30/7/15

Η Ηλεκτρονική Υγεία είναι μονόδρομος για καλύτερη Υγεία - eHealth Forum 2015


Μετά το εξαιρετικά επιτυχημένο eHealth Forum, που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο 2014 και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον εκατοντάδων συμμετεχόντων από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις Η.Π.Α., σας καλούμε να συμμετέχετε στη διοργάνωση του eHealth Forum 2015, της ελληνικής διοργάνωσης για την προαγωγή της ηλεκτρονικής υγείας.

eHealth FORUM 2015 eHealth: μονόδρομος για καλύτερη Υγεία 30 & 31 Οκτωβρίου 2015, Μέγαρο - Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών

Ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός των συστημάτων υγείας και κοινωνικής φροντίδας, και ο αναπροσανατολισμός τους στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και της υγείας των πολιτών βρίσκονται σήμερα στον πυρήνα της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη δημόσια υγεία.

Η διαλειτουργική αξιοποίηση των ψηφιακών εφαρμογών στα Συστήματα Υγείας συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων στην υγεία και την οικονομία, και μπορεί να δράσει καταλυτικά για την ανάπτυξη νέων αγορών καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.


23/7/15

Το Λογότυπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την online πώληση των φαρμάκων

Το νομικό πλαίσιο

EU logoΤο κοινό λογότυπο για τη λειτουργία online για νόμιμα φαρμακεία / σημεία λιανικής πώλησης στα κράτη μέλη της ΕΕ εισήχθη με την οδηγία 2011/62 / ΕΚ (οδηγία η ψευδεπίγραφα φάρμακα) της ΕΕ ως ένα από τα μέτρα για την καταπολέμηση των ψευδεπίγραφων φαρμάκων.
Η οδηγία δίνει στην Επιτροπή τη νομική βάση για τη δημιουργία του σχεδιασμού ενός κοινού λογοτύπου, καθώς και τις τεχνικές και ηλεκτρονικές απαιτήσεις και απαιτήσεις κρυπτογράφησης για την επαλήθευση της αυθεντικότητας του. Ωστόσο, εναπόκειται στα κράτη μέλη να καθορίσουν τις ειδικές προϋποθέσεις για τη λιανική διάθεση των φαρμάκων στο κοινό. Τα κράτη μέλη μπορούν να επιβάλλουν ορισμένες προϋποθέσεις και περιορισμούς, π.χ. με το να μην επιτρέπει σε απευθείας σύνδεση πώληση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
Στις 24 Ιουνίου 2014, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το νέο κοινό λογότυπο μέσω του εκτελεστικού κανονισμού 699/2014 . Τα κράτη μέλη είχαν περιθώριο ενός έτους από την ημερομηνία αυτή για να εξασφαλιστεί ότι εφαρμόζονται οι διατάξεις για το κοινό λογότυπο. Ως εκ τούτου, από την 1 Ιουλίου 2015, όλα τα online φαρμακεία ή σημεία λιανικής πώλησης που λειτουργούν νόμιμα στην ΕΕ θα πρέπει να εμφανίζει το λογότυπο.
Ο εκτελεστικός κανονισμός συντάχθηκε λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης. [ Ένα έγγραφο προβληματισμού (52 KB)pdf ,  απαντά στη διαβούλευση ]


8/7/15

Εθνική Επιτροπή παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης και της εφαρμογής των θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης


Αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Δι@ύγειας, με ΑΔΑ: 7625465ΦΥΟ-ΝΞ4, Απόφαση την οποία υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κ. Σπυρίδων Κοκκινάκης, με την σύνθεση της Εθνικής Επιτροπής παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης και της εφαρμογής των θεραπευτικών πρωτοκόλλων συνταγογράφησης.

Ως μέλη της επιτροπής ορίζονται οι: 

6/7/15

18ο Ετήσιο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Φαρμακοοικονομίας του ISPOR


Το ISPOR (International Society for Pharmaoeconomics and Outcomes Research) διοργανώνει το 18ο Ετήσιο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Φαρμακοοικονομίας στο Μιλάνο 7-11 Νοεμβρίου 2015.

Για το Πρόγραμμα του Συνεδρίου, δείτε ΕΔΩ

Για κάθε πληροφορία μπορείτε να δείτε την ιστοσελίδα του Συνεδρίου, ΕΔΩ

3/7/15

"ΤHERIACA" : πως ξεκίνησαν τα Προγράμματα στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές για τη Διαχείριση του Νοσοκομειακού Φαρμακείου στη δεκαετία του 1980-90


Με την ονομασία "THERIACA" παρουσίασα στο χώρο της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής, τις δεκαετίες του 1980 και 1990 μιά σειρά προγραμμάτων Η/Υ γραμμένων στη γλώσσα προγραμματισμού Clipper (έκδοση Summer87). Τα προγράμματα διανεμήθηκαν δωρεάν σε νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς και προγραμματιστές της εποχής και  έγιναν γνωστά μέσω επαφών και δημοσιεύσεων (βλ.πηγές).
    Σήμερα, 25 και πλέον χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία, για συλλεκτικούς και εκπαιδευτικούς λόγους, δημοσιεύω και τον πηγαίο κώδικα (source code), κάτω από την Άδεια GPL - ΕΛ/ΛΑΚ Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα.

    Για τους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς είναι μια ευκαιρία να δουν ξανά (και να τρέξουν στους υπολογιστές τους), ένα από τα πρώτα προγράμματα διαχείρισης Νοσοκομειακού Φαρμακείου για DOS και επεξεργαστές 8086, που προοριζόταν για τα πρώτα IBM συμβατά μηχανήματα της δεκαετίας 1980-90! Στο "THERIACA" θα δουν την αρχή των προγραμμάτων που έχουν σήμερα στα ΟΠΣΥ των νοσοκομείων τους ;)

    Για τους προγραμματιστές, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, τους σπουδαστές - φοιτητές πληροφορικής, πιστεύω ότι οι εφαρμογές του "THERIACA" είναι εργαλεία ανάλυσης και απεικόνισης της ροής των προγραμμάτων σε Clipper (sum87) που με τους σύγχρονους υπολογιστές τρέχουν ακόμη και σήμερα, σε πολύ γρήγορες ταχύτητες!

    Στις εφαρμογές εμπεριέχεται βοήθεια τόσο σαν μενού όσο και σε κάθε οθόνη ξεχωριστά. Επίσης υπάρχουν αρχεία με πληροφορίες, όπως πχ γιατί ονομάστηκε η σειρά των εφαρμογών "THERIACA".


    44ο Ετήσιο Συμπόσιο της ESCP - European Society of Clinical Pharmacy


    Η ESCP - European Society of Clinical Pharmacy (Ευρωπαϊκή Εταιρεία Κλινικής Φαρμακευτικής) διοργανώνει το 44ο Ετήσιο Συμπόσιό της στη Λισαβόνα. Πορτογαλία.


    Το Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί από 28-30 Οκτωβρίου 2015 και θα έχει θέμα:

    "Medicines information - making better decissions"

    Για το Πρόγραμμα (πρώτη ανακοίνωση), δείτε:
    Preliminary Program

    Για το Πρόγραμμα των Ομάδων Εργασίας και τις Περιλήψεις των εργασιών δείτε:
    Workshop Program & Abstracts 

    Για τις διαλέξεις των ειδικών, δείτε:
    Lisbon Masterclass Leaflet


    2/7/15

    ΕΟΦ: ορθολογική διαχείριση των φαρμάκων για διασφάλιση της επάρκειας


    «Ο εφοδιασμός της ελληνικής αγοράς διεξάγεται ομαλά» αναφέρει σε Ανακοίνωσή του ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

    Ο ΕΟΦ εκτιμά ότι «η διασφάλιση της επάρκειας των φαρμάκων στη χώρα θα συνεχιστεί, με την προϋπόθεση ότι όλοι οι φορείς της φαρμακευτικής κοινότητας θα λειτουργήσουν με τη σύνεση και την αυτοσυγκράτηση που απαιτούν οι περιστάσεις».

    "Σε κάθε περίπτωση η ορθολογική διαχείριση των φαρμάκων είναι δυνατό να αποτρέψει σε μεγάλο βαθμό ανεπιθύμητες επιπτώσεις στην περίθαλψη των ασθενών και στο σύστημα υγείας γενικότερα", συμπληρώνει ο ΕΟΦ.