29/1/06

Έρχονται Ιδιωτικά Πανεπιστήμια με Φαρμακευτικές σχολές;


Στον ημερήσιο τύπο όλο και περισσότερο αναφέρεται η πιθανότητα τα Ιδιωτικά μεγάλα Νοσοκομεία (Αθηνών και Θεσσαλονίκης) να ιδρύσουν Ιατρικές Σχολές ("Το ΘΕΜΑ" 29-01-2006)". Ένα τουλάχιστον Νοσοκομείο από αυτά έχει ήδη Νοσηλευτική Σχολή (με τη μορφή Ιδιωτικού ΙΕΚ).

Αν λάβουμε υπόψη μας οτι έχουν και Εργαστήρια εξοπλισμένα με σύγχρονα μηχανήματα (Ανασύστασης Κυτταροστατικών φαρμάκων, Μονάδες Παρεντερικής Διατροφής, Κλινικής Φαρμακοκινητικής κλπ, δεν είναι δύσκολο να δούμε ότι θα προχωρήσουν και στην ίδρυση Φαρμακευτικών Σχολών (αν και φαίνεται πιο πιθανό να ξεκινήσουν με παροχή Μεταπτυχιακών προγραμμάτων Κλινικής και Εργαστηριακής Φαρμακευτικής).

19/1/06

Ενημερωτικό Σημείωμα για το Προσχέδιο Νόμου για τις Προμήθειες στον Χώρο της Υγείας


Το προσχέδιο νόμου, καταχωρήθηκε σήμερα στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΥΥ&ΚΑ (http://www.mohaw.gr/gr/index_html) ώστε οι ενδιαφερόμενοι και οι Ενώσεις Προμηθευτών, να έχουν τη δυνατότητα έως τις 31 Ιανουαρίου 2006 να υποβάλλουν τις παρατηρήσεις και προτάσεις τους είτε με ηλεκτρονικό τρόπο (e-mail: ggy@mohaw.gr, dtzanavaris@mohaw.gr) είτε εγγράφως (Αριστοτέλους 17,Τ.Κ 101 87, Αθήνα) στο Γραφείο του Γενικού Γραμματέα ΥΥ&ΚΑ (υπόψη κας Ε. Μαρτζούκου ή κου Δ. Τζαναβάρη).

Για πρώτη φορά στον τομέα των Προμηθειών στο χώρο της Υγείας προβλέπεται η σύσταση και λειτουργία Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής με την επωνυμία «Αρχή Μητρώων, Προδιαγραφών και Διαιτησίας» ,και προτείνεται η δημιουργία δύο νέων Ν.Π.Ι.Δ με τις επωνυμίες «Προμήθειες Φορέων Υγείας Α.Ε» και «Εφοδιασμός Φορέων Υγείας Α.Ε».

Το προσχέδιο νόμου για τις Προμήθειες στο χώρο της Υγείας που δίνει σήμερα στη δημοσιότητα για δημόσια διαβούλευση ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Νικήτας Κακλαμάνης, προβλέπει σε καθορισμένο χρόνο και με σαφή διαδικασία, τη δημιουργία μητρώων προμηθευτών, παροχών υπηρεσιών και προϊόντων, τον καθορισμό ενιαίων προτύπων και τεχνικών προδιαγραφών των προϊόντων και των υπηρεσιών, καθώς και κανόνων και διαδικασιών προγραμματισμού προμηθειών, έγκρισης προγραμμάτων και ένταξής τους στα Ενιαία προγράμματα Προμηθειών.

Για τη διασφάλιση της πληρωμής των προμηθευτών, οι διατάξεις του ορίζουν τη σύσταση ειδικής υπηρεσίας εκκαθάρισης λογαριασμών των Ασφαλιστικών Οργανισμών και Πληρωμής των Προμηθευτών.

Στο προσχέδιο νόμου, επίσης προβλέπονται αυστηρές ποινές , βαριά χρηματικά πρόστιμα που φθάνουν ακόμη και το 1.000.000 ευρώ καθώς και δημοσιοποίηση των στοιχείων των παραβατών που θα καταστρατηγούν διατάξεις περί προμηθειών, αλλά και χρηματικά βραβεία έως και 20.000 ευρώ , στα στελέχη και τους υπαλλήλους που υπερβάλλοντας εαυτούς με το έργο τους ,συμβάλλουν στην ταχύτερη υλοποίηση των στόχων.

«Με το προσχέδιο νόμου για τις Προμήθειες στο χώρο της Υγείας», δήλωσε ο Ν. Κακλαμάνης, «υλοποιείται το σύνολο των δεσμεύσεων του κυβερνητικού μας προγράμματος. Πρωταρχικοί μας στόχοι είναι η διασφάλιση της διαφάνειας των προμηθειών στο χώρο της Υγείας, η μείωση του κόστους τους, ο περιορισμός της δημιουργίας χρεών των δημοσίων νοσοκομείων και η ταχύτερη εξυπηρέτηση τόσο των νοσοκομείων όσο και των υπολοίπων μονάδων υγείας . Το προσχέδιο νόμου που δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα, εγγυάται την άμεση εξόφληση των προμηθευτών και τη μείωση της γραφειοκρατίας, ενώ εισάγει συστήματα και διαδικασίες ελέγχου σε όλο το εύρος της αλυσίδας προμήθειας και διανομής των προϊόντων. Θέλω να ευχαριστήσω τον Γεν. Γραμματέα του ΥΥ&ΚΑ Π. Μπουχώρη, τους συνεργάτες του και όλους τους εκπροσώπους από τις ΔΥΠΕ και τα Νοσοκομεία οι οποίοι συμμετείχαν στην Ομάδα που το εκπόνησε».

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να πάρετε από την διεύθυνση του Υπουργείου http://www.mohaw.gr/gr/theministry/nea/deltia.2006-01-18.5862587801

17/1/06

Το Υπουργείο Υγείας και η επάρκεια των αντιικών φαρμάκων


Από το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανακοινώθηκε ότι (http://www.mohaw.gr/gr/theministry/nea/deltia.2006-01-13.2599848927):

Δεν πρέπει να υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, σε ότι αφορά την επάρκεια αντιικών φαρμάκων για τη γρίπη των πτηνών.

Ήδη είναι έτοιμα προς άμεση παραλαβή 200.000 κουτιά αντιικού φαρμάκου Symetrel (αμανταδίνη) που αντιστοιχούν σε 400 χιλιάδες δόσεις θεραπείας .

Σε ότι αφορά το αντιικό φάρμακο Tamiflu έχουν παραγγελθεί 450 χιλιάδες δόσεις εκ των οποίων 250 κιλά σε πρώτη ύλη (σκόνη) και 200 χιλιάδες δόσεις σε μορφή χαπιών που θα παραληφθούν σε δύο χρονικές περιόδους, η πρώτη το Μάιο του 2006 και η δεύτερη το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους.

Επιπλέον εξετάζεται το ενδεχόμενο πρόσθετης παραγγελίας 300 χιλιάδων κουτιών του παραπάνω αντιικού φαρμάκου.

Για την κάλυψη τυχόν αναγκών, σε χώρα μέλος της Ε.Ε. η Σύνοδος Υπουργών Υγείας της Ένωσης, έχει κατ’ αρχήν αποφασίσει την δημιουργία Κεντρικού Αποθεματικού αντιικών φαρμάκων κατά την Γρίπης των Πτηνών .

Σχετικά με το εμβόλιο για την εποχική γρίπη το 2005 διατέθηκαν συνολικά 1,8 εκατ. δόσεις αντί των 900 χιλιάδων που συνήθως χρειάζονταν τα προηγούμενα έτη.

Για τον προγραμματισμό του 2006 σε ότι αφορά τον εμβολιασμό για εποχική γρίπη, υπολογίζεται να είναι έτοιμα προς διάθεση 3 με 3,5 εκατ. εμβόλια.

Ήδη έχει δοθεί εντολή από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) στο Ινστιτούτο Παστέρ για παραγγελία 1,8 εκατ. δόσεων εμβολίων, πέραν των ανεξάρτητων παραγγελιών που γίνονται ετησίως από την αγορά φαρμάκου .

14/1/06

Η ΠΕΦΝΙ Ένωση στο Διαδίκτυο


Ξεκίνησε η λειτουργία της νέας ιστοσελίδας της ΠΕΦΝΙ Ένωσης. Μπορείτε να την προσπελάσετε στην διεύθυνση:

http://www.pefni.gr/

Στην πλευρική στήλη της nosfar (την στήλη "Χρήσιμες διευθύνσεις") θα υπάρχει η διεύθυνση ώστε επιλέγοντάς την να σας προωθεί στην σελίδα της ΠΕΦΝΙ Ένωσης.

Η σελίδα αυτή φιλοδοξεί να είναι εργαλείο ενημέρωσης, προώθησης των επιδιώξεων της ΠΕΦΝΙ Ένωσης και πολύτιμος βοηθός για τους συναδέλφους.

Ευχόμαστε στην νέα ιστοσελίδα της ΠΕΦΝΙ Ένωσης καλή επιτυχία!

Αυξημένη επαγρύπνηση για την γρίπη των πτηνών

Εντείνεται η διεθνής ανησυχία για τη νόσο των πουλερικών και ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται σε αναμονή, καθώς σήμερα στο Βέλγιο ανακοινώθηκε πιθανό ύποπτο κρούσμα, σε δημοσιογράφο που επέστρεψε από την Τουρκία. Λίγο αργότερα όμως ο υπουργός Υγείας του Βελγίου, Ρούντι Ντεμότ, ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των εξετάσεων, ο άνδρας δεν είχε προσβληθεί από τον επικίνδυνο ιό. Όπως δήλωσε, πρόκειται για έναν Ρώσο δημοσιογράφο, ο οποίος βρισκόταν σε δημοσιογραφική αποστολή στην περιοχή Βαν της Τουρκίας, που έχει πληγεί από τη γρίπη των πτηνών. Ο δημοσιογράφος επέστρεψε την Πέμπτη στο Βέλγιο με συμπτώματα γρίπης και διακομίστηκε στο νοσοκομείο Σεν Πιέρ, προκειμένου να υποβληθεί σε εξετάσεις.

Παράλληλα σήμερα ο ΠΟΥ ανακοίνωσε, ότι τρεις άνθρωποι που είχαν μολυνθεί από τον ιό της γρίπης των πτηνών στην Τουρκία πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο και ότι 12 άλλοι που νοσηλεύονται λόγω της νόσου αυτής δεν διατρέχουν κίνδυνο.

Η ευχάριστη ανακοίνωση έγινε δια μέσω της εκπροσώπου του Οργανισμού, Κριστιάνας Σάλβι, η οποία παράλληλα διευκρίνισε ότι το τετράχρονο κοριτσάκι που πέθανε χθες, Παρασκευή, στην ανατολική Τουρκία δεν είχε τον θανατηφόρο ιό H5N1 και ότι ο θάνατός της προκλήθηκε από πνευμονία.

Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία της για νέα εμφάνιση κρουσμάτων καθώς όπως τόνισε παρά τα μέτρα που έλαβε η Τουρκία, "η νόσος της γρίπης των πτηνών εξακολουθεί να υπάρχει μεταξύ των πουλερικών και οι άνθρωποι και ιδιαίτερα τα παιδιά εξακολουθούν να κινδυνεύουν από την επαφή τους με άρρωστα πτηνά".

Την ίδια ώρα, σε αυξημένη επαγρύπνηση έχουν τεθεί οι αρχές της χώρας μας και ήδη σήμερα οι υπουργοί Εσωτερικών και Αγροτική Ανάπτυξης, κάλεσαν τους 13 Περιφερειάρχες να επιτηρούν την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ληφθεί και να επιμεληθούν για την κάλυψη τυχών κενών στις Νομαρχίες σε προσωπικό κι εξοπλισμό.

Πηγή: http://www.ert.gr/
http://news.ert.gr/1/199543.asp

Νέα ιστοσελίδα για την ΠΕΦΝΙ Εταιρεία


Ξεκίνησε η λειτουργία της νέας ιστοσελίδας της ΠΕΦΝΙ Εταιρείας. Μπορείτε να την προσπελάσετε στην διεύθυνση:

http://www.pefni-et.gr/

Στην πλευρική στήλη της nosfar (την στήλη "Χρήσιμες διευθύνσεις") θα υπάρχει η διεύθυνση ώστε επιλέγοντάς την να σας προωθεί στην σελίδα της ΠΕΦΝΙ Εταιρείας.

Ευχόμαστε στον ιστοχώρο της ΠΕΦΝΙ Εταιρείας καλή επιτυχία!

13/1/06

Παραγωγή μεθαδόνης στην Ελλάδα


Η παραγωγή μεθαδόνης θα γίνεται στο εξής στην Ελλάδα από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) με κόστος μειωμένο κατά 30%.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε ο πρόεδρος του ΙΦΕΤ Γεώργιος Δημόπουλος σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη με αφορμή τη συμπλήρωση 15 χρόνων δραστηριότητας του Ινστιτούτου.

«Ο εξοπλισμός των 10 εκατ. ευρώ που είχε αγοραστεί, εγκατασταθεί και αποπληρωθεί, χωρίς ποτέ να γίνει η οριστική του παραλαβή και να τεθεί σε λειτουργία, σήμερα αξιοποιείται» διευκρίνισε ο κ. Δημόπουλος.

Με την αξιοποίηση των εν λόγω εξοπλισμού ξεκινά η παραγωγή μεθαδόνης με σύγχρονες ευρωπαϊκές προδιαγραφές, για λογαριασμό του ΟΚΑΝΑ, με τιμή μειωμένη κατά 30% σε σχέση με τη σημερινή τιμή εισαγωγής της. Ταυτόχρονα, τα δισκία του ΙΦΕΤ, αντί να ανατίθεται η παραγωγή τους σε ιδιωτικές εταιρείες, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, θα παράγονται πλέον από το ΙΦΕΤ.

Στο πλαίσιο αναβάθμισης των υποδομών του, στο ΙΦΕΤ επαναλειτουργούν τα εργαστήρια βιοϊσοδυναμίας. Η κίνηση αυτή, σε συνδυασμό με τις κλινικές μελέτες, παρέχουν εγγυήσεις ασφάλειας και ποιότητας των ελληνικών φαρμάκων, υποστηρίζοντας ουσιαστικά τον εξαγωγικό προσανατολισμό της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης, ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Βαγιωνάς, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος, στελέχη του υπουργείου Υγείας και φορείς σχετικοί με την Υγεία.

Πηγή:
Ιn.gr


http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=676406&lngDtrID=252

2/1/06

Προτάσεις Συνεδρίων για το 2006


Για το 2006 έχουν προγραμματιστεί πολλά και ενδιαφέροντα συνέδρια. Σας προτείνουμε αυτά που πιστεύουμε ότι μπορεί να παρουσιάζουν ενδιαφέρον σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Παραθέτουμε και τις διευθύνσεις τους ώστε να μπορέσετε να δείτε λεπτομέρειες όπως και πληροφορίες για να στείλετε τις εργασίες σας.

-----------------------------------------------------------------

ΕΑΗP (European Association of Hospital Pharmacists)

11th Congress of the EAHP
22nd - 24th March 2006, Palexpo Congress Centre,
Geneva, Switzerland

Website: http://www.eahponline.com/

-----------------------------------------------------------------

ΠΙΣ (Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος)

32ο Ετήσιο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο
Αθήνα,
Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
9-13 Μαΐου 2006

Website: http://www.pis.gr/

-----------------------------------------------------------------

ESCP (European Society of Clinical Pharmacy)

6th Spring Conference on Clinical Pharmacy
Vilnius, Lithuania
25 to 27 May 2006.

Website: http://www.escpweb.org/

-----------------------------------------------------------------

FIP (Federation Internationale Pharmaceutique)

World Congress Of Pharmacy & Pharmaceutical Sciences
Pharmacy and Pharmaceutical Sciences World Congress 2006
66th International Congress of FIP
Salvador Bahia, Brazil
25-31 August 2006

Website: www.fip.nl

-----------------------------------------------------------------

ESCP (European Society of Clinical Pharmacy)

35th European Symposium on Clinical Pharmacy
Vienna, Austria
from 18 to 21 October 2006.

Website: http://www.escpweb.org/

-----------------------------------------------------------------

ISPOR (International Society for Pharmacoeconomics and Outcomes Research)

ISPOR 9th Annual European Congress
Radisson SAS Falconer Hotel & Conference Center,
Copenhagen, Denmark
29-31 October 2006

Website: http://www.ispor.org

-----------------------------------------------------------------

Για περισσότερα συνέδρια
http://www.pharmweb.com/pwmirror/pwj/pharmwebj.html

1/1/06

Ευτυχισμένο το Νέο Έτος!



Ευχόμαστε σε όλους και όλες σας Καλή Χρονιά, Ευτυχισμένο, Δημιουργικό και με Υγεία το Νέο Έτος!