30/6/10

Νέο δελτίο τιμών φαρμάκων από 1η Ιουλίου


Εκδόθηκε το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων (με αριθμό 3/2010), που θα έχει ισχύ από 1η Ιουλίου. Σε αυτό περιλαμβάνονται νέες λιανικές τιμές σε 11.898 φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα, οι οποίες υπολογίστηκαν με το νέο συντελεστή ΦΠΑ 11%.

Επίσης περιλαμβάνονται νέες τιμές σε 22 φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα (ΗΠΑΡΙΝΕΣ), που υπολογίστηκαν σύμφωνα με την ισχύουσα Αγορανομική Διάταξη.

Περιλαμβάνονται διορθώσεις τιμών σε δέκα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα (ορφανά φάρμακα κ.λπ.), καθώς και διαγραφές 252 φαρμακευτικών προϊόντων, σύμφωνα με τις αντίστοιχες αποφάσεις του Ε.Ο.Φ Επίσης προβλέπονται μεταβολές σε 414 ιδιοσκευάσματα, που αφορούν αλλαγή ονομασίας ή και υπευθύνου κυκλοφορίας και κωδικών Ε.Ο.Φ.


Μπορείτε να μεταφορτώσετε το αρχείο από ΕΔΩ


Πηγή

http://www.gge.gr/37/index.asp

29/6/10

Μη αποζημίωση φαρμάκων εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων


Από το ΙΚΑ εξεδόθη, με τη μορφή "ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ" έγγραφο στο οποίο, μεταξύ των άλλων αναφέρεται ότι:

Σύμφωνα με την παρ.1α του αρ.12 του Ν.3816/26.01.2010 (ΦΕΚ Α’ 6) αναφέρεται ότι: «Το Δημόσιο, οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης και κάθε φορέας και κλάδος ασφάλισης δικαιούχων περίθαλψης εγκρίνουν και εξοφλούν ιατρικές συνταγές μόνο εφόσον αυτές περιλαμβάνουν φάρμακα που περιέχονται σε κατάλογο συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων και μόνο για τις εγκεκριμένες ενδείξεις, όπως αυτές καθορίζονται στην περίληψη χαρακτηριστικών του φαρμακευτικού προϊόντος».

Περαιτέρω το αρ.8 παρ.4. του Ν.3457/2006 (ΦΕΚ Α’93) ρητά ορίζει ότι «Απαγορεύεται, με ευθύνη του θεράποντος ιατρού, η συνταγογράφηση φαρμάκων εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων και δοσολογίας, όπως αυτά καθορίζονται στην Περίληψη Χαρακτηριστικών του Προϊόντος». Συνεπώς, για τη συνταγογράφηση, ουσιώδης είναι εκ μέρους του θεράποντος ιατρού, η γνώση της εγκεκριμένης «Περίληψης Χαρακτηριστικών του Προϊόντος».

Κατά συνέπεια το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δεν αποζημιώνει πλέον συνταγές που περιέχουν φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων, όπως αυτές καθορίζονται στην Περίληψη Χαρακτηριστικών του φαρμακευτικού Προϊόντος που εκδίδεται από τον Ε.Ο.Φ. Εξυπακούεται ότι δεν συνταγογραφούνται φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα βάση βιβλιογραφικών αναφορών.

Διευκρινίζεται ότι το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ δεν θα αποζημιώνει συνταγές για φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων ακόμα και εάν συνοδεύονται από έγκριση ατομικής παρηγορητικής θεραπείας Ε.Ο.Φ.

Το Ίδρυμα θα προβεί σε επιβολή των αντιστοίχων πειθαρχικών κυρώσεων και καταλογισμών σε ιατρούς του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που θα εκδώσουν συνταγή με φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων ΕΟΦ.

Η Ειδική Επιτροπή φαρμάκων θα δέχεται δικαιολογητικά για εγκεκριμένες ενδείξεις για τα φαρμακευτικά ιδιοσκευάσματα που αναφέρονται στα Γ55/703/24.06.2010 και Γ55/702/18.06.2009 έγγραφα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Σημειώνεται ότι η μη χορήγηση φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων εκτός εγκεκριμένων ενδείξεων αφορά και σε νοσηλευόμενους ασθενείς.

Όλο το έγγραφο μπορείτε να το μεταφορτώσετε στον υπολογιστή σας από ΕΔΩ


Πηγή

http://www.ygeianet.gr/

25/6/10

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών την Τρίτη 29–6–2010


Από την ΠΕΦΝΙ-Ένωση εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:






Α ΝΑ Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η


Συνάδελφοι,

μετά την συνάντηση και ενημέρωση από το Δ.Σ στο σεμινάριο της Πάτρα, αποφασίσαμε να πάμε όλοι μαζί στο Υ.Υ.Κ.Α.

Θα διαμαρτυρηθούμε για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομειακά φαρμακεία.

Ραντεβού την

Τρίτη 29 – 6 – 2010 στις 13.30

Στην είσοδο του Υ.Υ.Κ.Α
( Αριστοτέλους 17, Αθήνα)


Πηγή


http://pefni.blogspot.com/2010/06/2962010.html

Ενημερωτικό σημείωμα για το υπό κατάθεση σχέδιο νόμου του ΥΥΚΑ



Ανακοινώθηκε το Ενημερωτικό Σημείωμα για το υπό κατάθεση Σχέδιο Νόμου "Για την Αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας".

Στην εισαγωγή του αναφέρεται:

Βασική κατεύθυνση

Στήριξη του Ε.Σ.Υ. για την αναβάθμιση του σε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό σύστημα υγείας με δημόσιο χαρακτήρα. Ένα σύστημα που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προσδοκίες του πολίτη για υψηλού επιπέδου υπηρεσίες πρόληψης, περίθαλψης και φροντίδας με αξιοπρέπεια.

Οι δέκα στόχοι:

1. Εθνικό Σχέδιο για την πρόληψη και την προαγωγή της Υγείας - βελτίωση του επιπέδου υγείας του ελληνικού λαού.

2. Προσβασιμότητα σε όλους με στόχο την αντιμετώπιση των περιφερειακών και κοινωνικών ανισοτήτων στην Υγεία.

3. Βελτίωση της διοικητικής αποτελεσματικότητας και της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών. Αναβάθμιση των δομών και του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

4. Ορθολογική κατανομή και διαχείριση των οικονομικών πόρων του Ε.Σ.Υ., μείωση της σπατάλης, θέσπιση κανόνων διαφάνειας και ελέγχου στις προμήθειες. Εισροή πόρων από την αξιοποίηση της Ολοήμερης λειτουργίας των μονάδων του Ε.Σ.Υ. και των υποδομών του.

5. Ανάπτυξη και αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού του Ε.Σ.Υ. Θεσμοθέτηση κινήτρων και αξιοκρατίας. Εκπαίδευση, κατάρτιση και έρευνα.

6. Νέα Αρχιτεκτονική της Υγείας και της Πρόνοιας σύμφωνα με τη νέα διοικητική διάθρωση της χώρας (Καλλικράτης), τις κοινωνικές και περιφερειακές ανάγκες - Υγειονομικός Χάρτης.

7. Ολοκλήρωση του Ε.Σ.Υ. με την ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

8. Καθιέρωση και άσκηση αποτελεσματικών ελέγχων στη παροχή των δημόσιων και ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας.

9. Θεσμοθέτηση διαδικασιών κοινωνικής λογοδοσίας.

10. Ενδυνάμωση του εθελοντισμού στην υγεία και στην πρόνοια.


Όλο το κείμενο μπορείτε να το μεταφορτώσετε από ΕΔΩ


Πηγή


http://www.ygeianet.gr/

Ενημέρωση τηλ. από: Σπυριδάκη Κώστα, Δ/ντή Φαρμακευτικού τμήματος "ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟΥ" Νοσοκομείου Ηρακλείου

Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την αγορά ιατρικού εξοπλισμού


Σχετικά με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε σήμερα από την Ελλάδα να συμμορφωθεί με προηγούμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου όσον αφορά την αγορά ιατρικού εξοπλισμού και να εξασφαλίσει ίσους όρους πρόσβασης στη σύναψη συμβάσεων για τη διαχείριση ιατρικών αποβλήτων στην Αττική, από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης επισημαίνονται τα εξής :

1. Για το θέμα προμήθειας ιατροτεχνολογικών προϊόντων υπήρξε καταγγελία, το 2006 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παράβαση του Κοινοτικού Δικαίου περί διαγωνισμών προμηθειών. Η χώρα μας καταδικάστηκε (υπόθεση C-489/06) από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στις 19 Μαρτίου 2009 επί κυβερνήσεως Ν.Δ.

Κατόπιν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε στην Ελλάδα προθεσμία ενός μηνός συμμόρφωσης στις 5 Ιουνίου 2009. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έκρινε ικανοποιητική την απάντηση της τότε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και επανήλθε με προειδοποιητική επιστολή το Νοέμβριο του 2009.

Απαντώντας, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης δεσμεύτηκε για τη σύσταση του Μητρώου Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων. Η Υπουργική Απόφαση για την έναρξη της λειτουργίας του Μητρώου στην ΕΠΥ υπεγράφη το Μάιο του 2010. Επιπλέον , η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας απέστειλε εγκύκλιο προς όλα τα νοσοκομεία της χώρας, με την οποία λαμβάνουν σαφείς οδηγίες για τη διενέργεια των διαγωνισμών στο πλαίσιο του προγράμματος προμηθειών για το 2010.

Οι εξελίξεις αυτές , οι οποίες είναι σύμφωνες προς το Κοινοτικό Δίκαιο, απαντούν στις επισημάνσεις της Ευρωπαϊκές Επιτροπής.

2. Σε ότι αφορά τη διενέργεια διαγωνισμού για την ανάθεση της διαχείρισης ιατρικών αποβλήτων, πρόκειται επίσης για ζήτημα που ανάγεται στην περίοδο της προηγούμενης κυβέρνησης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε απευθύνει (Ιούλιος 2009) προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα σχετικά με «προκήρυξη διαγωνισμού, με διαδικασία με διαπραγμάτευση , χωρίς προηγούμενη δημοσίευση της προκήρυξης κατά παράβαση του Κοινοτικού Δικαίου περί δημοσίων συμβάσεων». Η τότε κυβέρνηση δεν απάντησε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανήλθε. Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης διευκρινίζει προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν έχει υπογραφεί καμία σχετική σύμβαση και ότι ο συγκεκριμένος διαγωνισμός, με απόφαση της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας, πρόκειται και τυπικά να ακυρωθεί.


Πηγή

ΥΥΚΑ

Ενημέρωση τηλ. από: Σπυριδάκη Κώστα, Δ/ντή Φαρμακευτικού τμήματος "ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟΥ" Νοσοκομείου Ηρακλείου

24/6/10

WEBICINA, ένα νέο εργαλείο αναζήτησης ιατρο-φαρμακευτικών πληροφοριών


Το RSS Εξατομικευμένης Ιατρικής (PeRSSonalized Medicine) είναι ένα δωρεάν, εύχρηστο εργαλείο αναζήτησης ιατρικών πληροφοριών το οποίο δίνει την δυνατότητα

  • να επιλέξουμε τις αγαπημένες μας πηγές πληροφόρησης
  • να διαβάσουμε τα τελευταία νέα της ειδικότητάς μας
  • να ενημερωθούμε με έγκυρα άρθρα
σχετικά με κάποια ειδικότητα ή κάποια ασθένεια, όλα συγκεντρωμένα σε μια δική μας online τοποθεσία.

Σημειώστε ότι μόνο ποιοτικές πηγές έχουν προστεθεί στις βάσεις δεδομένων.

Με χαρά μας είδαμε ότι η NOSFAR είναι ανάμεσα στα ιστολόγια (επιλογή: Ιατρικά Ιστολόγια) που έχουν συμπεριληφθεί σε αυτή τη Διεθνή Βάση Δεδομένων ;)


Επί του πιεστηρίου :)


Δεν προλάβαμε να κάνουμε την ανάρτηση ;) και ο αγαπητός blog.e-healthgr μας ενημέρωσε (βλ. σχόλιο) ότι η μετάφραση στα ελληνικά και η επιλογή για τις ανάλογες πηγές για την Ελληνική έκδοση του PeRSSonalized Medicine έχει γίνει από τους συνεργάτες στο http://blog.e-healthgr.com/. Όπως μας ενημερώνουν (http://blog.e-healthgr.com/greek-social-media-resources-in-webicina/) η συγκεκριμένη υπηρεσία αποτελεί ένα κομμάτι των ευρύτερων υπηρεσιών που προσφέρει το Webicina. Πληροφορίες για το Webicina και τον δημιουργό της, Bertalan Meskó, θα βρείτε στο http://blog.e-healthgr.com/greek-social-media-resources-in-webicina/

Αγαπητέ Νίκο ευχαριστώ για την άμεση ενημέρωση ;)



Πηγές

http://www.webicina.com/perssonalized/?lang=18

http://blog.e-healthgr.com/greek-social-media-resources-in-webicina/


3 COMMENTS:

Tzileon said ...

Thank you Simon for the info ;)


ehealthgr said...

Κ. Λεωνίδα μια διόρθωση.
Η μετάφραση έγινε με την βοήθεια της Καίτης η οποία έχει ίδια blog το http://epatientgr.wordpress.com/. Η ίδια είναι "ενεργός" ασθενής εδώ και πάρα πολλά χρόνια και είναι epatient advocate.:)


bad girl said...
η webicina είναι συνεργατική δουλειά και για να είναι συνεχώς επίκαιρη, θα πρέπει να ενημερώνουμε τον δημιουργό της @berci (Dr. Bertalan Mesko) για κάθε νέα αξιόλογη παρουσία στο ελληνικό ιντερνέτ υγείας που πέφτει στην αντίληψή μος, την έχουμε παρακολουθήσει και μπορούμε να την συστήσουμε χωρίς ενδοιασμούς. Είναι εξαιρετική προσπάθεια και αξίζει την υποστήριξή μας διότι έτσι δημιουργούμε ταυτόχρονα την εικόνα του Ελληνικού web υγείας.
27/06/2010 10:13 μ.μ.


23/6/10

Οδηγίες για την διεκπεραίωση αιτημάτων των Φορέων, μετά από την ισχύ του Προγράμματος Προμηθειών και Υπηρεσιών Υγείας (Π.Π.Υ.Υ.) 2010


Εξαιρετικά επείγον
ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ Αθήνα, 25.5.2010
ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Αρ. Πρωτ. 4516
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ
ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ
Ταχ. Δ/νση: Ζαχάρωφ 3 ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ Νο.1
Ταχ. Κώδικας: 115 21, Αθήνα
Τηλέφωνο: 213 2010586
Fax: 210 6459919

Προς:
1. κ.κ. Διοικητές Υ.Πε.
( και με ευθύνη τους να ενημερώσουν τις Διοικήσεις των Φορέων που εποπτεύουν)
2. κ.κ. Διοικητές ή Προέδρους των Λοιπών Φορέων του άρθρου 9 παρ.1 του Ν.3580/07.

ΘΕΜΑ: «Οδηγίες για την διεκπεραίωση αιτημάτων των Φορέων, μετά από την ισχύ του Προγράμματος Προμηθειών και Υπηρεσιών Υγείας (Π.Π.Υ.Υ.) 2010»

Σχετικά:
1. Οι διατάξεις του Ν. 3580/07, (ΦΕΚ134 Ά/18.06.07),
2. Οι διατάξεις των π.δ. 118/07 και 60/07,
3. Η υπ’ αριθμ. 1509/08.07.2008, εγκύκλιος μας,
4. Η υπ’ αριθμ. 5473/01.08.2008, εγκύκλιος μας,
5. Η υπ’ αριθμ. 10449/23.09.2008, εγκύκλιο μας,
6. Η υπ’ αριθμ. 11570/02.10.2008, εγκύκλιο μας,
7. Η υπ’ αριθμ. 1/1.02.2010 Κ.Υ.Α. των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,
8. Η υπ’ αριθμ. 1983/10.03.2010, Απόφαση της Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης,
9. Την υπ΄αριθμ. 8/25-05-2010 Απόφαση της Ολομέλειας της Ε.Π.Υ.

Με την υπ΄ αριθμ. 1/01.02.2010 ΚΥΑ (7ο σχετικό), περί «Έγκρισης Προγράμματος Προμηθειών και Υπηρεσιών Μονάδων Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης», εγκρίθηκε το Πρόγραμμα Προμηθειών και Υπηρεσιών Υγείας 2010 και με την υπ΄αριθμ. 1983/10.03.2010 Υ.Α (8ο σχετικό), περί «Οδηγιών εκτέλεσης και εφαρμογής του Προγράμματος Προμηθειών και Υπηρεσιών Υγείας (Π.Π.Υ.Υ.) έτους 2010, πιστώσεις 2010 και 2011», δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινίσεις εφαρμογής του.

Μέχρι όμως την ολοκλήρωση των σχετικών διαγωνιστικών διαδικασιών του Π.Π.Υ.Υ. 2010 και εντός του 2010, θέλοντας να εξασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία των φορέων, παρακαλούμε να ακολουθήσετε τις κάτωθι οδηγίες:

1.
Τρόπος προμήθειας υλικών και υπηρεσιών μέχρι την ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών του Π.Π.Υ.Υ. 2010:

Για το διάστημα από 01.06.2010 και μέχρι την ολοκλήρωση εντός του 2010 των σχετικών διαγωνιστικών διαδικασιών του Π.Π.Υ.Υ. 2010, οι Φορείς, που δεν έχουν σε ισχύ συμβάσεις ή νόμιμες συμβατικές παρατάσεις για την προμήθεια υλικών ή υπηρεσιών, θα προβαίνουν σε ανοιχτές διαδικασίες διαπραγμάτευσης, με σχετική πρόσκληση, εξασφαλίζοντας την διαφάνεια και τη μεγαλύτερη συμμετοχή ικανού αριθμού προμηθευτών. Σε περίπτωση που ήδη κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας και σε οποιοδήποτε στάδιο αυτής, έχει προκύψει αναστολή λόγω εκκρεμοδικίας, θα καλούνται σε διαπραγμάτευση, οι συμμετέχοντες στο εν λόγω διαγωνισμό, το αποτέλεσμα της οποία θα ισχύει μέχρι την ολοκλήρωση του τακτικού διαγωνισμού που ανεστάλη και την υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

Οι τιμές των υλικών ή των υπηρεσιών που θα προκύψουν κατά την διαπραγμάτευση και την κατακύρωση του αποτελέσματος, δεν θα υπερβαίνουν τις αντίστοιχες ανώτατες τιμές (για όσα υλικά ή υπηρεσίες υπάρχουν), του Παρατηρητηρίου Τιμών που τηρείται στην Υπηρεσία και οι οποίες τιμές προέκυψαν από ασφαλιστικούς και άλλους φορείς του άρθρ.9 του Ν.3580/07.

Η ανωτέρω διαδικασία θα πραγματοποιείται μετά από σχετικό αίτημα, πλήρως αιτιολογημένο και προηγούμενη έγκριση της ΕΠΥ , σύμφωνα με τα οριζόμενα στην κείμενη νομοθεσία.
Σας επισημαίνουμε ότι μετά την ολοκλήρωση της ανωτέρω διαγωνιστικής διαδικασίας (διαπραγμάτευση) και την υπογραφή σχετικής σύμβασης, θα πρέπει να υπάρχει σχετικός όρος διακοπής, μετά την κατακύρωση του αντίστοιχου διαγωνισμού του Π.Π.Υ.Υ. 2010, που συνιστάται να ολοκληρωθεί εντός του έτους.

Σε κάθε αιτιολογημένο αίτημα (βλ. σχετικό πίνακα) θα αναγράφεται ο κωδικός είδους που υπάρχει στο Π.Π.Υ.Υ. 2010, καθώς και o αντίστοιχος κωδικός της ονοματολογίας CPV και GMDN. Επίσης θα αναγράφεται το ύψος της δαπάνης, το χρονικό διάστημα, το χρηματικό υπόλοιπο του κωδικού του είδους, καθώς και το στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας που βρίσκεται ο αντίστοιχος διαγωνισμός του Π.Π.Υ.Υ. 2010. Η προαναφερόμενη διαδικασία θα φέρει και την έγκριση του αρμοδίου διοικητικού οργάνου του φορέα.

Ειδικά για τους Φορείς που εποπτεύονται από την οικεία Υ.Πε., συνιστάται σε αυτές να συλλέγουν τα αιτήματα των νοσοκομείων και λοιπών φορέων ευθύνης τους και να τα διαβιβάζουν στην Ε.Π.Υ

2.
Τρόπος υποβολής και παρουσίασης των ανωτέρω αιτημάτων των Φορέων:

Εφεξής για τη διεκπεραίωση οποιουδήποτε αιτήματος, θα ακολουθείται η εξής διαδικασία:
Ειδικότερα για κάθε αίτημα, είτε υποβάλλεται μεμονωμένα, είτε συγκεντρωτικά, θα συμπληρώνεται και θα αποστέλλεται ξεχωριστός πίνακας, ανά αίτημα, σύμφωνα με τις επισυναπτόμενες οδηγίες.

Επιπλέον σας ενημερώνουμε ότι, οι προαναφερόμενοι επισυναπτόμενοι πίνακες, με τις σχετικές οδηγίες συμπλήρωσης, βρίσκονται στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας μας, www.epromy.gr. στο πεδίο «Ενημέρωση/Εγκύκλιοι».

3.
Κατάργηση εγκυκλίων της Ε.Π.Υ.:

Οι εγκύκλιοι της Ε.Π.Υ που αφορούν την εκ των υστέρων διεκπεραίωση αιτημάτων καταργούνται. Ειδικότερα καταργούνται οι υπ’ αριθμ. 1509/8.07.2008 (3ο σχετικό), 5473/01.08.2008 (4ο σχετικό), 10449/23.09.2008(5ο σχετικό) και 11570/2.10.2008 (6ο σχετικό), εγκύκλιοι της Ε.Π.Υ.

Επιπλέον εφόσον η μεταβατική περίοδος εφαρμογής του Ν. 3580/07 έχει παρέλθει, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 9 §3 και στο άρθρο 13 §1 και 2, δεν ισχύει πλέον η παράγραφος 3 περίπτωση α’ του άρθρου 13, του ίδιου νόμου.

Επιπρόσθετα καταργείται κάθε άλλη αντίθετη προφορική ή γραπτή εντολή που έχει δοθεί από την Υπηρεσία μας και αντιβαίνει στα ανωτέρω.

4.
Διευκρινήσεις για κατεπείγουσες προμήθειες :

Ειδικότερα, στο θέμα της δυνατότητας των φορέων του άρθρου 9, παρ.1 του Ν.3580/2007 να προβαίνουν στην προμήθεια υλικών επειγούσης φύσεως, πρέπει να τονιστούν τα ακόλουθα :
Εάν η άμεση προμήθεια συγκεκριμένου υλικού ή η εκτέλεση υπηρεσίας επιβάλλεται από σοβαρούς λόγους υγείας του ασθενούς το Νοσοκομείο δύναται να προβεί στην πραγματοποίησή της και ακολούθως να υποβάλει τα σχετικά έγγραφα στην Ε.Π.Υ., η οποία θα διαπιστώσει ότι η εκτέλεση της προμήθειας επεβάλλετο λόγω του κατεπείγοντος. Εννοείται ότι η ανωτέρω διαδικασία δεν θα αποκλείσει την διαδικασία της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των Νοσοκομείων μέχρι την ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών του Π.Π.Υ.Υ. 2010 εντός του έτους και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις τιμές του Παρατηρητηρίου Τιμών.

Παρακαλούμε για δικές σας ενέργειες.

Η Πρόεδρος
Αικατερίνη Καστανιώτη


Συνημμένα: Πίνακες
Κοινοποίηση
• Γρ. Υπουργού Υ.Κ.Α. :
• Γρ. Υφυπουργού Υ.Υ.Κ.Α
• Γρ. Γ.Γ. Υ.Υ.Κ.Α
• Γρ. Προέδρου
Εσωτερική Διανομή
• Γρ. Αντιπροέδρου
• Γρ. Μελών
• Γραφείο Διευθυντή Προγραμματισμού
και Ελέγχου Προμηθειών
• Τμήμα Παρακολούθησης και Ελέγχου
• Τμήμα Προδιαγραφών, Τιμών και Ποιότητας
• Τμήμα Προγραμματισμού και Αξιολόγησης


Πηγή

Το έγγραφο σε μορφή .pdf μπορείτε να το μεταφορτώσετε από ΕΔΩ

Ενημέρωση τηλ από: Σπυριδάκη Κώστα, Δ/ντή Φαρμακευτικού τμήματος "ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟΥ" Νοσοκομείου Ηρακλείου

22/6/10

Βιοτεχνολογικά προϊόντα, ανάπτυξη και κλινικές εφαρμογές


Η Φαρμακευτική σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών διοργανώνει σεμινάριο με θέμα: Biotechnology products: Development and clinical Applications

Τοποθεσία και Ημερομηνία: Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, την Πέμπτη, 1η Ιουλίου 2010, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (Κεντρικό κτίριο).

Συνεδριακός χώρος: Πανεπιστήμιο Αθηνών (Κεντρικό κτίριο), βρίσκεται επί της οδού Πανεπιστημίου 30, στην καρδιά του ιστορικού και εμπορικού κέντρου, ανάμεσα στο Σύνταγμα και την Ομόνοια.

Επίσημη Γλώσσα: Η επίσημη γλώσσα του Συνεδρίου θα είναι τα αγγλικά, ωστόσο θα υπάρχει μετάφραση στην ελληνική γλώσσα.

Είσοδος στο μάθημα της ημέρας: Είσοδος ελεύθερη. Ωστόσο, θα υπάρχει περιορισμένη διαθεσιμότητα και σειρά προτεραιότητας.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Afea Travel Services & Congress SA
Professional Congress Organizer (PCO)
Tηλ. +30 210 3668854,
Fax. +30 210 3643511
Email: congress@afea.gr
Web: http://www.afea.gr


Το αναλυτικό πρόγραμμα του Σεμιναρίου μπορείτε να το πάρετε από ΕΔΩ : ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ



21/6/10

2ο Ετήσιο Συνέδριο Πληροφορικής στην Υγεία & στην Κοινωνική Ασφάλιση


Την Τρίτη 22 Ιουνίου πραγματοποιείται το 2ο Συνέδριο DIGITAL HEALTH CARE με την παρουσία σημαντικών ομιλητών με γενικό τίτλο «Κρίσιμες Aποφάσεις, Kαθοριστικές Eνέργειες στην Ψηφιακή Υγεία»

Συνέδριο πραγματοποιείται με την αιγίδα της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού, της «Κοινωνίας της Πληροφορίας» Α.Ε και του HL7 Hellas σε μία καθοριστική χρονική συγκυρία για την ουσιαστική αξιοποίηση των συστημάτων Πληροφορικής που έχουν εγκατασταθεί στο μεγαλύτερο μέρος των Δημόσιων Νοσοκομείων της χώρας από το Γ! ΚΠΣ. Παράλληλα θα επιχειρηθεί μία αξιόπιστη καταγραφή προτάσεων και ιδεών για τον χώρο της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Η κατάσταση στα Συστήματα Πληροφορικής που έχουν εγκατασταθεί σε σημαντικό αριθμό Νοσοκομείων δεν χαρακτηρίζεται από υπηρεσιακή ετοιμότητα. Οι σημαντικές διαφορές μεταξύ των αρχικών προδιαγραφών και του σημερινού επιπέδου λειτουργικής ετοιμότητας δεν αφήνει πολλά περιθώρια στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να αισιοδοξεί για άμεση και παραγωγική λειτουργία μεγάλου μέρους των Ολοκληρωμένων Πληροφορικών Συστημάτων στα Νοσοκομεία.

Στο 2ο Συνέδριο Digital Ηealth Care σημαντικοί Ομιλητές θα καταγράψουν τα σημεία εκείνα που εκτιμάται ότι χρειάζονται άμεσης αντιμετώπισης και προσοχής προκειμένου να αποκτήσουν λειτουργική επάρκεια επενδύσεις πληροφορικής δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στον τομέα της Πληροφορικής στην Υγεία.

Για δηλώσεις συμμετοχής πατήστε ΕΔΩ

Για το Πρόγραμμα του Συνεδρί
ου πατήστε ΕΔΩ


Πηγή

http://www.ictplus.gr/default.asp?pid=30&rID=11494&ct=0&la=1

14/6/10

Νέο Δελτίο Τιμών για 48 φαρμακευτικά προϊόντα (ινσουλίνες)

Εκδόθηκε σήμερα το Δελτίο Τιμών Φαρμάκων με αριθμό 2/2010, που θα έχει ισχύ από 14/6/2010 και στο οποίο περιλαμβάνονται νέες τιμές σε 48 φαρμακευτικά προϊόντα (Ινσουλίνες).Οι τιμές υπολογίστηκαν σύμφωνα με την ισχύουσα Αγορανομική Διάταξη και θα είναι έως και 29% αυξημένες.

Η έκδοση του Δελτίου Τιμών γίνεται για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της εμφάνισης ελλείψεων των συγκεκριμένων σκευασμάτων στην αγορά.

Το νέο δελτίο τιμών μπορείτε να το βρείτε εδώ:

Διορθωτικό δελτίο τιμών

9/6/10

Κατάλογος φαρμάκων ΜΗΣΥΦΑ που χορηγούνται και χωρίς ιατρική συνταγή και δεν εξοφλούνται από τα Ασφαλιστικά Ταμεία


Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης ο νέος κατάλογος των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Ο κατάλογος περιλαμβάνει 200 φάρμακα ή φαρμακευτικά προϊόντα που κυκλοφορούν σε 947 διαφορετικές συσκευασίες ή μορφές.

Τα σκευάσματα αυτά διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία και για τη χορήγηση των οποίων δεν απαιτείται ιατρική συνταγή.

Όπως έχει ανακοινωθεί από τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων η χορήγηση των φαρμάκων αυτών δεν θα αποζημιώνεται πλέον από τα ασφαλιστικά ταμεία.


ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

Αρ. Φύλλου 740

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ
Αριθμ. ΔΥΓ3α/Γ.Π.63696

Κατάλογος μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ).

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις του άρθρου 1 παρ. 5 και άρθρο 9 παρ. 7 του ν. 1965/91 (ΦΕΚ 146/Α/26−9−91).
2. Τις διατάξεις της υπουργικής απόφασης ΔΥΓ3(α) 83657/24−1−2006 (ΦΕΚ Β ́/59).
3. Την υπουργική απόφαση ΔΥΓ3α/127858/5−2−04 (ΦΕΚΒ ́/284).
4. Το Π.Δ. 189/2009 (ΦΕΚ Α ́/221).
5. Το Π.Δ. 187/2009 (ΦΕΚ Α ́/214)
6. Την αριθμ. πρωτ. 46986/14−7−08 εγκύκλιο του ΕΟΦ.
7. Την από 27−5−10 εισήγηση του ΕΟΦ (Α.Π. 460/27.5.10).
8. Το γεγονός ότι με την απόφαση αυτή δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:

Εγκρίνεται ο κάτωθι κατάλογος φαρμακευτικών προϊόντων για την χορήγηση των οποίων δεν απαιτείται ιατρική συνταγή (κατηγορία ΜΗΣΥΦΑ) και διατίθενται αποκλειστικά από τα φαρμακεία.


Το αρχείο σε μορφή .pdf μπορείτε να το μεταφορτώσετε από εδώ : Αρχείο ΜΗΣΗΦΑ


Το αρχείο σε μορφή .xls μπορείτε να το μεταφορτώσετε από εδώ : Αρχείο ΜΗΣΥΦΑ σε μορφή .xls excel



Πηγή

http://pefni.blogspot.com/2010/06/blog-post_08.html

7/6/10

Τυπωμένες οδηγίες προς τους ασθενείς με εικονογράμματα


Το πρόγραμμα έχει σκοπό να προσφέρει στους φαρμακοποιούς ένα μέσο επικοινωνίας για παροχή γραπτών οδηγιών φαρμακευτικής αγωγής σε ανθρώπους που δεν έχουν κοινή γλώσσα και / ή μπορεί να είναι αγράμματοι.




Για να κατεβάσετε την τελευταία έκδοση του προγράμματος (αρχείο zip), παρακαλούμε κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:
Pictograms program EU [8Mb]
Αυτό το πρόγραμμα προορίζεται για την Ευρώπη και τυπώνει σε χαρτί μεγέθους A4. Θα σας ζητήσει τα στοιχεία σας και θα σας δώσει πρόσβαση για αποθήκευση του αρχείου.

Η εφαρμογή χρειάζεται τη Microsoft Access για να τρέξει. Αν δεν την έχετε τότε μπορείτε να κατεβάσετε το Access Runtime (free download) από : εδώ
Για οδηγίες χρήσης δείτε εδώ
Για να δείτε το βίντεο επιλέξτε την εικόνα!


Source

http://www.fip.nl/www/index.php?page=pp_sect_maepsm_pictogram

Αναζήτηση φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων μέσα από την ιστοσελίδα του ΕΟΦ


Στην ιστοσελίδα του ΕΟΦ υπήρχε μια επιλογή με την οποία μπορούσε να γίνει αναζήτηση φαρμακευτικών ιδιοσκευασμάτων με βάση την εμπορική ονομασία ή με βάση την δραστική ουσία ή με βάση το barcode.

Η επιλογή αυτή στη νέα ιστοσελίδα του ΕΟΦ δεν είναι εύκολα προσβάσιμη. Πρέπει να επιλέξουμε από το κεντρικό μενού τη σύνδεση < Προηγούμενη ιστοσελίδα του Οργανισμού> (http://eof1.eof.gr/) και από εκεί να επιλέξουμε κάτω δεξιά το εικονίδιο με το περιστρεφόμενο χημικό μόριο της Αιθυλικής Αλκοόλης.


http://drugsearch.eof.gr/drugsearch/faces/Index.jsp


Για ευκολία σας, η απευθείας σύνδεση για αναζήτηση ιδιοσκευασμάτων με βάση την εμπορική ονομασία, ή με βάση την δραστική ουσία ή με βάση το barcode είναι:

http://drugsearch.eof.gr/drugsearch/faces/Index.jsp


Πηγή

http://drugsearch.eof.gr/drugsearch/faces/Index.jsp

Ανακοίνωση της ΠΕΦΝΙ για το 3ο Επιμορφωτικό Σεμινάριο στην Πάτρα


Η ΠΕΦΝΙ-Ένωση ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της τα δρομολόγια των πούλμαν που θα εξυπηρετήσουν τους συμμετέχοντες στο Σεμινάριο της Πάτρας 18–20/06/2010 και θα διαμορφωθούν ως εξής:



Παρασκευή 18/6/10

- ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΑΘΗΝΑ ( ΓΡΑΦΕΙΑ ΠΕΦΝΙ – ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ 99): 10.30 πμ
- ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ( ΣΤΑΔΙΟ ΚΑΥΤΑΤΖΟΓΛΕΙΟ): 8.30 πμ

Κυριακή 20/6/10

- ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΠΑΤΡΑ (ΜΕΤΑ ΤΟ ΓΕΥΜΑ) : 3.00 μ.μ.

ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Παρασκευή 18/6/10

- 5μ.μ. από Ξενοδοχεία προς Συνεδριακό χώρο
- 9.30 μ.μ. από Συνεδριακό χώρο προς Δείπνο (AHAIA CLAOUS)

Σάββατο 19/6/10

- 10.00 π.μ. από Ξενοδοχεία προς Συνεδριακό χώρο
- 1.30 μ.μ. από Συνεδριακό χώρο προς Ξενοδοχεία
- 5.00 μ.μ. από Ξενοδοχεία προς Συνεδριακό χώρο
- 9.30 μ.μ. από Συνεδριακό χώρο προς Δείπνο

Κυριακή 20/6/2010

- 1.00 μ.μ. από Ξενοδοχεία προς Γεύμα.


Για περισσότερες πληροφορίες:

Π.Ε.Φ.Ν .Ι
ΜΙΧΑΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ 99
11527 ΑΘΗΝΑ
ΤΗΛ. - ΦΑΞ : 210-7753104


Πηγή

http://pefni.blogspot.com/2010/06/3-18-20-6-2010.html

3/6/10

Πρόγραμμα του 3ου Εκπαιδευτικού Σεμινάριου και Σεμινάριου EBM Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών


Από την ΠΕΦΝΙ-Ένωση ανακοινώθηκαν τα προγράμματα των Σεμιναρίων που διοργανώνει στην Πάτρα από τις 17 έως και τις 20 Ιουνίου 2010.

Στα πλαίσια του 3ου Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου της ΠΕΦΝΙ, θα λάβει χώρα και ένα διήμερο Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στις 17 & 18 Ιουνίου 2010 με θέμα EBM: «Evidence Based Practice». Το ειδικό αυτό θεματικό σεμινάριο, είναι το δεύτερο μιας σειράς τεσσάρων Σεμιναριακών κύκλων που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών (EAHP) μέσω της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών (EurAHP).


Πρόγραμμα 3ου Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών, 17-18-19/06/2010

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18/06/2010
16:00-18:00 Εγγραφές

18:00-19:30

Πανεπιστημιακή εκπαίδευση και φαρμακοποιός

Στρογγυλό τραπέζι
Προεδρείο: Χ. Γώγος, Χ. Φλωρδέλλης

Παύλος Κορδοπάτης Πρόεδρος Φαρμ. Τμήματος Πανεπιστημίου Πατρών
Λέανδρος Σκαλτσούνης Προεδρος Φαρμ. Τμήματος Πανεπιστημίου Αθηνών
Ευγένιος Κοκκάλου Προεδρος Φαρμ. Τμήματος Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

19:30-20:30

Εναρκτήρια Τελετή - Χαιρετισμοί
Προεδρείο: Ε. Τσικαλάκη, Κ. Τσιατά

Χαιρετισμοί
Π. Κορδοπάτης Πρόεδρος Φαρμακευτικής Σχολής Πατρών
Ι. Αγγουράς Διοικητής Π.Γ.Ν.Π.
Ε. Τσικαλάκη Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών

Επίσημη διάλεξη :
Προεδρείο: Π.Κορδοπάτης, Μ. Ριζογιάννη

Φάρμακο και Μ.Μ.Ε.
Τ.Τέλογλου

21:30
Δείπνο

ΣΑΒΒΑΤΟ 19/06/2010

10:30-12:30

Κλινική Φαρμακευτική στο νοσοκομείο

Προεδρείο: Λ. Παπαδημητρίου, Δ. Μακριδάκη, Ν Αυγερινός

Η Διεύρυνση των Δραστηριοτήτων του Κλινικού Φαρμακοποιού
Σ. Κυρούδη

Ασυμβατότητες φαρμάκων με μείγματα ολικής παρεντερικής διατροφής
Ζ. Παναγή

Φαρμακοποιός και φαρμακοκινητική
Γ. Σιβολαπένκο

Υπηρεσίες κλινικής φαρμακευτικής σε ογκολογικούς ασθενείς στο νοσοκομειακό περιβάλλον Η εμπειρία μας στο ογκολογικό κέντρο τράπεζας Κύπρου
Στ. Κυτηρή- Θεοφάνους

12:30-12:45

Διάλειμμα - καφές

12:45-13:30
Προεδρείο: Κ. Δεμέτζος, Δ Γεννηματά, Α Βαϊόπουλος

Φαρμακογονιδιωματική και εξατομικευμένη ιατρική
Γ. Πατρινός

Από τη Φαρμακοκινητική στη Φαρμακογενετική .Η άποψη ενός κλινικού .
Β.Καραβασίλης

13:30-15:30

Ελεύθερος χρόνος

17:30-20:30

Φαρμακοοικονομική πολιτική στο Νοσοκομείο

Στρογγυλό τραπέζι
Προεδρείο Γ.Κυριόπουλος. Ν. Μανιαδάκης Χ.Μπούρας

Τάσεις και εξελίξεις στον τομέα και την πολιτική φαρμάκου στην Ελλάδα
Γ. Κυριόπουλος

Τάσεις και εξελίξεις στον τομέα και την πολιτική φαρμάκου στην Ευρώπη
Ν. Μανιαδάκης

Οι τύποι των Φαρμακο-οικονομικών μελετών στην Υγεία (Ι)
Κ. Αθανασάκης

Οι τύποι των Φαρμακο-οικονομικών μελετών στην Υγεία (ΙΙ)
Β. Φραγκουλάκης

"Μεγιστοποίηση της κλινικής και οικονομικής αποτελεσματικότητας των νοσηλειών, με ανάπτυξη διαδικασιών ιατρικού ελέγχου στα νοσοκομεία.
Θ. Παπαμίχος

Ηλεκτρονική συνταγογράφηση: Διεθνής εμπειρία και προτάσεις για την Ελλάδα
Χ.Ι. Μπούρας

20:30

Βράβευση

Λήξη Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου




=====================================================

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ EBM
(17& 18 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010)


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Πέμπτη 12.30

Καλωσόρισμα Πρόεδρος Π.Ε.Φ.Ν.Ι

12.45 Σκοπός- στόχος σεμιναρίου, Β. Αγγελοπούλου
Η εμπειρία της Ευρώπης, Β. Γούλας

13.15 Γνωριμία της ομάδας

13.30 Εισαγωγή στη ΕΒΜ πρακτική. Έννοιες, ορισμοί και αναγκαιότητα σ’ ένα μεταβαλλόμενο σύστημα υγείας, Χ. Λιονής

14.30 Γεύμα

15.30 Πηγές τεκμηρίωσης. Η διαμόρφωση του κλινικού ερωτήματος. Μέθοδοι αναζητήσεων, Δ. Τσιργής

17.30 Βιβλιογραφική αναζήτηση στην ΕΒΜ πρακτική, A. Τατσιώνη

19.00 Διάλειμμα

19.15 Ανάλυση και λήψη της κλινικής απόφασης με βάση την ΕΒΜ. Πρακτική ή ουτοπία; Χ. Λιονής

20.30 Τέλος 1ης ημέρας

Παρασκευή

9.00 Συστήματα ποιότητας και ασφάλειας στην αναζήτηση της πληροφορίας σε επίπεδο νοσοκομείου, Π. Κωσταγιόλας

10.00 Ο ρόλος της ΕΒΜ στην Φαρμακοοικονομία, B. Φραγκουλάκης

11.00 Case- studies, Χ. Λιονής, Δ. Τσιγρής, Α. Τατσιώνη

14.00 Γεύμα

15.00 Παρουσίαση αποτελεσμάτων - Βραβεύσεις

16.00 Πληροφοριακές ανάγκες Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών & ΕΒΜ , Β. Αγγελοπούλου

16.30 Σύνοψης του ρόλου του Νοσοκομειακού Φαρμακοποιού στην ΕΒΡ- Στόχοι για το μέλλον, Β. Γούλας

17.00 Τέλος σεμιναρίου



Πηγή

http://pefni.blogspot.com/2010/06/3.html

2/6/10

Συνέντευξη Τύπου πολιτικής ηγεσίας Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Σχέδιο Νόμου για την Αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας


Σε συνέντευξη τύπου της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης παρουσιάστηκε την Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010 το σχέδιο νόμου για την "Αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας".

Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν οι γενικές αρχές του Σχεδίου Νόμου, με σκοπό να αρχίσει οργανωμένος θεσμικός διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Το κείμενο της συνέντευξης και το γενικό σχέδιο νόμου μπορείτε να τα βρείτε στις διευθύνσεις:

Συνέντευξη Τύπου πολιτικής ηγεσίας Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με θέμα "Αναβάθμιση Εθνικού Συστήματος Υγείας"

Αναβάθμιση Εθνικού Συστήματος Υγείας


Εν συνεχεία παρουσιάζουμε ορισμένα σημεία της συνέντευξης και του Σχεδίου Νόμου.


Από τη συνέντευξη:

...

Επικουρικό προσωπικό

Θα διευρύνουμε τη δυνατότητα πρόσληψης επικουρικού προσωπικού για να μπορέσει ακριβώς να καλυφθούν και οι ανάγκες όπου χρειάζεται αυτό και δεν επαρκεί το μόνιμο προσωπικό της ολοήμερης λειτουργίας. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω φαρμακοποιούς, που είναι και κρίσιμο θέμα τη στιγμή που θέλουμε να ελέγξουμε τη σωστή λειτουργία των φαρμακείων εντός των δημόσιων νοσοκομείων.

Επειδή είναι φυσικό ειδικά στο πρώτο στάδιο της λειτουργίας, το έθεσε και ο συνάδελφός σας προηγούμενα ότι φυσικά δεν μπορούν αμέσως όλα τα νοσοκομεία να έχουν αμέσως όλο το προσωπικό, όλο αυτό θα πάρει ένα διάστημα. Εκεί λοιπόν διευρύνουμε τη δυνατότητα του επικουρικού προσωπικού και λέμε επικουρικό για παραϊατρικό, για φαρμακείο, ακριβώς για να μπορούν να στηρίξουν τα διαγνωστικά τμήματα και τα εργαστήρια.

Τέλος, όσον αφορά τα θέματα του φαρμάκου κι εδώ θα περιοριστώ στο νοσοκομειακό φάρμακο, ήδη με τον Πρόεδρο του ΕΟΦ το Γιάννη Τούντα έχει ξεκινήσει η προεργασία προκειμένου να μπορούν τα νοσοκομεία να κάνουν πράξη αυτό που θεσπίσαμε, δηλαδή διαγωνισμούς με βάση τη δραστική ουσία, όπως επίσης και τη δυνατότητα προμήθειας φαρμάκων σε νοσοκομειακή συσκευασία.

...

Εφημερίες

Το μεγάλο θέμα και το κρίσιμο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Ξέρετε πολύ καλά ότι τους τελευταίους 4 μήνες από κοινού με την Υφυπουργό δίνουμε μάχη κυριολεκτικά για να μπορούμε να εξασφαλίζουμε τα δεδουλευμένα, παρά τη δύσκολη συγκυρία να μην υπάρχει καμία μείωση –όπως υπήρχε σε άλλες δαπάνες- του 10% το έχουμε αυτό πετύχει με το Υπουργείο Οικονομικών, τα δεδουλευμένα πληρώνονται κανονικά.
Από εκεί και πέρα όμως είναι σαφές ότι αυτό το σύστημα χρειάζεται να μπει σε μια νέα βάση. Θα ήθελε πάρα πολύ μεγάλο διάλογο για να φτάσουμε σε ένα ιδανικό σύστημα και αυτό το διάλογο θα τον ξεκινήσουμε, δηλαδή πρέπει να το κάνουμε.
Το ζήτημα είναι όμως στη συγκυρία που είμαστε και που περνάμε, δεν μπορούμε να αφήσουμε το σύστημα απλώς να λειτουργεί όπως λειτουργεί τώρα, δεν είναι ούτε υπέρ των Νοσοκομείων, δημιουργεί ανασφάλεια στους ίδιους τους γιατρούς, οι οποίες περνάνε και μήνες για να πληρωθούν, να κυνηγάμε τα υπόλοιπα που χρωστάμε να μπορέσουμε να τα εξασφαλίσουμε.
Άρα λοιπόν η δική μας πρωταρχική έννοια είναι να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τα εξής πράγματα. Πρώτα από όλα ένα ασφαλές σύστημα εφημέρευσης. Δεύτερον, ένα σύστημα εφημέρευσης που να καλύπτει πραγματικά τις ανάγκες όλων των νοσοκομείων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Τρίτον, ένα σύστημα που να δημιουργεί ασφάλεια στους ίδιους τους γιατρούς. Δηλαδή να γνωρίζουν ότι κάθε μήνα θα έχουν ένα σταθερό εισόδημα, μια σταθερή αμοιβή όσον αφορά τις εφημερίες τους. Και τέταρτον, την ευελιξία σε κάθε νοσοκομείο, στο βαθμό που έχει κάποιες επιπλέον επιτακτικές ανάγκες να έχει τη δυνατότητα να μπορεί να τις καλύψει.
Θα παρουσιάσουμε λοιπόν αύριο στον ΟΕΝΓΕ, γι' αυτό σήμερα σας παρουσιάζουμε μόνο τις γενικές αρχές, γιατί θέλουμε την ειδική τεχνική οικονομική παρουσίαση να την κάνουμε με τον ΟΕΝΓΕ αύριο θεσμικά, ένα σύστημα το οποίο θα είναι μια σταθερή αμοιβή και έναν σταθερό αριθμό εφημεριών ανά γιατρό ανάλογα με τη ζώνη που είναι ο γιατρός, αν είναι στην τρίτη, στην άλφα, στη βήτα ζώνη, όπου θα είναι ένα σύστημα που θα δημιουργεί την ασφάλεια ότι αυτές οι μέρες εφημέρευσης με αυτή την αμοιβή θα είναι σταθερή και σε μηνιαία βάση.
Και ταυτόχρονα όπως είπαμε θα υπάρχει δυνατότητα από το νοσοκομείο εφόσον έχει επιτακτικές ανάγκες, να έρθει, να μπορεί να συμπληρώνει για κάποιες επιπλέον εφημερίες.



Σχέδιο νόμου για την "Αναβάθμιση Εθνικού Συστήματος Υγείας"

...

2. Βελτίωση Θεσμικού Πλαισίου Προμηθειών Υγείας

§ Εγκρίθηκε και υλοποιείται το Ενιαίο Πρόγραμμα Προμηθειών-Υπηρεσιών Υγείας (Π.Π.Υ.Υ) για το 2010.

§ Ψηφίσθηκε το νέο πλαίσιο προμηθειών υγείας (Νόμος 3846/10) το οποίο προβλέπει:

Ø Αρμοδιότητα στην Ε.Π.Υ για την κεντρική διενέργεια διαγωνισμών με ενιαίες προδιαγραφές για οικονομίες κλίμακας
Ø Παρατηρητήριο Τιμών Αναλωσίμων Υλικών και Ιατρικών Προϊόντων για την συλλογή στοιχείων, σύγκριση και καταγραφή χαμηλότερων τιμών. Τέθηκε σε λειτουργία την 1/6/2010
Ø Διενέργεια Ηλεκτρονικών Διαγωνισμών και Ηλεκτρονικών Δημοπρασιών. Πρώτη πιλοτική εφαρμογή για έξι ομάδες προϊόντων τον Ιούλιο.
Ø Διαγωνισμοί Προμήθειας φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία από τα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ.
Ø Νοσοκομειακή συσκευασία για την προμήθεια φαρμάκων από τα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ.

3. Πολιτική Φαρμάκου – Νέο σύστημα διαχείρισης

§ Όσον αφορά στα Ασφαλιστικά Ταμεία

Ø Καθιέρωση της λίστας Φαρμάκων (Νόμος 3846/10) και έκδοση της ΚΥΑ για τη συγκρότηση και τα κριτήρια της. (Η λίστα φαρμάκων θα συγκροτηθεί ως προς την τιμή αναφοράς στη βάση του δελτίου τιμών που θα εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομίας – Σεπτέμβριος 2010).
Ø Διάθεση των φαρμάκων σοβαρών ασθενειών από τα Φαρμακεία των Νοσοκομείων στους Ασφαλισμένους.

§ Όσον αφορά στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. και τις Ιδιωτικές Κλινικές

Ψηφίσθηκε η διάταξη Νόμου (Νόμος 3846/10) που προβλέπει:

§ Οργάνωση και λειτουργία φαρμακείων στις ιδιωτικές κλινικές άνω των 60 κλινών (Εφαρμογή Ιούλιος 2010)
§ Εφαρμογή ατομικού ημερήσιου συνταγολογίου ασθενούς
§ Απαγόρευση μεταπώλησης φαρμάκων με ποινή ανάκλησης της άδειας των Ιδιωτικών Κλινικών
§ Ανάκληση σύμβασης των Ιδιωτικών Κλινικών με τα Ασφαλιστικά Ταμεία στην περίπτωση μη συμμόρφωσης.

§ Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. (β΄ εξάμηνο 2010)
§ Οδηγίες συνταγογράφησης (ΕΟΦ) (β΄ εξάμηνο 2010)
§ Εκδόθηκε και εφαρμόζεται Εγκύκλιος για τις διαδικασίες Διαχείρισης Φαρμάκων εντός Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ.

...

Ø Ρυθμίσεις για τις Εφημερίες

Με στόχο ένα ασφαλές και σταθερό πρότυπο εφημεριών, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των νοσοκομείων θεσπίζεται μηνιαία αμοιβή για κάθε ιατρό, για έναν σταθερά προβλεπόμενο αριθμό υποχρεωτικών εφημεριών ανά μήνα.

Προβλέπεται η δυνατότητα πραγματοποίησης επιπλέον εφημεριών εφ’ όσον διαπιστώνεται επιτακτική ανάγκη, η αμοιβή των οποίων θα καλύπτεται από τα έσοδα της Ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων.

3. Ρυθμίσεις για το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ.- Νοσηλευτικό Επάγγελμα»

- Προβλέπεται η θέσπιση καθηκοντολογίου για τους νοσηλευτές
- Προβλέπεται ειδική διαδικασία του ΑΣΕΠ με ετήσιους κυλιόμενους πίνακες για την άμεση κάλυψη θέσεων με μόνιμο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, που κενώνονται εξαιτίας συνταξιοδότησης ή παραίτησης.
- Διευρύνεται η δυνατότητα πρόσληψης επιπλέον κλάδων επικουρικού προσωπικού (Φαρμακοποιοί, Βοηθοί Φαρμακείου, Πληροφορικοί, Διαιτολόγοι, Ακτινοφυσικοί)

...



Πηγές

http://www.yyka.gov.gr/

Συνέντευξη Τύπου πολιτικής ηγεσίας Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με θέμα "Αναβάθμιση Εθνικού Συστήματος Υγείας"

Αναβάθμιση Εθνικού Συστήματος Υγείας

Σύσκεψη στο Υπουργείο Εργασίας των φορέων που ασχολούνται με το φάρμακο


Η ΠΕΦΝΙ-Ένωση ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της τα θέματα που απασχόλησαν τους συμμετέχοντες σε σύσκεψη στο Υπουργείο Εργασίας. Στις 31-5-2010 πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εργασίας ευρεία σύσκεψη των φορέων, που ασχολούνται με το φάρμακο. Παρευρέθησαν οι τρεις αρμόδιοι Υπουργοί (κ. Λοβέρδος, κ. Κατσέλη , κ. Ξενογιαννακοπούλου) , ο Υφυπουργός Εργασίας (κ. Κουτρουμάνης) και οι Γενικοί Γραμματείς των Υπουργείων (κ.κ. Δρέττα , Κομνηνός, Δημόπουλος).

Το θέμα που απασχόλησε την σύσκεψη ήταν η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Η συνάντηση διήρκησε τέσσερις ώρες.

Την προηγούμενη εβδομάδα είχε πραγματοποιηθεί η πρώτη από μια σειρά συνεδριάσεων που θα ακολουθήσουν.

Την ΠΕΦΝΙ εκπροσώπησε η πρόεδρος κα Ειρήνη Τσικαλάκη.

Περιληπτικά ο Υπουργός κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε:

1. Επιστροφή rebate από φαρμακευτικές εταιρείες.
2. Αγορανομική διάταξη.
3. Παράλληλη εξαγωγή.
4. ΑΜΚΑ ιατρών στη συνταγή.
5. Μείωση κέρδους στα ιδιωτικά φαρμακεία.
6. Ψηφιακή λειτουργία.

Η Υπουργός Οικονομικών κ. Κατσέλη:

1. Μείωση φαρμακευτικής δαπάνης στα ασφαλιστικά ταμεία.
2. Στήριξη της επιχειρηματικότητας
3. Τιμολόγηση.
4. Δελτίο τιμών στην 1-9-2010.
5. Διαρροές στον Τύπο για απόσυρση φαρμάκων.
6. Μείωση ποσοστού κέρδους στα ιδιωτικά φαρμακεία κλιμακωτά ανάλογο με τον τζίρο.

Η Υπουργός ΥΥΚΑ κ. Ξενογιαννακοπούλου:

1. Λίστα φαρμάκων, έτοιμη τον Σεπτέμβριο.
2. Νοσοκομειακή συσκευασία.
3. Διαγωνισμοί με βάση τη δραστική ουσία.
4. Προσλήψεις φαρμακοποιών.
5. Ιδιωτικές κλινικές.
6. Ακριβά φάρμακα (ταλαιπωρία ασθενών – αύξηση χρεών στα νοσοκομεία).

Μετά πήραν το λόγο οι εκπρόσωποι των φορέων.

Η πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ κα Ειρήνη Τσικαλάκη στην πρώτη συνάντηση είχε τονίσει το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού (φαρμακοποιοί και βοηθοί) στα νοσοκομεία και της μηχανογράφησης. Στην χθεσινή σύσκεψη αναφέρθηκε στην εξοικονόμηση δαπανών στα νοσοκομεία.

1. Ατομική συνταγή – ημερήσια δόση.
2. Μηχανογραφικά συστήματα.
3. Νοσοκομειακή συσκευασία.
4. Άποροι - ανασφάλιστοι.
5. Ξεχωριστή διαχείριση Υγειονομικού Υλικού Αντιδραστήρια
6. Ακριβά φάρμακα (έμφραγμα στα φαρμακεία, αύξηση χρεών νοσοκομείων).
7. Θεώρηση συνταγών.
8. Θεραπευτικά πρωτόκολλα. (Προτάθηκε και από άλλους φορείς).


Όλη η ανακοίνωση της ΠΕΦΝΙ είναι εδώ: http://pefni.blogspot.com/2010/06/blog-post.html


Πηγή


http://pefni.blogspot.com/2010/06/blog-post.html