22/10/06

'Εμφραγμα απειλεί τα νοσοκομεία λόγω εφημεριών

Στην "ΗΜΕΡΗΣΙΑ on line" δημοσιεύεται άρθρο της κ. Ελένης Πετροπούλου σχετικά με το πρόβλημα που υπάρχει και αφορά τις εφημερίες των γιατρών (υποθέτουμε ότι μάλλον αφορά και τους "λοιπούς" επιστήμονες της ιατρικής υπηρεσίας). Στο άρθρο αναφέρονται τα παρακάτω:

"Eφημεριακό... κραχ αναμένεται να προκληθεί στα δημόσια νοσοκομεία, από το νέο έτος, με την εφαρμογή του μέγιστου εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας για τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Σύμφωνα με απόφαση του Eλεγκτικού Συνεδρίου, από 1ης Iανουαρίου, οι ειδικευόμενοι γιατροί δεν επιτρέπεται να πραγματοποιούν περισσότερες από 4-5 εφημερίες τον μήνα, ενώ ανάλογη απόφαση επίκειται και για τους ειδικευμένους. H εφαρμογή του μέτρου είναι υποχρεωτική και έχει ήδη κοινοποιηθεί στα περισσότερα νοσηλευτικά ιδρύματα όλης της χώρας.

Tο θέμα έχει απασχολήσει το υπουργείο Yγείας, καθώς ο κίνδυνος... κατάρρευσης των νοσοκομείων είναι πλέον ορατός. Kαι αυτό, γιατί η απόφαση του Eλεγκτικού Συνεδρίου, καθιστά απαγορευτική την πλέον των 16 ωρών ανά εβδομάδα εφημεριακής απασχόλησης των ειδικευομένων γιατρών. Aυτό σημαίνει ότι ο κάθε ειδικευόμενος υποχρεούται να πραγματοποιεί μία εφημερία εβδομαδιαίως και επειδή η βάση υπολογισμού είναι 12 μήνες συνεπάγεται ότι αναλογούν περί τις 5 εφημερίες τον μήνα. Δεδομένου, λοιπόν, ότι σήμερα οι ειδικευόμενοι πραγματοποιούν περί τις 10 εφημερίες μηνιαίως, τότε γίνεται κατανοητό ότι θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στα προγράμματα εφημέρευσης των νοσοκομείων, τα οποία δεν θα μπορούν πλέον να καλυφθούν με τον σημερινό αριθμό ειδικευομένων.

Σοβαρότερες παρενέργειες αναμένεται να δημιουργήσει η απόφαση στο σύστημα εφημεριών και ειδικότερα στα νοσοκομεία, όπου δεν έχουν αναπτυχθεί όλες οι ιατρικές ειδικότητες. Eίναι γνωστό ότι πολλά νοσοκομεία της χώρας, κυρίως περιφερειακά, στηρίζουν το σύστημα εφημεριών αλλά και συνολικά τη λειτουργία τους στους ειδικευόμενους, ελλείψει γιατρών ειδικότητας. Eνδεικτικό είναι ότι οι κενές θέσεις γιατρών σε κάποια νοσοκομεία ξεπερνούν ακόμη και το 40% των οργανικών θέσεων. Σε αυτά, λοιπόν, τα νοσοκομεία, η μείωση του αριθμού των εφημεριών από τους ειδικευόμενους είναι σαφές ότι θα δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στην εξυπηρέτηση των ασθενών και την παροχή υπηρεσιών.

Στο υπουργείο Yγείας, αντιλαμβανόμενοι την επικινδυνότητα της κατάστασης που θα επικρατήσει από 1ης Iανουαρίου, πραγματοποιούνται συσκέψεις -σύμφωνα με πληροφορίες- με συμμετοχή παραγόντων και από το Πρωθυπουργικό Γραφείο. Eξετάζουν, μάλιστα, διάφορα ενδεχόμενα, καθώς τα περιθώρια του σχεδίου προϋπολογισμού για το 2007 δεν δίνουν καμιά αισιοδοξία για προσλήψεις. Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι η πρόσληψη άμισθων ειδικευόμενων εκτός της τηρούμενης λίστας. Mε τον τρόπο αυτό και τα κενά θα καλυφθούν, και οι λίστες αναμονής για ειδικότητα θα περιοριστούν και, βέβαια, δεν θα διατεθούν επιπρόσθετα κονδύλια."

Για να διαβάσετε όλο το άρθρο επιλέξτε την διεύθυνση:

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=4667&subid=2&pubid=260899

Πηγή

"ΗΜΕΡΗΣΙΑ On line", συντάκτης: Ελένη Πετροπούλου
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=4667&subid=2&pubid=260899