3/7/15

"ΤHERIACA" : πως ξεκίνησαν τα Προγράμματα στους Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές για τη Διαχείριση του Νοσοκομειακού Φαρμακείου στη δεκαετία του 1980-90


Με την ονομασία "THERIACA" παρουσίασα στο χώρο της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής, τις δεκαετίες του 1980 και 1990 μιά σειρά προγραμμάτων Η/Υ γραμμένων στη γλώσσα προγραμματισμού Clipper (έκδοση Summer87). Τα προγράμματα διανεμήθηκαν δωρεάν σε νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς και προγραμματιστές της εποχής και  έγιναν γνωστά μέσω επαφών και δημοσιεύσεων (βλ.πηγές).
    Σήμερα, 25 και πλέον χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία, για συλλεκτικούς και εκπαιδευτικούς λόγους, δημοσιεύω και τον πηγαίο κώδικα (source code), κάτω από την Άδεια GPL - ΕΛ/ΛΑΚ Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα.

    Για τους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς είναι μια ευκαιρία να δουν ξανά (και να τρέξουν στους υπολογιστές τους), ένα από τα πρώτα προγράμματα διαχείρισης Νοσοκομειακού Φαρμακείου για DOS και επεξεργαστές 8086, που προοριζόταν για τα πρώτα IBM συμβατά μηχανήματα της δεκαετίας 1980-90! Στο "THERIACA" θα δουν την αρχή των προγραμμάτων που έχουν σήμερα στα ΟΠΣΥ των νοσοκομείων τους ;)

    Για τους προγραμματιστές, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, τους σπουδαστές - φοιτητές πληροφορικής, πιστεύω ότι οι εφαρμογές του "THERIACA" είναι εργαλεία ανάλυσης και απεικόνισης της ροής των προγραμμάτων σε Clipper (sum87) που με τους σύγχρονους υπολογιστές τρέχουν ακόμη και σήμερα, σε πολύ γρήγορες ταχύτητες!

    Στις εφαρμογές εμπεριέχεται βοήθεια τόσο σαν μενού όσο και σε κάθε οθόνη ξεχωριστά. Επίσης υπάρχουν αρχεία με πληροφορίες, όπως πχ γιατί ονομάστηκε η σειρά των εφαρμογών "THERIACA".



    Αρχεία
    • Την εκτελέσιμη εφαρμογή με τα συνοδά αρχεία μπορείτε να τα μεταφορτώσετε στον υπολογιστή σας από ΕΔΩ. Πρέπει να αποσυμπιέσετε τα αρχεία σε ένα νέο φάκελο-υποκατάλογο του υπολογιστή σας (μπορείτε να τον ονομάσετε THERIACA) και να "τρέξετε" το αρχείο drug.exe. Επίσης περιέχεται και όλη η Φαρμακολογία οποία ενεργοποιείται "τρέχοντας" το αρχείο farm.exe που περιέχεται και αυτό στον ίδιο κατάλογο!
    • Ο πηγαίος κώδικας αποτελείται από 177 προγράμματα (prg) και μπορείτε να τα μεταφορτώσετε στον υπολογιστή σας από ΕΔΩ. (Τα .prg αρχεία μπορείτε να τα δείτε καλύτερα αφού ενεργοποιήσετε την κονσόλα των WINDOWS από την <Έναρξη> <Εκτέλεση> "cmd". Στην κονσόλα η επεξεργασία γίνεται και με το πρόγραμμα του Dos το edit. Σε περιβάλλον MACOSX και LINUX μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντίστοιχους DOS emulators)
    • Χρησιμοποιούνται 15 βάσεις δεδομένων (dbase files) και 36 ευρετήρια (index files) και μπορείτε να τα μεταφορτώσετε στον υπολογιστή σας από ΕΔΩ. (τα δύο ονόματα που χρησιμοποιούνται στη βάση δεδομένων είναι φανταστικά, για λόγους εκπαιδευτικούς) 
    • Το εργαλείο μεταγλώττισης ήταν το tlink, βιβλιοθήκες οι funcky, help, utilwin και windbf, ενώ χρησιμοπούνται και τα προγράμματα clipper, ask, tlink, decr, distype, lha και encr που για λόγους πνευματικών δικαιωμάτων δεν μπορούμε να διανείμουμε.
    • Ο Κωδικός εισόδου στο πρόγραμμα drug.exe και farm.exe είναι ΕΔΩ.
    Ακολουθούν μερικά στιγμιότυπα των εφαρμογών:































    Η διανομή του "THERIACA" και του κώδικά του σαν Ελεύθερο Λογισμικό έχει σαν σκοπό να βοηθήσει στην κατανόηση των διαδικασιών που συντελούνται μέσα σε ένα Νοσοκομειακό Φαρμακείο και να δώσει το μήνυμα ότι προσπαθούμε για όλο και καλύτερα προγράμματα στο χώρο της Υγείας.

    Λεωνίδας Τζίμης
    Νοσοκομειακός Φαρμακοποιός ΕΣΥ
    Γενικό Νοσοκομείο Χανίων

    Πηγές
    • Τζίμης Λ. Αξιολόγηση προγράμματος Ηλεκτρονικού Υπολογιστή (Software) για Φαρμακευτικά τμήματα Νοσοκομείων. Δελτίο Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής, 1988; (7), 4-5: 201-206
    • Τζίμης Λ. Πρόγραμμα σε Ηλεκτρονικό Υπολογιστή γιά την μελέτη της Συνταγογραφίας και της Φαρμακολογίας. Δελτίο Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής, 1990, (1), 4: 219-229 
    • Τζίμης Λ. *ΤHERIACA* : Πρόγραμμα Ηλεκτρονικού Υπολογιστή για την εκπαίδευση στην Μηχανογραφική Διαχείριση Νοσοκομειακού Φαρμακείου. 7ο Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Συνέδριο, Aθήνα 13-15/6/1994, Πρακτικά: Δ39