17/1/14

GS1: η εφαρμογή των Προτύπων στον χώρο της Υγείας


«Μονόδρομος» για την καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και των παρεχόμενων υπηρεσιών τους, αποδεικνύεται η εφαρμογή Προτύπων στον χώρο της Υγείας.

Σε αυτό τον δρόμο έχει ήδη μπει και η Ελλάδα, με την Πολιτεία να αναγνωρίζει τη σημασία ανάπτυξης ενός κοινού συστήματος προτύπων, όπως τονίστηκε στο «Standards Money Conference 2013».

Σύμφωνα με τον Διοικητή της Α’ ΥΠΕ, Β. Κοντοζαμάνη, περνάμε σε μια εποχή Evidence-Based Policy. «Υπάρχει σχέδιο», ανέφερε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας πως χωρίς στοιχεία δεν μπορεί να χαραχθεί πολιτική. «Αν αξιοποιήσουμε τους υφιστάμενους πόρους, μπορούμε και να βελτιώσουμε το σύστημα», τόνισε, ξεκαθαρίζοντας ότι οι πληροφορίες θα ομαδοποιηθούν, μέσω της επιτροπής κωδικοποίησης, που θα ενισχύσει τη λειτουργία των νοσοκομείων.

Από την πλευρά του, ο τότε σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας σε θέματα πληροφορικής και τεχνολογίας, Π. Οπλοποιός, επεσήμανε την απουσία κοινής κωδικοποίησης ως σημείο αναφοράς για όλα τα νοσοκομεία. «Δεν υπάρχει κοινή γλώσσα επικοινωνίας και φιλοσοφία του υπουργείου είναι να κοιτάξουμε πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε κάτι ενιαίο», σημείωσε τονίζοντας πως από μία και μόνο κωδικοποίηση η εξοικονόμηση ανήλθε στο 20%. Εκτίμησε, δε, ότι όλη η διαδικασία θα έχει επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα έως το τέλος του 2015.

Καταλύτης στην προσπάθεια της κωδικοποίησης είναι ο Σύνδεσμος GS1. Βέβαια, όπως σημείωσε ο τεχνικός σύμβουλος της GS1 Association Greece, Γ. Δημητρακόπουλος, μέχρι πρότινος, υπήρχε θέληση, αλλά λάθος τρόπος. «Οι προσπάθειες ήταν μεμονωμένες, έλειπε η διαλειτουργικότητα. Τώρα υπάρχει κοινή θέληση και αποφασιστικότητα από το υπουργείο, με σύμμαχο την GS1», υπογράμμισε.

Τα πρότυπα GS1 

Η εφαρμογή των προτύπων GS1 και η σφαιρική αντιμετώπιση των logistics στον, ευαίσθητο και εξαιρετικά πολύπλοκο, τομέα της υγείας εξασφαλίζουν:

• Τυποποιημένες και αυτοματοποιημένες διαδικασίες
• Μείωση των λαθών
• Ιχνηλασιμότητα σε όλα τα επίπεδα
• Μοναδική ταυτοποίηση, αναγνώριση και αυθεντικότητα προϊόντων και υπηρεσιών
• Πλήρη διαφάνεια, ακρίβεια και ταχύτητα σε όλες τις διαδικασίες της εφοδιαστικής αλυσίδας

Κατά συνέπεια: βελτίωση της περίθαλψης και της ασφάλειας των ασθενών και μείωση των δαπανών της υγείας.

Τα προγράμματα που εκπονούνται από τον GS1, μέσω της ομάδας GS1 Healthcare, απευθύνονται και φέρνουν κοντά φαρμακευτικές εταιρείες, κατασκευαστές ιατρικού εξοπλισμού, διανομείς, φαρμακαποθήκες, μεταφορείς, νοσοκομεία, εργαστήρια, φαρμακεία, ασφαλιστικούς φορείς και ταμεία, γιατρούς. Πρόσφατα, με τη συνεργασία 80 και πλέον ειδικών, η ομάδα GS1 Healthcare ανακοίνωσε τον τρόπο σήμανσης - με GS1 barcode – των προϊόντων υγείας και σε επίπεδο μονάδας, όπως μη συσκευασμένα δισκία, φάρμακα σε υγρή μορφή, προϊόντα και συσκευές μιας χρήσης κ.λπ.

Το σύστημα GS1 έχει αναγνωριστεί από την HL7 (την παγκόσμια αρχή για τη διαλειτουργικότητα των πληροφοριών και των προτύπων υγείας), με την υποστήριξη 50 και πλέον κορυφαίων φορέων του παγκόσμιου τομέα υγείας, ως το καταλληλότερο, παγκοσμίως, σύστημα προτύπων για την αλυσίδα εφοδιασμού της υγείας. Το παραπάνω επισφραγίστηκε με την ανανέωση του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δύο παγκόσμιων οργανισμών, μετά τη δημοσίευση σχετικής έκθεσης της McKinsey & Company, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «η εφαρμογή διεθνών προτύπων σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας της υγείας θα μπορούσε να διασώσει 22.000 – 43.000 ζωές και να αποτρέψει 0,7 έως 1,4 εκατομμύρια αναπηρίες ασθενών». Επίσης αναφέρεται ότι «ένα μοναδικό, διεθνές σύστημα προτύπων θα αποτρέψει την κυκλοφορία πλαστών φαρμάκων αξίας δεκάδων δισ. δολλαρίων και θα οδηγήσει σε μείωση των δαπανών υγείας από 40 έως 100 δισ. δολάρια».

Ο GS1 είναι ένας διεθνής, μη κερδοσκοπικός, Οργανισμός. Εδρεύει στις Βρυξέλλες και εκπροσωπείται σε περισσότερες από 100 χώρες. Λειτουργεί ως ουδέτερος φορέας και ασχολείται αποκλειστικά με την ανάπτυξη και εφαρμογή διεθνών πολυτομεακών προτύπων για τη διευκόλυνση των διαδικασιών της εφοδιαστικής αλυσίδας και των logistics. Συνεργάζεται με πολλούς διεθνείς οργανισμούς και φορείς, όπως οι ISO, NATO, OHE, Ευρωπαϊκή Ένωση, World Customs Organization, World Health Organization, AIM, κ.ά. Στην Ελλάδα εκπροσωπείται από το GS1 Association Greece.

Πηγές

Περιοδικό PhB. Μπορείτε να το δείτε σε ηλεκτρονική μορφή ΕΔΩ.
GS1 Greece
Insuranceworld