14/1/06

Αυξημένη επαγρύπνηση για την γρίπη των πτηνών

Εντείνεται η διεθνής ανησυχία για τη νόσο των πουλερικών και ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται σε αναμονή, καθώς σήμερα στο Βέλγιο ανακοινώθηκε πιθανό ύποπτο κρούσμα, σε δημοσιογράφο που επέστρεψε από την Τουρκία. Λίγο αργότερα όμως ο υπουργός Υγείας του Βελγίου, Ρούντι Ντεμότ, ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των εξετάσεων, ο άνδρας δεν είχε προσβληθεί από τον επικίνδυνο ιό. Όπως δήλωσε, πρόκειται για έναν Ρώσο δημοσιογράφο, ο οποίος βρισκόταν σε δημοσιογραφική αποστολή στην περιοχή Βαν της Τουρκίας, που έχει πληγεί από τη γρίπη των πτηνών. Ο δημοσιογράφος επέστρεψε την Πέμπτη στο Βέλγιο με συμπτώματα γρίπης και διακομίστηκε στο νοσοκομείο Σεν Πιέρ, προκειμένου να υποβληθεί σε εξετάσεις.

Παράλληλα σήμερα ο ΠΟΥ ανακοίνωσε, ότι τρεις άνθρωποι που είχαν μολυνθεί από τον ιό της γρίπης των πτηνών στην Τουρκία πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο και ότι 12 άλλοι που νοσηλεύονται λόγω της νόσου αυτής δεν διατρέχουν κίνδυνο.

Η ευχάριστη ανακοίνωση έγινε δια μέσω της εκπροσώπου του Οργανισμού, Κριστιάνας Σάλβι, η οποία παράλληλα διευκρίνισε ότι το τετράχρονο κοριτσάκι που πέθανε χθες, Παρασκευή, στην ανατολική Τουρκία δεν είχε τον θανατηφόρο ιό H5N1 και ότι ο θάνατός της προκλήθηκε από πνευμονία.

Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία της για νέα εμφάνιση κρουσμάτων καθώς όπως τόνισε παρά τα μέτρα που έλαβε η Τουρκία, "η νόσος της γρίπης των πτηνών εξακολουθεί να υπάρχει μεταξύ των πουλερικών και οι άνθρωποι και ιδιαίτερα τα παιδιά εξακολουθούν να κινδυνεύουν από την επαφή τους με άρρωστα πτηνά".

Την ίδια ώρα, σε αυξημένη επαγρύπνηση έχουν τεθεί οι αρχές της χώρας μας και ήδη σήμερα οι υπουργοί Εσωτερικών και Αγροτική Ανάπτυξης, κάλεσαν τους 13 Περιφερειάρχες να επιτηρούν την εφαρμογή των μέτρων που έχουν ληφθεί και να επιμεληθούν για την κάλυψη τυχών κενών στις Νομαρχίες σε προσωπικό κι εξοπλισμό.

Πηγή: http://www.ert.gr/
http://news.ert.gr/1/199543.asp