30/6/07

Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά των Ναρκωτικών


Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά των Ναρκωτικών, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου, και της διοίκησης του ΟΚΑΝΑ.

Σημειώνουμε το σημείο που αναφέρεται στη χορήγηση των υποκαταστάτων από τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ. Αυτό σημαίνει οτι θα εμπλέκονται τα Φαρμακευτικά τμήματα των Νοσοκομείων; Αν ναι θα θέλαμε να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες!
...
"7η Δράση Πρόγραμμα Θεραπείας του ΕΣΥ

Μία καθοριστική τομή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης. Προβλέπουμε την σταδιακή και στοχευμένη ενσωμάτωση των μονάδων υποκατάστατων του ΕΣΥ σε γενικά νοσοκομεία της χώρας και τα πλαισιώνουμε με κέντρα ψυχοκοινωνικής στήριξης για να συνδέσουμε την στεγνή προσέγγιση με τη θεραπεία των υποκαταστάτων.

Παράλληλα θέτουμε ποιοτικές προδιαγραφές στην χορήγηση της μεθαδόνης και την συνδέουμε με την ψυχοκοινωνική θεραπεία.

Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε οικονομίες κλίμακας, δίνομε ένα αποφασιστικό χτύπημα στη λίστα της ντροπής και κυρίως δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για ένα ολιστικό κύκλο θεραπείας που οδηγεί στην κοινωνική επανένταξη.
"

Όλο το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης Τύπου του Υπουργού μπορείτε να το διαβάσετε στη διεύθυνση: http://www.mohaw.gr/gr/theministry/nea/deltio20070628.2

Εθνικό Συνταγολόγιο 2006 και εγκατάσταση στον server του νοσοκομείου


Όπως γράφαμε στη nosfar τον Μάρτιο του 2007, ο ΕΟΦ διαθέτει τη νέα έκδοση του Εθνικού Συνταγολογίου σε ηλεκτρονική μορφή (CD–ROM).

Εμείς σχολιάσαμε ότι μέχρι και την έκδοση 2004, το Εθνικό Συνταγολόγιο ήταν δωρεάν για τους φαρμακοποιούς και τους γιατρούς του ΕΣΥ και εκφράζαμε την ελπίδα η τακτική αυτή να συνεχιστεί και με την νέα έκδοση, τόσο την έντυπη όσο και την ηλεκτρονική.

To CD που περιέχει το Εθνικό Συνταγολόγιο διατίθεται δωρεάν στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, αλλά μόνο 1 ένα αντίγραφο για κάθε νοσοκομείο και είναι απαραίτητο να είναι τοποθετημένο στο drive του υπολογιστή για να τρέξει το πρόγραμμα !!!.

Εμείς, επειδή φοβόμαστε μήπως αυτό το 1 ένα και μοναδικό αντίγραφο για το νοσοκομείο μπορεί να καταστραφεί, να γραντζουνιστεί, να χαθεί... σας προτείνουμε να ζητήσετε από το διαχειριστή του δικτύου σας να το εγκαταστήσει μόνιμα στον κεντρικό server του νοσοκομείου, ώστε να έχουν πρόσβαση όλοι οι φαρμακοποιοί και οι γιατροί από τα τερματικά τους.

Επίσης μπορείτε να ζητήσετε από το διαχειριστή του δικτύου σας να διερευνήσει αν παρέχεται η δυνατότητα από την άδεια χρήσης του προγράμματος, να δημιουργηθεί "εικόνα" του cd στο σκληρό δίσκο με κάποιο από τα προγράμματα που διατίθενται δωρεάν.

Επίσης στη περίπτωση που πρέπει να δημιουργηθεί ένα ακριβές αντίγραφο του cd, ώστε να υπάρχει πάντα στο νοσοκομείο ένα cd σε περίπτωση που το πρωτότυπο χαθεί ή καταστραφεί από την καθημερινή χρήση, να διερευνήσει ο διαχειριστής του δικτύου σας τη δυνατότητα, αν προβλέπεται από την άδεια χρήσης, να δημιουργηθεί ένα αντίγραφο ασφαλείας.

28/6/07

Κλινικές μέσα στα Ιδιωτικά Φαρμακεία είναι προ των πυλών


Σε πολλά πολυκαταστήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι επιχειρήσεις έχουν ιδρύσει ιατρικές κλινικές μέσα στα φαρμακεία για να αντιμετοπίσουν γρήγορα περιορισμένο αριθμό προβλημάτων υγείας των καταναλωτών.

Οι πρώτες ιατρικές κλινικές μέσα σε φαρμακεία άνοιξαν στη Μινεσότα ως QuickMedx το 2000 και οι πιό πρόσφατες είναι με την ονομασία MinuteClinic το 2002.

Τουλάχιστον 12 διαφορετικές επιχειρήσεις ιδρύουν τώρα ιατρικές κλινικές μέσα σε φαρμακεία σε περισσότερες από 150 διαφορετικές θέσεις σε 21 Πολιτείες των ΗΠΑ. Ο αριθμός αυτών των κλινικών αναμένεται να αυξηθεί γρήγορα κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών, με την εταιρεία MinuteClinic να ενεργοποιεί περισσότερες από 160 κλινικές σε 19 Πολιτείες και να κάνει συμφωνείες με τα συστήματα υγείας προγραμματίζοντας να ανοίξει 1.400 κλινικές μέχρι το τέλος του 2008. Λαμβάνοντας υπόψη την άνοδό τους σε δημοτικότητα, και την πρόσφατη απόκτηση της MinuteClinic από την CVS, οι ιατρικές κλινικές μέσα σε φαρμακείο είναι πιθανό να έχουν μια σημαντική παρουσία στο μέλλον των κοινοτικών φαρμακείων.

Οι ιατρικές κλινικές μέσα στο φαρμακείο προσφέρουν πολλές υγειονομικές υπηρεσίες με κόστος χαμηλότερο από του παραδοσιακού ιατρού παθολόγου. Περιορίζουν τα διοικητικά έξοδα στο ελάχιστο με τη λειτουργία σε ένα πρότυπο "αμοιβή-ανά-υπηρεσία" με το οποίο οι ασθενείς πληρώνουν για τις υπηρεσίες που παρέχονται. Αυτό μπορεί να παραμείνει ένα πλεονέκτημα δεδομένου ότι οι ασφαλιστές αναγνωρίζουν το όφελος αυτών των κλινικών και αρχίζουν να πληρώνουν για τις υπηρεσίες που παρέχονται στους ασφαλισμένους τους.

Οι ιατρικές κλινικές μέσα στο φαρμακείο ελαχιστοποιούν επίσης τις δαπάνες με την απασχόληση επαγγελματιών οι μισθοί των οποίων τείνουν να είναι χαμηλότεροι από των παθολόγων.

Οι χαμηλότερες τιμές κάνουν αυτές τις κλινικές μια ελκυστική επιλογή στους ασθενείς που είναι πιό ευαίσθητοι στην τιμή της υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων από 40 εκατομμύριο ανασφάλιστων Αμερικανών.

Εκτός από τα πλεονεκτήματα των τιμών, οι ιατρικές κλινικές μέσα στο φαρμακείο είναι επίσης πιθανό να αντιμετωπισθούν ως η πλέον κατάλληλη επιλογή διότι τείνουν να είναι ανοικτά βράδια και Σαββατοκύριακα, έχουν μικρό χρόνο αναμονής για τους ασθενείς, βρίσκονται μέσα στα φαρμακεία επιτρέποντας την γρήγορη πρόσβαση στην εκτέλεση των συνταγών.

Μια πρόσφατη έρευνα του Διαδικτύου σε 2.245 Αμερικανούς ενηλίκους πρότεινε ότι πολλοί θεωρούν τις ιατρικές κλινικές μέσα στο φαρμακείο κατάλληλες και προσιτές εναλλακτικές λύσεις από την παραδοσιακή υγειονομική περίθαλψη. Το ποσοστό των ερωτηθέντων που έδειξαν ότι ήταν κάπως ή πολύ ικανοποιημένοι ήταν, 92% για την ευκολία πρόσβασης, 89% για την ποιότητα των υπηρεσιώνν, 88% για τα προσόντα του προσωπικού και 80% για το κόστος.

Μεταξύ των ερωτηθέντων που δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ μια ιατρική κλινική μέσα σε φαρμακείο, 41% έδειξε ότι θα ήταν πολύ πιθανό να χρησιμοποιήσουν μια τέτοια κλινική για τις ιατρικές υπηρεσίες στο μέλλον.


Πηγή

http://www.medscape.com/viewarticle/557158_1
Professional Implications of the Expansion of Pharmacy-based Medical Clinics
Joel F. Farley, PhD; Joshua W. Devine, PharmD, PhD; Ronald S. Hadsall, PhD

25/6/07

Σύγχρονα θέματα Κλινικής Φαρμακολογίας και Φαρμακοοικονομίας


Υπό την επιστημονική αιγίδα του Εργαστηρίου Μοριακής Φαρμακολογιίας του τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών διοργανώθηκε Ημερίδα στην Αιδηψό, με θέμα: "Σύγχρονα θέματα Κλινικής Φαρμακολογίας και Φαρμακοοικονομίας".

Οι ομιλητές παρουσίασαν τις νέες εξελίξεις σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

  • Α. Παπαπετρόπουλος "Μοριακοί μηχανισμοί δράσης φαρμάκων"
  • Κ. Αυγουστάκης "Φαρμακευτική Νανοτεχνολογία: Νεότερα συστήματα χορήγησης φαρμάκων"
  • Ν. Μανιαδάκης "Φαρμακοοικονομικά μοντέλα στη διαχείριση των φαρμάκων στο νοσοκομείο"
  • Κ. Σουλιώτης "Πολιτική και Οικονομία στο Φάρμακο και στην Υγεία"
  • Ν. Ζήσης "Η έρευνα και η ανάπτυξη νέων αντιβιοτικών και ιγκολογικών φαρμάκων από τις φαρμακευτικές εταιρείες"


Η Ημερίδα ήταν χορηγία της φαρμακευτικής εταιρίας WYETH Hellas.

21/6/07

Τα συστήματα Pyxis, αυτοματοποιημένης αποθήκευσης και διαχείρισης φαρμάκων, τώρα και στην Ελλάδα


Μέχρι χτές τα συστήματα Pyxis τα βλέπαμε στα συνέδρια στο εξωτερικό και ζηλεύαμε τους συναδέλφους που εργάζονται σε τέτοια "high tech" Νοσοκομειακά Φαρμακεία. Τώρα ήρθαν και στην Ελλάδα και ζηλεύουμε που δεν μπορούμε να τα έχουμε. Γιατί; Διότι "είναι λέει ακριβά, είναι πάντα "για τους άλλους", άντε τώρα να πείσεις το Διοικητή σου, που να ασχολούμαστε τώρα, άστα για τους νεώτερους..." και χιλιάδες άλλους λόγους.

Το γεγονός όμως είναι οτι τα Pyxis είναι εδώ και είναι θέμα χρόνου να αρχίσουν να "εργάζονται" στα ελληνικά νοσοκομεία.



Τα συστήματα Pyxis τα έφερε στην Ελλάδα η εταιρεία Meditrust, που είναι μια από τις πρώτες εταιρείες στην Ελλάδα, στο χώρο των ιατρικών και των επιστημονικών μηχανημάτων.

Τι προσφέρουν τα συστήματα Pyxis:

1) Ασφάλεια των ασθενών (προλαμβάνει λάθη κατά την επιλογή και τη χορήγηση στο φαρμακείο και στις κλινικές, προειδοποιεί το νοσηλευτικό προσωπικό για τυχόν αλλεργίες των ασθενών, για την πρόωρη ή καθυστερημένη χορήγηση ενός φαρμάκου κ.ά.)






2) Ασφάλεια των φαρμάκων (σε ηλεκτρονικά συρτάρια που ανοίγουν αυτόματα και «δίνουν» τα φάρμακα στη νοσηλεύτρια, προσβάσιμα μόνο από το εξουσιοδοτημένο προσωπικό κ.ά.)
















3) Ασφάλεια των υλικών και αναλωσίμων του νοσοκομείου (σε ηλεκτρονικά ελεγχόμενες ντουλάπες)






4) Μείωση των δαπανών (επιτρέπει στο νοσοκομείο να τηρεί πάντα ένα minimum απαιτούμενων αποθεμάτων, εξοικονομεί πολύτιμο χρόνο στις νοσηλεύτριες για φροντίδα του ασθενούς, προστατεύει τα θερμο-ευαίσθητα φάρμακα, χορηγεί τα φάρμακα με την τεχνική FIFO για να μην ξεπερνούν τις ημερομηνίες λήξεως κ.ά.). Είναι αμέτρητα τα παραδείγματα νοσοκομείων που έκαναν απόσβεση του συστήματος μέσα σε χρονικό διάστημα 6-12 μηνών.




Ο κ. Δημήτρης Καρράς, που είχε την καλοσύνη να μου στείλει ένα email με πληροφορίες, συμπληρώνει επίσης ότι:

Τα συστήματα Pyxis αποτελούν εδώ και χρόνια, τρόπο λειτουργίας σε χιλιάδες νοσοκομεία σε όλη την υφήλιο (Η.Π.Α., Ευρώπη, Μέση και Άπω Ανατολή, Αυστραλία) και πολύ πρόσφατα εγκαταστάθηκαν σε μεγάλα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Τουρκίας.

Για όλους τους παραπάνω λόγους αξίζουν της προσοχή μας και ο κ. Καρράς προτίθεται να παρουσιάσει σε όποιον συνάδελφο ενδιαφέρεται,τα συστήματα Pyxis στα γραφεία τους στην Αθήνα, ούτως ώστε να γίνει πλήρως κατανοητή η λειτουργία και η προσφορά αυτών των προϊόντων στο χώρο του νοσοκομείου.

Για περαιτέρω πληροφορίες,

Δημήτρης Καρράς
Υπεύθυνος προϊόντων Pyxis & Cytocare
Meditrust ΑDS S.A.
Tηλ.: 210-8257300
Φαξ: 210-8257310
E-mail: D.Karras@meditrust-ads.gr

14/6/07

Νέος κατάλογος με την κωδικοποίηση των φαρμάκων σύμφωνα με το σύστημα ATC


Ο νέος κατάλογος που περιέχει ενημερωμένες πληροφορίες για την κωδικοποίηση των φαρμάκων σύμφωνα με το σύστημα ATC (Anatomic Therapeutical Classification System) και τα αντίστοιχα DDD (Defined Daily Doses) για κάθε δραστική ουσία, κυκλοφόρησε από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (http://www.whocc.no/atcddd/)

Το αρχείο σε μορφή φύλλου εργασίας, μπορείτε να το "κατεβάσετε" από την ιστοσελίδα του ΣΦΕΕ -Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος- στη διεύθυνση:
http://www.sfee.gr/download/english/2057/index.html

13/6/07

ΠΟΕΔΗΝ-Δελτίο Τύπου για την Απεργία στις 14 Ιουνίου 2007

Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

PANHELLENIC FEDERATION OF PUBLIC HOSPITALS WORKERS

ΜΕΛΟΣ ΑΔΕΔΥ · MEMBER OF ADEDY

ΑΘΗΝΑ 7/6/07

ΑΡ.ΠΡΩΤ. 1947

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τα Θεραπευτήρια Χρονίων Παθήσεων, οι υπηρεσίες Πρόνοιας και το ΕΚΑΒ, την Πέμπτη 14 Ιουνίου, ύστερα από απόφαση της Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ.

Η μορφή της Απεργίας είναι 24ωρη Πανελλαδική για την περιφέρεια και 6ωρη Στάση Εργασίας από 9πμ έως 3 μμ για Αθήνα – Πειραιά με ανοιχτή συγκέντρωση διαμαρτυρία στις 11.30πμ κάτω από το Υπουργείο Υγείας.

Τα αιτήματα της απεργίας είναι :

  • ΔΗΜΟΣΙΟ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΥΓΕΙΑΣ - ΠΡΟΝΟΙΑΣ

  • ΑΜΕΣΗ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΑ ΒΑΡΕΑ & ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ

  • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΓΚΑΙΟΥ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

  • ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΜΕ ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΩΝ 176 €

  • ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ (ΣΔΙΤ)

  • ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΕΝΕ & ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΣΤΑ Δ.Σ. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ











*** Σας ενημερώνουμε ότι μπορείτε να επισκεφθείτε την ανανεωμένη ιστοσελίδα της ΠΟΕΔΗΝ: http://www.poedhn.gr για την ενημέρωσή σας.


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΟΕΔΗΝ

3/6/07

Οι παρουσιάσεις του Pharmacon2007 online!

Το συνέδριο Pharmacon είναι ένα γεγονός που κάθε χρόνο συγκεντρώνει πλήθος επιστημόνων από το χώρο της Φαρμακευτικής.

Το πρόσφατο Pharmacon2007 πραγματοποιήθηκε στο Dubrovnik, Croatia, τον Μάϊο 22 - 27, 2007.

Το θέμα του ήταν "European Congress on Future of Pharmacy, New Technologies and Trends in Pharmacy, Pharmaceutical Industry and Education".

Όλες οι παρουσιάσεις του είναι προσβάσιμες στη διεύθυνση:

http://www.slideshare.net/tag/pharmacon2007/

Thank you Simon for the link ;)

1/6/07

Αφιερωμένο στην Αμαλία


Η Αμαλία Κολυβάνου πέθανε στη Χαραυγή Κερατσινίου αλλά τα κείμενα στο blog της θα μείνουν για να θυμίζουν οτι οι φωνές δεν χάνονται.

Αναδημοσιεύουμε το κείμενο από το blog του Μαύρου Γάτου, εις μνήμην!





ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ: Η ΙΑΤΡΙΚΗ ΒΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Αφιερωμένο στην Αμαλία

Το κείμενο αυτό είναι στη διάθεση οποιουδήποτε θα ήθελε να το αναδημοσιεύσει
σε οποιανδήποτε μορφή, με ή χωρίς αναφορά της πηγής.

Ο Μαύρος Γάτος στον ελεύθερο χρόνο του (όταν δεν ασχολείται με το blogging...) εξασκεί την Ιατρική. Κι έτσι ξέρει από πρώτο χέρι μερικά πράγματα για την κατάσταση της υγείας στην Ελλάδα, και κάμποσα δυστυχώς για την υγεία στο εξωτερικό (το «δυστυχώς» επειδή η σύγκριση είναι συντριπτική).

Τα όσα ακολουθούν ΔΕΝ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ. Αφορούν όμως ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥΣ. Ένα κομμάτι των γιατρών που ΑΣΚΕΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΒΙΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ, σε πολλαπλά επίπεδα, και με ολέθριες πολλές φορές συνέπειες.

Η ΒΙΑ ξεκινά από την πρώτη επαφή πρόσωπο με πρόσωπο. Ο ασθενής έχει δικαίωμα να θέλει το γιατρό του σοβαρό, ευπρεπή, ευγενικό. Αντίθετα, αντιμετωπίζει συχνά γιατρούς αγενείς, επιθετικούς, αμίλητους, αντιμετωπίζει αδιαφορία, ειρωνίες, προσβολές, ταπεινωτικά σχόλια. Πολλοί γιατροί χρησιμοποιούν χυδαία τη θέση τους για να επιβληθούν, μιλούν με λίγες και απότομες κουβέντες, χρησιμοποιούν άγριο ενικό, κάνουν χοντρά και άτοπα πειράγματα.

Αυτά όμως είναι πταίσματα. Το βασικό συστατικό της λεκτικής βίας είναι η άρνηση παροχής πληροφοριών: Πολλοί γιατροί λες και προσβάλλονται βαθιά αν τυχόν ο ήδη τρομοκρατημένος ασθενής τολμήσει να ζητήσει διευκρινίσεις, εξηγήσεις, πληροφορίες.

Περιττό να πω ότι η βίαιη αντιμετώπιση των ασθενών είναι ο κανόνας και όχι η εξαίρεση, ειδικά στην Δημόσια Υγεία, όπου οι γιατροί είναι κακοπληρωμένοι και μονίμως υπερφορτωμένοι.

Πάμε τώρα σε ένα πολύ πιο σημαντικό κεφάλαιο: ΤΗ ΒΙΑ ΤΗΣ ΑΓΝΟΙΑΣ.

Ο Έλληνας γιατρός έχει συνήθως αποφοιτήσει από ένα πανεπιστήμιο, ελληνικό ή ξένο.

(λέω συνήθως, γιατί υπάρχουν κα οι γιατροί-μαϊμούδες, που τους ξεχωρίζεις εύκολα, πετώντας τους μια μπανάνα: αν ο γιατρός ορμήξει να την πιάσει, σήκω και φύγε τρέχοντας…).

Όσοι έχουν έρθει από Ιατρικές Σχολές του εξωτερικού, σπούδασαν στην πλειοψηφία τους σε κάποια άγνωστης φερεγγυότητας και άγνωστου επιστημονικού κύρους σχολή του τέως ανατολικού μπλοκ, και μάλιστα με το προκλητικό για τους καθηγητές status του "πλούσιου Δυτικού"- ναι, μιλάω ΚΑΙ για μαθήματα περασμένα με μπαξίσια (άλλο αν η οικογένεια στην Ελλάδα στερούνταν, για να στέλνει δίδακτρα και έξοδα στον ξενιτεμένο). Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως γράφτηκαν στην εκεί Ιατρική χωρίς κανένα απολύτως αξιοκρατικό κριτήριο επιλογής...

Φυσικά δεν είναι όλες οι Ιατρικές Σχολές της Ανατολικής Ευρώπης ίδιες, ούτε όλα τα παιδιά που αναγκάστηκαν να σπουδάσουν εκεί μπορούμε να τα βάλουμε στο ίδιο τσουβάλι. Τί να σημαίνουν όμως όλα αυτά που ανέφερα για το επίπεδο του μέσου όρου αυτών των γιατρών;

Όσον αφορά τις Ιατρικές Σχολές της Ελλάδας τώρα: η φοίτηση σε ελληνική Ιατρική Σχολή επαφίεται στον πατριωτισμό του φοιτητή.

Σε παραλαμβάνουν ορεξάτο μόλις βγήκες από το Λύκειο, και σ' εγκαταλείπουν στην τύχη σου. Λες και κάνουν ό,τι μπορούν για να χάσεις κάθε διάθεση για επιμέλεια. Εργάστηκες βέβαια σκληρά για να μπεις στην Ιατρική, και μόνο το γεγονός ότι τελικά τα κατάφερες σημαίνει ότι είσαι και πολύ δυνατό μυαλό και πολύ επιμελής. Για να σού δώσουν όμως κουράγιο ώστε να καταστρέψεις τα ομορφότερα χρόνια της εφηβείας σου στα φροντιστήρια, σού είχαν τάξει ότι αρκεί να καταφέρεις να περάσεις στην Ιατρική, και μετά θ’αράξεις (θα καααααάθεσαι, μού είχαν πει εμένα). Στη Σχολή θα δεις να σού δίνονται ένα σωρό ακόμα κίνητρα για να διαφθαρείς και για να το ρίξεις στους φραπέδες και στο χαβαλέ: θα δεις τους κουρασμένους, ανεπαρκείς και αδιάφορους καθηγητές σου ν' απαξιούν ν' ασχοληθούν μαζί σου, θα δεις ότι η υποδομή των Σχολών είναι αδύνατον να εκπαιδεύσει τον αριθμό των εισακτέων, θα δεις παρόλ' αυτά τον αριθμό των συμφοιτητών σου να πολλαπλασιάζεται με μεταγραφές από το παράθυρο κι από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Αλλά υπάρχουν κι ακόμα χειρότερα… Στα κλινικά έτη, εκεί που θα έπρεπε να μάθεις την πράξη της ιατρικής, ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΘΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ ΤΟ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΧΡΗΣΙΜΟ, παρά μόνο ατέλειωτα κατεβατά και τα SOS για τις εξετάσεις.

Το θλιβερό αποτέλεσμα είναι ότι ο μέσος απόφοιτος των ελληνικών Ιατρικών σχολών μπορεί να χαρακτηριστεί ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ και όχι ΓΙΑΤΡΟΣ.

Και πού θα μάθει την ΕΦΑΡΜΟΣΜΈΝΗ ιατρική (δηλαδή την ΑΛΗΘΙΝΗ ιατρική) ο ανίδεος απόφοιτος;

ΣΤΟΥ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΘΑ ΤΗ ΜΑΘΕΙ (ΑΝ ΠΟΤΕ ΤΗ ΜΑΘΕΙ). Ναι, όταν θ’ αρχίσει να δουλεύει… [Το γεγονός αυτό το αναγνώρισε και η ίδια η πολιτεία, καθιερώνοντας εδώ και μερικά χρόνια την υποχρεωτική τρίμηνη άσκηση στα νοσοκομεία πριν την έναρξη της Υπηρεσίας Υπαίθρου (του «Αγροτικού»)].

Έτσι εξηγείται η πολύ χαμηλή ποιότητα ιατρικών υπηρεσιών σε αγροτικά ιατρεία, κέντρα υγείας (όπου συνήθως εφημερεύουν ΑΝΕΠΙΒΛΕΠΤΟΙ αγροτικοί) και εφημερεύοντα νοσοκομεία (όπου συνήθως εφημερεύουν ΑΝΕΠΙΒΛΕΠΤΟΙ ειδικευόμενοι)…

Αυτή η ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ των νέων (και παλιών…) γιατρών είναι κι αυτή μια πολύ σοβαρή μορφή ΒΙΑΣ απέναντι στους ασθενείς.

Πάμε τώρα στο κεφάλαιο των γκρίζων οικονομικών συναλλαγών πολλών γιατρών...

Από τις πρώτες επαφές του αγροτικού γιατρού, είναι οι λεγόμενοι «φαρμακάδες». Ακόμα και αυτός που ξεκινά με τις καλύτερες προθέσεις είναι δύσκολο να μην μπλεχτεί στο παιχνίδι της προτίμησης μεταξύ ισότιμων φαρμάκων με κάποιου είδους αντάλλαγμα. Οι πιο προχωρημένοι μπορούν να κερδίσουν πάρα πολλά λεφτά με την ΚΑΤΕΥΘΥΝΟΜΕΝΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΙΑ, συνταγογραφώντας φάρμακα άλλα αντ’ άλλων, ακόμα και χορηγώντας πανάκριβα φάρμακα που όμως δεν είναι απαραίτητα και που μπορεί να είναι ακόμα και επικίνδυνα. Οι ακόμα πιο προχωρημένοι μπορούν να κάνουν περιουσίες μέσα σε μερικούς μήνες, γράφοντας φάρμακα εκατομμυρίων σε βιβλιάρια ασχέτων ή και νεκρών (έχει γίνει κι έχουν πιαστεί).

Αλλά ας μην πάμε τόσο μακριά (;;;). Ας μείνουμε στην απλή προτίμηση του ενός ΙΣΟΤΙΜΟΥ φαρμάκου απέναντι σε ένα άλλο. Είναι πιθανό όντως να πρόκειται για εντελώς ισότιμα και ισοδύναμα φάρμακα, επειδή όμως η απληστία πολύ συχνά συνδυάζεται με την άγνοια, πολύ φοβάμαι ότι ο Έλληνας γιατρός δεν επιλέγει πάντα (λέμε τώρα) το καταλληλότερο φάρμακο για τον κάθε συγκεκριμένο ασθενή…

Πάμε τώρα στα γνωστά φακελάκια. Χωρίζονται σε δυό είδη: τα ΑΠΑΙΤΗΘΕΝΤΑ και τα ΑΠΟΔΕΧΘΕΝΤΑ. Για την βία των ΑΠΑΙΤΗΘΕΝΤΩΝ δεν το συζητάμε, υπενθυμίζω μόνο την περίπτωση του γιατρού που καταγράφτηκε από κρυφή κάμερα να ζητά τρίπτυχο φακελάκι για να χειρουργήσει ασθενή (για την εγχείρηση, για τον αναισθησιολόγο, και για την αφαίρεση των ραμμάτων), υποστηρίζοντας ευθαρσώς ότι «δεν μπορεί η κάθε Καραγκούνα να χειρουργείται σε αυτό το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο μαζί με τους Δικαστικούς και με τους Εφέτες». Αθωώθηκε από το Πειθαρχικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου με το επιχείρημα ότι α) η κάμερα ήταν κρυφή και άρα δεν αξιολογείται σαν στοιχείο και β) ότι τα χαρτονομίσματα δεν ήταν προσημειωμένα.

Ας πάμε όμως στα ΑΠΟΔΕΧΘΕΝΤΑ φακελάκια… Όταν ο έτσι κι αλλιώς οικτρά αμοιβόμενος γιατρός μάθει ΝΑ ΤΟΥ ΔΙΝΟΥΝ «ΕΝΑ ΔΩΡΑΚΙ» κάθε φορά που ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΟΥ, ακόμα και άγιος να είναι, κάποια στιγμή που ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥ ΔΩΣΟΥΝ «ΔΩΡΑΚΙ», θα το ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ. Με αυτόν τον τρόπο οι ασθενείς, μέσα στο φόβο τους και μέσα στην ανασφάλειά τους, ΔΙΑΦΘΕΙΡΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ….

Όλα αυτά βέβαια βολεύουν πάρα πολύ το Κράτος, ώστε να προσποιείται ότι παρέχει δημόσια δωρεάν υγεία, στην πλάτη των ασθενών... και φυσικά και στην πλάτη των γιατρών, που τελούν έτσι υπό καθεστώς παρανομίας και μόνιμου εκβιασμού...

Το φακελάκι είναι λοιπόν κι αυτό άλλη μια μορφή ιατρικής βίας, είτε έχει ζητηθεί είτε όχι. Αλλά δεν είναι η χειρότερη μορφή ιατρικής βίας… Υπάρχουν και ΠΟΛΥ χειρότερα.

Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΜΟΡΦΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΒΙΑΣ είναι η ΑΓΝΟΙΑ και η ΑΣΧΕΤΟΣΥΝΗ πολλών Ελλήνων ΕΙΔΙΚΩΝ γιατρών. Είτε σπούδασαν σε κάποιο ανεπαρκές ελληνικό πανεπιστήμιο κοιτώντας να περάσουν με SOS όπως όπως τα μαθήματα (μια και κουράστηκαν πολύ για να μπουν στο Πανεπιστήμιο, ή για να μεταγραφούν από την Βουλγαρία και τη Ρουμανία), είτε σπούδασαν σε κάποιαν τριτοκοσμική και αναχρονιστική σχολή του τέως Ανατολικού μπλοκ, ΑΡΚΕΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ «ΕΙΔΙΚΟΙ» ΓΙΑΤΡΟΙ, και ΠΟΝΑΩ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΤΟ ΛΕΩ ΑΥΤΟ, ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΑΣΧΕΤΟΙ. Αυτό είναι απόλυτα αναμενόμενο, αν αναλογιστεί κανείς ότι οι συνθήκες λήψης της ειδικότητας είναι άθλιες, με τους ειδικευόμενους να είναι ΑΝΕΠΙΒΛΕΠΤΟΙ, ΑΔΙΔΑΚΤΟΙ, ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΑΠΕΙΡΕΣ ΩΡΕΣ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ, από ΕΥΘΥΝΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΝΗΚΟΥΝ, εκτεθειμένοι σε ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΕΙΨΕΙΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΟΣΤΙΣΟΥΝ (ΚΑΙ ΣΥΧΝΑ ΚΟΣΤΙΖΟΥΝ) ΖΩΕΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΙ ΕΙΚΟΝΙΚΑ, χωρίς ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, χωρίς ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΟΥΣ.

Στην Ελλάδα ο ειδικευόμενος έχει το επίπεδο του τελειόφοιτου φοιτητή της Δύσης και ο ειδικός έχει το επίπεδο του ειδικευόμενου της Δύσης. ΣΚΛΗΡΕΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΑΛΗΘΙΝΕΣ.

Από την ώρα λοιπόν που τελειώνει και την ειδικότητα, ο Έλληνας γιατρός έχει δύο δρόμους: Ή θα μπει με κάποιον τρόπο στο ΕΣΥ, ή θα δουλέψει σαν ιδιώτης. Αν ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΠΟΛΥΤΑ ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚοΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ καταφέρει να μπει στο ελληνικό ΕΣΥ, όπου επικρατούν ομολογουμένως άθλιες συνθήκες εργασίας, δύσκολα θα αποφύγει τις παγίδες της Νιρβάνας και του ΩΧΑΔΕΡΦΙΣΜΟΥ. Αν δουλέψει σαν ιδιώτης, είναι τόσες και τόσο τεράστιες οι δυσκολίες και τα ηθικά διλήμματα που θα αντιμετωπίσει, ειδικά στην αρχή, που δεν θα του περισσεύει πολύς χρόνος για ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Και στις δύο περιπτώσεις, ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΣΟ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ και για τις νεότερες θεραπείες.

ΑΥΤΗ είναι λοιπόν η πιο σοβαρή μορφή ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΒΙΑΣ στην Ελλάδα: Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ.

Αφού τελειώσαμε με τους γιατρούς, ας μπούμε τώρα σε ένα άλλο τεράστιο και σοβαρότατο κεφάλαιο ΒΙΑΣ: στη ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΗ (ΤΕΧΝΙΚΗ) ΒΙΑ του συστήματος.

Στο δημόσιο τομέα ο ασθενής υφίσταται την βία της ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ: οι ασφαλισμένοι των ταμείων έχουν να αντιμετωπίσουν:

1. κακοπληρωμένους και υπερφορτωμένους γιατρούς, ανεπαρκείς σε επίπεδο ΚΑΙ σε αριθμό.

2.μακρόχρονη αναμονή σε λίστες για ραντεβού για εξέταση και για εγχείρηση, προοπτική που σπρώχνει ακόμα και τον πιο φτωχό προς το φακελάκι ή προς τον ιδιωτικό τομέα.

3. ατέλειωτη κούραση και ΑΝΑΜΟΝΗ σε εξωτερικά ιατρεία και επιτροπές και ξαναεπιτροπές.

4. αδυναμία πραγματοποίησης σημαντικών εξετάσεων και συχνά παράλειψη τους λόγω ανυπαρξίας προσωπικού και μέσων (άλλο αν πανάκριβα μηχανήματα σαπίζουν σε διάφορες αποθήκες του ΕΣΥ λόγω απουσίας προσωπικού κλπ κλπ).

Στον ιδιωτικό τομέα τώρα: εκεί ο ασθενής υφίσταται συχνά τη βία της ΥΠΕΡΔΙΑΓΝΩΣΗΣ (κάπως πρέπει να δουλέψουν και τα τόσα κέντρα, και με το αζημίωτο για τον παραπέμποντα ιατρό…) και της ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΤΟΠΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ, βλέπε χειρουργεία που θα μπορούσαν να αποφευχθούν, πανάκριβα άχρηστα εξαρτήματα και ιατρικά βοηθήματα, κλπ, κλπ…

Για να πούμε τέλος και του στραβού το δίκιο, πρέπει να τονίσω ότι ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΑΡΝΗΘΕΙ Ή ΝΑ ΑΠΟΣΙΩΠΗΣΕΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΚΑΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ υφίστανται σημαντική ΒΙΑ από το σύστημα, σε όλα τα στάδια της εκπαίδευσης και της εξέλιξής τους, όπως ήδη ανέφερα σε διάφορα σημεία. Αλλά αυτό είναι άλλο μεγάλο κεφάλαιο….


Προσπάθησα να σικαγραφήσω με συντομία το πολύπλοκο φαινόμενο της ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΒΙΑΣ στην Ελλάδα. Δεν το ξεχωρίζω από τη βία που αντιμετωπίζουμε ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΟΨΕΙΣ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΑΣ σε αυτήν την χώρα (και όχι μόνο), σε ΌΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ. Κι εδώ, όπως και σε όλες τις άλλες μορφές βίας, το κλειδί είναι Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΛΛΗΛΟΣΕΒΑΣΜΟΥ.

Εν κατακλείδι, το ξαναλέω, η βία είναι ΜΙΑ. Η Ιατρική Βία είναι απλά μία της ακόμα πλευρά…

Πηγές

http://fakellaki.blogspot.com/

http://mavrosgatos.blogspot.com/2007/05/blog-post_02.html

http://e-epiloges-dionysos.blogspot.com/2007/05/blog-post_26.html