29/4/09

Ανακοίνωση Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με την ορθή χρήση φαρμάκων κατά των ιών της γρίπης


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ- ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΥΚΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΡΘΗ ΧΡΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΙΩΝ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 29 Απριλίου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εκδόθηκε η ακόλουθη ενημερωτική ανακοίνωση του ΕΟΦ σχετικά με την ορθή χρήση φαρμάκων κατά των ιών της γρίπης :

«Ο ΕΟΦ λόγω των πρόσφατων εξελίξεων αναφορικά με τον ιό της γρίπης των χοίρων ενημερώνει ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΕΑ) για την αντιμετώπιση της πιθανότητας εμφάνισης πανδημίας.

Μέχρι στιγμής , οι περιπτώσεις προσβολής ανθρώπων από τον ιό της γρίπης των χοίρων ανταποκρίνονται σε θεραπεία με φάρμακα όπως το TAMIFLU ( oseltamivir) και άλλα αντι-ιικά φάρμακα.

Ο ΕΟΦ επισημαίνει ότι τα ανωτέρω ενδείκνυνται για τη θεραπεία των περιπτώσεων που αποδεδειγμένα έχουν προσβληθεί από τον συγκεκριμένο ιό , ή προφυλακτικά για τους ανθρώπους που έχουν εκτεθεί σε επαφή με κλινικά διαγνωσμένο περιστατικό σε οικιακό περιβάλλον.

Εφίσταται η προσοχή στη συνταγογράφηση ΑΥΣΤΗΡΑ εντός των εγκεκριμένων ενδείξεων ΚΑΙ ΜΟΝΟ σε περιστατικά που εμπίπτουν στις ανωτέρω περιπτώσεις.

Τονίζεται ότι, η συνταγογράφηση των ανωτέρω φαρμάκων επιτρέπεται μόνο κατόπιν ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΗΣ . Η χορήγησή τους χωρίς ιατρική συνταγή αποτελεί παράβαση της φαρμακευτικής νομοθεσίας.

Υπενθυμίζεται τέλος , η υποχρέωση των ιατρών και φαρμακοποιών να τηρούν πιστά τους όρους του ΠΔ 121/2008 και της φαρμακευτικής νομοθεσίας εν γένει».

Πηγή

ΑΠΕ
http://www.ana-mpa.gr/anaweb/user/showprel?service=3&maindoc=7551421