31/10/06

Στην Αθήνα το Συνέδριο της ISPOR το 2008

Το Συνέδριο της ISPOR (International Society for Pharmacoeconomics and Outcomes Research) θα πραγματοποιηθεί το 2008 στη Αθήνα.

Με την ευκαιρεία σας ενημερώνουμε για το πρόγραμμα των συνεδρίων της ISPOR για τα επόμενα χρόνια.


2007
10th Annual European Congress
20-23 October , 2007
Dublin, Ireland


2008
11th Annual European Congress
8-11 November 2008

Athens, Greece


2009
12th Annual European Congress
Paris, France


2010
13th Annual European Congress
Prague, Czech Republic


Για περισσότερες πληροφορίες, όπως τα συνέδρια της Αμερικής και της Ασίας που διοργανώνει η ISPOR, μπορείτε να δείτε στην διεύθυνση: http://www.ispor.org/meetings/future/index.asp



24/10/06

5ο Παγκύπριο Φαρμακευτικό Συνέδριο


Την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2006 αρχίζει στο Κάστρο της Λεμεσού το Πέμπτο Παγκύπριο Φαρμακευτικό Συνέδριο.

Οι εργασίες του συνεδρίου θα γίνουν στο Ξενοδοχείο ΧΙΛΤΟΝ της Λευκωσίας.


Οι εγγραφές των συνέδρων πρέπει να αποστέλλονται στη διεύθυνση:

Για το 5ο Παγκύπριο Φαρμακευτικό Συνέδριο
MSE Congress Plus Ltd

Τ.Θ. 24612,
1301 Λευκωσία
Κύπρος

Για περισσότερες πληροφορίες:

Τηλ. +357 22 466400,
Φαξ. +357 22 767680
Email: mse@mse.com.cy
Website: www.mse.com.cy

22/10/06

'Εμφραγμα απειλεί τα νοσοκομεία λόγω εφημεριών

Στην "ΗΜΕΡΗΣΙΑ on line" δημοσιεύεται άρθρο της κ. Ελένης Πετροπούλου σχετικά με το πρόβλημα που υπάρχει και αφορά τις εφημερίες των γιατρών (υποθέτουμε ότι μάλλον αφορά και τους "λοιπούς" επιστήμονες της ιατρικής υπηρεσίας). Στο άρθρο αναφέρονται τα παρακάτω:

"Eφημεριακό... κραχ αναμένεται να προκληθεί στα δημόσια νοσοκομεία, από το νέο έτος, με την εφαρμογή του μέγιστου εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας για τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Σύμφωνα με απόφαση του Eλεγκτικού Συνεδρίου, από 1ης Iανουαρίου, οι ειδικευόμενοι γιατροί δεν επιτρέπεται να πραγματοποιούν περισσότερες από 4-5 εφημερίες τον μήνα, ενώ ανάλογη απόφαση επίκειται και για τους ειδικευμένους. H εφαρμογή του μέτρου είναι υποχρεωτική και έχει ήδη κοινοποιηθεί στα περισσότερα νοσηλευτικά ιδρύματα όλης της χώρας.

Tο θέμα έχει απασχολήσει το υπουργείο Yγείας, καθώς ο κίνδυνος... κατάρρευσης των νοσοκομείων είναι πλέον ορατός. Kαι αυτό, γιατί η απόφαση του Eλεγκτικού Συνεδρίου, καθιστά απαγορευτική την πλέον των 16 ωρών ανά εβδομάδα εφημεριακής απασχόλησης των ειδικευομένων γιατρών. Aυτό σημαίνει ότι ο κάθε ειδικευόμενος υποχρεούται να πραγματοποιεί μία εφημερία εβδομαδιαίως και επειδή η βάση υπολογισμού είναι 12 μήνες συνεπάγεται ότι αναλογούν περί τις 5 εφημερίες τον μήνα. Δεδομένου, λοιπόν, ότι σήμερα οι ειδικευόμενοι πραγματοποιούν περί τις 10 εφημερίες μηνιαίως, τότε γίνεται κατανοητό ότι θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στα προγράμματα εφημέρευσης των νοσοκομείων, τα οποία δεν θα μπορούν πλέον να καλυφθούν με τον σημερινό αριθμό ειδικευομένων.

Σοβαρότερες παρενέργειες αναμένεται να δημιουργήσει η απόφαση στο σύστημα εφημεριών και ειδικότερα στα νοσοκομεία, όπου δεν έχουν αναπτυχθεί όλες οι ιατρικές ειδικότητες. Eίναι γνωστό ότι πολλά νοσοκομεία της χώρας, κυρίως περιφερειακά, στηρίζουν το σύστημα εφημεριών αλλά και συνολικά τη λειτουργία τους στους ειδικευόμενους, ελλείψει γιατρών ειδικότητας. Eνδεικτικό είναι ότι οι κενές θέσεις γιατρών σε κάποια νοσοκομεία ξεπερνούν ακόμη και το 40% των οργανικών θέσεων. Σε αυτά, λοιπόν, τα νοσοκομεία, η μείωση του αριθμού των εφημεριών από τους ειδικευόμενους είναι σαφές ότι θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των ασθενών και την παροχή υπηρεσιών.

Στο υπουργείο Yγείας, αντιλαμβανόμενοι την επικινδυνότητα της κατάστασης που θα επικρατήσει από 1ης Iανουαρίου, πραγματοποιούνται συσκέψεις -σύμφωνα με πληροφορίες- με συμμετοχή παραγόντων και από το Πρωθυπουργικό Γραφείο. Eξετάζουν, μάλιστα, διάφορα ενδεχόμενα, καθώς τα περιθώρια του σχεδίου προϋπολογισμού για το 2007 δεν δίνουν καμιά αισιοδοξία για προσλήψεις. Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η πρόσληψη άμισθων ειδικευόμενων εκτός της τηρούμενης λίστας. Mε τον τρόπο αυτό και τα κενά θα καλυφθούν, και οι λίστες αναμονής για ειδικότητα θα περιοριστούν και, βέβαια, δεν θα διατεθούν επιπρόσθετα κονδύλια."

Για να διαβάσετε όλο το άρθρο επιλέξτε την διεύθυνση:

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=4667&subid=2&pubid=260899

Πηγή

"ΗΜΕΡΗΣΙΑ On line", συντάκτης: Ελένη Πετροπούλου
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=4667&subid=2&pubid=260899

19/10/06

Το Φαρμακείο της Φύσης


Πόσες φορές δεν μας έχουν ρωτήσει για κάποιο βότανο; Πόσες φορές δεν ψάξαμε το βιβλίο της Φαρμακογνωσίας που είχαμε στο Πανεπιστήμιο; Πόσες φορές δεν "σπάσαμε" το κεφάλι μας να θυμηθούμε τη δράση εκείνου του φαρμακευτικού φυτού που είναι για την ακμή!

Στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ υπάρχει ένα εξαιρετικό αφιέρωμα στα φαρμακευτικά φυτά με αλφαβητικό ευρετήριο βοτάνων και παθήσεων. Είναι πολύ χρήσιμο όταν πρέπει να απαντήσουμε γρήγορα σε μια ερώτηση σχετικά με ένα βότανο ή όταν χρειαζόμαστε μια πληροφορία γρήγορα και σίγουρα.

Στην ίδια ιστοσελίδα ο καθηγητής φαρμακολογίας, του πανεπιστημίου Αθηνών, Βασίλης Ρούσσης, δίνει συνέντευξη στην ΕΡΤonline και απαντά σε ερωτήματα σχετικά με τις ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων και τη μέθοδο φυτοθεραπείας.

Κάντε μια βόλτα από την ιστοσελίδα της ΕΡΤ και δεν θα χάσετε!

8/10/06

Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας

Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας διοργανώνει το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας (http://www.nsph.gr/esdy_basic2/index.htm).

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, 13-16 Νοεμβρίου 2006, στο Ξενοδοχείο "HILTON".

Την οργάνωση έχει αναλάβει η "AC&C International S.A." και για κάθε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε:

Τηλ: 210-6889153, 210-6889100,
Φαξ: 210-6844777
Email: nkoliakou@cnc.gr

5/10/06

Ενδιαφέρον των ιδιωτών για τα κρατικά νοσοκομεία


Παραθέτουμε, χωρίς σχόλιο προς το παρόν, το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην οικονομική εφημερίδα "ΕΞΠΡΕΣ" και φαίνεται οτι ξεκίνησε το ενδιαφέρον του Ιδιωτικού Τομέα για τα Κρατικά Νοσοκομεία.

Το άρθρο είναι το παρακάτω:

Επιθετική πολιτική από Euromedica
05/10/2006 - 09:20

Tο ενδιαφέρον της για την ανάληψη του management δημόσιων νοσοκομείων μέσω του προγράμματος Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) επιβεβαίωσε επίσημα η Euromedica, ενώ την ίδια στιγμή κινείται δραστήρια για την απόκτηση κλινικής στην Αθήνα.

Με επιστολή της στο Χρηματιστήριο, η Euromedica επιβεβαιώνει ότι απέστειλε προς τους υπουργούς Οικονομίας και Υγείας επιστολή - πρόταση, με την οποία εξεδήλωσε το κατ’ αρχήν ενδιαφέρον της για τη σύμπραξή της στη λειτουργία του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου στο πλαίσιο των ΣΔΙΤ. Κύρια σημεία της πρότασης είναι η διατήρηση της ιδιοκτησίας του Ωνασείου από το Ελληνικό Δημόσιο, η δημιουργία μικτής πολυμετοχικής εταιρίας με συμμετοχή της Euromedica, ιατρών και εργαζομένων του Ωνασείου, με σκοπό την ανάληψη της διοίκησης και διαχείρισης του νοσοκομείου σε μακροχρόνια βάση.

Επιπλέον, μέσω της επιστολής, διασφαλίζεται η συνέχιση λειτουργίας του Ωνασείου χωρίς καμία αλλαγή στο κοινωνικό του πρόσωπο και πάντοτε κάτω από τον έλεγχο που έτσι και αλλιώς διενεργείται από το υπουργείο Υγείας και η διατήρηση του υψηλού επιστημονικού κύρους και της αναγνωρισμένης ποιότητας των προσφερόμενων υπηρεσιών του.

Η εταιρία τονίζει στην επιστολή της την τεχνογνωσία που κατέχει στον τομέα της οργάνωσης των καρδιοχειρουργικών κλινικών, δεδομένου ότι ήδη λειτουργεί δύο κλινικές (Κυανός Σταυρός και Γενική Κλινική). Εν όψει της προγραμματιζόμενης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, η Euromedica διερευνά και τις συνθήκες της αγοράς για την απόκτηση κλινικής στην Αθήνα, που αποτελεί στρατηγικό της στόχο.

Για την εφετινή χρήση σε ενοποιημένη βάση η Euromedica αναμένει κύκλο εργασιών 157,5 εκ. ευρώ από 134,7 εκ. ευρώ το 2005 (άνοδος κατά 16,9%) και εκτίναξη μικτών κερδών κατά 59,8% (41 εκ. ευρώ από 25,6 εκ. ευρώ). Τα EBITDA εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 27,2 εκ. ευρώ από 18,8 εκ ευρώ πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση κατά 44,25%, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους αλλά προ δικαιωμάτων μειοψηφίας θα ανέλθουν στα 9,7 από 3,5 εκ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο κατά 174,2%. Από τα παραπάνω κέρδη τα 6,8 εκ. ευρώ από 2,8 εκ. ευρώ πέρυσι θα αντιστοιχούν στους μετόχους της μητρικής.

Πηγή

http://www.express.gr/index.php?selida_id=104&article=82246&categ=4&lang_id=1

Συνάντηση της ΠΕΦΝΙ-Ένωσης με τον Πρόεδρο του ΕΟΦ


Ο Πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ-Ένωσης Δρ. Ν. Λάκκας μας ενημέρωσε οτι την Τρίτη 3/10/06 έγινε συνάντηση εκπροσώπων του Δ.Σ. της ΠΕΦΝΙ-Ένωσης με τον Πρόεδρο του ΕΟΦ κ. Δ. Βαγιωνά.

Ο πρόεδρος του ΕΟΦ με αφορμή την αποστολή του εγγράφου της ΠΕΦΝΙ-Ένωσης προς τον Υπουργό Υγείας με τις προτάσεις μας για την ορθολογικοποίηση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, προσκάλεσε το Δ.Σ. της ΠΕΦΝΙ προκειμένου να εξετασθεί η δυνατότητα υλοποίησης αυτών των προτάσεων.

Το Δ.Σ. της ΠΕΦΝΙ ανέπτυξε το σύνολο των προτάσεων τις οποίες έχει καταθέσει προς το Υπουργείο Υγείας και πρότεινε σε πρώτη φάση την υλοποίηση συγκεκριμένων προτάσεων.

Όλο το κείμενο της ανακοίνωσης της ΠΕΦΝΙ-Ένωσης μπορείτε να το διαβάσετε στην διεύθυνση: http://pefni.blogspot.com/2006/10/blog-post_05.html

4/10/06

Επανεξετάζεται η ασφάλεια της ιμπουπροφένης και της ναπροξένης

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει την ασφάλεια παυσίπονων, όπως η ιμπουπροφένη και η ναπροξένη, υπό το φως νέων στοιχείων που έχει στη διάθεσή της, ότι ενδέχεται να παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού.

Η υπηρεσία αυτή είχε χαρακτηρίσει τον περασμένο Οκτώβριο, έπειτα από εκτεταμένη έρευνα, ασφαλή τα φάρμακα που χαρακτηρίζονται ως μη εκλεκτικοί αναστολείς και αφορούν κατηγορία των Μη Στεροειδών Αντιφλεγμονωδών Φαρμάκων (ΜΣΑΦ), τα οποία λαμβάνονται συχνά για την αντιμετώπιση της αρθρίτιδας κι άλλων επώδυνων καταστάσεων.

Μετά την έρευνα αυτή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων είχε αποσυρθεί από την αγορά το νεότερο αντιφλεγμονώδες φάρμακο Vioxx της εταιρείας Merck & Co Inc’s.

Για να διαβάσετε όλο το άρθρο, επιλέξτε τη διεύθυνση: http://news.ert.gr/10/259229.asp

Πηγές

ΕΡΤ http://news.ert.gr/10/259229.asp

ΕΜΕΑ http://www.emea.eu.int/

3/10/06

Χρόνια πολλά!


Σήμερα η nosfar έκλεισε τα 2 χρόνια της! Το δώρο που της κάναμε ήταν το νέο της "σπίτι", η διεύθυνση http://www.nosfar.gr

Σε αυτά τα δύο χρόνια που πέρασαν δημοσιεύθηκαν στη Nosfar 230 άρθρα τα οποία διάβασαν 7.361 φορές 3.928 επισκέπτες.


Ευχόμαστε να είμαστε καλά και ...καλή συνέχεια!

2/10/06

Βραβείο επιστήμης στους φοιτητές από την EAHP


Αρχίζοντας το 2007, η EAHP θα προσφέρει βραβείο επιστήμης στους σπουδαστές της EPSA (The European Pharmaceutical Students' Association) για να αναγνωρίσει και να τιμήσει την καλύτερη ερευνητική επιστημονική εργασία από τον χώρο των προπτυχιακών σπουδαστών.

Αυτό το βραβείο απονέμεται στον σπουδαστή (ές) για την σημαντική συνεισφορά που υπόσχεται να προωθήσει την πρόοδο στο νοσοκομειακό φαρμακείο και για φαρμακευτικές ερευνητικές μεθόδους ή θεωρίες.

Προθεσμία υποβολής: 15 Νοεμβρίου 2006

Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της EAHP http://www.eahp.eu/asp/news_detail.asp?ID=86&m=1

Αποκτήσαμε και ελληνική διεύθυνση: www.nosfar.gr


Από σήμερα αποκτήσαμε και ελληνική διεύθυνση για τη Νοσοκομειακή Φαρμακευτική, την http://www.nosfar.gr

Η διεύθυνση http://nosfar.blogspot.com θα εξακολουθήσει να υπάρχει και θα περιέχει τα ίδια ακριβώς περιεχόμενα με την www.nosfar.gr

Περί εμβολίων και προσλήψεων


Το ΔΣ της ΠΕΦΝΙ-Ένωσης έστειλε στον κ. Αθ. Γιαννόπουλο, Υφυπουργό Υγείας, επιστολή σχετικά με τη διάθεση εμβολίων από τα Νοσοκομειακά Φαρμακεία (έχουμε αναφερθεί αναλυτικά στη nosfar για το θέμα: βλέπε http://nosfar.blogspot.com/2006_08_01_nosfar_archive.html#115661698877275099) και στον κ. Βέη, Πρόεδρο του ΑΣΕΠ, επιστολή σχετικά με τις προσλήψεις των φαρμακοποιών στο ΕΣΥ.

Στο τμήμα "Ανακοινώσεις" της ιστοσελίδας της ΠΕΦΝΙ-Ένωσης μπορείτε να διαβάσετε ή να τυπώσετε ολόκληρες τις επιστολές.