15/6/05

Η Μελέτη για την Ευρωπαϊκή Νοσοκομειακή Φαρμακευτική το 2005

Στη Γενική Σύνοδο της EAHP (European Association of Hospital Pharmacists) αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί η τρίτη Ευρωπαϊκή έρευνα για την κατάσταση της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής σε όλη την Ευρώπη. Η έρευνα θα περιλάβει 28 ευρωπαϊκές χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρόσθετα επίσης της Ελβετίας, της Νορβηγίας και της Κροατίας.

Κάθε 5 χρόνια πραγματοποιείται με ερωτηματολόγιο που συμπληρώνεται από όλους του Διευθυντές των Νοσοκομειακών Φαρμακείων της Ευρώπης, η έρευνα για την κατάσταση του επεγγέλματός μας. Οι δύο προηγούμενες έρευνες ήταν το 1995 και το 2000. Στην τελευταία έρευνα του 2005 από την Ελλάδα είχαν συμπληρωθεί μόνο 10 δέκα ερωτηματολόγια.

Εφέτος η έρευνα γίνεται μέσω Ιντερνετ με ερωτηματολόγιο που πρέπει να συμπληρώσουμε στην ιστοσελίδα http://survey.eahponline.org.

Έχω ετοιμάσει και στέλνω στην ΠΕΦΝΙ Ένωση, 127 σελίδες και ένα συνοδό έγγραφο που θα να σταλούν στους συναδέλφους με οδηγίες για τον Αριθμό Ταυτότητας κάθε Νοσοκομείου και τον Κωδικό Εισόδου για κάθε Νοσοκομείο. Όπως αντιλαμβάνεστε και τα νοσοκομεία μας έχουν καταχωρηθεί σε βάση δεδομένων με Αριθμό Ταυτότητας και Κωδικό Εισόδου ώστε να υπάρχει σε κάθε μελέτη που θα γίνεται κάθε 5 χρόνια η δυνατότητα να γίνεται σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια τόσο ατομικά για κάθε νοσοκομείο, όσο και σε σύγκριση με άλλα νοσοκομεία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Έχει προετοιμαστεί ένα ερωτηματολόγιο για μας στο Ιντερνετ με 90 ερωτήσεις. Με το να συμπληρώσουμε το ερωτηματολόγιο θα συμβάλουμε σε μια ακριβέστερη παρουσίαση της κατάστασης της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής όπως ασκείται στη χώρα μας και σε όλη την Ευρώπη. Επιπλέον, θα πάρουμε επίσης μια καλή αντίληψη της προόδου που έχει σημειωθεί πρόσφατα στο επάγγελμα στη χώρα μας καθώς επίσης και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό θα μας έδινε ένα κίνητρο για την περαιτέρω εργασία μας και θα αύξανε την προσωπική συμβολή μας στην ανάπτυξη της Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής.

Δεδομένου ότι μπορείτε να βρείτε απαραίτητο να ψάξετε τις απαντήσεις σε μερικές ερωτήσεις στη διαχείριση του νοσοκομείου σας, σας προτείνουμε να τυπώσετε ένα έντυπο του ερωτηματολογίου πριν αρχίσετε να το συμπληρώνετε.

Ρίξτε μια λεπτομερή ματιά στο ερωτηματολόγιο και συλλέξτε τις απαντήσεις που δεν μπορείτε να απαντήσετε οι ίδιοι. Όταν είστε έτοιμοι, μπορείτε να αρχίσετε να απαντάτε στο ερωτηματολόγιο που ευρίσκεται στο Ιντερνετ. Αν έχετε πρόβλημα στη χρήση του Ιντερνετ μπορείτε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός συνεργάτη σας που γνωρίζει τη χρήση του. Επίσης μπορείτε να στείλετε με φαξ ή με τα ΕΛΤΑ το ερωτηματολόγιο συμπληρωμένο χειρόγραφα στο συνάδελφο Λεωνίδα Τζίμη (τηλ 28210-22137, φαξ 28210-22133, Blog: http://nosfar.blogspot.com, email: tzileon@chaniahospital.gr) ώστε να το καταχωρήσει για εσάς στο Ιντερνετ (παράκληση: προκειμένου να καταχωρηθεί έγκαιρα το ερωτηματολόγιο να στείλετε στον συνάδελφο τις απαντήσεις μέχρι 31 Σεπτεμβρίου 2005).

Η έρευνα πραγματοποιείται με τελευταία ημερομηνία συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου στο Ιντερνετ την 31 Οκτωβρίου 2005.