15/6/05

Επίσκεψη στο Νοσοκομείο “Georges Pompidou”


Την Πέμπτη 09 Ιουνίου, πριν την έναρξη της Συνόδου της European Association of Hospital Pharmacists που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, 09-12 Ιουνίου 2005, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Νοσοκομείο «Georges Pompidou”.

Το νοσοκομείο έχει 780 κρεβάτια και περίπου 3000 άτομα προσωπικό εκ των οποίων 600 γιατροί. Το φαρμακευτικό τμήμα έχει 102 (εκατό δύο) άτομα προσωπικό εκ των οποίων 24 είναι φαρμακοποιοί. Λειτουργεί όλο το 24ωρο και χορηγεί φάρμακα με ηλεκτρονικό συνταγολόγιο. Στις κλινικές δεν υπάρχουν καθόλου αποθέματα φαρμάκων. Εχει τμήμα φαρμακευτικής πληροφόρησης, ανασύστασης κυτταροστατικών φαρμάκων και άλλων παρεντερικών διαλυμάτων, εργαστήριο ελέγχου κυτταροστατικών, και τμήμα αποθήκης.

Στο νοσοκομείο δεν διακινούνται έγγραφα οποιασδήποτε μορφής (paperless hospital), αλλά όλα γίνονται με ένα εξελιγμένο πρόγραμμα μηχανογράφησης.

Στη Γαλλία οι σπουδές για τη φαρμακευτική διαρκούν 6 χρόνια, κατόπιν παραμένουν σαν εσωτερικοί σε νοσοκομείο για 4 χρόνια και κατόπιν εξετάσεων παίρνουν την ειδικότητα του νοσοκομειακού φαρμακοποιού. Οι αμοιβές τους είναι ίδιες με των γιατρών.


Κατά την είσοδο οποιουδήποτε και οπουδήποτε στο νοσοκομείο είναι απαραίτητη η χρήση της προσωπικής κάρτας έτσι ώστε να καταγράφονται οι παρουσίες. Σε ελεγχόμενους χώρους, πχ εργαστήρια χρειάζεται και η πληκτρολόγηση κωδικού.

Οι συνταγές ελέγχονται με πρόγραμμα υπολογιστή για ασυμβασίες κλπ. Εάν σε ένα ασθενή παρουσιασθεί πρόβλημα από αλληλεπίδραση φαρμάκων υπεύθυνος είναι ο τελευταίος ιατρός που έγραψε συνταγή για τον ασθενή και ο φαρμακοποιός ο οποίος την ήλεγξε και χορήγηση το φάρμακο. Δεν χρησιμοποιούν ακόμα bar codes και η βιομηχανία τους προμηθεύει με φάρμακα κοινής συσκευασίας και αυτοί ετοιμάζουν τις ατομικές δόσεις.


Οι φαρμακοποιοί είναι υπεύθυνοι για τα φάρμακα, την ανασύσταση κυτταροστατικών, τις ιατρικές συσκευές, το τμήμα της αποστείρωσης, την παρασκευή φαρμάκων, τον έλεγχο ποιότητας και των ιατρικών αερίων.

Το πρόγραμμα μηχανογράφησης που χρησιμοποιούν σε όλο το νοσοκομείο είναι το «Thallis” της εταιρείας MEDAsys.