16/4/13

Συνέδριο Κοινοτήτων Ελεύθερου Λογισμικού – FOSSCOMM 2013


Το Σάββατο, 20 Απριλίου, ξεκινάει το ετήσιο συνέδριο των κοινοτήτων για το Ελεύθερο και Ανοιχτό Λογισμικό, FOSSCOMM (Free and Open Source Software Communities Meeting).

Το FOSSCOMM 2013 (hua.fosscomm.gr) διοργανώνεται στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (www.hua.gr) από το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής (www.dit.hua.gr) με την υποστήριξη της Εταιρείας Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ, www.eellak.gr). Το Fosscomm οργανώνεται από τις Ελληνικές κοινότητες του Ελεύθερου και Ανοιχτού Λογισμικού σε διαφορετική πόλη κάθε χρόνο στο οποίο συμμετέχουν περισσότερες από 20 κοινότητες που ασχολούνται με το ΕΛ/ΛΑΚ  και το παρακολουθούν περισσότερα από 500 άτομα. Στόχος του συνεδρίου είναι η διάδοση των Ανοιχτών Τεχνολογιών, η ενημέρωση για τα πλεονεκτήματα καθώς επίσης η διεύρυνση της κοινότητας ΕΛ/ΛΑΚ, η ανταλλαγή ιδεών και η διάχυση της διεθνούς εμπειρίας.

Το συνέδριο περιλαμβάνει παρουσιάσεις και εργαστήρια από μέλη των κοινοτήτων του Ελεύθερου Λογισμικού. Απευθύνεται σε όλους όσους ενδιαφέρονται για το Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα καθώς και για Ανοικτά Δεδομένα και Πρότυπα, ανεξάρτητα από το επίπεδο γνώσεων που διαθέτουν στην χρήση λογισμικών και υπολογιστών. Μέχρι τώρα έχουν διοργανωθεί συνολικά 5 συνέδρια Fosscomm ξεκινώντας από το 2008 σε Αθήνα, Λάρισα, Θεσσαλονίκη Πάτρα και Σέρρες αντίστοιχα.

Η συμμετοχή στο FOSSCOMM είναι δωρεάν και όλα τα έξοδα διεξαγωγής καλύπτονται από χορηγίες. Η διοργάνωση γίνεται αποκλειστικά από εθελοντές και θα υπάρχει ταυτόχρονη αναμετάδοση στο διαδίκτυο.

Οι θεματικές ενότητες του φετινού συνεδρίου γύρω από τις οποίες θα γίνουν οι παρουσιάσεις είναι οι εξής:

Development, Services & GUIs, Infrastructure & Scaling, Arduino, Hacks, Design & 3D Printing, Development & Applications, Services & Security, Education, Web και Communities

Παράλληλα με τις παρουσιάσεις θα διεξαχθούν εργαστήρια τα οποία θα δώσουν την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να εκπαιδευτούν και να εξοικειωθούν πρακτικά με συγκεκριμένα εργαλεία. Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στο συνέδριο και ειδικότερα στα εργαστήρια καλούνται να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους στη σχετική φόρμα συμμετοχής (hua.fosscomm.gr/workshops_form.jsp) λαμβάνοντας υπόψη ότι για τα εργαστήρια θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, λόγω περιορισμένων θέσεων, και όσοι συμμετέχουν θα πρέπει να έχουν διαβάσει τις περιγραφές και τις απαιτήσεις των εργαστηρίων (hua.fosscomm.gr/workshops.jsp).

Στο συνέδριο θα διεξαχθούν επίσης και δύο στρογγυλά τραπέζια συζήτησης.

Το Σάββατο το απόγευμα με θέμα “Πολιτικές Ανοικτών Τεχνολογιών στην Οικονομία και τη Δημόσια Διοίκηση” με καλεσμένους εκπροσώπους από τη Δημόσια Διοίκηση, και

την Κυριακή το απόγευμα με θέμα “Πως λειτουργεί και πως συμμετέχω σε μία κοινότητα εθελοντών Ανοιχτών Τεχνολογιών” με καλεσμένους εκπροσώπους από ελληνικές κοινότητες διεθνών projects.

Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο, το πρόγραμμα, καθώς και αναλυτικές πληροφορίες πρόσβασης με σχετικό χάρτη, θα βρείτε στο σχετικό ιστότοπο (http://hua.fosscomm.gr).

Για την ΕΕΛ/ΛΑΚ 

H μη κερδοσκοπική Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (http://eellak.gr/, ΕΕΛ/ΛΑΚ) ιδρύθηκε το 2008 από 25 Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα και Τεχνολογικά Ιδρύματα. Η ΕΕΛ/ΛΑΚ έχει ως κύριο στόχο να συμβάλλει στην προώθηση και ανάπτυξη του Ελεύθερου Λογισμικού, του Ανοιχτού Περιεχομένου και των Τεχνολογιών Ανοιχτής Αρχιτεκτονικής στο χώρο της εκπαίδευσης, του δημόσιου τομέα και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα φιλοδοξεί να αποτελέσει κέντρο γνώσης και πλατφόρμα διαλόγου για τις ανοιχτές τεχνολογίες. Συνεργάζεται επίσης με τα Creative Commons και είναι ιδρυτικό μέλος του COMMUNIA.

Πηγή

Κείμενο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από: Δέσποινα Μητροπούλου, ΕΕΛ/ΛΑΚ