15/6/05

Η Μελέτη για την Ευρωπαϊκή Νοσοκομειακή Φαρμακευτική το 2005

Στη Γενική Σύνοδο της EAHP (European Association of Hospital Pharmacists) αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί η τρίτη Ευρωπαϊκή έρευνα για την κατάσταση της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής σε όλη την Ευρώπη. Η έρευνα θα περιλάβει 28 ευρωπαϊκές χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρόσθετα επίσης της Ελβετίας, της Νορβηγίας και της Κροατίας.

Κάθε 5 χρόνια πραγματοποιείται με ερωτηματολόγιο που συμπληρώνεται από όλους του Διευθυντές των Νοσοκομειακών Φαρμακείων της Ευρώπης, η έρευνα για την κατάσταση του επεγγέλματός μας. Οι δύο προηγούμενες έρευνες ήταν το 1995 και το 2000. Στην τελευταία έρευνα του 2005 από την Ελλάδα είχαν συμπληρωθεί μόνο 10 δέκα ερωτηματολόγια.

Εφέτος η έρευνα γίνεται μέσω Ιντερνετ με ερωτηματολόγιο που πρέπει να συμπληρώσουμε στην ιστοσελίδα http://survey.eahponline.org.

Έχω ετοιμάσει και στέλνω στην ΠΕΦΝΙ Ένωση, 127 σελίδες και ένα συνοδό έγγραφο που θα να σταλούν στους συναδέλφους με οδηγίες για τον Αριθμό Ταυτότητας κάθε Νοσοκομείου και τον Κωδικό Εισόδου για κάθε Νοσοκομείο. Όπως αντιλαμβάνεστε και τα νοσοκομεία μας έχουν καταχωρηθεί σε βάση δεδομένων με Αριθμό Ταυτότητας και Κωδικό Εισόδου ώστε να υπάρχει σε κάθε μελέτη που θα γίνεται κάθε 5 χρόνια η δυνατότητα να γίνεται σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια τόσο ατομικά για κάθε νοσοκομείο, όσο και σε σύγκριση με άλλα νοσοκομεία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Έχει προετοιμαστεί ένα ερωτηματολόγιο για μας στο Ιντερνετ με 90 ερωτήσεις. Με το να συμπληρώσουμε το ερωτηματολόγιο θα συμβάλουμε σε μια ακριβέστερη παρουσίαση της κατάστασης της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής όπως ασκείται στη χώρα μας και σε όλη την Ευρώπη. Επιπλέον, θα πάρουμε επίσης μια καλή αντίληψη της προόδου που έχει σημειωθεί πρόσφατα στο επάγγελμα στη χώρα μας καθώς επίσης και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό θα μας έδινε ένα κίνητρο για την περαιτέρω εργασία μας και θα αύξανε την προσωπική συμβολή μας στην ανάπτυξη της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής.

Δεδομένου ότι μπορείτε να βρείτε απαραίτητο να ψάξετε τις απαντήσεις σε μερικές ερωτήσεις στη διαχείριση του νοσοκομείου σας, σας προτείνουμε να τυπώσετε ένα έντυπο του ερωτηματολογίου πριν αρχίσετε να το συμπληρώνετε.

Ρίξτε μια λεπτομερή ματιά στο ερωτηματολόγιο και συλλέξτε τις απαντήσεις που δεν μπορείτε να απαντήσετε οι ίδιοι. Όταν είστε έτοιμοι, μπορείτε να αρχίσετε να απαντάτε στο ερωτηματολόγιο που ευρίσκεται στο Ιντερνετ. Αν έχετε πρόβλημα στη χρήση του Ιντερνετ μπορείτε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός συνεργάτη σας που γνωρίζει τη χρήση του. Επίσης μπορείτε να στείλετε με φαξ ή με τα ΕΛΤΑ το ερωτηματολόγιο συμπληρωμένο χειρόγραφα στο συνάδελφο Λεωνίδα Τζίμη (τηλ 28210-22137, φαξ 28210-22133, Blog: http://nosfar.blogspot.com, email: tzileon@chaniahospital.gr) ώστε να το καταχωρήσει για εσάς στο Ιντερνετ (παράκληση: προκειμένου να καταχωρηθεί έγκαιρα το ερωτηματολόγιο να στείλετε στον συνάδελφο τις απαντήσεις μέχρι 31 Σεπτεμβρίου 2005).

Η έρευνα πραγματοποιείται με τελευταία ημερομηνία συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου στο Ιντερνετ την 31 Οκτωβρίου 2005.

Επίσκεψη στο Νοσοκομείο “Georges Pompidou”


Την Πέμπτη 09 Ιουνίου, πριν την έναρξη της Συνόδου της European Association of Hospital Pharmacists που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, 09-12 Ιουνίου 2005, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Νοσοκομείο «Georges Pompidou”.

Το νοσοκομείο έχει 780 κρεβάτια και περίπου 3000 άτομα προσωπικό εκ των οποίων 600 γιατροί. Το φαρμακευτικό τμήμα έχει 102 (εκατό δύο) άτομα προσωπικό εκ των οποίων 24 είναι φαρμακοποιοί. Λειτουργεί όλο το 24ωρο και χορηγεί φάρμακα με ηλεκτρονικό συνταγολόγιο. Στις κλινικές δεν υπάρχουν καθόλου αποθέματα φαρμάκων. Εχει τμήμα φαρμακευτικής πληροφόρησης, ανασύστασης κυτταροστατικών φαρμάκων και άλλων παρεντερικών διαλυμάτων, εργαστήριο ελέγχου κυτταροστατικών, και τμήμα αποθήκης.

Στο νοσοκομείο δεν διακινούνται έγγραφα οποιασδήποτε μορφής (paperless hospital), αλλά όλα γίνονται με ένα εξελιγμένο πρόγραμμα μηχανογράφησης.

Στη Γαλλία οι σπουδές για τη φαρμακευτική διαρκούν 6 χρόνια, κατόπιν παραμένουν σαν εσωτερικοί σε νοσοκομείο για 4 χρόνια και κατόπιν εξετάσεων παίρνουν την ειδικότητα του νοσοκομειακού φαρμακοποιού. Οι αμοιβές τους είναι ίδιες με των γιατρών.


Κατά την είσοδο οποιουδήποτε και οπουδήποτε στο νοσοκομείο είναι απαραίτητη η χρήση της προσωπικής κάρτας έτσι ώστε να καταγράφονται οι παρουσίες. Σε ελεγχόμενους χώρους, πχ εργαστήρια χρειάζεται και η πληκτρολόγηση κωδικού.

Οι συνταγές ελέγχονται με πρόγραμμα υπολογιστή για ασυμβασίες κλπ. Εάν σε ένα ασθενή παρουσιασθεί πρόβλημα από αλληλεπίδραση φαρμάκων υπεύθυνος είναι ο τελευταίος ιατρός που έγραψε συνταγή για τον ασθενή και ο φαρμακοποιός ο οποίος την ήλεγξε και χορήγηση το φάρμακο. Δεν χρησιμοποιούν ακόμα bar codes και η βιομηχανία τους προμηθεύει με φάρμακα κοινής συσκευασίας και αυτοί ετοιμάζουν τις ατομικές δόσεις.


Οι φαρμακοποιοί είναι υπεύθυνοι για τα φάρμακα, την ανασύσταση κυτταροστατικών, τις ιατρικές συσκευές, το τμήμα της αποστείρωσης, την παρασκευή φαρμάκων, τον έλεγχο ποιότητας και των ιατρικών αερίων.

Το πρόγραμμα μηχανογράφησης που χρησιμοποιούν σε όλο το νοσοκομείο είναι το «Thallis” της εταιρείας MEDAsys.

Αποτελέσματα της Συνόδου της EAHP -European Association of Hospital Pharmacists

Όπως σας είχα ενημερώσει πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Γενική Σύνοδος της European Association of Hospital Pharmacists στο Παρίσι 09-12 Ιουνίου 2005.


hpim1894 Posted by Hello


hpim1938 Posted by Hello

Θέματα ειδικού ενδιαφέροντος που συζητήθηκαν

• Η πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξάσκηση του επαγγέλματος σε κάθε κράτος μέλος, των ιατρών, φαρμακοποιών, νοσηλευτών, κτηνιάτρων, μαιών και αρχιτεκτόνων, έγινε δεκτή μετά την διαγραφή του άρθρου 3/85/432 που ανέφερε την ειδικότητα της νοσοκομειακής φαρμακευτικής, διότι υπήρχαν στο Ευρωκοινοβούλιο περισσότερες από 200 τροπολογίες και αποφάσισαν να ξαναγράψουν το κείμενο. Στο νέο κείμενο που προέκυψε αποφάσισαν να μην κάνουν αποδεκτές εισηγήσεις που δεν είχαν την αποδοχή όλων των κρατών και όπως σας έχω ενημερώσει από τις εκθέσεις μου των προηγουμένων ετών, για την Ειδικότητα/Εξειδίκευση στη Νοσοκομειακή Φαρμακευτική δύο κράτη έχουν δώσει αρνητική ψήφο, ένα εκ των οποίων και από τους εκπροσώπους της Ελλάδος ήδη από το 1985. Η τελική εισήγηση έγινε αποδεκτή από Κοινοβούλιο με γενική διατύπωση (European Parlliament, 11 May 2005,/adopted amendment 36/25a. Από τις 23 χώρες 21 έχουν ήδη θεσμοθετήσει την Ειδικότητα και στο παραπάνω νόμο αφήνεται η δυνατότητα εφαρμογής ειδικότητας σε οποιοδήποτε επάγγελμα συμπεριλαμβανομένης και της νοσοκομειακής φαρμακευτικής.
• Τα κράτη μέλη έχουν προθεσμία 2 δύο χρόνια για να προχωρήσουν στη θεσμοθέτηση ειδικότητας.
• Προχώρησε η πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ενιαία συσκευασία των φαρμάκων έτσι ώστε να αποφεύγοντας λάθη που γίνονται λόγω ομοιειδούς εξωτερικής συσκευασίας. Θα αποσταλεί ερωτηματολόγιο σε όλα τα κράτη-μέλη σχετικά με τα προβλήματα ομοειδών-παρόμοιων συσκευασιών.
• Υπάρχει σε εξέλιξη συζήτηση πρότασης στο Ευρωκοινοβούλιο για τα παιδιατρικά φάρμακα αλλά έχουν ήδη προταθεί 155 τροπολογίες και δεν υπάρχει μετάφραση σε όλες τις γλώσσες.
• Η Γαλλία, η Σουηδία και η Γερμανία έχουν προσαχθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διότι κατηγορούνται ότι παραβιάζουν τη Συνθήκη της Ρώμης για την ελεύθερη διακίνηση των φαρμάκων.
• Εχει γίνει αναβάθμιση της ιστοσελίδας της ΕΑΗΡ http://www.eahponline.org με ενδιαφέρον περιεχόμενο. Συστήθηκε Ομάδα Εργασίας με τους Nino Cossolino, Rob Moos, Leonidas Tzimis, για την διαρκή παρακολούθηση και ενημέρωση της ιστοσελίδας και τις προτάσεις για αναβαθμίσεις, τροποποιήσεις κλπ
• Το περιδικό EJHP European Journal of Hospital Pharmacy κυκλοφερεί πλέον σε δύο εκδόσεις, μια με Επαγγελματικά και μία με Επιστημονικά θέματα και αποστέλλεται σε όλους τους συναδέλφους.
• Το συμβόλαιο με την εταρεία διοργάνωσης των συνεδρίων Medicultura λήγει το 2007 και το Προεδρείο της ΕΑΗΡ θα αποφασίσει για τις μελλοντικές κινήσεις.
• Συμμετείχα σε working-group μαζί με τους εκπροσώπους της Σουδίας, Λουξεμβούργου, Δανίας, Φιλανδίας, Σλοβακίας και Τσεχίας, με θέμα τον ορισμό της νοσοκομειακής φαρμακευτικής και τις αρμοδιότητες του νοσοκομειακού φαρμακείου. Μετά από επικοινωνία με τη Πρόεδρο της ΕΑΗΡ παρουσίασα σε μετάφραση το ΠΔ 108 με την επισήμανση ότι βρισκόμαστε σε διαδικασία για νέα νομοθεσία.
• Για το θέμα “Ασφάλεια των Ασθενών» έκανε παρουσίαση ο Prof. Fernard Sauer, Director of the Directorate general Health and Consumer Products of the European Union. Ολη την ομιλία του σας την επισυνάπτω.
• Σε επόμενο τεύχος του περιοδικού EHPJ θα υπάρχει αφιέρωμα στην Ελλάδα. Τα άρθρα έχουν ετοιμαστεί από τους συναδέλφους Λεωνίδα Τζίμη, Δέσποινα Μακριδάκη και από τους ερευνητές του ΙΟΒΕ Χαρά Κουσουλάκου και Βασίλη Φραγκουλάκη.
• Ολα τα άρθρα του περιοδικού EHPJ είναι προσβάσιμα στο Ιντερνετ στη σελίδα της ΕΑΗΡ.
• Το Συνέδριο στη Λισαβόνα συμμετείχαν 1500 νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί. Το 2006 θα γίνει στη Γενεύη, Ελβετίας 22-24 Μαρτίου με κύριο θέμα «Quality and Medication Safety hand in hand”.

4/6/05

Η Ατζέντα της Συνόδου της EAHP - European Association of Hospital Pharmacists

Από την Πέμπτη 9 έως το Σάββατο 11 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι η ετήσια Σύνοδος της EAHP -European Association of Hospital Pharmacists (http://www.eahponline.org). Στη Σύνοδο θα συμμετέχουν αντιπροσωπείες από όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από άλλα κράτη που συμμετέχουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Η ΠΕΦΝΙ Ένωση είναι μέλος της ΕΑΗΡ και με την ιδιότητα του εκπροσώπου από την Ελληνική πλευρά θα σας έχω ενήμερους για τις εξελίξεις. Ήδη ο φάκελλος που μας έχει αποσταλεί είναι τεράστιος, ήδη τα διάφορα κράτη έχουν στείλει τις ετήσιες αναφορές τους και το κεντρικό θέμα της Συνόδου θα είναι "Η ασφάλεια των ασθενών".
Η ατζέντα είναι η παρακάτω:


European Association of Hospital Pharmacists
Final Agenda for the EAHP General Assembly
June 9th - 11th, 2005
PARIS

Venue:
Hotel Ampère
102 avenue de Villiers
75017 PARIS
Tel: 00 33 1 44 29 17 17
Fax: 00 33 1 44 29 16 50
E-mail address: seminaires_hotelampere@hotelampere.com
Website: www.hotelampere.com


1.Welcome and introduction

2.Apologies

3.Agenda and notification of any other business

4.EAHP: new applications for membership

5.Presentation of the EAHP Board activities
5.1 EAHP lobbying activity
5.1.1. Directive for recognition of professional qualifications
5.1.2. Strategy for the specialisation in hospital pharmacy
5.1.3. Directive “Services”
5.1.4. Look a like drugs / misleading writing of concentration of drugs
5.1.5. Others
5.2 EAHP Website
5.3 EAHP Survey 2005
5.4 EAHP Foundation
5.5 EAHP Collaboration with sister associations
5.6 EAHP Financial Report and Budget (vote)

6.EAHP Congress
6.1 Lisbon (Portugal) 2005
6.2 Future congresses
6.3 Further thoughts on the organisation of the congress

7.Definition of Hospital pharmacy and missions of the hospital pharmacist:
Guidelines for the working groups

8.Adoption of the minutes of the GA 2004 (vote)

9.Questions from the delegations and discussion
9.1 Germany
9.2 Austria

10.Country reports

11.Patient safety
11.1 Fernand Sauer, Director for the Directorate General Health and Consumer
Protection at the European Commission
11.2 Results of the questionnaire on patient safety
11.3 Discussion

12.Guidelines for organisation of elections

13.Proposal for amendment of the article 8 in the Statutes of the Association
(vote)

14. EJHP, the European Journal of Hospital Pharmacy,
Invited: Mrs Lasia Tang, Pharma Publishing &Media Europe (PP&ME), EJHP
Publisher

15. Reports from the Working Groups

16. Elections
16.1 President
16.2 Director of Finances (DF)
16.3 Director of Education, Science and Research (DESR)
16.4 Director of External Relations (DER)
16.5 Director of Publications (DP)

17. Any other business

18. Next General Assemblies
18.1 GA 2006: Bratislava (Slovakia)
18.2 GA 2007

19. Closing of the General Assembly 2005

Καί άλλες φωτογραφίες από το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής!

Η συνάδελφος Κα Γλυκερία Διαμαντοπούλου (http://www.blogger.com/profile/6036445) μας έστειλε αρκετές φωτογραφίες από το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής.
Ακολουθούν μερικές φωτογραφίες (κάνοντας 'κλικ' πάνω στη φωτογραφία μπορείτε να τη δείτε σε μεγάλο μέγεθος) από τις κοινωνικές εκδηλώσεις.


DSC00582 Posted by Hello


DSC00585 Posted by Hello


DSC00587 Posted by Hello


DSC00595 Posted by Hello


DSC00599 Posted by Hello


DSC00664 Posted by Hello


DSC00670 Posted by Hello


DSC00601 Posted by Hello


DSC00605 Posted by Hello


DSC00680 Posted by Hello