Εσείς εργάζεστε χωρίς αμοιβή; Πως είπατε; δεν υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα άνθρωποι που να εργάζονται χωρίς αμοιβή; Και αν σας πω ότι όχι μόνο υπάρχουν αλλά βάζουν και από την τσέπη τους χρήματα, τι θα μου λέγατε; Τι; Μην το ξαναπείτε αυτό γιατί θα σας βάλω πιπέρι στο στόμα!
Αγαπητοί μου, όπως οι περισσότεροι γνωρίζετε, το Ελληνικό κράτος έχει βρει πολλούς καταπληκτικούς τρόπους για να κάνει οικονομίες. Ένας τρόπος είναι και ο παρακάτω:
Έχουν συσταθεί Νοσηλευτικές σχολές σε πολλά Νοσοκομεία της χώρας. Αυτές οι σχολές ήταν ΜΤΕΝΣ δηλαδή Μέσες Τεχνικές Επαγγελματικές Σχολές οι οποίες έχουν μετατραπεί τώρα σε ΤΕΕ Α’ Κύκλου, δηλαδή Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια. Τα ΤΕΕ ανήκουν στο Υπουργείο Παιδείας αλλά αυτά τα ΤΕΕ είναι ειδικού ενδιαφέροντος. Έτσι επειδή υπάρχει η σύνδεση με τα Νοσοκομεία έχουν το πλεονέκτημα να αξιοποιούν το επιστημονικό δυναμικό των νοσοκομείων. Για τα γενικά μαθήματα απασχολούν καθηγητές ωρομίσθιους, Μαθηματικούς, Φυσικούς, Φιλολόγους κλπ τους οποίους και πληρώνουν για τις υπηρεσίες τους. Για τα ειδικά μαθήματα, Χειρουργική, Ανατομία, Φαρμακολογία, Πνευμονολογία, Μικροβιολογία κλπ απασχολούν τους Επιστήμονες του Νοσοκομείου, Ιατρούς, Φαρμακοποιούς χωρίς επιπλέον αμοιβή. Αυτό γίνεται διότι τα μαθήματα παραδίδονται κατά την διάρκεια του ωραρίου εργασίας οπότε δεν υπάρχει υποχρέωση επιπλέον αμοιβής. Για λόγους δε που σχετίζονται με διορθώσεις γραπτών, προετοιμασίας εξετάσεων κλπ μερικές Διοικήσεις Νοσοκομείων δίνουν «χαριστικά» άδεια 3 ημερών (σε μερικά νοσοκομεία φθάνει και την 1 ημέρα ανά 5 ώρες διδασκαλίας, δηλ για την φαρμακολογία που είναι ετήσιο μάθημα, 2 φορές την εβδομάδα, συνολικά 62 ώρες το χρόνο δίνουν από 3 έως 12 ημέρες άδεια τον χρόνο).
Ένας συνάδελφος που εργάζεται 20 χρόνια σε νοσοκομείο αν ήταν σε ένα ΤΕΕ θα δίδασκε τις ίδιες ώρες και μετά θα ασχολιόταν με την ποίηση, ενώ οι νοσοκομειακοί τρέχουν και δεν προλαβαίνουν. Αν δε, υπολογίσετε το γεγονός ότι πολλά ΤΕΕ απέχουν πολλά χιλιόμετρα από τα νοσοκομεία, υπολογίστε πόσα χρήματα βάζει ένας νοσοκομειακός για βενζίνη πηγαινο-ερχόμενος δύο φορές την εβδομάδα σε απόσταση 10 χιλιομέτρων για ένα χρόνο. Η αύξηση που θα πάρει, «στα όρια του πληθωρισμού» δεν θα καλύψει ούτε το 10% του κόστους της βενζίνης. Βάζει και από την τσέπη του ο άνθρωπος. Μα θα μου πείτε, γιατί δεν δηλώνει φόρτο εργασίας και να απαλλαγεί από αυτό το έργο. Αγαπητοί συνάδελφοι θα θέλατε εσείς να διδάσκει Φαρμακολογία σε ΤΕΕ του Νοσοκομείου σας κάποιος άλλος και όχι ο Νοσοκομειακός Φαρμακοποιός;
Καταπληκτικό δεν είναι;