4/9/05

Δωρεάν χορήγηση φαρμάκων σε χαμηλοσυνταξιούχους και χρονίως πάσχοντες

Δωρεάν χορήγηση φαρμάκων σε χαμηλοσυνταξιούχους και χρονίως πάσχοντες, εξετάζει το υπουργείο Υγείας. Αυτή η είδηση δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ΕΡΤ (http://news.ert.gr/newsDetails.asp?ID=162964).

Ο υπουργός Νικήτας Κακλαμάνης διαβίβασε στο Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας για γνωμοδότηση επιστολές ασφαλισμένων οι οποίοι του έθεταν ευθέως οικονομικό πρόβλημα εξασφάλισης των φαρμάκων τους. Σύμφωνα λοιπόν με ρύθμιση που επεξεργάζεται το Συμβούλιο, ενδέχεται σύντομα να μηδενιστεί η συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη εργαζομένων και ασφαλισμένων που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες, αλλά και των χαμηλοσυνταξιούχων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μηδενική θα είναι η συμμετοχή για τα αντιδιαβητικά και τα καρδιολογικά φάρμακα, για τους ασθενείς με αλτσχάιμερ, για όσους πάσχουν από λευχαιμίες και άλλα σπάνια νοσήματα.

Η συμμετοχή των ασθενών για την αγορά αυτών των φαρμάκων σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να αγγίζει και τα 1.000 ευρώ μηνιαίως, ποσό.

Δεν θα ήταν δύσκολο να αποφασίσει το Υπουργείο να χορηγούνται δωρεάν από τα Ιδιωτικά Φαρμακεία και τα φάρμακα των ασφαλισμένων της Κοινωνικής Πρόνοιας (που τώρα χορηγούνται δωρεάν από τα Νοσοκομεία).