2/6/10

Συνέντευξη Τύπου πολιτικής ηγεσίας Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Σχέδιο Νόμου για την Αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας


Σε συνέντευξη τύπου της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης παρουσιάστηκε την Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010 το σχέδιο νόμου για την "Αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας".

Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν οι γενικές αρχές του Σχεδίου Νόμου, με σκοπό να αρχίσει οργανωμένος θεσμικός διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Το κείμενο της συνέντευξης και το γενικό σχέδιο νόμου μπορείτε να τα βρείτε στις διευθύνσεις:

Συνέντευξη Τύπου πολιτικής ηγεσίας Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με θέμα "Αναβάθμιση Εθνικού Συστήματος Υγείας"

Αναβάθμιση Εθνικού Συστήματος Υγείας


Εν συνεχεία παρουσιάζουμε ορισμένα σημεία της συνέντευξης και του Σχεδίου Νόμου.


Από τη συνέντευξη:

...

Επικουρικό προσωπικό

Θα διευρύνουμε τη δυνατότητα πρόσληψης επικουρικού προσωπικού για να μπορέσει ακριβώς να καλυφθούν και οι ανάγκες όπου χρειάζεται αυτό και δεν επαρκεί το μόνιμο προσωπικό της ολοήμερης λειτουργίας. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω φαρμακοποιούς, που είναι και κρίσιμο θέμα τη στιγμή που θέλουμε να ελέγξουμε τη σωστή λειτουργία των φαρμακείων εντός των δημόσιων νοσοκομείων.

Επειδή είναι φυσικό ειδικά στο πρώτο στάδιο της λειτουργίας, το έθεσε και ο συνάδελφός σας προηγούμενα ότι φυσικά δεν μπορούν αμέσως όλα τα νοσοκομεία να έχουν αμέσως όλο το προσωπικό, όλο αυτό θα πάρει ένα διάστημα. Εκεί λοιπόν διευρύνουμε τη δυνατότητα του επικουρικού προσωπικού και λέμε επικουρικό για παραϊατρικό, για φαρμακείο, ακριβώς για να μπορούν να στηρίξουν τα διαγνωστικά τμήματα και τα εργαστήρια.

Τέλος, όσον αφορά τα θέματα του φαρμάκου κι εδώ θα περιοριστώ στο νοσοκομειακό φάρμακο, ήδη με τον Πρόεδρο του ΕΟΦ το Γιάννη Τούντα έχει ξεκινήσει η προεργασία προκειμένου να μπορούν τα νοσοκομεία να κάνουν πράξη αυτό που θεσπίσαμε, δηλαδή διαγωνισμούς με βάση τη δραστική ουσία, όπως επίσης και τη δυνατότητα προμήθειας φαρμάκων σε νοσοκομειακή συσκευασία.

...

Εφημερίες

Το μεγάλο θέμα και το κρίσιμο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Ξέρετε πολύ καλά ότι τους τελευταίους 4 μήνες από κοινού με την Υφυπουργό δίνουμε μάχη κυριολεκτικά για να μπορούμε να εξασφαλίζουμε τα δεδουλευμένα, παρά τη δύσκολη συγκυρία να μην υπάρχει καμία μείωση –όπως υπήρχε σε άλλες δαπάνες- του 10% το έχουμε αυτό πετύχει με το Υπουργείο Οικονομικών, τα δεδουλευμένα πληρώνονται κανονικά.
Από εκεί και πέρα όμως είναι σαφές ότι αυτό το σύστημα χρειάζεται να μπει σε μια νέα βάση. Θα ήθελε πάρα πολύ μεγάλο διάλογο για να φτάσουμε σε ένα ιδανικό σύστημα και αυτό το διάλογο θα τον ξεκινήσουμε, δηλαδή πρέπει να το κάνουμε.
Το ζήτημα είναι όμως στη συγκυρία που είμαστε και που περνάμε, δεν μπορούμε να αφήσουμε το σύστημα απλώς να λειτουργεί όπως λειτουργεί τώρα, δεν είναι ούτε υπέρ των Νοσοκομείων, δημιουργεί ανασφάλεια στους ίδιους τους γιατρούς, οι οποίες περνάνε και μήνες για να πληρωθούν, να κυνηγάμε τα υπόλοιπα που χρωστάμε να μπορέσουμε να τα εξασφαλίσουμε.
Άρα λοιπόν η δική μας πρωταρχική έννοια είναι να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τα εξής πράγματα. Πρώτα από όλα ένα ασφαλές σύστημα εφημέρευσης. Δεύτερον, ένα σύστημα εφημέρευσης που να καλύπτει πραγματικά τις ανάγκες όλων των νοσοκομείων σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Τρίτον, ένα σύστημα που να δημιουργεί ασφάλεια στους ίδιους τους γιατρούς. Δηλαδή να γνωρίζουν ότι κάθε μήνα θα έχουν ένα σταθερό εισόδημα, μια σταθερή αμοιβή όσον αφορά τις εφημερίες τους. Και τέταρτον, την ευελιξία σε κάθε νοσοκομείο, στο βαθμό που έχει κάποιες επιπλέον επιτακτικές ανάγκες να έχει τη δυνατότητα να μπορεί να τις καλύψει.
Θα παρουσιάσουμε λοιπόν αύριο στον ΟΕΝΓΕ, γι' αυτό σήμερα σας παρουσιάζουμε μόνο τις γενικές αρχές, γιατί θέλουμε την ειδική τεχνική οικονομική παρουσίαση να την κάνουμε με τον ΟΕΝΓΕ αύριο θεσμικά, ένα σύστημα το οποίο θα είναι μια σταθερή αμοιβή και έναν σταθερό αριθμό εφημεριών ανά γιατρό ανάλογα με τη ζώνη που είναι ο γιατρός, αν είναι στην τρίτη, στην άλφα, στη βήτα ζώνη, όπου θα είναι ένα σύστημα που θα δημιουργεί την ασφάλεια ότι αυτές οι μέρες εφημέρευσης με αυτή την αμοιβή θα είναι σταθερή και σε μηνιαία βάση.
Και ταυτόχρονα όπως είπαμε θα υπάρχει δυνατότητα από το νοσοκομείο εφόσον έχει επιτακτικές ανάγκες, να έρθει, να μπορεί να συμπληρώνει για κάποιες επιπλέον εφημερίες.



Σχέδιο νόμου για την "Αναβάθμιση Εθνικού Συστήματος Υγείας"

...

2. Βελτίωση Θεσμικού Πλαισίου Προμηθειών Υγείας

§ Εγκρίθηκε και υλοποιείται το Ενιαίο Πρόγραμμα Προμηθειών-Υπηρεσιών Υγείας (Π.Π.Υ.Υ) για το 2010.

§ Ψηφίσθηκε το νέο πλαίσιο προμηθειών υγείας (Νόμος 3846/10) το οποίο προβλέπει:

Ø Αρμοδιότητα στην Ε.Π.Υ για την κεντρική διενέργεια διαγωνισμών με ενιαίες προδιαγραφές για οικονομίες κλίμακας
Ø Παρατηρητήριο Τιμών Αναλωσίμων Υλικών και Ιατρικών Προϊόντων για την συλλογή στοιχείων, σύγκριση και καταγραφή χαμηλότερων τιμών. Τέθηκε σε λειτουργία την 1/6/2010
Ø Διενέργεια Ηλεκτρονικών Διαγωνισμών και Ηλεκτρονικών Δημοπρασιών. Πρώτη πιλοτική εφαρμογή για έξι ομάδες προϊόντων τον Ιούλιο.
Ø Διαγωνισμοί Προμήθειας φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία από τα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ.
Ø Νοσοκομειακή συσκευασία για την προμήθεια φαρμάκων από τα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ.

3. Πολιτική Φαρμάκου – Νέο σύστημα διαχείρισης

§ Όσον αφορά στα Ασφαλιστικά Ταμεία

Ø Καθιέρωση της λίστας Φαρμάκων (Νόμος 3846/10) και έκδοση της ΚΥΑ για τη συγκρότηση και τα κριτήρια της. (Η λίστα φαρμάκων θα συγκροτηθεί ως προς την τιμή αναφοράς στη βάση του δελτίου τιμών που θα εγκριθεί από το Υπουργείο Οικονομίας – Σεπτέμβριος 2010).
Ø Διάθεση των φαρμάκων σοβαρών ασθενειών από τα Φαρμακεία των Νοσοκομείων στους Ασφαλισμένους.

§ Όσον αφορά στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. και τις Ιδιωτικές Κλινικές

Ψηφίσθηκε η διάταξη Νόμου (Νόμος 3846/10) που προβλέπει:

§ Οργάνωση και λειτουργία φαρμακείων στις ιδιωτικές κλινικές άνω των 60 κλινών (Εφαρμογή Ιούλιος 2010)
§ Εφαρμογή ατομικού ημερήσιου συνταγολογίου ασθενούς
§ Απαγόρευση μεταπώλησης φαρμάκων με ποινή ανάκλησης της άδειας των Ιδιωτικών Κλινικών
§ Ανάκληση σύμβασης των Ιδιωτικών Κλινικών με τα Ασφαλιστικά Ταμεία στην περίπτωση μη συμμόρφωσης.

§ Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση στα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. (β΄ εξάμηνο 2010)
§ Οδηγίες συνταγογράφησης (ΕΟΦ) (β΄ εξάμηνο 2010)
§ Εκδόθηκε και εφαρμόζεται Εγκύκλιος για τις διαδικασίες Διαχείρισης Φαρμάκων εντός Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ.

...

Ø Ρυθμίσεις για τις Εφημερίες

Με στόχο ένα ασφαλές και σταθερό πρότυπο εφημεριών, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των νοσοκομείων θεσπίζεται μηνιαία αμοιβή για κάθε ιατρό, για έναν σταθερά προβλεπόμενο αριθμό υποχρεωτικών εφημεριών ανά μήνα.

Προβλέπεται η δυνατότητα πραγματοποίησης επιπλέον εφημεριών εφ’ όσον διαπιστώνεται επιτακτική ανάγκη, η αμοιβή των οποίων θα καλύπτεται από τα έσοδα της Ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων.

3. Ρυθμίσεις για το νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ.- Νοσηλευτικό Επάγγελμα»

- Προβλέπεται η θέσπιση καθηκοντολογίου για τους νοσηλευτές
- Προβλέπεται ειδική διαδικασία του ΑΣΕΠ με ετήσιους κυλιόμενους πίνακες για την άμεση κάλυψη θέσεων με μόνιμο νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, που κενώνονται εξαιτίας συνταξιοδότησης ή παραίτησης.
- Διευρύνεται η δυνατότητα πρόσληψης επιπλέον κλάδων επικουρικού προσωπικού (Φαρμακοποιοί, Βοηθοί Φαρμακείου, Πληροφορικοί, Διαιτολόγοι, Ακτινοφυσικοί)

...



Πηγές

http://www.yyka.gov.gr/

Συνέντευξη Τύπου πολιτικής ηγεσίας Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης με θέμα "Αναβάθμιση Εθνικού Συστήματος Υγείας"

Αναβάθμιση Εθνικού Συστήματος Υγείας