10/9/05

Λάθη που σχετίζονται με τα φάρμακα: η άποψη των νοσοκομειακών φαρμακοποιών

Βρήκαμε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με τα λάθη που σχετίζονται με τα φάρμακα στον ιστοχώρο της Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσοκομείων των Κάτω Χωρών (Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA) (http://www.nvza.nl/kr_nvza/default.asp).

Αυτό το άρθρο εξετάζει αυστηρά τις πιθανές επεμβάσεις που στοχεύουν στη μείωση των λαθών φαρμάκων και του ρόλου του φαρμακοποιού σε αυτές τις διαδικασίες.

τα θέματα που καλύπτονται περιλαμβάνουν:

* Adverse Drug Events (ADEs),
* Risk Assessment in Clinical Pharmacy,
* The Drug Distribution Chain (Medical Diagnosis, Drug Choice, Precribing, Dispensing, Preparation, Barcode-Enabled Point of Care Systems) and
* The role of the clinical pharmacist

Ακολουθούν στοιχεία της περίληψης (σε ελεύθερη μετάφραση):

Drugs 2005; 65 (13): 1735-1746
Λάθη που σχετίζονται με τα φάρμακα: Η άποψη των νοσοκομειακών φαρμακοποιών

Τα τελευταία χρόνια τα λάθη σχετικά με τα φάρμακα έχουν λάβει δίκαια την ιδιαίτερη προσοχή μας, δεδομένου ότι προκαλούν θνησιμότητα, νοσηρότητα και αυξάνουν τις συμπληρωματικές δαπάνες υγειονομικής περίθαλψης.
Ο νοσοκομειακός φαρμακοποιός τοποθετείται καλύτερα για να επιτηρήσει την ποιότητα ολόκληρης της αλυσίδας διανομής των φαρμάκων, από τον καθορισμό, την επιλογή φαρμάκων, τη διανομή και την προετοιμασία στη χορήγηση των φαρμάκων, και μπορεί να εκπληρώσει έναν ζωτικής σημασίας ρόλο στη βελτίωση της ασφάλειας φαρμάκων. Τα περισσότερα στοιχεία της αλυσίδας διανομής φαρμάκων μπορούν να βελτιστοποιηθούν εντούτοις, επειδή οι συγκριτικές μελέτες επέμβασης που υπάρχουν διαθέσιμες είναι λιγοστές, καταδεικνύοντας βελτιώσεις στην ασφάλεια φαρμάκων μέσω τέτοιων επεμβάσεων.
Συζητούνται οι πιθανές επεμβάσεις που στοχεύουν στη μείωση των λαθών φαρμάκων, όπως η ανάπτυξη των μεθόδων για την ανίχνευση των ασθενών με τον αυξανόμενο κίνδυνο δυσμενών γεγονότων, η εκτέλεση της αξιολόγησης του κινδύνου στο κλινικό φαρμακείο και η βελτιστοποίηση της αλυσίδας διανομής φαρμάκων. Επιπλέον τονίζεται, ο συγκεκριμένος ρόλος του κλινικού φαρμακοποιού στη βελτίωση της ασφάλειας φαρμάκων και σε οργανωτικό επίπεδο και στη μεμονωμένη παροχή φροντίδας προς τον ασθενή.

Μπορείτε να μεταφορτώσετε ολόκληρο το άρθρο από τη διεύθυνση:

http://www.nvza.nl/kr_nvza/uploaddb/downl_object.asp?atoom=6394&VolgNr=50