29/4/09

Εθνικό Συνταγολόγιο 2007


Άρχισε η διάθεση της νέας έκδοσης του Εθνικού Συνταγολογίου 2007. Το Εθνικό Συνταγολόγιο είναι μία έκδοση του ΕΟΦ που περιέχει συνοπτικά σημαντικές και χρήσιμες πληροφορίες για τα κυκλοφορούντα φάρμακα και τη χρήση τους.


Μπορείτε να "κατεβάσετε" τη νέα έκδοση-2007 σε συμπιεσμένη μορφή .zip από εδώ

Μετά την αποσυμπίεση δημιουργείται ένα αρχείο .pdf (3.343kbytes) με 739 σελίδες, το οποίο μπορείτε να χρησιμοποιείτε με τον Adobe Reader ο οποίος υπάρχει σε όλα τα λειτουργικά συστήματα (αν δεν έχετε το πρόγραμμα, μπορείτε να το εγκαταστήσετε, ανάλογα με το λειτουργικό σας σύστημα, από τις διευθύνσεις: για Windows, για Mac, για Linux).

Διεύθυνση αρχείου Εθνικού Συνταγολογίου 2007
http://www.eof.gr/assets/National_Formulary_2007.zip



Πηγή

ΕΟΦ

Ανακοίνωση Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με την ορθή χρήση φαρμάκων κατά των ιών της γρίπης


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ- ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΥΚΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΘΗ ΧΡΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΙΩΝ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 29 Απριλίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εκδόθηκε η ακόλουθη ενημερωτική ανακοίνωση του ΕΟΦ σχετικά με την ορθή χρήση φαρμάκων κατά των ιών της γρίπης :

«Ο ΕΟΦ λόγω των πρόσφατων εξελίξεων αναφορικά με τον ιό της γρίπης των χοίρων ενημερώνει ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΕΑ) για την αντιμετώπιση της πιθανότητας εμφάνισης πανδημίας.

Μέχρι στιγμής , οι περιπτώσεις προσβολής ανθρώπων από τον ιό της γρίπης των χοίρων ανταποκρίνονται σε θεραπεία με φάρμακα όπως το TAMIFLU ( oseltamivir) και άλλα αντι-ιικά φάρμακα.

Ο ΕΟΦ επισημαίνει ότι τα ανωτέρω ενδείκνυνται για τη θεραπεία των περιπτώσεων που αποδεδειγμένα έχουν προσβληθεί από τον συγκεκριμένο ιό , ή προφυλακτικά για τους ανθρώπους που έχουν εκτεθεί σε επαφή με κλινικά διαγνωσμένο περιστατικό σε οικιακό περιβάλλον.

Εφίσταται η προσοχή στη συνταγογράφηση ΑΥΣΤΗΡΑ εντός των εγκεκριμένων ενδείξεων ΚΑΙ ΜΟΝΟ σε περιστατικά που εμπίπτουν στις ανωτέρω περιπτώσεις.

Τονίζεται ότι, η συνταγογράφηση των ανωτέρω φαρμάκων επιτρέπεται μόνο κατόπιν ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ . Η χορήγησή τους χωρίς ιατρική συνταγή αποτελεί παράβαση της φαρμακευτικής νομοθεσίας.

Υπενθυμίζεται τέλος , η υποχρέωση των ιατρών και φαρμακοποιών να τηρούν πιστά τους όρους του ΠΔ 121/2008 και της φαρμακευτικής νομοθεσίας εν γένει».

Πηγή

ΑΠΕ
http://www.ana-mpa.gr/anaweb/user/showprel?service=3&maindoc=7551421

Καινοτομία και Νεωτερικότητα στην Υγεία και τις Υπηρεσίες Υγείας


Για 5η συνεχή χρονιά η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (Τομέας Οικονομικών της Υγείας) οργανώνει το Πανελλήνιο Συνέδριο για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 2-5 Δεκεμβρίου 2009, στην Αθήνα στο ξενοδοχείο Hilton.
Η ιστοσελίδα του 5ου Πανελληνίου Συνεδρίου για τη Διοίκηση, τα Οικονομικά και τις Πολιτικές Υγείας είναι διαθέσιμη:

http://www.healthcongress.gr/
Για την Α' Ανακοίνωση του συνεδρίου, πατήστε εδώ



Πηγή
http://www.healthcongress.gr/

Σύγχρονες Ευρωπαϊκές Προτιμήσεις στην Άσκηση της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής


Η ΠΕΦΝΙ-Ένωση στην ιστοσελίδα της (http://www.pefni.gr/) μας ενημερώνει οτι:

θα συμμετέχει με «στρογγυλό τραπέζι» στα πλαίσια του 14ου Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συνεδρίου, που διοργανώνει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών (Π.Ε.Φ.) στις 9 – 11 Μαΐου 2009, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με θέμα:

«Σύγχρονες Ευρωπαϊκές Προτιμήσεις στην Άσκηση της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής», τη Δευτέρα 11 Μαΐου 2009 ώρα 10.00 – 12.00 π.μ.

Συντονιστής:

Καθηγητής Παναγιώτης Μαχαίρας, Πρόεδρος του τμήματος της Φαρμακευτικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ομιλητές:

Δέσποινα Μακριδάκη, PharmD, Κλινικός Φαρμακοποιός MSc, Δ/ντρια Φαρμακοποιός Ε.Σ.Υ. Γ.Ν.Α. « ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ»
Θέμα: «Επιτροπές Φαρμάκων στα Ευρωπαϊκά Νοσοκομεία»

Λεωνίδας Τζίμης, RPharm, PhD, Δ/ντής Φαρμακοποιός ΕΣΥ, Γ.Ν. «ΧΑΝΙΩΝ»
Θέμα: «Λευκή Βίβλος – Ευρωπαϊκή Συνεργασία στη διαχείριση δεδομένων στα νοσοκομειακά φαρμακεία».

Ζωή Δέδε, PharmD, Δ/ντρια Φαρμακοποιός ΕΣΥ, ΝΟΣ. ΑΦΡΟΔ. & ΔΕΡΜ. ΝΟΣΩΝ «Α. ΣΥΓΓΡΟΣ»
Θέμα: «Κεντρικές μονάδες διάλυσης κυτταροστατικών φαρμάκων κατά τα πρότυπα QuaPOS_3"

Δήμητρα Γεννηματά, PharmD PhD, Δ/ντρια Φαρμακοποιός ΕΣΥ , Γ.Ν.Α. «ΣΩΤΗΡΙΑ»
Θέμα: «Ευρωπαϊκή Ακαδημία Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών – Το Ελληνικό Πείραμα»



Πηγή

http://pefni.blogspot.com/2009/04/14.html

28/4/09

Η Γενική Σύνοδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών για το 2009


Η Ευρωπαϊκή Ένωση Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών (European Association of Hospital Pharmacists, EAHP) έχει σαν μέλη τις εθνικές ενώσεις των νοσοκομειακών φαρμακοποιών της Ευρώπης.

Στα μέλη της συμπεριλαμβάνονται οι εθνικές νοσοκομειακές φαρμακευτικές ενώσεις από όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), και επιπλέον είναι μέλη οι ενώσεις της Ελβετίας, της Νορβηγίας, της Σερβίας, της Τουρκίας, της Κροατίας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ).

Η σύνθεση της EAHP αυξάνεται κάθε χρόνο και, προς το παρόν, αντιπροσωπεύει πάνω από 21.000 νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς σε 29 χώρες σε όλη την Ευρώπη.

Η αρχή της EAHP έγινε σε ένα επιστημονικό συνέδριο στο Στρασβούργο, όπου ένας αριθμός νοσοκομειακών φαρμακοποιών από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες αποφάσισαν ότι πρέπει να δημιουργήσουν μια νέα ευρωπαϊκή ένωση που να εκπροσωπεί τα κοινά τους συμφέροντα. Έτσι, το 1969, ξεκίνησε η EAHP.

Στις 6 Μαρτίου 1972, οι εκπρόσωποι από έξι ευρωπαϊκές χώρες υπέγραψαν το πρώτο καταστατικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών, στη Χάγη, Ολλανδία. Ο πρώτος πρόεδρος της EAHP ήταν ο Marcel Lebas που ήταν από τη Γαλλία.

Οι πρώτες χώρες μέλη ήταν το Βέλγιο, η Βρετανία, η Δανία, η Γαλλία, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και η Ολλανδία. Το 1973, η Ιρλανδία και η Ισπανία εντάχθηκαν EAHP, σύντομα ακολουθούμενη από τη Νορβηγία, την Ελλάδα (το 1988), την Αυστρία, τη Σουηδία και την Ελβετία. Στη δεκαετία του 1990, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ουγγαρία, το Λουξεμβούργο, η Φινλανδία, η Σλοβακία, η Σλοβενία και η Δημοκρατία της Τσεχίας έγιναν μέλη. Πιο πρόσφατα, η Σερβία, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) και η Τουρκία έγιναν μέλη της EAHP. Η συμμετοχή στην EAHP είναι ανοικτή στις χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης (Council of Europe).


Η Γενική Σύνοδος της EAHP πραγματοποιείται κάθε χρόνο, επί δυόμισι ημέρες, συνήθως για το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου.

Εφέτος η Γενική Σύνοδος έχει προγραμματιστεί να γίνει στο Ντουμπρόβνικ, Κροατία, 18-21 Ιουνίου 2009.



Πηγή

http://www.eahp.eu/

27/4/09

Το Κοινωνικό Διαδίκτυο, η Υγεία 2.0 και η Υγεία στην Ελλάδα το 2009


Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση άνοιξε το συναδελφικό blog http://blog.e-healthgr.com. Η "Ποιότητα στην Υγεία", το "Κόστος των Υπηρεσιών Υγείας", το "Διαδίκτυο 2.0", το “Κοινωνικό Διαδίκτυο”, είναι τα θέματα που πραγματεύεται στο κείμενο που ανάρτησε στη διεύθυνση http://blog.e-healthgr.com/health-2_0-and-greek-health/.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο "Αν “ψηλαφίσουμε” το σύστημα Υγείας στην Ελλάδα θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν τεράστια προβλήματα στη διοίκηση και λειτουργία του ΕΣΥ τα οποία ο ασθενής δε γνωρίζει. Όλοι ζητάμε ελαχιστοποίηση του κόστους χωρίς να γνωρίζουμε πραγματικά ποιες ακόμα μαύρες τρύπες ή παρατυπίες μπορεί να υπάρχουν στον χώρο αυτό. Ακόμα και να ελαχιστοποιηθεί το κόστος, είτε με περιστολή των άσκοπων δαπανών είτε με απελευθέρωση ενός κομματιού της υγείας στην ιδιωτική πρωτοβουλία, αν υπάρχει υποστελέχωση που οδηγεί σε εργασιακή εξουθένωση του υπάρχοντος προσωπικού, παράβαση των κοινοτικών οδηγιών περί ωραρίων και βαρδιών απασχόλησης, ανύπαρκτες υποδομές και διαδικασίες επιμόρφωσης του προσωπικού, ανύπαρκτη μηχανογράφηση ή υποστήριξη αυτοματοποιημένων διαδικασιών οι υπηρεσίες που θα παρέχονται θα εξακολουθήσουν να είναι ποιοτικά υποβαθμισμένες. Ένας από τους τρόπους, λοιπόν, να υπάρχει διαφάνεια και σαφήνεια στην σύνολική εικόνα της λειτουργίας του οποιοδήποτε συστήματος υγείας είναι η “ανοιχτή πρόσβαση” (11) σε όλες τις πληροφορίες του. Έμμεσα ή άμεσα χρειαζόμαστε και ένα νέο είδος “συνδικαλισμού”, διαμορφωμένου και προσανατολισμένου στη φιλοσοφία της ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης 2.0 (12). Αν θέλουμε “εξυγίανση”, ελαχιστοποίηση κόστους και καλύτερες υπηρεσίες, στο παιχνίδι της κοινωνικής δικτύωσης, του “ανοιχτού” διαλόγου, της διαφάνειας και του ελέγχου πρέπει να μπουν όλοι όσοι έχουν την πρόσβαση και την ικανότητα να κάνουν τα δημόσια δεδομένα (συγκεκριμένα της υγείας) πραγματικά public (sic)"...

Ο διάλογος που ανοίγει είναι σημαντικός και μπορεί να ευαισθητοποιήσει μεγάλα τμήματα όχι μόνο των επαγγελματιών υγείας και όλων των ενδιαφερομένων.

Για να διαβάσετε όλο το κείμενο μπορείτε να επισκευθείτε τη διεύθυνση: http://blog.e-healthgr.com/health-2_0-and-greek-health/#more-1863


Πηγή

http://blog.e-healthgr.com/health-2_0-and-greek-health/

26/4/09

Διημερίδα για τη Βελτίωση της ποιότητας και τη Διαχείριση του κινδύνου στα Νοσοκομεία


Το Επιστημονικό Κέντρο Management Νοσοκομείων είναι ένας φορέας που φιλοδοξεί να αναδείξει την πραγματική λειτουργία των νοσοκομειακών οργανισμών και να συμβάλλει στην πρόκληση της βελτίωσής τους ώστε να καταστεί εφικτή και αποτελεσματική η ανταπόκριση στον κοινωνικό τους ρόλο. Το Κέντρο έχει ως Σκοπό την ανάδειξη των πραγματικών δυνατοτήτων και των εφαρμόσιμων πτυχών του σύγχρονου Management στο Ελληνικό Νοσοκομείο, ως μία νέα και συγκροτημένη πρόταση, ώστε να βελτιωθεί η τελική Αξία προς τον Ασθενή.

Το Επιστημονικό Κέντρο Management Νοσοκομείων διοργανώνει από κοινού με το Centrum fur Krankenhaus Management του Πανεπιστημίου της Βεστφαλίας την Επιστημονική διημερίδα με θέμα : «Βελτίωση ποιότητας και Διαχείριση κινδύνου στα Νοσοκομεία».

Η διημερίδα, θα πραγματοποιηθεί στο Ιωνικό Κέντρο (Λυσίου 11, Πλάκα), στις 21 και 22 Μαίου 2009. Απευθύνεται σε όλους τους επαγγελματίες υγείας των Νοσοκομείων, Διοικητές, Γιατρούς, Νοσηλευτές, Τεχνολόγους και γενικά παραϊατρικό προσωπικό, Διοικητικούς υπαλλήλους και υπαλλήλους της Τεχνικής Υπηρεσίας.

Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα του συνεδρίου στη διεύθυνση:
http://www.scribd.com/doc/14656209/Iatriko-Synedrio

Πληροφορίες για την Διημερίδα :
Επιστημονικό Κέντρο Management Νοσοκομείων
Τηλ: 210 38.34.300,210 38.31.989
Fax: 210 38. 27. 310


Πηγές

Ενημέρωση μέσω email: Ελένη Ρινάκη, Φαρμακοποιός Msc, PhD, Επιμελήτρια Γ', Γενικό Νοσοκομείο Σάμου (erinaki at pharm.uoa.gr)

Επιστημονικό Κέντρο Management Νοσοκομείων: http://www.ekmn.gr/philosophy-gr.htm

Centrum fur Krankenhaus Management:
http://www.krankenhaus-management.de/index_krankenhaus-management_en.php

22/4/09

Συνάντηση της ΠΕΦΝΙ-Ένωσης με τον ΓΓ του Υπουργείου Υγείας για τις περικοπές των εφημεριών και τα φάρμακα των εξωτερικών ασθενών


Στην ιστοσελίδα της ΠΕΦΝΙ-Ένωσης αναρτήθηκε επιστολή του ΔΣ σύμφωνα με την οποία αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΠΕΦΝΙ-Ένωσης συναντήθηκε την 06/04/2009 με τον Γ. Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ. Ριζά.


Στη συνάντηση συζήτησαν τα παρακάτω θέματα:

  1. Η ρύθμιση της αποζημίωσης των εφημεριών - κοινοτική οδηγία για το χρόνο εργασίας
  2. Η περικοπή των εφημεριών από τα διάφορα νοσοκομεία σε βάρος των φαρμακοποιών
  3. Το θέμα της εγκυκλίου για τα φάρμακα των εξωτερικών ασθενών - χορήγηση από τα ιδιωτικά φαρμακεία από 1/5/2009
Με βάση τις διαβεβαιώσεις του Γενικού Γραμματέα το ΔΣ της ΠΕΦΝΙ-Ένωσης αναστέλλει την 48ωρη απεργία της 23-24 Απριλίου και η στάση μας θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των γεγονότων και θα προσδιοριστεί με νέα απόφαση του ΔΣ.

Στην ιστοσελίδα των ανακοινώσεων της ΠΕΦΝΙ-Ένωσης μπορείτε να διαβάσετε όλη την επιστολή του ΔΣ.


Πηγή

http://www.pefni.gr/

http://pefni.blogspot.com/2009/04/blog-post.html

15/4/09

Εκλογές στην ΠΕΦ - Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών


Το ΔΣ της ΠΕΦ (Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών) προκηρύσσει αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου ΔΣ και Εξελεγκτικής Επιτροπής.

Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν την Δευτέρα 11 Μαϊου 2009, 10:00πμ - 18:00μμ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών όπου οργανώνεται και το 14 Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Συνέδριο (την 3η ημέρα του Συνεδρίου).

Όσοι επιθυμούν μπορούν να δηλώσουν υποψηφιότητα τηλεφωνικώς ή εγγράφως στα γραφεία της ΠΕΦ έως 20-4-2009 και ώρα έως 20:00μμ.

14/4/09

Οι Κλινικές Μελέτες στο Διαδίκτυο


Το ClinicalTrials.gov προσφέρει επίκαιρες πληροφορίες για τον εντοπισμό των κλινικών μελετών για ένα ευρύ φάσμα ασθενειών και παθήσεων.

Το ClinicalTrials.gov περιέχει σήμερα 71.436 Κλινικές Δοκιμές που χρηματοδοτούνται από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες, καθώς και από τον ιδιωτικό τομέα.

Οι Κλινικές Μελέτες που αναφέρονται στη βάση δεδομένων είναι αυτές που έχουν διεξαχθεί σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ και σε 165 χώρες αλλά και αυτές που είναι τώρα σε εξέλιξη.

Στο ClinicalTrials.gov αναφέρονται πάνω από 40 εκατομμύρια προβολές σελίδων ανά μήνα και έχει 50.000 επισκέπτες ημερησίως.

Η ιστοσελίδα έχει αναπτυχθεί από το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (NIH), μέσω της National Library of Medicine (NLM), σε συνεργασία με την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), ως αποτέλεσμα της πράξης εκσυγχρονισμού του FDA, η οποία ψηφίστηκε σε νόμο το Νοέμβριο του 1997.

Τι είναι ClinicalTrials.gov;

To ClinicalTrials.gov παρέχει στους ασθενείς, τα μέλη της οικογένειας του, τους επαγγελματίες στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, τη δυνατότητα να έχουν εύκολη πρόσβαση στις πληροφορίες για τις κλινικές δοκιμές για ένα ευρύ φάσμα ασθενειών και παθήσεων.


Πώς μπορώ να βρω ClinicalTrials.gov;

Το ClinicalTrials.gov είναι προσβάσιμο από την ιστοσελίδα http://www.nlm.nih.gov/ ή απευθείας στο ClinicalTrials.gov (http://clinicaltrials.gov/).

Τι πληροφορίες προσφέρονται από το ClinicalTrials.gov;

Περιλήψεις των πρωτοκόλλων κάθε κλινικής μελέτης που περιλαμβάνει τις ακόλουθες πληροφορίες:

  • συνοπτική περιγραφή του σκοπού της μελέτης
  • τρέχουσα κατάσταση
  • κριτήρια για τη συμμετοχή του ασθενή
  • τοποθεσία που διεξάγεται η μελέτη και στοιχεία επικοινωνίας
  • μελέτη σχεδιασμού
  • φάση της μελέτης
  • η ασθένεια ή η πάθηση και το φάρμακο ή θεραπεία που είναι υπό μελέτη

Χρειάζεστε περισσότερες πληροφορίες;

NLM's toll-free number is 1-888-FINDNLM (1-888-346-3656)

NLM's e-mail address: custserv@nlm.nih.gov

Ο πλήρης κατάλογος των Κλινικών Μελετών με Θεματολογικά δελτία είναι διαθέσιμος στη διεύθυνση:

(με αλφαβητική σειρά) http://www.nlm.nih.gov/pubs/factsheets/factsheets.html
(θεματικός κατάλογος): http://www.nlm.nih.gov/pubs/factsheets/factsubj.html

Επιπλέον στοιχεία επικοινωνείας:

Τηλέφωνο: (301) 496-6308 Τηλέφωνο: (301) 496-6308
Φαξ: (301) 496-4450 Fax: (301) 496-4450
Email: publicinfo@nlm.nih.gov email: publicinfo@nlm.nih.gov



Πηγές

* Περιοδικό M.D. τεύχος Ιαν-Φεβ 2009, Μ. Γαραζιώτη, "Sites με ιατρικό ενδιαφέρον", σελ. 82

* http://www.clinicaltrials.gov/