28/6/07

Κλινικές μέσα στα Ιδιωτικά Φαρμακεία είναι προ των πυλών


Σε πολλά πολυκαταστήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι επιχειρήσεις έχουν ιδρύσει ιατρικές κλινικές μέσα στα φαρμακεία για να αντιμετοπίσουν γρήγορα περιορισμένο αριθμό προβλημάτων υγείας των καταναλωτών.

Οι πρώτες ιατρικές κλινικές μέσα σε φαρμακεία άνοιξαν στη Μινεσότα ως QuickMedx το 2000 και οι πιό πρόσφατες είναι με την ονομασία MinuteClinic το 2002.

Τουλάχιστον 12 διαφορετικές επιχειρήσεις ιδρύουν τώρα ιατρικές κλινικές μέσα σε φαρμακεία σε περισσότερες από 150 διαφορετικές θέσεις σε 21 Πολιτείες των ΗΠΑ. Ο αριθμός αυτών των κλινικών αναμένεται να αυξηθεί γρήγορα κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών, με την εταιρεία MinuteClinic να ενεργοποιεί περισσότερες από 160 κλινικές σε 19 Πολιτείες και να κάνει συμφωνείες με τα συστήματα υγείας προγραμματίζοντας να ανοίξει 1.400 κλινικές μέχρι το τέλος του 2008. Λαμβάνοντας υπόψη την άνοδό τους σε δημοτικότητα, και την πρόσφατη απόκτηση της MinuteClinic από την CVS, οι ιατρικές κλινικές μέσα σε φαρμακείο είναι πιθανό να έχουν μια σημαντική παρουσία στο μέλλον των κοινοτικών φαρμακείων.

Οι ιατρικές κλινικές μέσα στο φαρμακείο προσφέρουν πολλές υγειονομικές υπηρεσίες με κόστος χαμηλότερο από του παραδοσιακού ιατρού παθολόγου. Περιορίζουν τα διοικητικά έξοδα στο ελάχιστο με τη λειτουργία σε ένα πρότυπο "αμοιβή-ανά-υπηρεσία" με το οποίο οι ασθενείς πληρώνουν για τις υπηρεσίες που παρέχονται. Αυτό μπορεί να παραμείνει ένα πλεονέκτημα δεδομένου ότι οι ασφαλιστές αναγνωρίζουν το όφελος αυτών των κλινικών και αρχίζουν να πληρώνουν για τις υπηρεσίες που παρέχονται στους ασφαλισμένους τους.

Οι ιατρικές κλινικές μέσα στο φαρμακείο ελαχιστοποιούν επίσης τις δαπάνες με την απασχόληση επαγγελματιών οι μισθοί των οποίων τείνουν να είναι χαμηλότεροι από των παθολόγων.

Οι χαμηλότερες τιμές κάνουν αυτές τις κλινικές μια ελκυστική επιλογή στους ασθενείς που είναι πιό ευαίσθητοι στην τιμή της υγειονομικής περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων από 40 εκατομμύριο ανασφάλιστων Αμερικανών.

Εκτός από τα πλεονεκτήματα των τιμών, οι ιατρικές κλινικές μέσα στο φαρμακείο είναι επίσης πιθανό να αντιμετωπισθούν ως η πλέον κατάλληλη επιλογή διότι τείνουν να είναι ανοικτά βράδια και Σαββατοκύριακα, έχουν μικρό χρόνο αναμονής για τους ασθενείς, βρίσκονται μέσα στα φαρμακεία επιτρέποντας την γρήγορη πρόσβαση στην εκτέλεση των συνταγών.

Μια πρόσφατη έρευνα του Διαδικτύου σε 2.245 Αμερικανούς ενηλίκους πρότεινε ότι πολλοί θεωρούν τις ιατρικές κλινικές μέσα στο φαρμακείο κατάλληλες και προσιτές εναλλακτικές λύσεις από την παραδοσιακή υγειονομική περίθαλψη. Το ποσοστό των ερωτηθέντων που έδειξαν ότι ήταν κάπως ή πολύ ικανοποιημένοι ήταν, 92% για την ευκολία πρόσβασης, 89% για την ποιότητα των υπηρεσιώνν, 88% για τα προσόντα του προσωπικού και 80% για το κόστος.

Μεταξύ των ερωτηθέντων που δεν είχαν χρησιμοποιήσει ποτέ μια ιατρική κλινική μέσα σε φαρμακείο, 41% έδειξε ότι θα ήταν πολύ πιθανό να χρησιμοποιήσουν μια τέτοια κλινική για τις ιατρικές υπηρεσίες στο μέλλον.


Πηγή

http://www.medscape.com/viewarticle/557158_1
Professional Implications of the Expansion of Pharmacy-based Medical Clinics
Joel F. Farley, PhD; Joshua W. Devine, PharmD, PhD; Ronald S. Hadsall, PhD