27/4/12

Κοινωνικά Ιατρεία - Φαρμακεία στην Αλεξανδρούπολη, στο Ηράκλειο, στα Τρίκαλα και στην Καλαμπάκα


Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Αλεξανδρούπολης λειτουργεί στην Αλεξανδρούπολη. Η πρωτοβουλία ανήκει στο δήμο Αλεξανδρούπολης, τη Μητρόπολη, τον Ιατρικό και τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Έβρου. Το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο στεγάζεται στο χώρο του πρώην Κέντρου Νεότητας, απέναντι από το Στάδιο «Φώτης Κοσμάς».

Στο Ηράκλειο της Κρήτης λειτουργεί το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης και το Κοινωνικό Φαρμακείο παρέχουν υπηρεσίες μόνο σε ανασφάλιστους άπορους κατοίκους του Δήμου Ηρακλείου. Στο Ιατρείο αυτό μπορεί να προσέρχεται με ραντεβού οποιοσδήποτε ανασφάλιστος - άπορος κάτοικος του Δήμου, είτε με απευθείας επικοινωνία με την Γραμματεία του Ιατρείου, είτε μέσω κάποιου οργανωμένου φορέα (Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου, Εκκλησία, Σύλλογος Ανέργων, Εργατικό Κέντρο, Λαϊκές Συνελεύσεις κ.α.), με μόνη προϋπόθεση να είναι ανασφάλιστος-άπορος. Το Ιατρείο αυτό φιλοξενείται, προσωρινά, στον χώρο του Ιατροκοινωνικού Κέντρου Ηρακλείου (Μούγλων 41, Αλικαρνασσός) και, προς το παρόν, λειτουργεί μόνο με ραντεβού, κάθε Σάββατο πρωί 10 – 12, για παιδιά (παιδιατρική εξέταση και εμβολιασμός - τα εμβόλια παρέχονται δωρεάν από το Δήμο Ηρακλείου για ανασφάλιστα παιδιά) και κάθε Τρίτη απόγευμα 5 – 8, για ενήλικες (παθολογικό, γενικής ιατρικής). Τα ραντεβού κλείνονται τις παραπάνω ημέρες και ώρες λειτουργίας του Ιατρείου, στο τηλέφωνο της γραμματείας 2813008525.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια του δήμου Τρικκαίων, με τη συνδρομή του Ιατρικού και Φαρμακευτικού Συλλόγου Τρικάλων, για τη στήριξη μειονεκτικών ομάδων. Πιθανόν μετά τις εκλογές θα τεθεί σε λειτουργία το Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο που θα στεγαστεί στο χώρο του 1ου ΚΑΠΗ (στην οδό Ομήρου), προσφέροντας τη συνδρομή του σε άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες πληθυσμού. Ως προς το Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο ήδη γίνεται η συλλογή φαρμάκων, ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος έχει αποστείλει στα μέλη του επιστολή και 40 γιατροί της πόλης έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετέχουν εθελοντικά στη δομή.

Συνεχίζονται οι ενέργειες από πλευράς της Δημοτικής Αρχής Καλαμπάκας για την ίδρυση του Κοινωνικού Φαρμακείου το οποίο θα βοηθήσει αρκετούς πολίτες οι οποίοι έχουν οικονομικό πρόβλημα. Μετά από τον χώρο που έχει βρεθεί και παραχώρησε η Ιερά Μονή Μετεώρου Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ο Δήμος Καλαμπάκας απέστειλε έγγραφο στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Τρικάλων, προκειμένου να γίνουν γνωστοί και οι όροι λειτουργίας για την σωστή λειτουργία.

Πηγές

Αδέσμευτη εφημερίδα Θράκης

Creta live

ThessaliaNews

Kalabakacity