16/3/06

Αλλαγές στα Προσχέδια Νόμων και στα Πληροφοριακά Συστήματα στην Υγεία (;)

Ο Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αβραμόπουλος Δ. (dimavra@otenet.gr minister@mohaw.gr), παραχώρησε σήμερα Συνέντευξη Τύπου στους διαπιστευμένους συντάκτες του Υπουργείου (http://www.mohaw.gr/gr/theministry/nea/deltia.2006-03-16.0985158963), κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσίασε τους βασικούς άξονες της πολιτικής, που θα ακολουθηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Από την συνέντευξη αυτή εντοπίσαμε τα σημεία εκείνα που θεωρούμε ότι αφορούν άμεσα τους Νοσοκομειακούς Φαρμακοποιούς και σας τα παρουσιάζουμε για ενημέρωσή σας. Όλη η συνέντευξη έχει δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (http://www.mohaw.gr/gr/theministry/nea/deltia.2006-03-16.0985158963)

…………………………………………………………………………

Συνέντευξη Τύπου Δ. Αβραμόπουλου σε διαπιστευμένους συντάκτες

Αθήνα, 16 Μαρτίου 2006

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

3) Άμεση εγκατάσταση ενιαίου πληροφοριακού συστήματος με το οποίο θα συνδέονται όλες οι Μονάδες Υγείας στη χώρα μας, εισαγωγή συστήματος λογισμικού και υιοθέτηση Ισολογισμού για όλες τις νοσοκομειακές μονάδες και μονάδες υγείας και πρόληψης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μου έκανε εντύπωση όταν αναφέρατε τους επόμενους στόχους, που μιλήσατε για ενιαίο σύστημα πληροφορικής σε όλες τις Μονάδες Υγείας της χώρας. Ήθελα αν έχετε την καλοσύνη να μας εξηγήσετε τι ακριβώς είναι αυτό και σε ποια πρακτική βάση θα ωφελήσει;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βεβαίως, θα ωφελήσει πάρα πολύ. Πρώτα απ’ όλα ένα αυτόνομο ηλεκτρονικό δίκτυο επικοινωνίας με όλες τις Μονάδες της χώρας θα μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε σε πραγματικό χρόνο τα προβλήματα όπου αυτά εκδηλώνονται.

Θα μας δίνει τη δυνατότητα άμεσης παρέμβασης ή ανταπόκρισης. Από την άλλη μεριά η πληροφόρηση ανάμεσα στις διάφορες Μονάδες δεν είναι διοικητικής φύσεως, μπορεί να είναι και επιστημονικής, μπορεί να είναι ιατρικής. Το σύστημα υγείας της χώρας θα έχει πλήρη και βαθιά πληροφόρηση για όλα τα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία του, αλλά και στα προβλήματα που προκύπτουν.

Όπως επίσης αναφέρθηκα στην ενίσχυση και την αναβάθμιση του ΣΟΤΥ, το οποίο είναι ένα πολύ σημαντικό όργανο. Δεν μένει όμως στο ρόλο που του ανετέθη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, έρχεται να υπηρετήσει ως Κέντρο Επιχειρήσεων της υγείας όλο το σύστημα, με άμεση διασύνδεση και όπως είπαμε αυτόνομο ηλεκτρονικό δίκτυο επικοινωνίας με όλα τα υποσυστήματά μας, το ίδιο και το ΕΚΑΒ.

Οι νέες τεχνολογίες ήρθε η ώρα να εισαχθούν σ’ αυτό το σύστημα και θα δείτε πόσο αποδοτικές θα είναι. Και ένα μέρος αυτών των νέων τεχνολογιών θα έχει να κάνει και με την οικονομική διαχείριση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε υπουργέ, ξέρουμε ότι βρίσκονται στη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης τρία πολύ βασικά νομοσχέδια: το φάρμακο όπου αποτέλεσε βέβαια και σημαία της πολιτικής της υγείας, το θέμα της κατάργησης της λίστας και της πρόσβασης των ασθενών σε όλες τις θεραπείες. Προμήθειες και η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη.

Δώστε μας ένα περίγραμμα, ένα χρονοδιάγραμμα πότε θα προχωρήσουν και αν θα προχωρήσουν ως έχουν ή προτίθεστε να επαναδιατυπώσετε κάποια κομμάτια από τα νομοσχέδια;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το πρώτο νομοσχέδιο ήδη κατατέθηκε, συζητείται, είναι στη Βουλή. Το άλλο υπολογίζουμε σε δύο περίπου εβδομάδες από τώρα και αφορά στο φάρμακο και θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα. Είναι εύλογο όλα αυτά να τα μελετήσουμε …

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το πρώτο που είπατε ποιο είναι;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Της ενίσχυσης της οικογένειας για το τρίτο παιδί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό το ξέρουμε.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ναι. Τώρα για τα άλλα είναι πιθανόν να αλλάξουν κάποιες από τις διατάξεις, χωρίς όμως να απομακρυνθούν από τη φιλοσοφία και τη βασική κατεύθυνση του αρχικού σχεδίου νόμου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχατε επαφή με προμηθευτές;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν έχω καμία επαφή με προμηθευτές και δεν είναι δουλειά μου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι είναι;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Ακούστε σας παρακαλώ, αυτή είναι δουλειά των υπηρεσιών. Και θα σας πω και κάτι με την ευκαιρία. Θα τους δω όλους τους Συλλόγους, όλοι συλλογικά και θεσμικά θα με βλέπουν όποτε θέλουν. Αλλά θα πρέπει να γίνει αντιληπτό και κάτι άλλο. Ενισχύεται θεσμικά το διοικητικό σύστημα που μας βοηθάει στη δουλειά μας.

Οι προμηθευτές, όλοι αυτοί που έχουν να κάνουν με νοσοκομεία, με ΔΥΠΕ, με το Υπουργείο θα απευθύνονται μόνο στις υπηρεσίες που είναι οι θεσμικοί τους συνομιλητές για τις υποθέσεις που τους αφορούν κάτω από τους όρους και προϋποθέσεις που τίθενται.

Σε ότι αφορά εμένα και την πολιτική ηγεσία, εμείς θα έχουμε βεβαίως επαφές μαζί τους, θα ακούμε τις απόψεις τους, γιατί νομοσχέδια είναι αυτά, διαμορφώνονται πολιτικές, οι ίδιοι ξέρουν σε ποιο βαθμό μπορούν να συμβάλλουν σ’ αυτή την πολιτική για περισσότερο νοικοκύρεμα και διαφάνεια.

Φαντάζομαι ότι θα βρούμε συνεννοήσιμο περιβάλλον, τουλάχιστον από δικής μας πλευράς αυτή η διάθεση υπάρχει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει πληροφορία για αλλαγές προσώπων και Διοικητών σε οργανισμούς, όπως ο ΟΚΑΝΑ, όπως ο ΕΟΦ, όπως άλλοι οργανισμοί. Πρώτον, αν ισχύει αυτή η πληροφορία και αν επίκεινται αλλαγές; Και το δεύτερο, επειδή έχει υπάρξει πάρα πολύ φιλολογία για το φαρμακευτικό νομοσχέδιο, είμαστε στη φάση που θα υπάρξουν αλλαγές επί της αρχής πάνω στο νομοσχέδιο ή θα προχωρήσουμε ως έχει και ως κατατέθηκε;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν θα προχωρήσει ως έχει. Το μελετούμε αυτή τη στιγμή και σε λίγο καιρό θα ανακοινώσουμε ποιες μικρές μεταβολές θα γίνουν σχετικά με το αρχικό σχέδιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα δυο νομοσχέδια για τις προμήθειες και το φάρμακο, είναι τα νομοσχέδια τα οποία τα συζητούσαν και τα σχεδίαζαν πολύ καιρό και γι αυτό άργησαν να τα καταθέσουν. Εσείς, απ’ ό,τι κατάλαβα, μέσα σε μερικές εβδομάδες που ασχολείστε με το θέμα, έχετε εντοπίσει τι; Κάποια πράγματα τα οποία δεν είχαν διατυπωθεί σωστά; Θεωρείτε ότι κάποια άλλα θα μπορούσαν να διατυπωθούν καλύτερα; Τι έγινε και ετοιμάζετε αλλαγές;

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:Ξέρετε ότι μετά τον ανασχηματισμό τα νομοσχέδια αυτά φέρουν τη δική μου υπογραφή. Να μην ξέρω τι υπογράφω; Έχω κι εγώ τους ρυθμούς μου…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλήσατε όμως για αλλαγές.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ:Άμα χρειαστεί ναι. Διότι εγώ τα υπογράφω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αναλαμβάνετε την ευθύνη, εννοείτε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ερώτημά μου είναι το εξής: Σκέφτεστε να αλλάξετε τρόπο για αυτές τις Υπηρεσίες, δηλαδή να σταματήσει η εκχώρηση σε ιδιώτες και να κάνετε δημόσιες δομές ή θα συνεχίσετε την ίδια πολιτική; Εγώ ρωτώ συγκεκριμένα τώρα. Το σύννομο δεν το αμφισβητώ.

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα σας πω κάτι γενικότερο: Ο ιδιωτικός και ο δημόσιος τομέας πλέον συνεργάζονται. Ξέρω ότι αυτό δε σας αρέσει αλλά αυτή είναι η αλήθεια της Ελλάδας, η αλήθεια της Ευρώπης και οι αλήθειες που είπαμε σήμερα μας κλείνουν αυτή τη συζήτηση.

.........................................................................................

Μέσα από τις σελίδες της nosfar έχουμε αναφερθεί κατά καιρούς στα επερχόμενα Νομοσχέδια για το χώρο της Υγείας. Ενδεικτικά σας παραπέμπουμε στα παρακάτω άρθρα μας:



Ενημερωτικό Σημείωμα για το Προσχέδιο Νόμου για τις Προμήθειες

19 Jan 2006

Ανασκόπηση του 2005 μέσα από τους τίτλους της Nosfar

1 Jan 2006

Νέος τρόπος τιμολόγησης των φαρμάκων

12 Dec 2005

Μεταρρύθμιση του συστήματος Φαρμακευτικής Περίθαλψης

17 Nov 2005

Προσχέδιο Νόμου 'Μεταρρύθμιση του Συστήματος Φαρμακευτικής Περίθαλψης'

6 Sep 2005

Δωρεάν χορήγηση φαρμάκων σε χαμηλοσυνταξιούχους και χρονίως πάσχοντες

4 Sep 2005

Συνέντευξη του Υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

20 Aug 2005