19/1/06

Ενημερωτικό Σημείωμα για το Προσχέδιο Νόμου για τις Προμήθειες στον Χώρο της Υγείας


Το προσχέδιο νόμου, καταχωρήθηκε σήμερα στην ηλεκτρονική διεύθυνση του ΥΥ&ΚΑ (http://www.mohaw.gr/gr/index_html) ώστε οι ενδιαφερόμενοι και οι Ενώσεις Προμηθευτών, να έχουν τη δυνατότητα έως τις 31 Ιανουαρίου 2006 να υποβάλλουν τις παρατηρήσεις και προτάσεις τους είτε με ηλεκτρονικό τρόπο (e-mail: ggy@mohaw.gr, dtzanavaris@mohaw.gr) είτε εγγράφως (Αριστοτέλους 17,Τ.Κ 101 87, Αθήνα) στο Γραφείο του Γενικού Γραμματέα ΥΥ&ΚΑ (υπόψη κας Ε. Μαρτζούκου ή κου Δ. Τζαναβάρη).

Για πρώτη φορά στον τομέα των Προμηθειών στο χώρο της Υγείας προβλέπεται η σύσταση και λειτουργία Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής με την επωνυμία «Αρχή Μητρώων, Προδιαγραφών και Διαιτησίας» ,και προτείνεται η δημιουργία δύο νέων Ν.Π.Ι.Δ με τις επωνυμίες «Προμήθειες Φορέων Υγείας Α.Ε» και «Εφοδιασμός Φορέων Υγείας Α.Ε».

Το προσχέδιο νόμου για τις Προμήθειες στο χώρο της Υγείας που δίνει σήμερα στη δημοσιότητα για δημόσια διαβούλευση ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Νικήτας Κακλαμάνης, προβλέπει σε καθορισμένο χρόνο και με σαφή διαδικασία, τη δημιουργία μητρώων προμηθευτών, παροχών υπηρεσιών και προϊόντων, τον καθορισμό ενιαίων προτύπων και τεχνικών προδιαγραφών των προϊόντων και των υπηρεσιών, καθώς και κανόνων και διαδικασιών προγραμματισμού προμηθειών, έγκρισης προγραμμάτων και ένταξής τους στα Ενιαία προγράμματα Προμηθειών.

Για τη διασφάλιση της πληρωμής των προμηθευτών, οι διατάξεις του ορίζουν τη σύσταση ειδικής υπηρεσίας εκκαθάρισης λογαριασμών των Ασφαλιστικών Οργανισμών και Πληρωμής των Προμηθευτών.

Στο προσχέδιο νόμου, επίσης προβλέπονται αυστηρές ποινές , βαριά χρηματικά πρόστιμα που φθάνουν ακόμη και το 1.000.000 ευρώ καθώς και δημοσιοποίηση των στοιχείων των παραβατών που θα καταστρατηγούν διατάξεις περί προμηθειών, αλλά και χρηματικά βραβεία έως και 20.000 ευρώ , στα στελέχη και τους υπαλλήλους που υπερβάλλοντας εαυτούς με το έργο τους ,συμβάλλουν στην ταχύτερη υλοποίηση των στόχων.

«Με το προσχέδιο νόμου για τις Προμήθειες στο χώρο της Υγείας», δήλωσε ο Ν. Κακλαμάνης, «υλοποιείται το σύνολο των δεσμεύσεων του κυβερνητικού μας προγράμματος. Πρωταρχικοί μας στόχοι είναι η διασφάλιση της διαφάνειας των προμηθειών στο χώρο της Υγείας, η μείωση του κόστους τους, ο περιορισμός της δημιουργίας χρεών των δημοσίων νοσοκομείων και η ταχύτερη εξυπηρέτηση τόσο των νοσοκομείων όσο και των υπολοίπων μονάδων υγείας . Το προσχέδιο νόμου που δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα, εγγυάται την άμεση εξόφληση των προμηθευτών και τη μείωση της γραφειοκρατίας, ενώ εισάγει συστήματα και διαδικασίες ελέγχου σε όλο το εύρος της αλυσίδας προμήθειας και διανομής των προϊόντων. Θέλω να ευχαριστήσω τον Γεν. Γραμματέα του ΥΥ&ΚΑ Π. Μπουχώρη, τους συνεργάτες του και όλους τους εκπροσώπους από τις ΔΥΠΕ και τα Νοσοκομεία οι οποίοι συμμετείχαν στην Ομάδα που το εκπόνησε».

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να πάρετε από την διεύθυνση του Υπουργείου http://www.mohaw.gr/gr/theministry/nea/deltia.2006-01-18.5862587801