13/10/07

1ο Πανελλήνιο Σεμινάριο Πειραματικής Βιοϊατρικής Έρευνας


1ο Πανελλήνιο Σεμινάριο Πειραματικής Βιοϊατρικής Έρευνας
Βασικό Επίπεδο, 11 – 12 Δεκεμβρίου, 2007
Προχωρημένο Επίπεδο, 13 – 14 Δεκεμβρίου, 2007

1st Panhellenic Workshop on Experimental Biomedical Research
Basic Level, 11 – 12 December, 2007
Advanced Level, 13 – 14 December, 2007

Α ΄ Ανακοίνωση

Οργάνωση : Ερευνητικό – Πειραματικό Κέντρο ELPEN

Με την συνεργασία : της Ελληνικής Εταιρείας Βιοϊατρικής Έρευνας και Ζώων Εργαστηρίου (ΕΕΒΕΖΕ) και του INTERNATIONAL COUNCIL FOR LABORATORY ANIMAL SCIENCE (ICLAS)

Τόπος Διεξαγωγής : Ερευνητικό - Πειραματικό Κέντρο ELPEN Φαρμακευτικής Βιομηχανίας, Λ. Μαραθώνος 95, Πικέρμι, 190 09Αθήνα

Θέματα Σεμιναρίου Βασικού Επιπέδου

- Ιστορία της πειραματικής βιοϊατρικής έρευνας. Αναγκαιότητα χθές και σήμερα.
- Νομοθεσία (ελληνική, ευρωπαική και διεθνής).
- Ηθική αξιολόγηση ερευνητικού πρωτοκόλλου.
- Εναλλακτικές μέθοδοι πειραματισμού και ιατρικής εκπαίδευσης.
- Βασικές αρχές διαχείρισης Μονάδος Ζωικών Προτύπων και Πειραματικών Μονάδων.
- Έλεγχος επιπέδου υγείας ζώων εργαστηρίου.
- Ζωοανθρωπονόσοι.
- Σχεδιασμός πειραματικού πρωτοκόλλου και αναζήτηση διεθνούς βιβλιογραφίας.
- Συνεργασία επιστημονικών ειδικοτήτων.
- Ζωϊκά πρότυπα και επιλογή κατάλληλου ζωϊκού προτύπου.
- Υλοποίηση πειραματικού μέρους του πρωτοκόλλου.
- Αναισθησία, αναλγησία, μυοχάλαση.
- Αναγνώριση και αντιμετώπιση πόνου. Εκτίμηση τελικού σημείου – ευθανασία.
- Στατιστική ανάλυση. Στην αρχή, στην πορεία ή στο τέλος?
- Επεξεργασία αποτελεσμάτων, συγγραφή πειραματικής εργασίας και δημοσίευση.

Πρακτική άσκηση :

- Επίσκεψη στην Μονάδα Ζώων Εργαστηρίου, ομιλίες για τα ζωικά πρότυπα (χαρακτηριστικά, ιδιαιτερότητες και συνήθειες των ζώων), προβολή video.
- Επίσης θα γίνει ειδική εκπαίδευση στην αναζήτηση και διαχείριση της διεθνούς βιβλιογραφίας

Γραπτές εξετάσεις με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής.

Θέματα Σεμιναρίου για Προχωρημένους

- Βραβεία Nobel, πειραματική βιοϊατρική έρευνα και εκπαίδευση.
- Πώς η ιδέα και το ερώτημα μετατρέπεται σε πρωτόκολλο? Τι πρέπει να κοιτάξω και πώς πρέπει να δουλέψω με ομαδικό πνεύμα?
- Χρηματοδότηση της έρευνας. Δυνατότητες, δυσκολίες, προοπτικές.
- Πρωτόκολλα με εργαστήρια στο εξωτερικό. Γιατί, πώς και ποια είναι τα μειονεκτήματα και τα πλεονεκτήματα.
- In vitro και in vivo μελέτες. Συνδυάζονται? Χρειάζονται?
- Επιλογή ζωϊκών προτύπων σε επεμβατικά και μη επεμβατικά πρωτόκολλα. Παρουσίαση παραδειγμάτων.
- Μοριακή βιολογία και νέα ζωϊκά πρότυπα.
- Διοικητική οργάνωση Πειραματικών Μονάδων. Κτηνιατρική παρακολούθηση, πρόγραμμα λειτουργίας, προμήθειες, εσωτερικός έλεγχος.
- Food and Drug Administration και European Medicines Agency. Η νέα πραγματικότητα.
- Ιατρική εκπαίδευση και χρήση ζωϊκών προτύπων. Ελληνική και παγκόσμια εμπειρία.
Πρακτική άσκηση :
- Επίσκεψη στην Μονάδα Ζώων Εργαστηρίου, ομιλίες για τα ζωικά πρότυπα (χαρακτηριστικά, ιδιαιτερότητες και συνήθειες των ζώων), προβολή video.
- Επίσης θα γίνει ειδική εκπαίδευση στην αναζήτηση και διαχείριση της διεθνούς βιβλιογραφίας
Ομιλία προσκεκλημένου ομιλητή
Γραπτές εξετάσεις με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πρακτικά Σεμιναρίων : Στους συμμετέχοντες κάθε Σεμιναρίου, θα διανεμηθεί τόμος με τα πρακτικά του Σεμιναρίου καθώς και επιπλέον επιστημονικό υλικό (CD, DVD, εγχειρίδια) απολύτως χρήσιμα στην πειραματική βιοϊατρική έρευνα.

Βασικό (basic) και Προχωρημένο (advanced) σεμινάριο :

Όσοι από τους συμμετέχοντες στο 1ο Σεμινάριο Βασικής Εκπαίδευσης (11 – 12 Δεκεμβρίου, 2007), επιτύχουν στις εξετάσεις, συμμετέχουν αυτοδίκαια στο μελλοντικό Σεμινάριο για Προχωρημένους.

Επιστημονικές ειδικότητες και κατευθύνσεις, στις οποίες απευθύνεται το Σεμινάριο :

- Ιατροί
- Οδοντίατροι
- Κτηνίατροι
- Βιολόγοι
- Φαρμακοποιοί
- Νοσηλευτές.
- Τεχνολόγοι Ζωικής Παραγωγής

Θέσεις συμμετοχής στο Σεμινάριο Βασικού και Προχωρημένου Επιπέδου με Πρακτική Άσκηση: 40 έως 50.

Επίσημη γλώσσα Σεμιναρίων : η ελληνική.

Κοινωνικό πρόγραμμα :

- Επίσκεψη στα εργαστήρια του Ερευνητικού – Πειραματικού Κέντρου
- Επίσκεψη στο εργοστάσιο της ELPEN (ποιοτικός έλεγχος, παραγωγή).
- Διαλείμματα καφέ και ελαφρύ γεύμα.
- Γεύμα στην Ραφήνα και κοινωνική εκδήλωση.

Εγγραφή στο Σεμινάριο (βασικό ή προχωρημένο) : 100 €

Γραμματεία :

Ερευνητικό – Πειραματικό Κέντρο ELPEN A.E.
Λ. Μαραθώνος 95, Πικέρμι, 190 09
Τηλ : 210 – 60 38 105 (απευθείας)
210 – 60 39 326 έως 9 (εσωτερικά 351, 350 και 308)
Fax : 210 – 60 39 300

E – mails : exrese@elpen.gr
ή
apo@hol.gr

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΤΗΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΡΠΑΧΤΗΣ ΑΠΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΣ ΑΣΧΕΤΩΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΩΝ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟΧΟΠΟΙΗΣΕΙ ΑΔΙΚΑ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.Ο ΔΟΓΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΠΟΤΕ ΤΙΠΟΤΑ. ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΟΙ ΑΝΤΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΓΝΟΙΑ Η΄ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ.

ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΠΟΥ ΜΕΛΕΤΑ ΤΟ ΒΙΟ, ΤΗ ΖΩΗ. ΔΙΑΚΡΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ (ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ), ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ, ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥ.

Η ΜΕΛΕΤΗ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΔΟΜΗ –ΜΟΡΦΗ (ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΦΥΤΩΝ, ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΖΩΩΝ, ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥ) ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ (ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ, ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΖΩΩΝ, ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥ) ΩΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ. ΓΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΟΓΟ ΣΕ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ, ΣΤΗΝ ΟΞΦΟΡΔΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΧΑΡΒΑΡΝΤ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΟΥΝ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΟΙ (ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΣΥΝΙΣΤΟΥΝ ΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥ).

ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΠΑΘΟΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ, ΠΟΥ ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙΚΕΙΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΙΑΤΡΟΙ ΩΣ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ, ΑΦΟΥ Ο ΟΡΟΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΣ ΔΙΕΘΝΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΒΙΟΛΟΓΟΥΣ.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ. ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΦΥΤΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΓΕΩΠΟΝΙΚΗ, ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΖΩΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Η ΙΑΤΡΙΚΗ. ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, ΑΛΛΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΒΙΟΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ, ΒΙΟΦΥΣΙΚΗ, ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ, ΒΙΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ, ΒΙΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑ, ΒΙΟΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΚΛΠ. ΣΕ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΕΔΡΕΣ ΚΑΙ ΕΓΚΥΡΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΩΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ .

ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΣΕ ΑΞΙΟΛΟΓΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΜΗΜΑ ΕΝΙΑΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΠΤΥΧΙΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ, ΙΑΤΡΙΚΗΣ, ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ. ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ, ΩΣΤΟΣΟ, ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ, ΙΑΤΡΙΚΗ, ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΩΣ ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ, ΕΝΩ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ (ΒΙΟΕΠΙΣΤΗΜΕΣ).

ΜΙΛΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΕΠΕΣΑΝ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΣΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ (ΒΛ. SITE ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ). ΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΤΟ 1983 ΕΩΣ ΤΟ 2001 ΕΙΧΕ ΣΤΑΘΕΡΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑΣ. ΜΕΧΡΙ ΠΟΥ Ο ΑΝΕΚΔΙΗΓΗΤΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ ΑΥΞΗΣΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΜΟΝΟΜΕΡΩΣ ΣΤΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ. ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΙ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΠΟΛΛΟΙ ΠΛΕΟΝ ΤΙΣ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΩΣ ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Η΄ ΙΑΤΡΙΚΗ . ΕΞΑΛΛΟΥ, ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ 3 ΣΤΟΥΣ 10 ΒΙΟΛΟΓΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΔΕΝ ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΙΑΤΡΙΚΗ, ΕΝΩ ΕΙΧΑΝ ΤΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΜΟΡΙΑ. Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΟΧΙ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΝ ΔΕΝ ΕΠΙΘΥΜΕΙ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΚΛΙΝΙΚΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ, ΑΛΛΑ ΤΟΥ ΕΡΕΥΝΗΤΗ.


ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΠΡΟΚΟΠΟΥΣ (ΟΧΙ ΟΛΟΙ) ΔΙΚΑΤΣΑΔΕΣ ΠΟΥ ΚΛΗΡΟΝΟΜΗΣΑΝ ΤΟ ΓΩΝΙΑ-ΜΑΓΑΖΙ (ΙΑΤΡΕΙΟ-ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ) ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΕ ΜΟΡΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΗ.

ΕΠΙΣΗΣ, Ο ΚΟΜΠΛΕΞΙΣΜΟΣ ΑΛΛΩΝ ΧΑΜΗΛΟΒΑΘΜΩΝ ΣΧΟΛΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΑΔΙΚΑ , ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ , ΑΛΛΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ (ΜΕ ΤΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ, ΤΗΝ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΥΠΕΡΟΧΗ) ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΩΝ.

Η ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΑΣ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΗΜΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕ ΕΝΑ ΕΞΑΜΗΝΟ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ ΑΥΤΟΑΠΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΤΕΣ ΚΑΙ ΕΙΧΑΝ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΟΠΟ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ. ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΟΤΙ Ο ΧΗΜΙΚΟΣ Ή Ο ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΣ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΜΕ ΠΟΝΤΙΚΙΑ ΚΑΙ ΦΥΤΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ ΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΜΙΑΣ ΟΥΣΙΑΣ ΑΝΤΙΠΟΙΕΙ ΕΡΓΟ ΒΙΟΛΟΓΟΥ.

ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΡΙΑ-ΜΟΡΙΑΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ, ΚΥΤΤΑΡΑ-ΚΥΤΤΑΡΙΚΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ, ΙΣΤΟΙ-ΙΣΤΟΛΟΓΙΑ, ΕΜΒΡΥΟ-ΕΜΒΡΥΟΛΟΓΙΑ ΚΤΛ.
ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗ Η ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΓΝΩΣΗ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ ΔΕ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ, ΚΑΤΑΚΤΙΕΤΑΙ. ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΤΗ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ (ΒΑΚΤΗΡΙΟΛΟΓΙΑ, ΜΥΚΗΤΟΛΟΓΙΑ, ΠΑΡΑΣΙΤΟΛΟΓΙΑ, ΙΟΛΟΓΙΑ) ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΑΝΩ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ. ΕΥΤΥΧΩΣ, ΟΧΙ ΠΙΑ ΣΤΗΝ ΕΜΒΡΥΟΛΟΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΥ-ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΕΝΕΤΙΚΗ.

ΧΩΡΙΣ ΦΑΝΑΤΙΣΜΟ, ΛΟΙΠΟΝ , ΜΗΝ ΑΓΝΟΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΣΑΣ. ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΒΙΟΛΟΓΟΙ ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΓΝΩΣΗ, ΕΙΣΑΓΟΝΤΑΝ ΟΠΟΥ ΗΘΕΛΑΝ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ. ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΕΜΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΓΝΟΙΑ.

ΜΕ ΦΙΛΟΤΙΜΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΟΤΙ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΗΜΙΚΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΟΤΙ ΣΤΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΟΙ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΑΤΟΜΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΟΙ. Η ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΣΤΕΠ-92) (INTERNATIONAL STANDARD CLASSIFICATION OF OCCUPATIONS-ISCO) ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΔΓΕ) ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ ΟΙ ΑΝΑΤΟΜΟΙ, ΟΙ ΒΙΟΧΗΜΙΚΟΙ, ΟΙ ΒΙΟΦΥΣΙΚΟΙ, ΟΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΟΙ, ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΟΙ, ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΚΟΥΝΤΕΣ ΣΥΝΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΙΟΛΟΓΟΙ ΕΝ ΓΕΝΕΙ, ΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΑΣΚΟΥΝΤΕΣ ΣΥΝΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ.
ΟΙ ΑΝΩΤΕΡΩ ΔΙΕΞΑΓΟΥΝ ΕΡΕΥΝΕΣ, ΒΕΛΤΙΩΝΟΥΝ Η ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΥΝ ΕΝΝΟΙΕΣ, ΘΕΩΡΙΕΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ Η ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ, ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ, ΒΟΤΑΝΙΚΗ, ΖΩΟΛΟΓΙΑ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ, ΑΝΑΤΟΜΙΑ, ΒΑΚΤΗΡΙΟΛΟΓΙΑ, ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ, ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ, ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΙΑ, ΓΕΝΕΤΙΚΗ, ΓΕΩΠΟΝΙΑ, ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ, ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΗ.

ΕΝΤΕΛΩΣ ΞΕΧΩΡΙΣΤΟΣ ΚΛΑΔΟΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΦΥΣΙΚΟΙ, ΧΗΜΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΣΚΟΥΝΤΕΣ ΣΥΝΑΦΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ. ΣΤΟΥΣ ΧΗΜΙΚΟΥΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ, ΕΠΙΣΗΣ, ΟΙ ΧΗΜΙΚΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑΣ, ΟΙ ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΠΥΡΗΝΙΚΟΙ ΧΗΜΙΚΟΙ.
ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΒΙΟΧΗΜΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΟΙ (2312).

ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΚΕΣ ΚΟΡΩΝΕΣ ΓΙΑ ΕΓΧΩΡΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ. ΆΛΛΟ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΚΑΙ MARKETING.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ (ΣΤΕΠ-92) (INTERNATIONAL STANDARD CLASSIFICATION OF OCCUPATIONS-ISCO)

KΟΙΝΕΣ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΒΙΟΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ :
1) ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ (LABORATIO DI GENETICA : 4 ΧΡΟΝΙΑ, ΑΠΟ ΤΟ 2006 5 ΧΡΟΝΙΑ)
2) ΚΛΙΝΙΚΗ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ (4 ΧΡΟΝΙΑ, ΑΠΟ ΤΟ 2006 5 ΧΡΟΝΙΑ)
3) ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΙΟΛΟΓΙΑ (5 ΧΡΟΝΙΑ)
4) ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ (5 ΧΡΟΝΙΑ)
5) ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ (4 ΧΡΟΝΙΑ, ΑΠΟ ΤΟ 2006 5 ΧΡΟΝΙΑ)
6) ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ (4 ΧΡΟΝΙΑ, ΑΠΟ ΤΟ 2006 5 ΧΡΟΝΙΑ)

ΑΥΤΕΣ ΟΙ KΟΙΝΕΣ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΒΙΟΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΛΟΓΩ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΟΥΝΤΑΙ!


ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΠΑΝΤΟΤΕ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕ ΦΟΒΗΘΗΚΑΝ ΤΟΝ ΚΟΠΟ, ΜΕ ΜΕΡΑΚΙ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ, ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΑΠΟ ΧΗΜΙΚΟΙ, ΦΥΣΙΚΟΙ, ΣΥΝΕΧΙΣΑΝ ΜΕ ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ Η΄ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΣΤΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ, ΩΣ ΒΙΟΧΗΜΙΚΟΙ ΚΑΙ ΒΙΟΦΥΣΙΚΟΙ, ΣΥΝΕΙΣΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΜΕΓΙΣΤΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ. ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΩΣ ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΖΟΜΕΝΩΝ ΕΓΚΕΦΑΛΩΝ ΤΗΣ ΑΡΠΑΧΤΗΣ. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ- ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΠΟΥ ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΩΣ ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΙΤΕ ΩΣ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΕΙΤΕ ΩΣ ΚΛΙΝΙΚΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ. ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΑΓΑΠΟΥΝ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΑ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΚΟΠΙΑ ΤΟΥ .

Ανώνυμος είπε...

προφανως, ο ανωνυμος θεωρει οτι εγω π.χ. που περασα στην ιατρικη μεσω πανελληνιων, σπουδασα 6 χρονια προπτυχιακα και 5 χρονια ως ειδικευομενος στην Ιατρικη Βιοπαθολογια, θα επρεπε να νοιωθω μειονεκτικα και να εχω λιγοτερα επαγγελματικα δικαιωματα στον τομεα τησ Βιοπαθολογιας απο εναν αποφοιτο Βιολογιας 4ετους φοιτησης.. λογικο ακουγεται...

Ανώνυμος είπε...

ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ (ΑΙΜΑ, ΟΥΡΑ ΚΛΠ) ΕΜΠΙΠΤΕΙ ΣΤΟ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ . ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΟ ΑΥΤΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ (ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΑ) ΕΙΝΑΙ ΒΙΟΛΟΓΟΙ (ΒΛ. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΑΔΕΙΩΝ ΙΔΡΥΣΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΠΧ. AMERICAN BOARD OF BIOANALYSTS).


ΔΙΕΘΝΩΣ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΟΙ ΒΙΟΛΟΓΟΙ ΝΑ ΔΙΕΥΘΥΝΟΥΝ ΤΙΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ. ΜΕ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΑΙ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣΤΕΡ , 6 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ , ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΣΕ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΕΠΙ ΠΛΗΡΩΜΗ, ΟΠΩΣ ΣΤΟ ΕΓΧΩΡΙΟ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ, ΟΠΟΥ ΜΕ 6 ΧΡΟΝΙΑ ΣΥΝΟΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΡΟΧΩΡΟΥΝ ΣΤΗΝ 5 ΕΤΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ. ΜΕ ΜΙΑ ΕΙΔΟΠΟΙΟ ΔΙΑΦΟΡΑ: ΤΑ 6 ΧΡΟΝΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΒΙΟΛΟΓΩΝ, ΕΙΝΑΙ 6 ΧΡΟΝΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ. ΤΑ 6 ΧΡΟΝΙΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΟΥΤΕ ΤΟ 10% ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ ΩΡΩΝ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΝ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ.

ΔΙΕΘΝΩΣ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΤΑΣΣΕΙ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΕΙ ΦΑΡΜΑΚΑ. ΕΠΟΜΕΝΩΣ, Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΙΚΑΝΟΣ ΝΑ ΔΙΕΥΘΥΝΕΙ ΕΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΛΟΓΙΚΗ ΑΦΟΥ ΠΑΡΕΧΕΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΕΙΓΜΑΤΩΝ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ.

ΙΑΤΡΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΟΥ 6 ΧΡΟΝΙΑ ΣΠΟΥΔΑΖΑΝ ΝΑ ΣΥΝΤΑΣΣΟΥΝ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΝ ΦΑΡΜΑΚΑ ΧΩΡΙΣ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ: Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΤΑΣΣΕΙ ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΕΙ ΦΑΡΜΑΚΑ) ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ ΝΑ ΔΙΕΥΘΥΝΟΥΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΜΕ ΒΙΟΛΟΓΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΠΟΥ 6 ΧΡΟΝΙΑ (4 ΧΡΟΝΙΑ ΠΤΥΧΙΟ+2 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣΤΕΡ) ΣΠΟΥΔΑΖΑΝ ΜΕ ΔΕΚΑΠΛΑΣΙΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΒΙΟΛΟΓΙΑ= ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ, ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ, ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΑ, ΚΥΤΤΑΡΟΛΟΓΙΑ, ΓΕΝΕΤΙΚΗ, ΚΛΠ)

ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΑ ΔΙΕΘΝΩΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΟΥΝΤΑΙ.ΠΧ. ΟΙ ΙΑΤΡΟΙ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΙ ΣΕ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΟ ΒΙΟΛΟΓΟΥΣ ΣΕ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΔΙΕΥΘΥΝΟΥΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ, ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΒΙΟΛΟΓΟΙ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ (ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ) ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΟΥΝ. ΒΕΒΑΙΑ, ΤΕΛΙΚΑ, Η ΣΥΝΘΕΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟΥ, ΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΝΕΙ, ΕΝΩ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ, ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΜΟΡΙΑΚΟ ΒΙΟΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΩΝ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ.

ΑΥΤΟΣ Ο ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΜΟΝΟ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ. ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΚΗ ΙΤΑΛΙΑ:

KΟΙΝΕΣ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΒΙΟΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ :
1) ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ (LABORATIO DI GENETICA : 4 ΧΡΟΝΙΑ, ΑΠΟ ΤΟ 2006 5 ΧΡΟΝΙΑ)
2) ΚΛΙΝΙΚΗ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑ (4 ΧΡΟΝΙΑ, ΑΠΟ ΤΟ 2006 5 ΧΡΟΝΙΑ)
3) ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΙΟΛΟΓΙΑ (5 ΧΡΟΝΙΑ)
4) ΚΛΙΝΙΚΗ ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ (5 ΧΡΟΝΙΑ)
5) ΦΑΡΜΑΚΟΛΟΓΙΑ (4 ΧΡΟΝΙΑ, ΑΠΟ ΤΟ 2006 5 ΧΡΟΝΙΑ)
6) ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ (4 ΧΡΟΝΙΑ, ΑΠΟ ΤΟ 2006 5 ΧΡΟΝΙΑ)

ΑΥΤΕΣ ΟΙ KΟΙΝΕΣ ΔΙΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΒΙΟΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΛΟΓΩ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΟΥΝΤΑΙ!

Ανώνυμος είπε...

Έχεις δίκιο φίλε.Σύμφωνα με τις διατάξεις του 1397/83 και 2071/92 (άρθρο 125) αλλά και το νόμο 2519/97 (άρθρα 42,44) οι Βιολόγοι ανήκουν σε κλάδο του ΕΣΥ και διαβαθμίζονται μέχρι το βαθμό του Διευθυντή. Σε πολλά βιοχημικά εργαστήρια δημοσίων νοσοκομείων προΐσταται ήδη Bιολόγος Διευθυντής, όπως συμβαίνει σε όλες σχεδόν τις χώρες του εξωτερικού, όπου Bιολόγοι Διευθυντές ιδρύουν εργαστήρια και στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, η Πανελλήνια Ένωση Επιστημονικών Σωματείων Ιατρικής Βιοπαθολογίας θεωρεί την ανάλυση βιολογικών δειγμάτων του ανθρώπου από Βιολόγους.. ανεπίτρεπτη αντιποίηση ιατρικής πράξης! Πέρα από το αυτονόητο ότι η ανάλυση βιολογικών δειγμάτων του ανθρώπου από επιστήμονες Βιολόγους είναι επιστημονική πράξη, είναι ανάγκη να διαφανεί ξεκάθαρα ο ρόλος της ανεπίτρεπτης αντιποίησης.. της αλήθειας από μερίδα (όχι όλοι) Βιοπαθολόγων

Ανώνυμος είπε...

Αντιδρούν οι κλινικοί χημικοί των νοσοκομείων

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_14/01/2009_299212

Την αντίδραση των κλινικών χημικών που εργάζονται στα βιοχημικά εργαστήρια νοσοκομείων της χώρας μας, προκάλεσε η καταγγελία της Πανελλήνιας Ενωσης Ιατρικής Βιοπαθολογίας, που τον περασμένο Δεκέμβριο κατέθεσε αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, διαμαρτυρόμενη για την τακτική διοικήσεων μεγάλων νοσοκομείων του Λεκανοπεδίου να ανέχονται τη λειτουργία εργαστηριακών τμημάτων, δίχως την παρουσία ειδικευμένου γιατρού αντίστοιχης ειδικότητας και με επιστημονικούς υπευθύνους μη γιατρούς.
Ανακοίνωση της Ενωσης
Η Ενωση Κλινικών Χημικών σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι κλινικοί χημικοί (που στελεχώνουν τα εργαστήρια) ανήκουν σε αναγνωρισμένο κλάδο ΕΣΥ στην ιατρική υπηρεσία των νοσοκομείων, εκλέγονται στο Επιστημονικό Συμβούλιο των νοσοκομείων, εφημερεύουν και σύμφωνα με τη νομοθεσία, μπορούν να λάβουν θέση επιστημονικού υπευθύνου στα τμήματά τους.
Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, στα περισσότερα βιοχημικά τμήματα των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας προΐστανται βιοχημικοί, κλινικοί χημικοί, χημικοί ή βιολόγοι, και σχεδόν όλα τα βιοχημικά τμήματα στελεχώνονται από μέλη της Ενωσης, γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν αμφισβητείται από την πολιτεία η επιστημονική επάρκεια των μελών της. Η Ενωση Κλινικών Χημικών αναφέρει, επίσης, ότι δεν προβλέπονται θέσεις βιοπαθολόγων στα βιοχημικά τμήματα των νοσοκομείων, υποστηρίζοντας ότι αυτό οφείλεται στο ότι «ο νόμος αναγνωρίζει ότι η σχετική ειδικότητα για τα τμήματα αυτά είναι η ειδικότητα της κλινικής βιοχημείας». Αναφορικά με την καταγγελία των βιοπαθολόγων για την εκπαίδευση των νέων συναδέλφων τους από μη γιατρούς στα βιοχημικά τμήματα, η Ενωση απαντά ότι η εκπαίδευση ειδικευομένων βιοπαθολόγων στην Κλινική Χημεία είναι υπό την επίβλεψη ειδικευμένων επιστημόνων στο γνωστικό αντικείμενο και σύμφωνη με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Ανώνυμος είπε...

Ο ΟΡΟΣ BIOMEDICAL SCIENTIST ΔΙΕΘΝΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΒΙΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΥΣ IATΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

ΠΑΡΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΠΟΔΙΑΙΡΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_basic_biology_topics

Subdisciplines of biology

Anatomy,Biochemistry ,Bioinformatics,Biomechanics, Bionomics, Biophysics, Biotechnology,Cell biology,Entomology,Evolution,Genetics,Gerontology,Histology Immunology,Microbiology,Molecularbiology,Mycology,Neurobiology,Parasitology,Photobiology,Physiology,Biological psychology,Radiobiology, Sociobiology, Structural biology,Virology

H ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΔΙΕΘΝΩΣ:

http://www.diffen.com/difference/Science_vs_Technology

Science from the Latin scientia (knowledge) is a system of acquiring knowledge based on the scientific method, as well as the organized body of knowledge gained through such research. Science as defined here is sometimes termed pure science to differentiate it from applied science, which is the application of scientific research to specific human needs.

Technology is a broad concept that deals with a species’ usage and knowledge of tools and crafts, and how it affects a species’ ability to control and adapt to its environment. In human society, it is a consequence of science and engineering, although several technological advances predate the two concepts.

Ο ΟΡΟΣ ΒIOMEDICAL SCIENTIST ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΥΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ.

http://en.wikipedia.org/wiki/Biomedical_scientist

A biomedical scientist (or biomedical doctor, biomedician, medical scientist), is a scientist educated in the field of biological science, especially in the context of medicine.
Examples include biological scientists such as molecular biologists.

Although a degree in a medicine or life science is common, recent research projects also need graduates in statistics, bioinformatics, physics and chemistry.

Often biomedical scientists are incorrectly referred to as laboratory technicians.

Ο ΟΡΟΣ MEDICAL TECHNOLOGIST ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΥΣ (TECHNOLOGIST) ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ.

http://en.wikipedia.org/wiki/Medical_technologist

A medical technologist (MT) is a healthcare professional who performs diagnostic analytic tests.

ANTIΣΤΟΙΧΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΥΣ (TECHNOLOGIST) ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΟΥΣ

http://en.wikipedia.org/wiki/Radiologic_technologist

A radiologic technologist, or radiographer, is a healthcare professional who creates medical images of the body.

ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΙ (TECHNOLOGIST) ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΟΠΩΣ ΠΧ. ΟΙ ΑΚΤΙΝΟΦΥΣΙΚΟΙ-ΦΥΣΙΚΟΙ ΙΑΤΡΙΚΗΣ.

ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΙ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΙ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ.

ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΩΝ ΑΤΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΥΨΗΛΟ. ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΑΞΙΕΠΑΙΝΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΙ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΜΕ ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΓΙΝΑΝ ΙΑΤΡΟΙ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΟΙ, ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ (ΟΧΙ ΠΡΑΚΤΙΚΑ) ΚΕΝΑ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΞΕΛΙΞΗ. ΑΝ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΩΝ ΑΤΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΥΨΗΛΟ ΔΕ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΑΝ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΙΑΤΡΙΚΗ Η΄ΒΙΟΛΟΓΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

Ο ΟΡΟΣ BIOMEDICAL SCIENTIST ANAΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΒΙΟΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΥΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

ΠΑΡΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΥΠΟΔΙΑΙΡΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ:

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_basic_biology_topics

Subdisciplines of biology
Anatomy,Biochemistry ,Bioinformatics,Biomechanics, Bionomics, Biophysics, Biotechnology,Cell biology,Entomology,Evolution,Genetics,Gerontology,Histology Immunology,Microbiology,Molecularbiology,Mycology,Neurobiology,Parasitology,Photobiology,Physiology,Biological psychology,Radiobiology, Sociobiology, Structural biology,Virology

H ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ ΔΙΕΘΝΩΣ:

http://www.diffen.com/difference/Science_vs_Technology

Science from the Latin scientia (knowledge) is a system of acquiring knowledge based on the scientific method, as well as the organized body of knowledge gained through such research. Science as defined here is sometimes termed pure science to differentiate it from applied science, which is the application of scientific research to specific human needs.
Technology is a broad concept that deals with a species’ usage and knowledge of tools and crafts, and how it affects a species’ ability to control and adapt to its environment. In human society, it is a consequence of science and engineering, although several technological advances predate the two concepts.

ΕΤΣΙ, Ο ΟΡΟΣ ΒIOMEDICAL SCIENTIST ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΥΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ.

http://en.wikipedia.org/wiki/Biomedical_scientist

A biomedical scientist (or biomedical doctor, biomedician, medical scientist), is a scientist educated in the field of biological science, especially in the context of medicine.
Examples include biological scientists such as molecular biologists. Although a degree in a medicine or life science is common, recent research projects also need graduates in statistics, bioinformatics, physics and chemistry.

Often biomedical scientists are incorrectly referred to as laboratory technicians.

Ο ΟΡΟΣ MEDICAL TECHNOLOGIST ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΥΣ (TECHNOLOGIST) ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ.

http://en.wikipedia.org/wiki/Medical_technologist

A medical technologist (MT) is a healthcare professional who performs diagnostic analytic tests.

ANTIΣΤΟΙΧΑ ΙΣΧΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΥΣ (TECHNOLOGIST) ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΟΥΣ

http://en.wikipedia.org/wiki/Radiologic_technologist

A radiologic technologist, or radiographer, is a healthcare professional who creates medical images of the body.

ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΙ (TECHNOLOGIST) ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΟΠΩΣ ΠΧ. ΟΙ ΑΚΤΙΝΟΦΥΣΙΚΟΙ-ΦΥΣΙΚΟΙ ΙΑΤΡΙΚΗΣ.

ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΙ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΙ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ.

ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΩΝ ΑΤΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΥΨΗΛΟ. ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΑΞΙΕΠΑΙΝΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΙ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΜΕ ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΕΓΙΝΑΝ ΙΑΤΡΟΙ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΟΙ, ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΑ ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ (ΟΧΙ ΠΡΑΚΤΙΚΑ) ΚΕΝΑ ΤΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΞΕΛΙΞΗ. ΑΝ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΩΝ ΑΤΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΥΨΗΛΟ ΔΕ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΑΝ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΙΑΤΡΙΚΗ Η΄ΒΙΟΛΟΓΙΑ.

Ανώνυμος είπε...

Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΟΥ Biomedical Scientist ΑΛΛΑ ΚΑΙ Clinical Scientist ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ ΔΙΕΘΝΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΤΙΤΛΟΥ ΔΙΩΚΕΤΑΙ ΠΟΙΝΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ. ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΦΕΡΟΥΝ ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΜΗΤΡΩΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΜΕΛΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΒΜS/HP COUNCIL.

TO HP COUNCIL ANAΦΕΡΕΙ ΡΗΤΩΣ:

Protected titles

The titles Biomedical Scientist, Clinical Scientist are protected by law. Anyone using one of these titles must be registered with the Health Professions Council, or they may be subject to prosecution and a fine of up to £5,000.

Misuse of titles

A person commits an offence if they use a protected title if they are not registered with us. It is also an offence to intend to deceive by implying that you are a member of one of the professions that we regulate.

ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΜΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΒΜS ΓΙΑΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ, ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΕ ΑΥΣΤΗΡΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ.

ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΣΑΙ Ο.ΤΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ. ΣΗΜΕΡΑ, ΟΜΩΣ, ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΧΡΗΣΗ ΤΙΤΛΟΥ ΔΙΩΚΕΤΑΙ ΠΟΙΝΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ. ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΠΟΥ ΧΡΗΖΕΙ ΠΡΟΣΟΧΗΣ, ΓΙΑΤΙ ΜΙΑ ΛΑΘΟΣ ΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΝΟΜΙΚΑ ΧΑΝΤΑΚΩΝΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ.

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ (SCIENTISTS), ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ (TECHNOLOGISTS), ΤΕΧΝΙΚΩΝ (TECHNICIANS) ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΟΗΘΩΝ ΤΟΥΣ (ASSISTANTS). ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΙΣΟΤΙΜΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΕ ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΩΝ.

ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΔΕΙΑ ΙΔΡΥΣΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΙ ΔΙΝΟΥΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΚΟΙΝΑ ΘΕΜΑΤΑ ΜΕ ΒΙΟΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΙΑΤΡΟΥΣ. ΟΠΟΙΟΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΚΑΣ ΠΕΡΝΑΕΙ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΙΑΤΡΟ Η΄ΤΟ ΒΙΟΛΟΓΟ ΚΑΙ ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ. ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ, ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ.

Ανώνυμος είπε...

Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών αναλαμβάνουν την ευθύνη υπογράφοντας ατομικά αποτελέσματα των αναλύσεων βιολογικού υλικού στο Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα σε εργαστήρια ανάλυσης, όπως αιματολογίας, μικροβιολογίας, κυτταρολογίας, ιστοπαθολογίας, βιοχημείας, μοριακής βιολογίας, ανοσοβιολογίας, γενετικής.


ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ) 4007
ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 186

Επαγγελματική κατοχύρωση των πτυχιούχων του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών της Σχολής Επιστημών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Άρθρο 2
Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στους ακόλουθους, ενδεικτικά αναφερόμενους τομείς:

γ) Στο Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, με αντικείμενα όπως:
i) Την επιλογή των μεθόδων εξέτασης και ανάλυσης καθώς και την εξέταση βιολογικών υλικών−δειγμάτων και γενετικού υλικού, τον έλεγχο της ποιότητας των αναλύσεων, τον έλεγχο της εφαρμογής των αρχών ορθής εργαστηριακής πρακτικής, την τεχνική ερμηνεία και την τεχνική αξιολόγηση των αποτελεσμάτων των αναλύσεων που πραγματοποιούνται σε εργαστήρια ανάλυσης, όπως αιματολογίας, μικροβιολογίας, κυτταρολογίας, ιστοπαθολογίας, βιοχημείας, μοριακής βιολογίας,
ανοσοβιολογίας, γενετικής.

Άρθρο 3
Οι πτυχιούχοι του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, αναλαμβάνουν την ευθύνη είτε υπογράφοντας ατομικά είτε συνυπογράφοντας με άλλους ειδικευμένους επιστήμονες στα κάτωθι:
α) Αποτελέσματα των αναλύσεων βιολογικού και γενετικού υλικού που διεξάγοντα στα αναφερόμενα στο
άρθρο 2 παρ. γ περ. (i) του παρόντος, εργαστήρια.

Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2008
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Πώς θα μπείτε σε καλή σχολή από το παράθυρο

ΜΑΡΝΥ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=75&artid=169868

Τα παράδοξα του νέου συστήματος
Υποψήφιοι που συγκεντρώνουν 16.900 μόρια μπορούν (με βάση τις εφετινές βάσεις) να δηλώσουν τη Σχολή Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (με περυσινή βάση 16.406 μόρια και διάρκεια φοίτησης 10 εξάμηνα σπουδών) και να πάρουν μετεγγραφή, π.χ., στο Τμήμα Βιολογίας Αθηνών (με περυσινή βάση 18.041 μόρια και διάρκεια φοίτησης οκτώ εξάμηνα σπουδών)!

Ανώνυμος είπε...

Δεν είναι επιστήμονες όπως παράνομα βαφτίζονται και αυτοαποκαλούνται ορισμένοι τεχνολόγοι ιατρικών εργαστηρίων (βλ. Σύνταγμα της Ελλάδας). Οπωσδήποτε, έχουν πολύ υψηλό επίπεδο σπουδών και σπουδαστές ευφυείς, όπως άλλωστε φαίνεται και από τις βάσεις εισαγωγής:

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11460&subid=2&tag=8667&pubid=362581#

Bάσεις Ιατρικών Εργαστηρίων ΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ: 14.261
Bάσεις Ιατρικών Εργαστηρίων ΤΕΙ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ: 13.665
Bάσεις Ιατρικών Εργαστηρίων ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ: 12.624

Το επάγγελμα του τεχνολόγου ΙΕ (Medical Technologist) ονομάζεται έτσι, όχι για αναχρονιστικούς λόγους, ούτε για συντεχνιακούς, αλλά επειδή αναφέρεται στον επαγγελματία που εφαρμόζει την τεχνολογία στο χώρο της υγείας.

Αν κάποιος τεχνολόγος ΙΕ ήθελε να ακολουθήσει τον επιστημονικό κλάδο της ανάλυσης βιολογικών υλικών του ανθρώπου και να ονομάζεται επιστήμονας είχε τις παρακάτω επιλογές:

http://www.romvos.edu.gr/pdf/pedio3.pdf

Bάσεις ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΑΘΗΝΑΣ 18318
Bάσεις ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ 18052
Bάσεις ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΤΡΑΣ 17885
Bάσεις ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ (ΗΡΑΚΛΕΙΟ) 17732
Bάσεις ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ & ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ (ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ) 17536
Bάσεις ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ & ΒΙΟΤΕΧΝ/ΓΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (ΛΑΡΙΣΑ) 17094
Bάσεις ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 16445

Αφού, λοιπόν, ο κάθε τεχνολόγος ΙΕ είχε το δικαίωμα από το κράτος να ακολουθήσει τον επαγγελματικό κλάδο των Βιοεπιστημών και να ονομάζεται Επιστήμονας, αλλά δεν το έπραξε, σημαίνει ότι τιμά όπως όλοι μας το επάγγελμα του Τεχνολόγου, το οποίο ούτε κακόηχο είναι, ούτε αναχρονιστικό. Οι Τεχνολόγοι δεν πρέπει συμπλεγματικά να αποποιούνται τον τίτλο του τμήματος στο εισήχθησαν με κόπο και ιδρώτα. Γιατί μόνο με κόπο και ιδρώτα μπορεί να εισαχθεί πλέον στα συγκεκριμένα ΑΤΕΙ (Bάσεις Ιατρικών Εργαστηρίων ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ: 12.624).


Οι τίτλοι πχ. οδοντίατρος, φαρμακοποιός, ο τίτλος Επιστήμονας δεν κατοχυρώνεται ούτε εργολαβικά, ούτε in silico. Κατοχυρώνεται ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑ. Δε ζούμε στην κοινωνία της Εικονικής Πραγματικότητας, ούτε στο ΜΑΤRΙΧ. Επιχειρήματα του τύπου : συντεχνιακά είμαστε περισσότεροι, άρα είμαστε ό,τι θέλουμε παραβιάζουν το δίκαιο και τη νοημοσύνη όσων τη διαθέτουν.

Επίσης, είναι λάθος να θεωρείται ότι οι τίτλοι κατακτώνται με την εργασία στο αντικείμενο. Απόφοιτοι ΙΕΚ Ιατρικών Εργαστηρίων με 15 χρόνια προυπηρεσία, και εκπαιδεύουν νεοδιόριστους Τεχνολόγους ΙΕ και αιμοληψίες πραγματοποιούν, οπότε με τη λογική τίτλος ίσον προυπηρεσία, απόφοιτοι ΙΕΚ Ιατρικών Εργαστηρίων δικαιούνται τίτλο τεχνολόγου και επιστήμονα και όχι τεχνικού. Άτοπο.

Τεχνικοί, τεχνολόγοι, επιστήμονες ισάξιοι πολίτες, ισότιμοι επαγγελματίες.


Αξιολόγηση σε ΑΕΙ/ΑΤΕΙ δεν υπάρχει. Εκεί ποντάρουν όσοι πονηρά θέλουν αντιστοιχίσεις επαγγελματικών τίτλων και δικαιωμάτων από το εξωτερικό. Γιατί αν/όταν αρχίσει η αξιολόγηση ΑΕΙ/ΑΤΕΙ όπως γίνεται στο εξωτερικό (βάσεις εισαγωγής, δημοσιεύσεις Καθηγητών κ.α.), το φιάσκο της in silico βάφτισης με επαγελματικούς τίτλους θα καταπέσει.

Αφού αξιολόγηση σε ΑΕΙ/ΑΤΕΙ δεν υπάρχει, ορισμένοι τεχνολόγοι ισχυρίζονται ότι η Εκπαίδευση των ΑΕΙ στην Ελλάδα είναι χαμηλότατου έως αισχίστου επιπέδου, γι αυτό και την απαξιώνουν. Αν έχουν απόλυτο δίκιο, απορώ με τις δηλώσεις καθηγητών ΑΕΙ υψηλού κύρους όπως το Χάρβαρντ, στο οποίο θήτευσαν και απόφοιτοι Ελληνικών ΑΕΙ όπως ο Καθ. Βιολογίας Μαργαρίτης, ο Καθ. Ιατρικής Τριχόπουλος κ.α.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_25/07/2008_278892

Χόρχε Ντομίνγκεζ, ο αντιπρύτανης του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ δηλώνει:

Η Ελλάδα και η Κύπρος αναλογικά με τον πληθυσμό τους στέλνουν τους περισσότερους φοιτητές στο πανεπιστήμιό μας σε σχέση με κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Οι Ελληνες φοιτητές μας είναι λαμπρά μυαλά.

http://www.cellgenea.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=116&Itemid=82

Ο αναπληρωτής καθηγητής Μοριακής Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, δρ. Ντέιβιντ Αβισένα Ματζίλεβιτς δηλώνει:

Πολλοί από τους συναδέλφους μου στο Χάρβαρντ είναι Ελληνες και εξαιρετικοί επιστήμονες. Θα ήθελα να συνεργαστώ με Ελληνες επιστήμονες και εδώ στην Ελλάδα. Ηδη εγκαινιάσαμε μια συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με μια ομάδα που ασχολείται με τους τραυματισμούς της σπονδυλικής στήλης.

Ανώνυμος είπε...

Σωστός ο Ανώνυμος..Δε θα καταργηθούν οι Επιστήμες στην Ελλάδα τον 21ο αιώνα, ούτε η Τεχνολογία Ιατρικών Εργαστηρίων είναι Επιστήμη. Τα ΑΕΙ Βιοεπιστημών και Ιατρικής δέχονται αποφοίτους ΑΤΕΙ (είναι υποχρεωτικό από το νόμο) για μεταπτυχιακά και κατατακτήριες εξετάσεις , αναγνωρίζοντας τον κόπο και τον ιδρώτα που κατέβαλλαν οι Τεχνολόγοι για να εισαχθούν στα ΑΤΕΙ (πχ. Bάσεις Ιατρικών Εργαστηρίων ΤΕΙ ΛΑΡΙΣΑΣ: 12.624). Και αυτό θα έπρεπε να εκτιμάται από τους αποφοίτους ΑΤΕΙ, γιατί συμβάλλει στην πρόοδο τους. Ορισμένοι απόφοιτοι ΑΤΕΙ γίνονται δεκτοί και έπειτα καθυβρίζουν τα ΑΕΙ Βιοεπιστημών και Ιατρικής που τους δέχτηκαν. Παραλογισμός. Στο τέλος κάποιοι φανατικοί Τεχνολόγοι θα προτείνουν να καταργηθεί και ο θεσμός/δικαίωμα των κατατακτηρίων από ΑΤΕΙ σε Βιοεπιστήμες και Ιατρική για να μην θιγεί ο συνδικαλισμός. Ή θα προτείνουν να μη διορίζονται στα ΑΤΕΙ Καθηγητές Χημικοί, Βιολόγοι ή Ιατροί (πχ. στο μάθημα της Χημείας, Βιολογίας, Βιοχημείας, Γενετικής) ακόμα και αν έχουν περισσότερα προσόντα. Συνδικαλισμοπληξία στον υπέρτατο βαθμό. Το αν είναι άξιος ή όχι ένας Τεχνολόγος να διευθύνει ένα εργαστήριο είναι συνάρτηση όχι μόνο της όποιας δικής του επίδοσης, αλλά και της συγκριτικής του αξιολόγησης με τους εργαστηριακούς επιστήμονες (Βιοεπιστήμονες, Ιατρούς), αφού όλοι αλληλεπιδρούν στο ίδιο εργασιακό περιβάλλον. Η κοινωνία και η δικαιοσύνη δεν τρώει κουτόχορτο.

ginko είπε...

Παλιό θέμα, αλλά μιας και το ξέθαψα να πω και τη γνώμη μου. Νομίζω ότι από το παραπάνω σεμινάριο στη λίστα "Επιστημονικές ειδικότητες και κατευθύνσεις, στις οποίες απευθύνεται το Σεμινάριο" λείπει ο κλάδος των Τεχνολόγων Ιατρικών Εργαστηρίων. Νομίζω ότι θα ήταν χρήσιμο να μπορούμε να παρακολουθούμε και εμείς αυτό το σεμινάριο όποτε γίνεται.

Κατά τα άλλα lol.

Επειδή καλός είναι ο ανώνυμος μονόλογος, ιδίως όταν δεν παίρνεις και απαντήσεις ή επιμελώς τις αποκρύπτεις, τα παραπάνω αποσπάσματα έχουν και απαντήσεις.
http://blog.e-healthgr.com/medical-laboratories-part-1/comment-page-1/#comment-500

Ps: Μα να κάνουν hijack κάποιου θέμα του 2007 "για να πουν αυτό που θέλουν να πουν". Α ρε άτιμο intereneti... Απλά lol. ^_^

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ
ΑΘΗΝΑ 10 02 2009
Ιστοσελίδα: www.eklx.gr

Απάντηση στο λίβελο των βιοπαθολόγων (μικροβιολόγων)

Αγαπητέ συνάδελφε στο χώρο Υγείας,

Είμαστε οι κλινικοί χημικοί που εργαζόμαστε στα εργαστήρια (Βιοχημικά, Ανοσολογικά, Παθολογοανατομικά, Αιμοδοσίας, Μικροβιολογικά, Ορμονολογικά κλπ) των δημοσίων νοσοκομείων.
Μας γνωρίζεις χρόνια και η συνεργασία μεταξύ μας ήταν πάντοτε άψογη. Από τις λίγες σε είδος και αριθμό εξετάσεις των περασμένων δεκαετιών περάσαμε στον μεγάλο αριθμό εξετάσεων και στη «έκρηξη» των πολλών διαφορετικών τύπων εξετάσεων. Εμπιστεύεσαι τα αποτελέσματα που σου δίνουμε, συζητάς μαζί μας τα όποια προβλήματα και μαζί προσπαθούμε για την τόσο επίπονη αναβάθμιση του χώρου της υγείας.

Στον χώρο των εργαστηρίων αποτελούμε τον βασικό επιστημονικό κορμό των βιοχημικών και ορμονολογικών εργαστηρίων και στελεχώνουμε σε κυμαινόμενο ποσοστό τα ανοσολογικά, μικροβιολογικά και παθολογοανατομικά και λοιπά εργαστήρια. Το βασικό μας Πανεπιστημιακό πτυχίο είναι Βιοχημείας, Βιολογίας ή Χημείας. Οι περισσότεροι δε από μας διαθέτουμε μεταπτυχιακούς τίτλους M.Sc ή PhD, μετεκπαιδεύσεις στο εξωτερικό και κατέχουμε την ειδικότητα του Ευρωπαίου Κλινικού Χημικού, η δε Εταιρεία μας (Ελληνική Εταιρεία Κλινικής Χημείας-Κλινικής Βιοχημείας) είναι η μόνη Ελληνική επιστημονική Εταιρεία που αναγνωρίζεται στο γνωστικό αντικείμενο της κλινικής χημείας – βιοχημείας και είναι μέλος της Διεθνούς Εταιρείας Κλινικής Χημείας (IFCC).
Η εργασία μας αφορά τον χώρο της εργαστηριακής ανάλυσης σε βιολογικά δείγματα. Η ανάπτυξη και η εφαρμογή αναλυτικών εργαστηριακών μεθόδων, η πιστοποίηση της εγκυρότητας των εργαστηριακών αποτελεσμάτων ανήκουν στη καθημερινή εργαστηριακή εργασία μας. Εκπαιδεύουμε τους ειδικευόμενους ιατρούς βιοπαθολόγους (μικροβιολόγους) επί ένα έτος στα βιοχημικά εργαστήρια και ανάλογα διαστήματα στα άλλα εργαστήρια.
Συμμετέχουμε στα εκπαιδευτικά προγράμματα των επιστημονικών ενώσεων των νοσοκομείων, στην εκπόνηση και συγγραφή επιστημονικών εργασιών σε επιστημονικά συνέδρια (και σε συνεργασία με κλινικούς γιατρούς) με πρωτότυπες ανακοινώσεις.
Επί δεκαετίες οι συνάδελφοι μας εργάζονται σε αυτό τον χώρο. Οι πρώτοι διεθνώς κλινικοί χημικοί αναφέρονται από τα τέλη του 19ου αιώνα ενώ στην Ελλάδα από την δεκαετία του 1920 με πρωτοπόρο την κόρη του Παύλου Μελά. Πολλοί από τους συναδέλφους είχαν και έχουν διευθυντικές θέσεις στα βιοχημικά εργαστήρια.
Τα τελευταία χρόνια (με έξαρση την τελευταία διετία) οι πρώην μικροβιολόγοι και νυν αυτοονομασθέντες βιοπαθολόγοι επιτίθενται εναντίον μας. Αμφισβητούν την οντότητα μας στο χώρο των εργαστηρίων με αιχμή τα βιοχημικά εργαστήρια. Ανεύθυνα, με λιβελογραφήματα στον τύπο δημιουργούν κλίμα εκφοβισμού στην κοινή γνώμη για ανακριβή αποτελέσματα. Στον ευαίσθητο χώρο της υγείας με αστήριχτα πυροτεχνήματα ζητούν να αυξηθεί ο αριθμός τους στα εργαστήρια παράλληλα με την μείωση του αριθμού των κλινικών χημικών. Η είσοδος στο επάγγελμα άφθονων νέων βιοπαθολόγων δημιουργεί εκρηκτικές πιέσεις στον ιδιωτικό τομέα των εργαστηρίων, περιορίζεται η προς διανομή πίτα και ασκούνται φυγόκεντρες τάσεις προς διέξοδο στα εργαστήρια των νοσοκομείων. Όσο υπήρχε «η χρυσοτόκος όρνιθα» επί δεκαετίες στα ιδιωτικά εργαστήρια δεν ίσχυαν τα περί ανακριβών αποτελεσμάτων!!! Αυτή είναι η ουσία των κινήτρων τους μαζί με πλειοδοτικά συντεχνιακούς–δημοκοπικούς στόχους. Στον χώρο των νοσοκομείων δεν περνούν βέβαια οι απόψεις αυτές γιατί είναι γνωστός ο ρόλος καθενός. Τα προαναφερθέντα αφορούν την ηγεσία του κλάδου διότι με τους βιοπαθολόγους των εργαστηρίων στα νοσοκομεία και κλινικές δουλεύουμε δίπλα δίπλα και έχουμε απόλυτα φιλικές σχέσεις, θεωρώντας ότι οι εργασιακοί κίνδυνοι και τα προβλήματα είναι κοινά.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα σε όλη την Ευρώπη και ΗΠΑ που από δεκαετίες έως και τώρα ένας μικροβιολόγος (βιοπαθολόγος) ασκεί τις ειδικότητες του Βιοχημικού, Μικροβιολόγου, Αιματολόγου, Ανοσολόγου. Πουθενά αλλού δεν συμβαίνει αυτό το σκάνδαλο, ούτε βέβαια στην Κύπρο. Βέβαια η ευθύνη είναι κύρια της Ελληνικής πολιτείας που τους αφήνει να νέμονται τόσες ειδικότητες. Αφού συγκρούσθηκαν προηγουμένως με τους κλινικούς αιματολόγους και χάνουν σταδιακά τις θέσεις στην Αιμοδοσία τώρα στρέφονται εναντίον του κλάδου μας. Οι βαρύγδουπες χωρίς καθόλου επιστημονική ή νομική βάση, κραυγές της διοίκησης των βιοπαθολόγων δύσκολα κρύβουν την απληστία που δεν ταιριάζει σε επιστήμονες.

Τα ερωτήματα που πρέπει να σκεφθεί κάθε καλόπιστος που παρακολουθεί το θέμα είναι τα εξής:
-Είναι σοβαρό το επιχείρημα ότι ένας βιοπαθολόγος που έχει περάσει για ειδικότητα ένα έτος από το βιοχημικό εργαστήριο είναι κατάλληλος για το βιοχημικό εργαστήριο ενώ ο κλινικός χημικός με βασικές και μεταπτυχιακές σπουδές ακριβώς πάνω στο αντικείμενο αυτό δεν είναι;
-Το ΠΔ 131/73 και οι νόμοι 1397/83, 2071/92, 2889/01 και 2071/03 καθορίζουν την λειτουργία των εργαστηρίων στο ΕΣΥ, προβλέπουν την στελέχωση των εργαστηρίων και με κλινικούς χημικούς, πλην όμως επί χρόνια καθυστερεί η έκδοση των υπουργικών αποφάσεων που ρυθμίζουν το θέμα κατοχύρωσης της ειδικότητας της Κλινικής Χημείας στην Ελλάδα. Ποιος μπλοκάρει την δημιουργία της ειδικότητας Κλινικής Χημείας στην Ελλάδα αντίθετα με όλες τις ανεπτυγμένες χώρες που εδώ και δεκαετίες ισχύει η ειδικότητα αυτή? Ποιος κλάδος έχει συμφέρον?

Η ευρωπαϊκή εμπειρία από τον χώρο των εργαστηρίων επιβάλλει υψηλές απαιτήσεις ποιότητας, διαπιστεύσεις και έλεγχο των αποτελεσμάτων με διαδικασίες που εγγυώνται την ακρίβεια των αποτελεσμάτων. Το πρότυπο αυτό ακολουθείται επακριβώς στην Ελλάδα και οι κλινικοί ιατροί γνωρίζουν πολύ καλά τις μεγάλες προόδους που έχουν γίνει στα εργαστήρια με την αυτοματοποίηση και τους μεγάλων δυνατοτήτων αναλυτές, την εισαγωγή του ελέγχου ποιότητας και ότι μπορούν να βασίζονται για την κλινική διάγνωση στην αξιοπιστία των εργαστηριακών αποτελεσμάτων. Σε όλα αυτά έχουμε την ικανοποίηση σαν κλινικοί χημικοί να έχουμε συμβάλει σε μεγάλο βαθμό. Στα εργαστήρια είναι απαραίτητοι όλοι οι κλάδοι που με την συμβολή τους θα γίνεται ακόμα καλύτερο το επίπεδο της υγείας.

Η κατάντια της ηγεσίας του συλλόγου των βιοπαθολόγων να περιέρχεται τους ραδιοφωνικούς σταθμούς με τρομολάγνες κραυγές περί ανακριβών αποτελεσμάτων δεν ταιριάζει σε επιστήμονες και μάλλον είναι αρμοδιότητα εισαγγελικής εξέτασης για το κακό που προκαλεί. Πρέπει να καταγγελθεί σαν επικίνδυνη από κάθε αμερόληπτο άνθρωπο.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
της Ένωσης Κλινικών Χημικών

Ο Πρόεδρος
Νίκος Γαλιατσάτος

Ο Γενικός Γραμματέας
Γιάννης Μανώλης

Ανώνυμος είπε...

Εντός θέματος το παρακάτω,σε απόλυτη συνάρτηση με το παραπάνω, και χωρίς σχόλια:

http://www.alfavita.gr/monimanapl/mon10_3_9_1254.php

Διδάκτωρ Βιολογίας (Πτυχίο Βιολογίας (βαθμός πτυχίου 8.21)-Πανεπιστήμιο Πατρών, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (M.Sc.) στις Νευροεπιστήμες Πανεπιστήμιο McGill-Μόντρεαλ, Καναδάς και Διδακτορικό (Ph.D.) στις Νευροεπιστήμες Πανεπιστήμιο Drexel -Φιλαδέλφεια, Η.Π.Α.) παραδίδει φροντιστηριακά/ενισχυτικά μαθήματα Βιολογίας, Φυσικής και Χημείας Γυμνασίου και Λυκείου στην Πάτρα.

Τιμές λογικές.

Ανώνυμος είπε...

AΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΠΕΒ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

Προς εφημερίδα το ΒΗΜΑ

Αγαπητό ΒΗΜΑ,

Στις 21/5/09 δημοσιεύτηκε στην έγκριτη εφημερίδα σας επιστολή της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατρικής Βιοπαθολογίας (ΠΕΙΒ) ως απάντηση σε σχετικό έγγραφό μας προς τον Υπoυργό Υγείας και σχετικό άρθρο της κας Σουφλέρη Χρυσάφι πληρώνουμε τις ιατρικές εξετάσεις (20/5/09). Στο άρθρο αυτό καταγράφονται :

1) οι μοναδικές παγκόσμιες πρωτοτυπίες της χώρας μας : α) στα 5 χρόνια της Πολύ-ειδικότητας Βιοπαθολογίας αντιστοιχούν σε 15-20 χρόνια εκπαίδευσης για 4 ειδικότητες στον υπόλοιπο κόσμο! β) αποκλείονται οι βιολόγοι, χημικοί κ.α. επιστήμονες από τα σχετικά αντικείμενα.

2) η υπερκοστολόγηση των εργαστηριακών αναλύσεων (από 500% - 9100%) πάνω από το λειτουργικό τους κόστος. Τα παραπάνω είναι αναμενόμενες συνέπειες του κλειστού επαγγέλματος των Βιοπαθολόγων. Παρόλο τον … απολογητικό χαρακτήρα της απαντητικής επιστολής της ΠΕΙΒ στο ΒΗΜΑ, ωστόσο επιτίθενται απειλώντας μας αμφότερους (!) και κατηγορώντας εμένα και τους …ομοίους μου για άγνοια τόσο του αντικειμένου και της οργάνωσης εργαστηρίου.

Αναπόφευκτα ωστόσο ο κάθε πολίτης θέτει τα ίδια ερωτήματα προς τους ιδίους:

α) Όταν μαθαίνει ότι μόνο στη χώρα μας και μόνο οι ειδικευόμενοι βιοπαθολόγοι εκπαιδεύονται μόλις 18 μήνες στα αντικείμενα Βιοχημείας και Ανοσοβιολογίας, ενώ π.χ. στη Ιταλία (που στην επιστολή τους αναφέρει αναληθώς η ΠΕΙΒ, σαν να έχουν το ίδιο πρότυπο με την Ελλάδα!!) οι Βιολόγοι, Χημικοί και Γιατροί χρειάζονται 5 χρόνια! Μόνο στη χώρα μας οι «βιοπαθολόγοι» εκπαιδεύονται μόλις για 18 μήνες στη Βακτηριολογία, ενώ στην Ιταλία, Βιολόγοι και Γιατροί αποκτούν την ειδικότητα της Μικροβιολογίας και Ιολογίας μετά από 5 χρόνια! Δηλαδή με απλά λόγια τις 4 ειδικότητες τις τετραθεματικής ειδικότητας των βιοπαθολόγων, οι Βιολόγοι, Χημικοί και Γιατροί χρειάζονται 15-20 χρόνια στο εξωτερικό, ενώ στην Ελλάδα -μόνο οι γιατροί- τις αποκτούν σε 5 χρόνια!!! Αμείλικτα μετά από αυτά δεν είναι τα ερωτήματα κάθε πολίτη για τη σχέση χρόνου εκπαίδευσης και «ότι αυτό συνεπάγεται για την δημόσια υγεία», όπως αναφέρει στην επιστολή της η ΠΕΙΒ;

β) Όταν ο πολίτης μαθαίνει –από γραφόμενα της ΠΕΙΒ- ότι πληρώνει χρυσάφι τις εξετάσεις του, για ποιο λόγο πρέπει να συντηρεί με 9000€ το μήνα (στοιχεία από την επιστολή της ΠΕΙΒ) τη λειτουργία ενός εργαστηρίου, παρότι οι εν λόγω εξετάσεις γίνονται με υποπολλαπλάσιο κόστος … σε άλλο εργαστήριο; Τα όσα αναφέρονται στα (α) και (β) σε συνδυασμό με τη συντήρηση του κλειστού επαγγέλματος του βιοπαθολόγου πριμοδοτούν την κερδοφορία των διαγνωστικών κέντρων και των ιδιωτικών νοσοκομείων (υπερκοστολόγιση της τάξης του 9000%) που ορθά σχολιάζονται στο άρθρο σας στις 21/5/09.

Αγαπητό Βήμα, Ζώντας σε μια εποχή που η ανάπτυξη των Βιοεπιστημών επηρεάζει όχι μόνο το σύνολο των επιστημών και τεχνών αλλά και τα ίδια τα πρότυπα ανάπτυξης της κοινωνίας μας, τη φιλοσοφία μας για την ζωή και αυτή κάθε αυτή την καθημερινότητά μας, τέτοια ακραία συντεχνιακά φαινόμενα εκπαιδευτικών και επαγγελματικών πρωτοτυπιών στην Ελλάδα δεν είναι απλά βαρίδια, αλλά τροχοπέδη και οπισθοδρόμηση στον εκσυγχρονισμό της υγείας.

Με εκτίμηση Παπαδάκης Μάνος

Πρόεδρος ΔΣ Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων

ΥΓ : Όταν ο καθένας μας διαβάζει τις κινδυνολογίες της ΠΕΙΒ για την επικινδυνότητα των βιοχημικών και ταυτόχρονα γνωρίζει ότι το 82% του επιστημονικού προσωπικού του Συνεταιρισμού τους είναι βιοχημικοί (!) κατανοεί πολύ καλά τους …κινδύνους που ελλοχεύουν!

* Ο όρος ιατρικές πράξεις για τις εργαστηριακές πράξεις έχει καθιερωθεί για λόγους επικοινωνιακούς αλλά είναι ελληνικής βιοπαθολογικής …έμπνευσης. Οι ποιοτικές και ποσοτικές αναλύσεις βιοπαραμέτρων πουθενά στον κόσμο δεν συνιστούν ιατρική πράξη.