29/5/07

Στην εντατική τα νοσοκομεία των νησιών


Με ιατρικό προσωπικό που δεν επαρκεί ούτε για τις ανάγκες των κατοίκων, το καλοκαίρι «λυγίζουν» από τον όγκο των τουριστών.

Στα όρια της ανθρώπινης αντοχής φθάνει κάθε καλοκαίρι το προσωπικό των μονάδων Υγείας της νησιωτικής χώρας, το οποίο καλείται να καλύψει επιπλέον τις ανάγκες για φροντίδα υγείας εκατοντάδων χιλιάδων τουριστών που κατακλύζουν τα νησιά. Πόσω μάλλον, όταν στις περισσότερες περιπτώσεις οι υποδομές των μονάδων υγείας τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε εξοπλισμό αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και τις ανάγκες των μόνιμων κατοίκων.

Στη νησιωτική Ελλάδα (πλην της Κρήτης) λειτουργούν δέκα νοσοκομεία, εννιά νοσοκομεία-Κέντρα Υγείας, 32 μικρά Κέντρα Υγείας και περισσότερα από 150 Περιφερειακά Ιατρεία. Ωστόσο, τα περισσότερα εξ αυτών -αν όχι όλα- είναι υποστελεχωμένα, και είναι ενδεικτικό ότι στο νομό Κυκλάδων μία στις τρεις οργανικές θέσεις κατά μέσο όρο στις μονάδες υγείας είναι κενή, ενώ στην Κέρκυρα μόνο οι μισές θέσεις των Κέντρων Υγείας είναι καλυμμένες.

Το υπουργείο Υγείας, από τον Απρίλιο έως σήμερα έχει προβεί σε ενέργειες για την ενίσχυση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας των τουριστικών περιοχών, κυρίως μέσω προσλήψεων με οκτάμηνες συμβάσεις, προγράμματων του ΟΑΕΔ, και διορισμών επικουρικών γιατρών, ενώ έχει γίνει και κατανομή για μόνιμες θέσεις νοσηλευτών. Παράλληλα, την ερχόμενη εβδομάδα θα εκδοθεί προκήρυξη για 50 αγροτικούς ιατρούς οι οποίοι θα στελεχώσουν από τα τέλη Ιουνίου μονάδες υγείας των Κυκλάδων, Ιονίων νήσων, Χαλκιδικής και Κρήτης.

Η «Κ» επέλεξε ενδεικτικά τέσσερις υγειονομικούς σχηματισμούς της νησιωτικής Ελλάδας, τα νοσοκομεία Σύρου, Ρόδου, Κέρκυρας και Μυτιλήνης, που δέχονται μεγάλο όγκο των τουριστών το καλοκαίρι, για να παρουσιάσει τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όχι μόνο κατά την τουριστική περίοδο αλλά και τον χειμώνα.
...

Για να διαβάσετε όλο το άρθρο (Συντάκτης: Πεννυ Μπουλουτζα, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ) επιλέξτε την ιστοσελίδα: http://www.ygeianet.gr/keimeno.php?id=2791

Πηγές

http://trans.kathimerini.gr/
http://www.ygeianet.gr/

24/5/07

Τα νοσοκομεία βλάπτουν σοβαρά την υγεία των εργαζομένων σε αυτά


Φαντάζει οξύμωρο, αλλά είναι η τραγική πραγματικότητα: τα νοσοκομεία βλάπτουν σοβαρά την υγεία των χιλιάδων εργαζομένων σε αυτά. Οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας δεν εφαρμόζονται ούτε εκεί που θα έπρεπε να είναι ο «καθρέπτης» του συστήματος υγείας της χώρας.

Η πρώτη ενδελεχής μελέτη που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας στην Εργασία (ΕΛΙΝΥΑΕ) καταδεικνύει ότι γιατροί, νοσηλευτές, μαίες, βοηθητικό, παραϊατρικό προσωπικό και τεχνικοί νοσοκομειακών μηχανημάτων βρίσκονται καθημερινά αντιμέτωποι με χημικούς, βιολογικούς, ακόμα και φυσικούς κινδύνους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι εργαζόμενοι στα παθολογοανατομικά εργαστήρια παρουσιάζουν: 4 φορές πιο συχνά πονοκέφαλο, εξαπλάσια κρούσματα δερματίτιδας, πενταπλάσιες γαστρίτιδες, ενώ οι πιθανότητες διαταραχής στην όσφρηση είναι 21 φορές περισσότερες από κάθε άλλο εργαζόμενο. Αντίστοιχα είναι τα αποτελέσματα για τους εργαζομένους στην παρασκευή κυτταροστατικών φαρμάκων. Ιδιαίτερα ευαίσθητες αποδεικνύονται οι γυναίκες εργαζόμενες στα κυτταροστατικά. Κατά 11% μεγαλώνει η πιθανότητα διαταραχών του κύκλου της έμμηνης ρύσης και κατά 23% ο κίνδυνος αποβολής σε περίπτωση εγκυμοσύνης.
...
Στα εργαστήρια του νοσοκομείου, στα ιατρεία, στους θαλάμους των ασθενών, στις αίθουσες των χειρουργείων, στα νεκροτομεία, ακόμα και στα φαρμακεία, οι χιλιάδες εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας αντιμετωπίζουν καθημερινά την επιβάρυνση της δικής τους υγείας.

Σε 10 νοσοκομεία, οι ειδικοί του ΕΛΙΝΥΑΕ μέτρησαν τους επαγγελματικούς κινδύνους στους οποίους εκτίθενται έξι κατηγορίες εργαζομένων: γιατροί, νοσοκόμοι, βοηθητικό προσωπικό, τεχνικοί, παρασκευαστές φαρμάκων και διοικητικοί υπάλληλοι.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η Ελλάδα διαθέτει «άρρωστα νοσοκομεία» που εκθέτουν τους εργαζομένους τους σε φυσικούς, χημικούς, βιολογικούς κινδύνους. Σύμφωνα με τον νόμο, κάθε νοσοκομείο θα έπρεπε να έχει τον δικό του γιατρό εργασίας, αλλά ο πληθυσμός της ειδικότητας αυτής -μόλις 80 σε όλη τη χώρα- δεν επιτρέπει τέτοιες πολυτέλειες.
...

Πηγή

Για να διαβάσετε όλο το κείμενο, μπορείτε να ανατρέξετε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας "ΕΘΝΟΣ" στην διεύθυνση:

ΕΘΝΟΣ on line
ΤΗΣ ΜΑΡΙΑΣ ΨΑΡΑ, mapsara@pegasus.gr

23/5/07

Επιστημονική Ημερίδα «Διαχείριση κρίσεων στις υπηρεσίες υγείας»

Το Περιοδικό της Ποιότητα Eco-Q διοργανώνει στην Αθήνα την Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: “ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ” την Παρασκευή 15 Ιουνίου 2007. Το συνέδριο θα λάβει χώρα στο ξενοδοχείο Stratos Vassilikos,
(Μιχαλακοπούλου 114, 115 27 Αθήνα – Τηλ: 210 6400720, www.airotel.gr).

Το παραπάνω συνέδριο έχει ζητηθεί να πραγματοποιηθεί Υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, και έχει προσκληθεί να κηρύξει την Έναρξη των εργασιών ο Υπουργός κ. Δ. Αβραμόπουλος. Για το συνέδριο έχει σταλεί και ανακοίνωση/ ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας & Κοιν. Αλληλεγγύης.

Όσοι δηλώσουν συμμετοχή έως και 30 ΜΑΙΟΥ 2007 θα έχουν ΕΚΠΤΩΣΗ στο κόστος συμμετοχής.

Επίσημη γλώσσα του συνεδρίου είναι η ελληνική. Τόμος με τις Εισηγήσεις του Συνεδρίου θα διανεμηθεί σε κάθε Σύνεδρο καθώς και Βεβαίωση παρακολούθησης.

Για περισσότερες πληροφορίες – συμμετοχή, επικοινωνήσατε με την Οργανωτική Επιτροπή (Κα Βίκυ Παπανικολάου).

ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Ευάγγελος Αγάλου

Πρόεδρος – Διευθυντής


Το συνέδριο απευθύνεται και αφορά σε Προέδρους και Διοικητές Νοσοκομείων, Διευθυντές Κλινικών και Ιατρικών Τμημάτων, Στελέχη Τεχνικών Υπηρεσιών των Νοσοκομείων, Στελέχη Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, Πληροφοριακών Συστημάτων, Ακαδημαϊκό Προσωπικό Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, Manager Φαρμακευτικών και Εταιρειών Νοσηλευτικού Εξοπλισμού, Ανώτερα Στελέχη Δημοσίων Υπηρεσιών, Manager Ασφαλιστικών Εταιρειών και Οργανισμών, Quality Managers, Υπευθύνους Ιδιωτικών και Δημόσιων Εργαστηρίων, Προϊσταμένους Τμημάτων Κοινωνικών Υπηρεσιών, Ερευνητές, Ιατρούς και Νοσηλευτές Δημόσιων και Ιδιωτικών Κλινικών.

Εισηγητές Συνεδρίου (α’ ανακοίνωση)

Δρ. Πάνος Ευσταθίου, Διοικητής Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) – (Σ.Ο.Τ.Υ.), Υπουργείου Υγείας & κοινωνικής Αλληλεγγύης

Μπέττυ Τσακαρέστου, Επ. Καθηγήτρια Διαφήμισης και Δημοσίων Σχέσεων, Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Φωτεινή Σφακιανάκη, CSE Affiliate, Διδάκτωρ Ψυχολογίας του Κυβερνοχώρου
«Επικοινωνιακή Διαχείριση Κρίσεων»

Γιώργος Α. Ζούμπος, PhD, Γενικός Διευθυντής AMACON EQI
«Διαχείριση Κρίσεων - 4Η»

Χάρης Μ. Αγγελόπουλος, Certified Quality Engineer, Senior Member SOLE, Γενικός Διευθυντής UniCon@
«Διαχείριση Επικινδυνότητας ή Διαχείριση Κρίσεων ; »

Γιάννης Σ. Καλαντζάκης, OLYSIS Health Care Consultants, πρώην Διοικητής Δ.Υ.Πε. Κρήτης
«Διαχείριση Επικοινωνιακών Κρίσεων σε Υγειονομικούς Οργανισμούς»

Γιώργος Ρεβελιώτης, Senior Assessor EFQM

Χριστόφορος Ευθυμίου, Δ/κος Διευθυντής ΠΝΑ, M.Sci. Διοίκησης Νοσοκομείων, M.Sci Κοινωνικής Ψυχιατρικής- Παιδοψυχιατρικής
«Το αληθινό σενάριο εκκένωσης ενός Ψυχιατρείου στην πυρκαγιά. Η περίπτωση του Π.Ν.Α. στη μεγάλη φωτιά της 28ης Ιουλίου 2005»

Ροζίνα Βαβέτση, Τεχνολόγος Ιατρικών Εργαστηρίων, MSc στη Διοίκηση Ποιότητας, Επιστημονικός Συνεργάτης του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών & Γεώργιος Μπεσέρης, Σύμβουλος Ποιότητας, Διδάσκων στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη Διοίκηση Ποιότητας, Τ.Ε.Ι Πειραιά/Πανεπιστήμιο Paisley, Σκοτία
«Διαχείριση Κρίσεων στο Χώρο της Υγείας. Βαδίζοντας προς ένα πιο ολοκληρωμένο μοντέλο ποιότητας»

Λ. Μπορμπουδάκη, Υποψήφια Διδάκτωρ Τμήματος Ιατρικής, Πτυχιούχος Δημόσιας Διοίκησης-Οικονομικής Ανάλυσης, Μ. Βοζικάκη & αν. Καθηγ. Κοινωνικής Ιατρικής Α. Φιλαλήθης,Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Κρήτης
«ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ. Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ - Ανάλυση Δεδομένων από το Ελληνικό Δείγμα του ΄΄SHARE΄΄ (Study of Health, Ageing and Retirement in Europe)»

*** Σ Υ Μ Μ Ε Τ Ο Χ Ε Σ - Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Ε Σ ***

Περιοδικό της Ποιότητας Eco-Q
Βίκυ Παπανικολάου
Τηλ: +30 210 662 7868
Τηλ & Fax: +30 210 662 7781
E-mail: ecoq@otenet.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΥΝΕΔΡΟΥ

Συμπληρώστε το δελτίο & στείλτε το με φαξ: 210 662 7781 ή email: ecoq@otenet.gr

    Κάθε δελτίο ισχύει για μία συμμετοχή, για περισσότερες φωτοτυπήστε το παρόν.

Παρακαλώ να τιμολογήσετε την εταιρεία c Τον συμμετέχοντα c

ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ: …………………..……………………………………....……………….


ΕΤΑΙΡΕΙΑ: ……….………………..……………..………… ΑΦΜ: …………………………….…..

ΔΟΥ: ………………………….. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: ……………………………………......…….………

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: ………………………………..…………………………………………....……………..

ΤΚ ………. ΠΟΛΗ ……….….……….. E-mail: ………………………..……………………………

ΤΗΛ: ………………………………..….…………. FAX: …………………….…………………...……

ΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ:……………..……………………..………..………………….………....

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Παρακαλούμε σημειώστε το αντίστοιχο κουτάκι της κατηγορίας στην οποία ανήκετε.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

(ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΕΙΝΑΙ

ΑΝΑ ΑΤΟΜΟ)

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΩΣ ΚΑΙ

30 ΜΑΙΟΥ ‘07

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ

ΑΠΟ ΤΙΣ

31 ΜΑΙΟΥ ‘07

Í ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΑΠΟ ΦΟΡΕΙΣ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ,

ΝΠΔΔ , ΙΔΡΥΜΑΤΑ, ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Í 70 ΕΥΡΩ Í 85 ΕΥΡΩ
Í ΣΥΝΕΔΡΟΙ, ΙΔΙΩΤΕΣ, ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ Í 80 ΕΥΡΩ Í 95 ΕΥΡΩ
Í ΕΤΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ (άνω των 4 ατόμων από τον ίδιο Φορέα) ΕΚΠΤΩΣΗ 10% ΕΚΠΤΩΣΗ 10%
Í ΦΟΙΤΗΤΕΣ / ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ Í 35 ΕΥΡΩ Í 40 ΕΥΡΩ
ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΙΜΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΦΠΑ 19 %

Στο κόστος συμμετοχής περιλαμβάνεται το δικαίωμα παρακολούθησης του συνεδρίου, τόμος εισηγήσεων, βεβαίωση συμμετοχής, COCKTAIL, coffee breaks.

OΡΟΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ

  • Τυχόν ακυρώσεις συμμετοχών μέχρι και 8 μέρες πριν το Συνέδριο, επιβαρύνονται με το 50% του κόστους.
  • Τυχόν ακυρώσεις συμμετοχών από 7 μέρες πριν και μέχρι και την ημέρα διεξαγωγής των εργασιών, επιβαρύνονται με το 100% του κόστους.
  • Με τη σύμφωνη γνώμη της Οργανωτικής Επιτροπής είναι δυνατόν να αντικατασταθεί ένας Συμμετέχων από έναν φορέα με άλλον Συμμετέχοντα, υπό προϋποθέσεις.

ΤΡΟΠΟΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ

c ΕΧΩ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΟΥ ΣΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ΤΡΑΠΕΖΗΣ:

EUROBANK: 0026.0040.60.0200.182481 - Δικαιούχος ΑΘΩΣ ΕΠΙΚ.–ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΠΕ

ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΩ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ

c Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΘΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΧΡΕΩΣΗ 5 €

ΕΛΑΒΑ ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ, ΤΟΥΣ ΟΠΟΙΟΥΣ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ ΚΑΙ ΥΠΟΓΡΑΦΩ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΟΥ

Εξέταση του σχεδίου νόμου "Προμήθειες φορέων εποπτευομένων από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης"

Σήμερα στη Βουλή - Τετάρτη 23 Μαΐου 2007, ώρα 13.00΄ (Αίθουσα Γερουσίας) θα συνεδριάσει η Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, με θέμα ημερήσιας διάταξης:

Συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης «Προμήθειες φορέων εποπτευομένων από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και άλλες διατάξεις» (3η συνεδρίαση).

Μπορείτε να "κατεβάσετε" το αρχείο του σχεδίου νόμου (17 σελίδες) από την διεύθυνση:
http://www.parliament.gr/ergasies/nomosxedia/EisigisiEpitropon/531/p-promig-eis.pdf


Πηγή

Βουλή των Ελλήνων
http://www.parliament.gr/default.asp

22/5/07

Επίσκεψη της ΠΕΦΝΙ-Ένωσης στο Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου


Από το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου εκδόθηκε το παρακάτω Δελτίο Τύπου μετά την επίσκεψη της ΠΕΦΝΙ-Ένωσης στις 14 Μαΐου, 2007.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

«Είδαμε τα διεθνή πρότυπα στην πράξη σε ελλαδικό χώρο»

Αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (Π.Ε.Φ.Ν.Ι.), η οποία βρίσκεται στη φάση προετοιμασίας προεδρικού διατάγματος που θα ρυθμίζει την εγκατάσταση και λειτουργία κεντρικών μονάδων διάλυσης κυταροστατικών φαρμάκων στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Ελλάδας, πραγματοποίησε κατά το διήμερο 10 και 11 Μαΐου επίσκεψη στο Ογκολογικό Κέντρο Τράπεζας Κύπρου. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση του για τις εγκαταστάσεις και για τη λειτουργία της κεντρικής μονάδας στην οποία πραγματοποιούνται οι διαλύσεις κυταροστατικών φαρμάκων στο Κέντρο. Το κλιμάκιο είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τη συνολική διαδικασία που ακολουθείται για τη χορήγηση φαρμάκων στους ογκολογικούς ασθενείς (δημιουργία πρωτοκόλλων χημειοθεραπείας, έλεγχος πρωτοκόλλων από τον φαρμακοποιό, διάλυση φαρμάκων - χορήγηση στον ασθενή) από την Προϊστάμενη του Φαρμακευτικού Τμήματος κυρία Σταυρούλα Θεοφάνους-Κιτηρή και καθώς και από άλλα στελέχη του Ογκολογικού Κέντρου.

Αναφερόμενη στην επίσκεψη η Αντιπρόεδρος της Π.Ε.Φ.Ν.Ι. και Διευθύντρια του Φαρμακευτικού Τμήματος του Γ.Ν.Α. «Σισμανόγλειο» κυρία Δέσποινα Μακριδάκη ανέφερε «…η επίσκεψη μας ήταν πολύ εποικοδομητική διότι μας έδωσε την ευκαιρία να δούμε στην πράξη την πλήρη ανάπτυξη σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα μιας κεντρικής μονάδας διάλυσης κυταροστατικών φαρμάκων σε Ελλαδικό χώρο. Ελπίζουμε ότι η επίσκεψη αυτή θα είναι η αρχή μιας ουσιαστικής συνεργασίας με θετικά αποτελέσματα για όλους».

Σχολιάζοντας την επίσκεψη ο Γενικός Διευθυντής του Κέντρου κύριος Αλέκος Σταμάτης δήλωσε «Το ενδιαφέρον για τις εγκαταστάσεις και τις διαδικασίες του Κέντρου είναι αποτέλεσμα της σοβαρής και συστηματικής δουλειάς που γίνεται. Έχουμε ενεργό συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Εταιρία Ογκολόγων Φαρμακοποιών (ESOP). Όταν ο Γερμανός Πρόεδρος της ESOP ρωτήθηκε ποιο νοσοκομείο προσφέρεται για επιτόπια μελέτη των διεθνών προτύπων, αυτός τους έστειλε σε εμάς. Μπράβο στο προσωπικό μας!».

21/5/07

Ολοκληρώθηκε το Συνέδριο της ESCP στο Εδιμβούργο


Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 7ου Συνεδρίου της European Society of Clinical Pharmacy στο Εδιμβούργο (16-19 Μαϊου 2007). Το συνέδριο παρακολούθησαν πολλοί Κλινικοί και Νοσοκομειακοί Φαρμακοποιοί από την Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία.

Υπήρχαν και δύο παρουσιάσεις από Ελληνικής πλευράς με τα παρακάτω θέματα:

PC-332
The balanced scorecard as a model to evaluate the pharmaceutical treatment within the hospital
Fotoula Stathoulopoulou(1), Maria Kotrotsou(1)
(1)Pharmacy Dpt, KAT Hospital Athens, Greece


PEC-308
Pharmacotherapy cost and drug utilization among indigent outpatients in Greece
Despina Makridaki(1), Calliope Allagianni(1), Leonidas Tzimis(2)
(1)Pharmacy Department, Sismanoglio General Hospital, Athens, (2)Pharmacy Department, Chania General Hospital, Chania, Crete, Greece

Το επόμενο Συνέδριο της ESCP θα γίνει στη Τουρκία, 25-27 Οκτωβρίου στην Κωνσταντινούπολη (http://www.escpweb.org/istanbul/)

Ακολουθούν φωτογραφίες από το συνέδριο:









10/5/07

Δορυφορικό Συμπόσιο με θέμα -Σύγχρονα συστήματα διαχείρισης Νοσοκομειακού Φαρμακείου-


Στα πλαίσια του 13ου Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συνεδρίου (12-14 Μαΐου 2007, πολυχώρος Αθηναΐς - ΑΘήνα) διοργανώνεται Δορυφορικό Συμπόσιο από την Πανελλήνια Εταιρία Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων - Π.Ε.Φ.Ν.Ι.-εταιρεία.

Το πρόγραμμα του Συμποσίου περιλαμβάνει:

Δευτέρα 14 Μαΐου 2007
Δορυφορικό Συμπόσιο Πανελλήνιας Εταιρίας Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων - Π.Ε.Φ.Ν.Ι.

10:30 – 12:00

Στρογγυλό τραπέζι «ΕΝΔΟΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΕΣ ΛΟΙΜΩΞΕΙΣ»
Συντονιστής: Αντώνιος Κουτσελίνης, Οµότιµος Καθηγητής Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστηµίου Αθηνών

«Το μέλλον των αντιβιοτικών»
Εισηγητής: Αντώνιος Κουτσελίνης, Οµότιµος Καθηγητής Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας, Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών

«Νεοεµφανιζόµενες και επανεµφανιζόµενες λοιμώξεις»
Εισηγητής: Παναγιώτης Γαργαλιάνος, Διευθυντής Α' Παθολογικού Τµήµατος και Μονάδος Λοιμώξεων Γεν. Νοσοκομείου Αθηνών «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»

«Η φαρµακοκινητική στη θεραπεία των λοιμώξεων»
Εισηγητής: Dr. Αντώνιος Αυγερινός, Υποστράτηγος (ΥΦ) ε.α., Διοικητής Γεν. Νοσοκομείου «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»

«Αντοχή των μικροβίων στα αντιµικροβιακά φάρμακα»
Εισηγητής: Γεώργιος Γιαννακός, Γενικός Αρχίατρος, Παθολόγος¬-Λοιµωξιολόγος, Διευθυντής Παθολογικής Κλινικής 417 ΝΙΜΤΣ



12:00 - 12:00

Στρογγυλό τραπέζι «ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΥ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟΥ»
Συντονίστρια: Dr. Όλγα Οικονόµου

«Κωδικοποίηση και σήμανση ιατροφαρμακευτικού υλικού - Συστήματα διεθνών προτύπων»
Εισηγητής: Γιώργος Δηµητρακόπουλος, Τεχνικός Διευθυντής GS1 Hellas

«Οι νέες δυνατότητες για συνεχιζόμενη εκπαίδευση και επιμόρφωση στη διοίκηση φαρμακευτικών υπηρεσιών»
Εισηγητής: Dr. Κυριάκος Κουβελιώτης, Διευθυντής εκπαίδευσης ομίλου UNESCO για τov πολιτισμό της ειρήνης

«Οι ιδιαιτερότητες της εφοδιαστικής αλυσίδας λειτουργίας των logistics και η διαχείριση των αποθεμάτων στο χώρο της υγείας»
Εισηγητής: Δηµήτρης Παπασωτηρίου, logistics specialist, Γεν Γραµµατέας Παvελλήvιας Επιστηµοvικής Εταιρείας Διοίκησης & Υπηρεσιώv Υγείας

2/5/07

Νοσοκομειακά Φαρμακεία υψηλής απόδοσης!



Υπάρχει ένας νέος ιστοχώρος που ονομάζεται "the High Performance PharmacySM Web Site", βασισμένος σε μια μελέτη από την «The Health Systems Pharmacy Executive Alliance». Η μελέτη προσδιορίζει τις αποδεδειγμένα καλύτερες πρακτικές για την επίτευξη υψηλής απόδοσης σε 8 διαστάσεις της πρακτικής των νοσοκομειακών φαρμακείων.

Το πρόγραμμα φαρμακείων SM υψηλής απόδοσης, μια τρέχουσα πρωτοβουλία της «The Health Systems Pharmacy Executive Alliance», επιδιώκει να προσδιορίσει πώς τα φαρμακεία νοσοκομείων μπορούν να ενισχύσουν την απόδοση τους μέσα στα συστήματα υγείας που εξυπηρετούν.

Η μελέτη των φαρμακείων υψηλής απόδοσης προσδιορίζει 8 περιοχές, ή "διαστάσεις" που τα νοσοκομειακά φαρμακεία πρέπει να προσπαθήσουν να επιτύχουν υψηλή απόδοση.

Οι 8 διαστάσεις είναι:

1. Ηγεσία
2. Προετοιμασία και παράδοση φαρμάκων
3. Υπηρεσίες φροντίδας στους ασθενείς
4. Ασφάλεια φαρμάκων
5. Πολιτική χρήσης φαρμάκων
6. Χρηματοοικονομική απόδοση
7. Διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού
8. Εκπαίδευση

Στηριγμένη στις 8 διαστάσεις, η μελέτη των φαρμακείων υψηλής απόδοσης προσδιορίζει πάνω από 70 δομές, -τις πολιτικές, τις διαδικασίες, τις δραστηριότητες, και τις πρακτικές στοιχείων απόδοσης - που χρησιμεύουν ως οι δείκτες της υψηλής απόδοσης και οδηγούν σε μια οικονομική ή κλινική επιστροφή στην επένδυση των πόρων.

Ακολουθήστε τις παραπάνω συνδέσεις για να μάθετε περισσότερα για κάθε διάσταση, τα στοιχεία της, και τις διαθέσιμες λύσεις για να σας βοηθήσει ώστε να έχετε ένα νοσοκομειακό φαρμακείο υψηλής απόδοσης.

Πηγές

http://www.medscape.com/viewarticle/555043?src=mphttp://www.highperformancepharmacy.com/index.php