15/6/05

Αποτελέσματα της Συνόδου της EAHP -European Association of Hospital Pharmacists

Όπως σας είχα ενημερώσει πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Γενική Σύνοδος της European Association of Hospital Pharmacists στο Παρίσι 09-12 Ιουνίου 2005.


hpim1894 Posted by Hello


hpim1938 Posted by Hello

Θέματα ειδικού ενδιαφέροντος που συζητήθηκαν

• Η πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εξάσκηση του επαγγέλματος σε κάθε κράτος μέλος, των ιατρών, φαρμακοποιών, νοσηλευτών, κτηνιάτρων, μαιών και αρχιτεκτόνων, έγινε δεκτή μετά την διαγραφή του άρθρου 3/85/432 που ανέφερε την ειδικότητα της νοσοκομειακής φαρμακευτικής, διότι υπήρχαν στο Ευρωκοινοβούλιο περισσότερες από 200 τροπολογίες και αποφάσισαν να ξαναγράψουν το κείμενο. Στο νέο κείμενο που προέκυψε αποφάσισαν να μην κάνουν αποδεκτές εισηγήσεις που δεν είχαν την αποδοχή όλων των κρατών και όπως σας έχω ενημερώσει από τις εκθέσεις μου των προηγουμένων ετών, για την Ειδικότητα/Εξειδίκευση στη Νοσοκομειακή Φαρμακευτική δύο κράτη έχουν δώσει αρνητική ψήφο, ένα εκ των οποίων και από τους εκπροσώπους της Ελλάδος ήδη από το 1985. Η τελική εισήγηση έγινε αποδεκτή από Κοινοβούλιο με γενική διατύπωση (European Parlliament, 11 May 2005,/adopted amendment 36/25a. Από τις 23 χώρες 21 έχουν ήδη θεσμοθετήσει την Ειδικότητα και στο παραπάνω νόμο αφήνεται η δυνατότητα εφαρμογής ειδικότητας σε οποιοδήποτε επάγγελμα συμπεριλαμβανομένης και της νοσοκομειακής φαρμακευτικής.
• Τα κράτη μέλη έχουν προθεσμία 2 δύο χρόνια για να προχωρήσουν στη θεσμοθέτηση ειδικότητας.
• Προχώρησε η πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ενιαία συσκευασία των φαρμάκων έτσι ώστε να αποφεύγοντας λάθη που γίνονται λόγω ομοιειδούς εξωτερικής συσκευασίας. Θα αποσταλεί ερωτηματολόγιο σε όλα τα κράτη-μέλη σχετικά με τα προβλήματα ομοειδών-παρόμοιων συσκευασιών.
• Υπάρχει σε εξέλιξη συζήτηση πρότασης στο Ευρωκοινοβούλιο για τα παιδιατρικά φάρμακα αλλά έχουν ήδη προταθεί 155 τροπολογίες και δεν υπάρχει μετάφραση σε όλες τις γλώσσες.
• Η Γαλλία, η Σουηδία και η Γερμανία έχουν προσαχθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διότι κατηγορούνται ότι παραβιάζουν τη Συνθήκη της Ρώμης για την ελεύθερη διακίνηση των φαρμάκων.
• Εχει γίνει αναβάθμιση της ιστοσελίδας της ΕΑΗΡ http://www.eahponline.org με ενδιαφέρον περιεχόμενο. Συστήθηκε Ομάδα Εργασίας με τους Nino Cossolino, Rob Moos, Leonidas Tzimis, για την διαρκή παρακολούθηση και ενημέρωση της ιστοσελίδας και τις προτάσεις για αναβαθμίσεις, τροποποιήσεις κλπ
• Το περιδικό EJHP European Journal of Hospital Pharmacy κυκλοφερεί πλέον σε δύο εκδόσεις, μια με Επαγγελματικά και μία με Επιστημονικά θέματα και αποστέλλεται σε όλους τους συναδέλφους.
• Το συμβόλαιο με την εταρεία διοργάνωσης των συνεδρίων Medicultura λήγει το 2007 και το Προεδρείο της ΕΑΗΡ θα αποφασίσει για τις μελλοντικές κινήσεις.
• Συμμετείχα σε working-group μαζί με τους εκπροσώπους της Σουδίας, Λουξεμβούργου, Δανίας, Φιλανδίας, Σλοβακίας και Τσεχίας, με θέμα τον ορισμό της νοσοκομειακής φαρμακευτικής και τις αρμοδιότητες του νοσοκομειακού φαρμακείου. Μετά από επικοινωνία με τη Πρόεδρο της ΕΑΗΡ παρουσίασα σε μετάφραση το ΠΔ 108 με την επισήμανση ότι βρισκόμαστε σε διαδικασία για νέα νομοθεσία.
• Για το θέμα “Ασφάλεια των Ασθενών» έκανε παρουσίαση ο Prof. Fernard Sauer, Director of the Directorate general Health and Consumer Products of the European Union. Ολη την ομιλία του σας την επισυνάπτω.
• Σε επόμενο τεύχος του περιοδικού EHPJ θα υπάρχει αφιέρωμα στην Ελλάδα. Τα άρθρα έχουν ετοιμαστεί από τους συναδέλφους Λεωνίδα Τζίμη, Δέσποινα Μακριδάκη και από τους ερευνητές του ΙΟΒΕ Χαρά Κουσουλάκου και Βασίλη Φραγκουλάκη.
• Ολα τα άρθρα του περιοδικού EHPJ είναι προσβάσιμα στο Ιντερνετ στη σελίδα της ΕΑΗΡ.
• Το Συνέδριο στη Λισαβόνα συμμετείχαν 1500 νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί. Το 2006 θα γίνει στη Γενεύη, Ελβετίας 22-24 Μαρτίου με κύριο θέμα «Quality and Medication Safety hand in hand”.