29/5/07

Στην εντατική τα νοσοκομεία των νησιών


Με ιατρικό προσωπικό που δεν επαρκεί ούτε για τις ανάγκες των κατοίκων, το καλοκαίρι «λυγίζουν» από τον όγκο των τουριστών.

Στα όρια της ανθρώπινης αντοχής φθάνει κάθε καλοκαίρι το προσωπικό των μονάδων Υγείας της νησιωτικής χώρας, το οποίο καλείται να καλύψει επιπλέον τις ανάγκες για φροντίδα υγείας εκατοντάδων χιλιάδων τουριστών που κατακλύζουν τα νησιά. Πόσω μάλλον, όταν στις περισσότερες περιπτώσεις οι υποδομές των μονάδων υγείας τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε εξοπλισμό αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και τις ανάγκες των μόνιμων κατοίκων.

Στη νησιωτική Ελλάδα (πλην της Κρήτης) λειτουργούν δέκα νοσοκομεία, εννιά νοσοκομεία-Κέντρα Υγείας, 32 μικρά Κέντρα Υγείας και περισσότερα από 150 Περιφερειακά Ιατρεία. Ωστόσο, τα περισσότερα εξ αυτών -αν όχι όλα- είναι υποστελεχωμένα, και είναι ενδεικτικό ότι στο νομό Κυκλάδων μία στις τρεις οργανικές θέσεις κατά μέσο όρο στις μονάδες υγείας είναι κενή, ενώ στην Κέρκυρα μόνο οι μισές θέσεις των Κέντρων Υγείας είναι καλυμμένες.

Το υπουργείο Υγείας, από τον Απρίλιο έως σήμερα έχει προβεί σε ενέργειες για την ενίσχυση των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας των τουριστικών περιοχών, κυρίως μέσω προσλήψεων με οκτάμηνες συμβάσεις, προγράμματων του ΟΑΕΔ, και διορισμών επικουρικών γιατρών, ενώ έχει γίνει και κατανομή για μόνιμες θέσεις νοσηλευτών. Παράλληλα, την ερχόμενη εβδομάδα θα εκδοθεί προκήρυξη για 50 αγροτικούς ιατρούς οι οποίοι θα στελεχώσουν από τα τέλη Ιουνίου μονάδες υγείας των Κυκλάδων, Ιονίων νήσων, Χαλκιδικής και Κρήτης.

Η «Κ» επέλεξε ενδεικτικά τέσσερις υγειονομικούς σχηματισμούς της νησιωτικής Ελλάδας, τα νοσοκομεία Σύρου, Ρόδου, Κέρκυρας και Μυτιλήνης, που δέχονται μεγάλο όγκο των τουριστών το καλοκαίρι, για να παρουσιάσει τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όχι μόνο κατά την τουριστική περίοδο αλλά και τον χειμώνα.
...

Για να διαβάσετε όλο το άρθρο (Συντάκτης: Πεννυ Μπουλουτζα, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ) επιλέξτε την ιστοσελίδα: http://www.ygeianet.gr/keimeno.php?id=2791

Πηγές

http://trans.kathimerini.gr/
http://www.ygeianet.gr/