29/8/06

Νέα μονάδα χορήγησης υποκατάστατων ουσιών στο ΑΧΕΠΑ


Στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν ήδη προγράμματα χορήγησης μεθαδόνης στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο, στο λιμάνι, στη Σταυρούπολη, στην οδό Ευζώνων και στο νοσοκομείο Παπανικολάου, που εξυπηρετούν περίπου 500 χρήστες, ενώ άλλοι 500 βρίσκονται σε λίστες αναμονής.

Θα είναι η έκτη τέτοια μονάδα που θα λειτουργήσει σε περίπου δύο μήνες στην πόλη και η δεύτερη σε δημόσιο νοσοκομείο, η οποία θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί περίπου 100 χρήστες, χορηγώντας τους την ουσία «βουπρενορφίνη», καθώς επίσης και ψυχιατρική στήριξη, ενώ μελλοντικά θα λειτουργήσει σύστημα επαγγελματικής και κοινωνικής αποκατάστασης των χρηστών.

Για την κάλυψη των περαιτέρω αναγκών, ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Κώστας Μπάλας είπε ότι πρόκειται να δημιουργηθούν επιπλέον μονάδες στη Θεσσαλονίκη, όπως στο νοσοκομείο του Αγίου Παύλου και αλλού. «Λαμβάνονται μέτρα για την εξαφάνιση της λίστας ντροπής» τόνισε και αναφέρθηκε στο Εθνικό Σχέδιο κατά των ναρκωτικών που θα βασίζεται, όπως σημείωσε, σε ευρωπαϊκή στρατηγική και θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Σε αυτό προβλέπεται η δημιουργία βάσης δεδομένων και η έκδοση κάρτας με αριθμό, που θα στοχεύει στην εξατομικευμένη θεραπεία του κάθε χρήστη, η αναβάθμιση των συμβουλευτικών κέντρων, η συνταγογράφηση φαρμάκων από γενικούς νοσοκομειακούς γιατρούς κ.α.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι προχωρά η προσπάθεια δημιουργίας στη Θεσσαλονίκη του Κέντρου Ηνωμένων Εθνών για την καταπολέμηση των Ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος.

Στη σύσκεψη μετείχε, επίσης, ο πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών, Κώστας Κιλτίδης, ο νομάρχης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, οι πρυτανικές αρχές, ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ, Δημήτρης Γάκης και ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, Γιάννης Μπόντης, οι οποίοι εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην πρωτοβουλία του ΑΠΘ.

«Επιτέλους θα ανοίξουν οι πόρτες των νοσοκομείων, τα οποία διαθέτουν ψυχιατρική και νοσηλευτική υποστήριξη. Δεν υπάρχει καλύτερος υγειονομικός χώρος για τη δημιουργία μονάδων υποκατάστατων ουσιών» είπε ο κ. Κιλτίδης.

Πηγή

ΕΡΤ3, ΑΠΕ
http://www.ert3.gr/news/et3newsbody.asp?ID=252427

26/8/06

Πώς μπορεί να καταπολεμηθεί η λαθρεμπορία ψεύτικων φαρμάκων;


Στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" δημοσιεύεται το παρακάτω κείμενο που αναφέρεται στα φάρμακα που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στο Ιντερνετ. Αν οι πληροφορίες του συντάκτη της εφημερίδας έχουν βάση, τότε ας ετοιμαζόμαστε σιγά-σιγά!

"Πώς μπορεί να καταπολεμηθεί η λαθρεμπορία ψεύτικων φαρμάκων; Το θέμα είναι από τις πρώτες προτεραιότητες των φαρμακευτικών εργαστηρίων και επίσημων οργανισμών. Ο ΠΟΥ δημιούργησε τον Μάρτιο μια «δύναμη κρούσης» για να μελετήσει την ενίσχυση των νομοθεσιών σ' αυτό τον τομέα. H Pfizer αποφάσισε να εφοδιάσει όλα τα κουτιά του Viagra με ένα ηλεκτρονικό τσιπ που επιτρέπει την παρακολούθησή τους. H Sanofi Aventis κατέθεσε πολλές προσφυγές εναντίον των ιστοσελίδων (από τη Βρετανία, την Ολλανδία, τη Σουηδία και την ανατολική Ευρώπη) που διαθέτουν το μόριό της κατά της παχυσαρκίας."

Πηγή

Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", 26/08/2006 , Σελ.: N57
Κωδικός άρθρου: A18623N571
ID: 532990, Συντάκτης: Γ. Αγγελόπουλος

http://www.tanea.gr/print_article.php?e=A&f=18623&m=N57&aa=1

15/8/06

Η χορήγηση εμβολίων μεταφέρεται από τις Νομαρχίες στα Νοσοκομειακά Φαρμακεία

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών πρότεινε στο Υπουργείο Υγείας να αλλάξει η διαδικασία διάθεσης εμβολίων και ο Υφυπουργός έκανε δεκτή την πρότασή της. Έτσι από 1-1-2007 η διάθεση των εμβολίων δεν θα γίνεται από τα αρμόδια τμήματα Υγείας των Νομαρχιών αλλά θα πρέπει τα Νοσοκομειακά Φαρμακεία να αναλάβουν αυτό το έργο!

Δεν θα κάνουμε πολλά σχόλια προς το παρόν, αλλά θα περιμένουμε τις διευκρινίσεις του Υπουργείου και ειδικότερα αν είναι δυνατόν με το ελάχιστο προσωπικό που υπηρετεί σήμερα στα Νοσοκομειακά Φαρμακεία να εφαρμοσθεί αυτή η διάταξη!!!

Το κείμενο της απόφασης ακολουθεί!


********************************************
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ
Δ/ΝΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ
ΤΜΗΜΑ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑΣ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ
Ταχ. Διεύθυνση: Αριστοτέλους 17
Ταχ. Κώδικας: 10187
Πληροφορίες: Ν. Σωτήρχου
Τηλέφωνο :5205490

Αθήνα, 1/8/2006
Αριθ. Πρωτ.: Υ1/Γ. Π. 23286 Σχετ. 26437, 35219

ΠΡΟΣ:

1) Όλες τις Νομικές Αυτ/σεις,
Δ/νσεις Υγείας & Δημόσιας Υγιεινής
και Δ/νσεις Υγείας, Πρόνοιας-Έδρες τους (με την παράκληση οι Δ/νσεις Πρόνοιας να ενημερώσουν τα Ιατροκοινωνικά Κέντρα-πρώην ΠΙΚΠA, Ιδρύματα, Σωματεία, Κοινωνικούς Συλλόγους, Φορείς Κοινωνικής Αλληλεγγύης κλπ. της περιοχής ευθύνης τους) .
2) Όλες τις Δ ΥΠΕ της χώρας
3) Όλα τα Νοσοκομεία της χώρας
4) Όλα τα Κέντρα Υγείας της χώρας


ΘΕΜΑ: «Περί διάθεσης εμβολίων: στα Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Ιατροκοινωνικά Κέντρα, Ιδρύματα Παιδιατρικές Κλινικές Νοσοκομείων, Αντιφυματικά Ιατρεία, Σωματεία, Κοινωνικούς Συλλόγους, Φορείς Κοινωνικής Αλληλεγγύης κλπ.»

ΣΧΕΤ.:
1. Τα από 18/11/2005 και 27/3/2006 Πρακτικά τηςEΘVΙκής Επιτροπής
Εμβολιασμών
2. Το από 26/5/2006 Ενημερωτικό Σημείωμα της Δ/νσης Δημόσιας Υγιεινής προς τον κ. Υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Σύμφωνα με τα ανωτέρω σχετικά Πρακτικά της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, τα οποία έγιναν αποδεκτά από τον κ. Υφυπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σας ενημερώνουμε ότι αλλάζει η διαδικασία διάθεσης εμβολίων και συγκεκριμένα:

1. Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας: Οι Παιδιατρικές Κλινικές και τα Αντιφυματικά Ιατρεία των Νοσοκομείων καθώς και τα Κέντρα Υγείας δεν θα προμηθεύονται πλέον εμβόλια από τις Δ/νσεις Υγείας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Στις περιοχές που υπάρχουν Νοσοκομειακές Μονάδες, αυτές θα είναι υπεύθυνες για την προμήθεια των εμβολίων που χρειάζονται για να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες αλλά και τις ανάγκες των Κέντρων Υγείας που ανήκουν σε αυτές. Ειδικότερα, η διαδικασία προμήθειας των εμβολίων θα είναι η ίδια με τη διαδικασία προμήθειας και του υπόλοιπου φαρμακευτικού και αναλώσιμου υλικού των Νοσοκομείων, μετά από ετήσιο προγραμματισμό των αναγκών τους, στις οποίες θα εντάσσονται και οι ανάγκες των συνδεόμενων με αυτό Κέντρων Υγείας ή/και Περιφερειακών Ιατρείων.
Από την ρύθμιση αυτή εξαιρούνται οι περιοχές της νησιωτική ς Ελλάδας στις οποίες δεν υπάρχει Νοσοκομειακή Μονάδα και οι οποίες καλύπτονται από Κέντρα Υγείας ή/και Περιφερεια,κά Ιατρεία. Στις περιοχές αυτές η παραγγελία και αποστολή των εμβολίων θα συνεχίσει να γίνεται σύμφωνα με τη μέχρι σήμερα διαδικασία [Δ/νση Δημόσιας Υγιεινής YYκΚA - ΚΕΔΥ (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) - ΔΥΝΑ], ενώ υπενθυμίζουμε ότι οι εμβολιασμοί μπορούν να διενεργούνται παρουσία ιατρού ανεξαρτήτου ειδικότητας.
Επίσης εξαιρείται η προμήθεια του εμβολίου κατά της Ηπατίτιδας Β, το οποίο θα εξακολουθεί να χορηγείται από τις Δ/νσεις Υγείας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων στα Νοσοκομεία στα οποία υπάρχουν Νεογνολογικά Τμήματα ή Μαιευτικές Κλινικές για την κάλυψη των οροθετικών μητέρων και των νεογνών αυτών.

2. Ιατροκοινωνικά Κέντρα (πρώην ΠΙΚΠΑ), Ιδρύματα, Σωματεία, Κοινωνικοί Σύλλογοι και Φορείς Κοινωνικής Αλληλεγγύης (π.χ. Χαμόγελο του Παιδιού, Γιατροί του Κόσμου, Ίδρυμα Βρεφών Μητέρα κλπ.): Για τα Ιατροκοινωνικά Κέντρα (πρώην ΠΙΚΠΑ) η προμήθεια με εμβόλια δεν θα γίνεται πλέον από το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης μέσω των Δ/νσεων Υγείας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων. Τα ως άνω Ιατροκοινωνικά Κέντρα θα καλύπτουν τις ανάγκες τους σε εμβόλια από τα Κέντρα Υγείας στα οποία ανήκουν, μετά από έγγραφο και έγκαιρο προγραμματισμό των ετήσιων αναγκών τους, οι οποίες θα εντάσσονται στις ετήσιες ανάγκες των Κέντρων Υγείας.
Όσον αφορά τα Ιδρύματα, Σωματεία, Κοινωνικούς Συλλόγους, Φορείς Κοινωνικής Αλληλεγγύης κλπ., θα καλύπτουν τις ανάγκες τους σε εμβόλια μέσω του πλησιέστερου Κέντρου Υγείας ή Νοσοκομείου, στα οποία θα καταθέτουν έγγραφο αίτημα με ονομαστική κατάσταση των παιδιών που χρήζουν εμβολιασμό, ώστε τα Νοσοκομεία ή τα Κέντρα Υγείας να προγραμματίσουν ανάλογα τις ετήσιες ανάγκες τους σε εμβόλια.

3. Τέλος, για τις ανάγκες της επιδημιολογικής επιτήρησης και της καταγραφής της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού της χώρας:

Α) Το ΚΕ.ΕΛ.ΙΙ.ΝΟ. υποχρεούται να διαμορφώσει και να αποστείλει σχετική φόρμα καταγραφής εμβολιασμών με ονομαστική κατάσταση εμβολιασθέντων σε όλες τις Δ ΥΠΕ, οι οποίες αντίστοιχα θα την αποστείλουν σε όλους τους φορείς αρμοδιότητάς τους (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία, Ιατροκοινωνικά Κέντρα, Ιδρύματα, Σωματεία, Κοινωνικούς Συλλόγους και• Φορείς Κοινωνικής Αλληλεγγύης).

Β) Όλες οι ΔΥΠΕ υποχρεούνται όπως στέλνουν εξαμηνιαίες ενημερωτικές ονομαστικές καταστάσεις στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. για τους εμβολιασμούς που διενεργούν όλοι οι φορείς αρμοδιότητάς τους, σύμφωνα με την ανωτέρω φόρμα καταγραφής εμβολιασμών.

Γ) Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. θα αποστέλλει στο τέλος κάθε εξαμήνου στις ΔΥΠΕ και στις ΔΥΝΑ (Δ/νσεις Υγείας & Δημόσιας Υγιεινής των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων) όλα τα στατιστικά στοιχεία που θα προκύψουν από την καταγραφή των εμβολιασμών της περιοχής ευθύνης τους καθώς και στη Δινση Δημόσιας Υγιεινής του YYκΚΑ τα στατιστικά στοιχεία όλης της χώρας συνολικά και ανά ΔΥΠΕ.

Σημειώνεται, ότι η νέα διαδικασία θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από 1/1/2007. Στο διάστημα αυτό μέρος των αιτημάτων των φορέων θα καλύπτεται κανονικά από τις Δ/νσεις Υγείας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, μετά από αξιολόγηση.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Α. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

11/8/06

40.000 λάθη ετησίως στη χρήση των φαρμάκων στο Ηνωμένο Βασίλειο


Τα νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου ενημερώθηκαν ότι πρέπει να κάνουν περισσότερες ενέργειες για να μειώσουν τα λάθη που οφείλονται στα φάρμακα αφότου παρουσίασαν οι αριθμοί ότι γίνονται 40.000 λάθη ετησίως.

Τα περισσότερα λάθη δεν προκάλεσαν καμία ζημιά, αλλά 2.000 οδήγησαν στη μέτρια ή αυστηρή ζημιά, ή το θάνατο, όπως σε 36 περιπτώσεις.

Η Επιτροπή Υγειονομικής Περίθαλψης ώθησε το ΕΣΥ για να βελτιώσει τις διαδικασίες συνταγογράφησης και διανομής για τα φάρμακα δεδομένου ότι δημοσίευσε τις εκτιμήσεις και για τις 173 ομάδες νοσοκομείων στην Αγγλία.

Οι αριθμοί λαθών φαρμάκων, που δίνονται στην Επιτροπή Υγειονομικής Περίθαλψης από την εθνική αντιπροσωπεία ασφάλειας NPSA, καλύπτουν τα γεγονότα στην Αγγλία και την Ουαλία για τους 12 μήνες μέχρι τον Ιούλιο.

Από τα λάθη σχετικά με τα φάρμακα, περίπου 80% δεν προκάλεσαν καμία ζημιά, χαμηλή ζημιά το 15% και μέτρια ή αυστηρή ζημιά 5%.

Η έκθεση σημείωσε επίσης ότι οι φαρμακοποιοί έπρεπε να ξοδέψουν περισσότερο χρόνο στους θαλάμους των ασθενών ώστε να ελαχιστοποιήσουν τα λάθη που οφείλονται στα φάρμακα.

Πηγή

Όλο το άρθρο δημοσιεύθηκε στο BBC NEWS
BBC News http://news.bbc.co.uk/1/hi/health/4780487.stm

4/8/06

Οι Γάλλοι πρώτοι στην κατανάλωση φαρμάκων


Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη των πέντε κύριων φαρμακευτικών αγορών της ΕΕ, οι Γάλλοι ξοδεύουν τα περισσότερα φάρμακα ανά κάτοικο, αξίας 284 euro ετησίως και ακολουθούνται από τους Γερμανούς (244 euro) και τους Βρετανούς, τους Ιταλούς και τους Ισπανούς (περίπου 200 euro έκαστος). Οι Γάλλοι καταναλώνουν επίσης τα περισσότερα φάρμακα σε ποσότητες.

Οι πωλήσεις φαρμάκων αυξήθηκαν σε όλες χώρες και στο σύνολο, στις πέντε χώρες που μετρήθηκαν, αξίας 70 δισεκατομμύρια euro στις φαρμακευτικές πωλήσεις το 2004. Σύμφωνα με τη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από το γαλλικό Υπουργείο Υγείας, η αύξηση στον κύκλο εργασιών οφειλόταν κυρίως στην αυξανόμενη μέση τιμή των φαρμάκων, περίπου 10% στη Γαλλία και τη Γερμανία μεταξύ του 2003-2004. Τα φάρμακα για τη θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων παίρνουν το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς και σε στις πέντε χώρες, περίπου 25%, ακολουθούνται από τα φάρμακα για το νευρικό και το πεπτικό σύστημα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα φάρμακα είναι φτηνότερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, λόγω της υψηλής γενικής διείσδυσης των φαρμάκων και των παράλληλων εισαγωγών, ενώ τα φάρμακα είναι, κατά μέσον όρο, ακριβότερα στην Ιταλία. Η Γερμανία είναι πρώτη στην κατανάλωση των γενόσημων φαρμάκων, τα οποία έχουν περισσότερο από το 22.7% των φαρμακευτικών πωλήσεων.

Σε μερικές χώρες της ΕΕ έχει υπάρξει μια αλλαγή στις εθνικές πολιτικές για να προωθήσουν την συνταγογράφηση των γενόσημων φαρμάκων ως τμήμα των γενικών μεταρρυθμίσεων υγειονομικής περίθαλψης ώστε να λειωθούν οι δαπάνες. Στη Γαλλία, παραδείγματος χάριν, οι γιατροί που υπογράφουν συμφωνία με την κοινωνική ασφάλεια πρέπει για να συνταγογραφούν τα φτηνότερα φάρμακα, ένα ποσοστό των οποίων πρέπει να είναι generics - γενόσημα.

Συνδέσεις

http://www.euractiv.com/en/health/french-lead-drugs-consumption/article-156799?Source=RSS

1/8/06

Νεώτερα δεδομένα από την Prodigy


Η PRODIGY Knowledge είναι μια ενημερωμένη πηγή κλινικής γνώσης που μπορεί να βοηθήσει τους επαγγελματίες και τους ασθενείς στη διαχείριση των κοινών όρων γενικά στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Η PRODIGY Knowledge είναι πρακτική και αξιόπιστη, ασφαλής και αποτελεσματική στην κλινική πρακτική.

Έχουν εκδοθεί 11 ενημερωμένα θέματα καθοδήγησης στη διεύθυνση www.prodigy.nhs.uk.

Μερικά από τα θέματα που αναφέρονται είναι:



Πηγή

http://www.prodigy.nhs.uk/