15/10/07

Που πάνε τα φάρμακα όταν πεθάνουν;


Που πάνε τα φάρμακα "όταν πεθάνουν"; Για να παρακολουθήσουμε μια καθημερινή ιστορία!

Ο κος Νίκος και η κα Νίκη τώρα τελευταία δεν αισθάνονται καλά. Παίρνουν πολλά φάρμακα και μερικά είναι ενέσεις. Πάντα προσέχουν, γιατί ο φαρμακοποιός τους λέει συνέχεια ότι τα φάρμακα είναι και δηλητήρια! Μερικά από τα φάρμακά τους είναι χαπάκια και ο κος Νίκος φροντίζει να τα πίνει στην ώρα τους, μαζί, πριν ή μετά το φαγητό, με μπόλικο νερό! Άλλα είναι σπρέι και η κα Νίκη ξέρει πολύ καλά τη διαδικασία. Παίρνει βαθιές ανάσες, εισπνέει το φάρμακό της και καταλαβαίνει αμέσως τη διαφορά.

Ο κος Νίκος και η κα Νίκη πετάνε με προσοχή τα μπουκαλάκια από τα φάρμακα και τις σύριγγες στο καλάθι με τα άλλα σκουπίδια τους. Τα σκουπίδια τους πάνε στη χωματερή, εκεί που όταν βρέχει πορώνεται το έδαφος και δίνει "τροφή" στο χώμα και στα φυτά, στους γλάρους (αλήθεια, πείτε μου, θα ήθελε κανείς από σας να ήταν γλάρος;).

Ο κος Νίκος και η κα Νίκη νοσηλεύονται πολύ συχνά στο Νοσοκομείο της περιοχής τους. Εκεί μαζί με πολλούς άλλους κους Νίκους και κες Νίκες παίρνουν φάρμακα, τους κάνουν ενέσεις, εξετάσεις, μικροβιολογικές, βιοχημικές, ραδιοϊσοτοπικές, σπινθηρογραφήματα... ξέρετε, που σου κάνουν μια ένεση με ένα ραδιενεργό φάρμακο. Η κα Νίκη και ο κος Νίκος πάνε συχνά στη τουαλέτα στο θάλαμό τους και εκεί όλο και κάποια ποσότητα φαρμάκου από τον οργανισμό τους αποβάλλεται με τα ούρα τους. Που πάνε τα ούρα της κας Νίκης και του κου Νίκου; Που πάνε τα απόβλητα από τις εξετάσεις τους; Που πάνε τα φιαλίδια των φαρμάκων, οι σπασμένες αμπούλες και οι χρησιμοποιημένες σύριγγες;

Το θέμα είναι ότι το Νοσοκομείο ή δεν έχει καθόλου κλίβανο, στον οποίο πρέπει να καταστρέφονται όλα τα απορρίμματα από αυτές τις δραστηριότητες, ή ο κλίβανος είναι χαλασμένος, είναι σε συντήρηση, δεν δουλεύει, λείπει κάποιο ανταλλακτικό, κάτι τέλος πάντων γίνεται και "είναι εκτός".

Οπότε, που πάνε όλα αυτά τα "πεθαμένα φάρμακα"; Μα που αλλού, στα σκουπίδια, στη χωματερή, στον αέρα, στο χώμα και στη θάλασσα!

Απ' ότι φαίνεται ένα είναι το σίγουρο. Τα φάρμακα μπορεί να κάνουν καλό στους ασθενείς, αλλά "όταν τα φάρμακα πεθάνουν" δεν κάνουν καθόλου καλό στα φυτά, στα ψάρια, στα πουλιά, στους ανθρώπους, στη γη.

Τα φάρμακα "όταν πεθάνουν", μόνο στον παράδεισο δεν πάνε!