνήθειες των ζώων), προβολή video.
- Επίσης θα γίνει ειδική εκπαίδευση στην αναζήτηση και διαχείριση της διεθνούς βιβλιογραφίας
Ομιλία προσκεκλημένου ομιλητή
Γραπτές εξετάσεις με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πρακτικά Σεμιναρίων : Στους συμμετέχοντες κάθε Σεμιναρίου, θα διανεμηθεί τόμος με τα πρακτικά του Σεμιναρίου καθώς και επιπλέον επιστημονικό υλικό (CD, DVD, εγχειρίδια) απολύτως χρήσιμα στην πειραματική βιοϊατρική έρευνα.

Βασικό (basic) και Προχωρημένο (advanced) σεμινάριο :

Όσοι από τους συμμετέχοντες στο 1ο Σεμινάριο Βασικής Εκπαίδευσης (11 – 12 Δεκεμβρίου, 2007), επιτύχουν στις εξετάσεις, συμμετέχουν αυτοδίκαια στο μελλοντικό Σεμινάριο για Προχωρημένους.

Επιστημονικές ειδικότητες και κατευθύνσεις, στις οποίες απευθύνεται το Σεμινάριο :

- Ιατροί
- Οδοντίατροι
- Κτηνίατροι
- Βιολόγοι
- Φαρμακοποιοί
- Νοσηλευτές.
- Τεχνολόγοι Ζωικής Παραγωγής

Θέσεις συμμετοχής στο Σεμινάριο Βασικού και Προχωρημένου Επιπέδου με Πρακτική Άσκηση: 40 έως 50.

Επίσημη γλώσσα Σεμιναρίων : η ελληνική.

Κοινωνικό πρόγραμμα :

- Επίσκεψη στα εργαστήρια του Ερευνητικού – Πειραματικού Κέντρου
- Επίσκεψη στο εργοστάσιο της ELPEN (ποιοτικός έλεγχος, παραγωγή).
- Διαλείμματα καφέ και ελαφρύ γεύμα.
- Γεύμα στην Ραφήνα και κοινωνική εκδήλωση.

Εγγραφή στο Σεμινάριο (βασικό ή προχωρημένο) : 100 €

Γραμματεία :

Ερευνητικό – Πειραματικό Κέντρο ELPEN A.E.
Λ. Μαραθώνος 95, Πικέρμι, 190 09
Τηλ : 210 – 60 38 105 (απευθείας)
210 – 60 39 326 έως 9 (εσωτερικά 351, 350 και 308)
Fax : 210 – 60 39 300

E – mails : exrese@elpen.gr
ή
apo@hol.gr

9/10/07

Κενές πολλές οργανικές θέσεις Φαρμακοποιών στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ


Τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ "στενάζουν" από την τραγική έλλειψη προσωπικού. Εξαίρεση δεν αποτελεί και ο κλάδος των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών που εδώ και χρόνια δεν λέει να αυξήσει τον αριθμό των μελών του πάνω από 300 (για όλα τα 127 Νοσοκομεία στην Ελλάδα! όταν μόνο στο Νοσοκομειακό Φαρμακείο στο Νοσοκομείο Georges Pompidou στο Παρίσι υπηρετούν 102 εργαζόμενοι εκ των οποίων 24 εικοσιτέσσερις φαρμακοποιοί, βλ. άρθρο στη Nosfar ).

Η ΠΕΦΝΙ-Ένωση επανέρχεται με επιστολή της προς τον Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αβραμόπουλο και ζητάει την παρέμβασή του ώστε να σταματήσει επιτέλους η τριτοκοσμική κατάσταση να υπάρχουν Νοσοκομεία του ΕΣΥ χωρίς φαρμακοποιό.

Όλη την επιστολή μπορείτε να την διαβάσετε στην ιστοσελίδα της ΠΕΦΝΙ-Ένωσης http://www.pefni.gr

3/10/07

Ελληνικό Φαρμακευτικό Μουσείο

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Έχουμε την ιδιαίτερη τιμή και χαρά να σας προσκαλέσουμε στα εγκαίνια του μοναδικού στην χώρα μας «ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ».

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 6 Οκτωβρίου και ώρα 19.00 από τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτριο Αβραμόπουλο.

Το «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ» στεγάζεται στο χώρο των γραφείων του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Εθνικής Αντιστάσεως 173-175, Φοίνικας, τηλ. 2310471776.

Με εκτίμηση

Το Δ.Σ. του Φ.Σ.Θ.



Η Φαρμακευτική Ιστορία της Ελλάδας βρίθει από μεγάλα και σημαντικά επιτεύγματα του ανθρώπινου νου, που έχουν προσφέρει πολλές υπηρεσίες στη ζωή του ανθρώπου. Τόσο στα αρχαία και αλεξανδρινά χρόνια με προσωπικότητες όπως ο Ιπποκράτης, ο Διοσκουρίδης και ο Γαληνός, όσο και στις σύγχρονες μέρες μας, η Φαρμακευτική στη χώρα μας αποτελεί ένα χώρο υπηρεσίας και προσφοράς για τον καθημερινό άνθρωπο.

Μέχρι σήμερα η φαρμακευτική ιστορία δεν έχει γίνει ευρέως γνωστή και πολλοί λίγοι γνωρίζουν τη διαχρονική της αξία. Γίνεται λοιπόν μια προσπάθεια, ώστε ο ρόλος της να γίνει ευρύτερα γνωστός και να αποτελέσει στοιχείο εκπαίδευσης και ενημέρωσης όλων.

Στα πλαίσια της πολύπλευρης προσφοράς των Ελλήνων Φαρμακοποιών ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης αναλαμβάνει την πρωτοβουλία, να αναδείξει την πολύ σημαντική φαρμακευτική μας ιστορία μέσα από τη δημιουργία του πρώτου Φαρμακευτικού Μουσείου στη χώρα μας.

Πηγή

Φαρμακευτικό Μουσείο Θεσσαλονίκης