25/4/10

Ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος υποβολής προτάσεων για το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης


Έκλεισε ο πρώτος κύκλος υποβολής προτάσεων για το υπό διαβούλευση Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου.

Όπως σας είχαμε πληροφορήσει από τη Nosfar, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου (ΓΓΕ) του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας προωθούσε την ανάπτυξη και εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Συστήματος Συνταγογράφησης, για την πλήρη, ηλεκτρονική καταγραφή των συνταγογραφήσεων σε όλους τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς της χώρας.

Η ΓΓΕ προχώρησε ήδη στη δημοσίευση ανοικτής πρόσκλησης προς όλες τις εταιρείες, που επιθυμούσαν να υποβάλουν γραπτά τις προτάσεις τους, σχετικά με την υλοποίηση του έργου, δημοσιοποιώντας τις βασικές προδιαγραφές του.

Ο πρώτος κύκλος υποβολής προτάσεων για το υπό διαβούλευση Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, που διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου, έκλεισε με 16 προτάσεις.

Οι προτάσεις θα εξεταστούν στα συναρμόδια υπουργεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Υγείας προκειμένου να επιλεγούν τα στοιχεία εκείνα που θα διαμορφώσουν το τελικό τεχνολογικό και λειτουργικό πλαίσιο της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Προτάσεις υπέβαλαν (αλφαβητικά) οι εταιρείες:

Algosystems, Altec Integrator, Apollo – PC Systems, Atos Origin, ATC, Cardel, Enterprise Consulting Integration, Euroswiss, Indra Sistemas (Spain), Intracom IT Services, lonis Development, Newsphone, Siemens, Vidavo, Uni.Systems, η ένωση ΑΝΚΟ, Παπασάββας, Cambridge University Hospital
και οι ιδιώτες κ.κ. Γιώργος Τόκας και Κώστας Παπακυρίλλος.


Το Ψηφιακό Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης ξεκίνησε σαν μία αναγκαιότητα του τομέα Ασφάλισης του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στο οποίο υπάγονται τα Ασφαλιστικά ταμεία, όμως οι προεκτάσεις του στα Νοσοκομεία (Υπουργείο Υγείας) και στον έλεγχο των τιμών (υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης) το καθιστούν ένα από τα πιο «ζέοντα» έργα που ακούγεται όλο και περισσότερο στους κυβερνητικούς κύκλους.
Το έναυσμα στην κινητικότητα για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου έδωσε στις αρχές του χρόνου η Γενική Γραμματεία Εμπορίου με την σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος για υποβολή προτάσεων στις ενδιαφερόμενες εταιρείες για την υποβολή προτάσεων σχετι κά με την υλοποίηση του έργου.

Σύμφωνα με τις αρχικές προδιαγραφές, οι οποίες δεν είναι δεσμευτικές, το Ηλεκτρονικό Σύστημα Συνταγογράφησης πρέπει να εκδίδει μοναδικό κωδικό σε ασφαλισμένους, ιατρούς και φαρμακεία, αλλά και σε κάθε συνταγή που θα εκδίδεται. Σύμφωνα με τις λειτουργικές προδιαγραφές της αρχικής πρόσκλησης, σε κάθε Ιατρείο και Φαρμακείο θα λειτουργούν ψηφιακοί αναγνώστες για να καταγράφονται σε ψηφιακή μορφή τα στοιχεία των συνταγών και η πορεία τους μέχρι την εκτέλεση από το Φαρμακείο και τον έλεγχο από το Ασφαλιστικό Ταμείο.

Το Ηλεκτρονικό Σύστημα Συνταγογράφησης θα ελέγξει τις δαπάνες Φαρμάκου που φτάνουν στα 9 δισ. ευρώ για το 2009 που αφορούν περί τα 10 εκατ. ασφαλισμένους σε όλη την Ελλάδα, πάνω από 10 χιλιάδες φαρμακεία, 50 χιλιάδες γιατρούς και το σύνολο των συνταγών από νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, κλινικές και κέντρα υγείας.

Πηγές

http://www.techpress.gr/index.php/archives/25175

http://www.gge.gr/home/index.html

http://www.gge.gr/up/files/ele_sys_syntages.pdf

http://nosfar.blogspot.com/2010/01/10.html

http://nosfar.blogspot.com/2009_02_01_archive.html

Διαλειτουργικότητα Ηλεκτρονικών Μητρώων Υγείας και Συστημάτων Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης

Λευκή Βίβλος της Φαρμακευτικής



Σχόλια


  1. skotro Says:

    Η πηγή σας είναι παραπλανητική! Στη δημόσια διαβούλευση υποβλήθηκαν πολύ περισσότερες προτάσεις. Στο http://www.opengov.gr/ypoian/?p=571 δημοσιεύονται αρκετά περισσότερες από 16!!! Επιπλέον, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν αρκετές δεκάδες ακόμα οι οποίες δεν δημοσιοποιήθηκαν, καθώς η ΓΓΕ που έκανε τη σχετική διακήρυξη προ της ανάρτησησης ζητούσε συναίνεση του υποβάλλοντος πράγμα παράξενο για προτάσεις σε ΔΗΜΟΣΙΑ διαβούλευση.

  2. nosfar Says:

    Οι πηγές μας της 25ης Απριλίου ανέφεραν ακριβώς ότι γράφουμε στο κείμενο, τίποτα παραπάνω και τίποτα παρακάτω! Οπότε ΔΕΝ έχουμε κανένα λόγο να βάλουμε κάτι άλλο! Αν στην ιστοσελίδα που σημειώνετε αναφέρονται περισσότερες, μαζί σας είμαστε, και μακάρι να υπήρχαν και άλλες περισσότερες ώστε να υπάρχει ανταγωνισμός. Αν δε υπήρχαν προτάσεις που για κάποιο λόγο δεν δημοσιοποιήθηκαν, τότε αναμένουμε να μάθουμε το γιατί!
    Ευχαριστούμε για το σχόλιό σας

  3. skotro Says:

    Καλά όλα αυτά αλλά δεν δημιουργείτε παραπληροφόρηση όταν αναφέρετε μόνο ένα τμήμα των προτάσεων; Δεν θεωρείτε ότι οφείλετε κάποιου είδους επανόρθωση;
    • nosfar Says:

      Οπωσδήποτε, συμφωνούμε απόλυτα μαζί σας, αλλά δεν θεωρούμε οτι παραπληροφορούμε κανέναν όταν αναρτούμε αυτά που πραγματικά βρίσκουμε στο δίκτυο! Αν νομίζετε οτι από το άρθρο μας λείπουν πληροφορίες (διότι όπως είπαμε στην προηγούμενη απάντησή μας, αναρτήσαμε εκείνη την ημερομηνία τα δεδομένα που είχαμε διαθέσιμα), με χαρά μας δημοσιεύουμε και τα σχόλιά σας, τα οποία περιέχουν και το link με τις πρόσφατες προτάσεις. Εξάλλου και από τα σχόλιά σας μπορεί εύκολα ο κάθε αναγνώστης να προστρέξει στην ιστοσελίδα που αναφέρετε (http://www.opengov.gr/ypoian/?p=571) για να έχει πλήρη ενημέρωση. Και για να “επανορθώσουμε” αναρτούμε το περιεχόμενο της σύνδεσης που μας στείλατε.
      Ευχαριστούμε για το σχόλιό σας
  4. skotro Says:

    Καταλαβαίνω το σκεπτικό σας. Προφανώς δε θεωρείτε την αναδημοσίευση εσφαλμένων πληροφοριών ως παραπληροφόρηση. Εγώ πάλι έχω άλλη γνώμη. Θεωρώ ότι κανείς πρέπει να διασταυρώνει μια πληροφορία πριν (ανα)δημοσιεύσει, ενώ αν του ξεφύγει κάτι από λάθος υποχρεούται σε άμεση επανόρθωση.
    Ευχαριστώ πάντως για την άμεση απάντησή σας. Είναι κι αυτό κάτι.
    • nosfar Says:

      Μάλλον δεν έγινε αντιληπτή η απάντησή μας. Σαφώς και πιστεύουμε οτι η αναδημοσίευση εσφαλμένων πληροφοριών είναι παραπληροφόρηση! Αλλά εμείς δεν αναδημοσιεύσαμε εσφαλμένες πληροφορίες, αλλά πληροφορίες από ιστοσελίδα του Υπουργείου! Αν δεν είναι ενημερωμένη η σελίδα του Υπουργείου, τι να κάνουμε, ας είσαστε καλά εσείς οι συνάδελφοι αναγνώστες που μας εντοπίζετε το που και πως θα βρούμε τα νεώτερα δεδομένα για να τα αναρτήσουμε στο blog μας. Τελικά αυτή η συζήτηση μας κάνει όλους περισσότερους σοφούς, και εσάς και εμάς!
      Ευχαριστούμε για τα σχόλια και για την εποικοδομητική και καλοπροαίρετη συζήτηση.